Keresés

Részletes keresés

sensei47 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 185
Elolvastam. Meggyőztél! :-)))))))))))))))
Előzmény: Tamerlán (184)
Tamerlán Creative Commons License 2007.03.23 0 0 184
Mert én tanúsítom (174)-ben...
Előzmény: sensei47 (183)
sensei47 Creative Commons License 2007.03.23 0 0 183
"Elhiszed hogy 78-ban MP a KGBtol vedett?"

Miért hinném el?
kutyilla Creative Commons License 2003.10.01 0 0 182
Kb. annyira hiszem el mint ahogy azt hogy egy "zászló" fedőnevű volt miniszterelnök a katonai elhárításnál idegen hadseregeket hárított, előfelvételisként 1980-ban Szombathelyen.
Don Pömpi Creative Commons License 2003.10.01 0 0 181
El hát!

Ez az igazság, nem hazugság, így volt, nem másképp!!

 |...

Előzmény: rtsrulez (-)
Lada A Creative Commons License 2003.10.01 0 0 180
Már senkit sem érdekel?

"
D–209 nem dolgozhatott a KGB ellen
Az SZT-tisztek nem kémelhárítók, hanem spiclik voltak · Medgyessy: Mi fejezzük be a rendszerváltást...
MNO - 2002. június 21. (1. oldal)

Torkos Matild - Czirják Imre
Medgyessy Péter a kémelhárítás operatív tisztjét segítő informátor volt, szigorúan titkos állományú tiszti rangban, magyarán az igazi kémelhárító tisztet segítő spicli – jelentette ki a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő volt III/II-es operatív tiszt. Véleménye szerint Medgyessy Péter lejáratja az egykori magyar titkosszolgálatot, ha azt állítja, hogy egy SZT-tiszt kémelhárítást végzett, mi több az IMF-tárgyalásokkal összefüggésben a KGB ellen dolgozott.

Az operatív tiszt elmondta: működése idején, mint ahogy Medgyessy SZT-tiszti működése idején is, a III/II-es ügyosztály a KGB ellenőrzésével működött, ezért nevetséges az az állítás, hogy egy elhárító tiszt munkáját SZT-tiszti rangban segítő informátor a KGB ellen végzett elhárító munkát. A kádári időkben az elhárítás a BM-ben jelen lévő szovjet tanácsadók (KGB) tudtával, koordinálásával történt. A magyar elhárítás nem dolgozott és nem is dolgozhatott a – világviszonylatban is magas színvonalon működő – KGB ellen. Aki ismerte Kádár Szovjetunióhoz való viszonyát, az tudja, hogy ez emiatt is lehetetlen volt. Aki azt állítja, hogy őt a KGB elleni védekezési munkával bízták meg, az nem mond igazat – szögezte le informátorunk.
A Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségén az SZT-tiszti hálózat szervezése a 60-as évek közepén kezdődött, azt követően, hogy elvi döntés született arról, hogy a korábban informátornak beszervezett MSZMP-tagokat ki kellett zárni a hálózatból. Lényegében ugyanazoknak a feltételeknek kellett megfelelniük az SZT-tiszteknek is, mint a más területre, így a III/III-hoz beszervezett informátoroknak, azzal a különbséggel, hogy az SZT-tisztnek az adott területen szakembernek kellett lennie – jelentette ki lapunknak a volt operatív tiszt.
Az SZT-tisztet vagy a BM állományából helyezték ki, vagy az adott területről választották ki, vagy a korábbi informátorok közül, akik párttagságuk miatt ilyen módon már nem voltak foglalkoztathatók. Az SZT-tiszt a III/II-es területen e célra létesített nyilvántartásba került, vagyis nem a nyílt és nem is a hálózati nyilvántartásba – fűzte hozzá.
A BM III/II-es csoportfőnökségéhez tartozó SZT-tisztek feladata szinte teljesen megegyezett a már elhíresült III/III-as területével, csak kémelhárítás címszó alatt, vagyis nem az volt a feladatuk, hogy a szakmai munkát ellenőrizzék, ám a korábban, illetve az ő segítségével beszervezett informátorokat beszámoltathatta és erről jelentést írhatott.
Az SZT-tiszteknek időnként a vele kapcsolatban lévő operatív tiszttől kapott feladatok végrehajtásáról írásban kellett jelentést tennie. Az SZT-tisztekről is ugyanúgy 6-os kartont kellett kitölteni, mint a többi hálózati informátorról.
A volt operatív tiszt véleménye szerint, ha nem találják a D–209-es anyagát a nyilvántartásban, az azt jelentheti, hogy D–209-est mint korábbi hálózati informátort nevezték ki SZT-tisztnek, hiszen ez esetben anyagát kivették a nyilvántartásból és a III-as csoportfőnökségen egy külön nyilvántartásban szerepeltették, ahol az előzmények már nem biztos, hogy megtalálhatók.
Ugyanakkor a volt operatív tiszt leszögezte: a hivatásos állomány nyilvántartásában azért nem szerepel Medgyessy Péter, mert hivatalosan nem volt kémelhárító operatív tiszt.
Ugyanezt erősítette meg lapunknak, egy a rendszerváltás előtti katonai kémelhárításról ismeretekkel rendelkező egykori magas rangú katonatiszt. Ő is úgy tudja, hogy az SZT-tisztek nem a klasszikus értelemben vett kémelhárítók voltak. A nyugalmazott őrnagy állítja: a fedőmunkahellyel rendelkező SZT-tisztek feladata általában az volt, hogy a munkatársait figyelje. „Szimpla kis besúgók voltak ők is, csak tiszti rangban” – fogalmazott a volt katonatiszt. A fedőmunkahelyen maga is szakmai munkát végző SZT-tiszt feladata az volt, hogy a feletteseit és a beosztottjait figyelje meg, a megadott szempontok alapján.
Rozgonyi Ernő, volt országgyűlési képviselő 1966-tól 1984-ig dolgozott a Pénzügyminisztériumban, Medgyessy Péter beosztottjaként is. A volt honatya elmondta: természetesen gyanították, hogy a tárcánál dolgozik a belső elhárítás és a kémelhárítás is, de akkoriban Medgyessyre senki nem gyanakodott. Rozgonyi felidézve emlékeit hozzáfűzte: „azt hittük róla, hogy csak egy karrierista, aki szerény képességei ellenére bámulatos gyorsasággal emelkedett a ranglétrán”. Rozgonyiék ezt akkor még csupán Medgyessy Péternek a pártközponthoz fűződő kapcsolatának tulajdonították.
Több, egykoron a Pénzügyminisztériumban dolgozó pénzügyi szakember igyekezett segítséget nyújtani ahhoz, hogy még értelmezhetőbbé váljék a lapunk által szerdán közölt dokumentum. Ez az a fakszimilében közölt dokumentum, amely azt igazolja, hogy Medgyessy egy négytagú bizottság elnökeként, 1976. szeptember végén vizsgálta annak valószínűségét, hogy a PM, az OTP és az Állami Biztosító munkatársai közül „kik jöhetnének számba egy esetleges ellenforradalmi megmozdulásban”, közelgett ugyanis az 1956-os forradalom huszadik évfordulója.
Egy volt pénzügyminisztériumi tisztviselő arra hívta fel a figyelmünket, hogy az ilyen jellegű „párthatározat alapján, pártvonalon” készített feljegyzést nem látták el belső iktatószámmal, vagyis az, hogy nincs rajta iktatószám, nem jelentheti azt, hogy hamisítvány lenne.
Mint arról korábban beszámoltunk, Medgyessy Péter a feljegyzést „a veszélyes” munkatársakról Szegedi József személyzeti és oktatási főosztályvezetőnek címezte. Szegedi megbízható elvtárs volt. Mint megtudtuk, az MSZMP központi bizottságának apparátusából érkezett a pénzügyi tárcához, még korábban a Budai Karhatalmi Ezredben szolgált, a személyzeti főosztályvezető testvére pedig az ÁVH-nál teljesített szolgálatot, mint elhárító.
A dokumentum hitelességét bizonyítja, hogy éppen 1976 május végén született egy feljegyzés a Pénzügyminisztérium személyzeti és oktatási főosztályának – sajátságos módon – a Szegedi József főosztályvezető aláírásával egy 3120/1971. számú minisztertanácsi határozatra hivatkozva. Ez alapján Szegedi „fontos és bizalmas munkakörben történő foglalkoztatását” a 3-0073/3/1976. TÜK-szám alatt a pénzügyminiszter jóváhagyta. A főosztályvezető által a főosztálynak címzett feljegyzés 1976. május 25-én kelt. Csakhogy Szegedi már 1974 óta volt vezetője a személyzeti főosztálynak. Vagyis elegendő okkal vélelmezhető, hogy a munkatársakat szeptember végéig átvilágítóbizottság munkájáról egy olyan személyzeti főosztályvezetőnek lehetett feljegyzést küldeni, aki a „szigorúan bizalmas” irat megismerésére is alkalmas volt.
E dokumentumot kivételesen nem hozzuk nyilvánosságra fakszimilében, akinek érdekében áll ellenőrizni hitelességét a Magyar Nemzet ellen indított per miatt, keresse meg a megfelelő archívumban.
Mi fejezzük be a rendszerváltást – jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök tegnap az MSZP és az SZDSZ közös frakcióülésén. – Nem hagyjuk, hogy rágalmak, hamis vádak megakadályozzák a rendszerváltás lezárását – hangoztatta, majd hozzátette: egyenes, őszinte beszéddel győzzük le a hazugságot. A miniszterelnök tegnap már azt állította, hogy csak 1978 és 1980 között volt kémelhárító. Emlékezetes, hogy korábban még 1977 és 1982 közötti dátumot nevezett meg.
Beszédében Medgyessy Péter a Fidesz által a kormányát és személyét lejárató kísérletének nevezte a kirobbant titkosügynök-botrányt. Szerinte ugyanis politikai ellenfelei nem fogadták el a magyar választók többségének döntését és „rágalmakkal, politikai támadásokkal” akarják elterelni a figyelmet arról, hogy feltárhassák az örökségüket.
A miniszterelnök megerősítette korábbi állítását, miszerint ma is büszkén vállalja titkosszolgálati múltját. A személye körül kirobbant ügyet hamis vádnak és rágalomnak nevezte, amelyekkel a rendszerváltás lezárását kívánják megakadályozni.
Kovács László, az MSZP elnöke szerint az ügy kirobbantói nem törődtek azzal, hogyan befolyásolja a botrány Magyarország nemzetközi megítélését. A külügyminiszter-pártelnök is leszögezte: ők akarják bevinni Magyarországot az Európai Unióba. A közös frakcióülésen felszólalt Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki azt hangoztatta: előbb-utóbb a múlton túl kell jutni. Azon a múlton, amely elválaszt bennünket – mondta. Kuncze üdvözölte, hogy tizenkét év után meg fogják nyitni a titkos archívumokat. Lapunk kérdésére Mező Gizella, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője elmondta: ezt a beszédet az SZDSZ elfogadja a magyar állampolgárok megkövetésének. Gál J. Zoltán kormányszóvivő érdeklődésünkre azt állította, semmiféle megkövetésről nincs szó.
Továbbiak a 3., 4., vezércikk a 7. oldalon

Tiltakozások. Zimányi Tibor, a Recski Szövetség elnöke úgy véli, való igaz, hogy minden országnak joga van megvédeni saját érdekeit titkosszolgálati eszközökkel is. Más a helyzet azonban egy megszállt ország esetében, ahol az ország titkosszolgálatának meg kell felelnie a megszálló szempontjainak. Az ügynökök nem Magyarország nemzeti érdekeit védték, hanem elsősorban a megszállókét. Mint fogalmazott, Medgyessy Péternek többek között ezért is le kellene mondania. – Kivételesen egyetértek Kis Jánossal, az SZDSZ főideológusával: a jelenlegi miniszterelnök ráadásul megtévesztette a választókat, és ez is elég ok a távozásra – tette hozzá. – A külföldön és az idehaza élő szabadságharcosok szomorú megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy az SZDSZ politikai és erkölcsi tisztasága megcsonkult a szocialistákkal kötött paktum miatt, amelyben Medgyessy Péter ellenében Demszky Gábor a tét. Sajnáljuk az igaz embereket – fejtette ki véleményét a Medgyessy-ügyről Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke. – Vérlázító, hogy egy olyan embernek, aki a diktatúra idején részt vett a hálózat működtetésében, egyáltalán olyan ambíciói lehettek, hogy ő legyen Magyarország miniszterelnöke. Ennél is kétségbeejtőbb, hogy a körülötte lévő csapat, a magát modern szociáldemokratának aposztrofáló MSZP ezt nem érzi. Ezzel bebizonyították, hogy kötődésük zsigeri a diktatúrához – fejtette ki Mészáros László, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke. – Viselkedésükkel súlyosan megsértik mindazokat, akik akkoriban éltek, és a saját bőrükön tapasztalták, hogyan is működött a rendszer – hangsúlyozta. (Sz. Á.)"

Előzmény: Tisztavíz (166)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.06.22 0 0 179
Koszonom az erdekes es izgalmas kemtortenetet! Egeszen megelevenedett elottem Medgyessy elharito akcioja! ;-)

Kiadhatna konyvben a Medgyessy az eletrajzat es 100%, hogy bestseller lesz belole! Mindenki jol jarna belole. Mi megtudnank, hogy hogyan kell hazafiasan viselkedve multimilliomossa valni es kemelharitokent az idegen hatalmak ellen harcolni Magyarorszag erdekeben, Medgyessy meg egy orok eletre belopozkodna a magyar nep szivebe.

Előzmény: Tamerlán (174)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.06.22 0 0 178
Koszonom az erdekes es izgalmas kemtortenetet! Egeszen megelevenedett elottem Medgyessy elharito akcioja! ;-)

Kiadhatna konyveb a Medgyessy az eletrajzat es 100%, hogy bestseller lesz belole! Mindenki jol jarna belole. Mi megtudnank, hogy hogyan kell hazafiasan viselkedve multimilliomossa valni es kemelharitokent az idegen hatalmak ellen harcolni Magyarorszag erdekeben, Medgyessy meg egy orok eletre belopozkodna a magyar nep szivebe.

Előzmény: Tamerlán (174)
rtsrulez Creative Commons License 2002.06.21 0 0 177
:-)))))))
Előzmény: Tamerlán (176)
Tamerlán Creative Commons License 2002.06.21 0 0 176
A vallomásom (174) hosszas lelki vívódás után született meg. A hazáját szolgáló, de egyben titoktartást kérő, hős kémelhárító védelmében írtam.
Nagyon fájlalnám, ha M. P-t a szájára venné a Heti hetes társulata. Méltatlan dolog lenne.

Azt hiszem, ezt a társulat tagjai (de még az RTL Klub vezetői is) mélyen átérzik, így a hőssel való viccelődés (leírni is sajnálatos) veszélye nem fenyeget bennünket...
(:-))

Előzmény: Tájékoztató Iroda (175)
Tájékoztató Iroda Creative Commons License 2002.06.21 0 0 175
:-DDD
Fogadd legőszintébb gratulációmat. Ritka szellemes, humoros írás. Kösz.
Szvsz valami ilyesmiknek kellene menni a Heti tetvesben, nem?
Előzmény: Tamerlán (174)
Tamerlán Creative Commons License 2002.06.21 0 0 174
A topic címében feltett kérdésre már csak azért is igennel válaszolok, mert a saját emlékeim is ezt diktálják.

Igen, a minisztériumban dolgoztam és ismertem M. P-t, ezt a halkszavú, szerény, tisztelettudó fiatalembert. Nem volt feltűnő személyiség, legfeljebb csak azt találták többen különösnek, hogy sohasem vette le (még a legnagyobb kánikulában sem) a zakóját. Azt beszélték, azért nem, mert a zakója alatt, egy különleges táskában, mindig kibiztosítva hordja a középfokúját. Azt is mondták, hogy az egy francia típus, Rigaux-ban készült és csak kevés embernek van belőle. De ezt én csak szóbeszédnek tartottam, nem is foglalkoztam vele.

Egészen addig, míg egy este vissza nem kellett mennem a házba az ottfelejtett kalapomért.
A folyosók már kihaltak voltak, de az egyik irodából furcsa zajokat hallottam. Benyitottam és megdöbbenve láttam M. P-t, amint egyszerre három férfivel viaskodik. Látásból ismertem őket: K. volt az egyik, G. a másik és B. a harmadik. Úgy láttam, az a szándékuk, hogy M. P-t egy székhez kötözzék. A G. már elő is készített egy hosszú, erős subjonctifot. Amikor megláttak, B. rámvetette magát és egy surcomposéval megbénított.

De ez a kis idő is elég volt M. P-nek ahhoz, hogy szabaddá tegye az egyik kezét (azt hiszem, a bal volt) és előrántotta a kibiztosított középfokút. Gyors egymásutánban három villanást láttam. Pronom rélatifok voltak. Aztán egy sistergést hallottam, ráismertem a plus-que-parfait continu sajátos hangjára. A K., a G., meg a B. egyszerre üvöltött fel. Szerintem nem gondolták, hogy ellenfelük ilyet is tud a középfokújával, de hát az egy különleges, francia gyártmány volt. Be kellett látniok, hogy hárman sem bírnak M. P-vel és hátrálni kezdtek az ajtó felé. A hátrálásból csúfos megfutamodás lett. Még az adjectif possessifjüket is hátrahagyták.
"Salut, bisou!" - kiáltotta gúnyosan a győztes M. P. a menekülő K., G. és B. után.
Aztán odajött hozzám és felsegített.
"Megkérem, arról, amit most látott, ne beszéljen senkinek" - mondta. Én megígértem.
Hát, ez történt.
M. P-vel aztán még gyakran találkoztam, de csak köszöntünk egymásnak. Viszont a három támadó, K., G. és B. nem mutatkozott többet.
Az ígéretemet idáig megtartottam, de most már nem hallgathatok.
M. P. nagy ember lett. Igaztalanul vádolják. Legalább ezen a fórumon meg kellett védenem őt az alattomos politikai támadásoktól.
(Remélem, most is győzni fog. Lehet, hogy a középfokúja sem kell hozzá...)
(:-))

Előzmény: Tisztavíz (166)
rtsrulez Creative Commons License 2002.06.21 0 0 173
Es azt is elhiszed, hogy aztan azokat akik igy atraztak (ha mashonnan nem az ujsagokbol csak ertesult a KGB a csatlakozasrol :-))) ), azokat a SZU egyre magasabb partallami poziciokkal jutalmazta....

Ah, az ki van huzva, hogy a SZU-nak nem tetszett a dolog, de igazabol nem erolkodot nagyon hogy megakadalyozza, talan meg nemi 'na egye fene, ha mar enyire akarjak, had csapoljak meg a kapitalistakat egy kis penzre' alapon alltak hozza.

Előzmény: GameBoy (171)
arcsibo Creative Commons License 2002.06.21 0 0 172
Csak aztán nehogy hős legyen az egykori spiclikből...
Hová halad a világ?
GameBoy Creative Commons License 2002.06.21 0 0 171
Igen, el.

Elvégre kidolgozták és megvalósították a csatlakozáshoz szükséges dolgokat és beléptünk a nemzetközi valutaalapba az oroszok ellenkezése ellenére.

Márpedig, ha az oroszok nem akartak valamit, akkor annak igyekezett utána nézni a KGB. Nem?

lujza Creative Commons License 2002.06.21 0 0 170
Nem.
Előzmény: rtsrulez (-)
rtsrulez Creative Commons License 2002.06.21 0 0 169
Aczelnak nem adok el hidat, mert maga sem hiszi el amit ir, csak partmegbizatast teljesit, nem lenne jo biznisz....
Előzmény: Avantgard (167)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.06.21 0 0 168
Mondja Aczel-Acsadi Endre aki ismerten titkosugynok volt 1990 elott...
Előzmény: Avantgard (167)
Avantgard Creative Commons License 2002.06.21 0 0 167
Rogán képvisel?

NSZ ? 2002. június 20. ? Szerz?: Aczél Endre

A Fidesz-frakció Rogán Antal képvisel?vel idegesíti a kormánypártokat. Rogán Antal frakcióvezet?-helyettes kérdései általában célirányosak, olykor metsz?ek, csak azt nem értem, hogy miért éppen ? van frontvonalba helyezve? Miért éppen ?t találja a frakció jónak arra, hogy ?le-vezesse? Medgyessy Péter hajdani szerepvállalásának logikáját? Biztos azért, mert Rogán jó esz? fiatalember, akire hallgatnak.

Rogán Antal, úgy is mint Orbán kedvence sokak szerint kiszemelt utódja alkalmatlan arra a szerepre, amire kiválasztották. Tudniillik a Medgyessy-affér idején még kisfiú volt. Nem hogy tapasztalata, fogalma sincs arról, hogy ?az a rendszer?, hogyan m?ködött. Hallhatott egyet s mást, de minden tudása papíríz?. Rogán képvisel?nek nincs, nem is lehet módja arra, hogy történetileg megbízható forrásokra támaszkodjék, minthogy az általa fölidézett korszak nincsen történetileg feldolgozva.

Rogán képvisel?, mint roppant fiatal, a ?90-es években szocializálódott ember úgy hiszi, hogy Magyarország minimum 40 éven át egy KGB-feudum volt. Ahogyan ? fogalmaz, a Kádár-rendszer nemcsak a szovjetek ellen?rzése, hanem irányítása alatt is állott, nem lévén szuve-rén. Ez azonban gyermeteg képzelgés. Meg is bocsátanám, ha Rogán képvisel? nem volna frakcióvezet?-helyettes. Így azonban azt kell mondanom, gondolja meg kétszer is, miel?tt kinyitja a száját, mert ahogy az ? politikusi egyénisége, aképpen el?deinek a tevékenysége se illeszthet? be ilyen primitív mintákba. Aközül a kétezer dolog közül, ami 1960 és 1989 között az úgynevezett kommunista világban napirenden volt, az MSZMP és személyesen Kádár ezret másként csinált, mint a többiek. Kádár mást mondott (és tett) a mez?gazdaság szocialista átszervezésér?l és mást a közel-keleti háborúról, mint a többiek. Rogán képvisel? még nem is élt, amikor az egész magyar politikai elit (az akkori) azzal volt elfoglalva, hogy az egészen különleges magyar kultúrpolitikát és az egészen különleges magyar háztáji politikát hogyan lehet kommunista mázba öltöztetve ?eladni? a szovjeteknek. Rogán képvisel? még csak kisfiú volt, amikor Medgyessynek az lett ?feladatba adva?, hogy játssza ki Valutaalap- és Világbank-ügyekben a szovjeteket. Ha Rogán képvisel? 15 évvel korábban születik, akkor ott lehetett volna Medgyessy csapatában, és ma büszke lenne rá. Rogán képvisel? akkor is értelmes ember lett volna, nemcsak ma. A karriertörténeket az istenek írják.

Úgy gondolom, hogy az állandóan tapintat és elegancia után kutató ellenzék (a Fidesz) jobban tenné, ha maga is tapintatos és elegáns lenne és nem az ifjú Rogán képvisel?t küldené a t?zvonalba 30 évvel öregebb politikusokkal szemben. Medgyessy korosztálya ugyanis Rogánt a maga KGB-s rögeszméivel egyszer?en kineveti. De a tragédia nem ez. Hanem az, hogy a tudatlanok, az ismerethiányos emberek meg a lelketlen öregek, akik lelkesen dolgoztak a pártállam hírszerzésének és elhárításának is, boldogan tapsolnak ma ? egészen a leleplezésükig ? Rogán Antalnak. Bel?le vél szólni az ?igaz magyar szó?. És aztán mi van? Medgyessy megmondja, hogy kémelhárító volt. Jön a zavar. Micsoda kémek? Kiket hárított el? Mi értjük. Mi tudtuk, tudjuk, mi volt a KGB. Még diszkontálni is tudjuk az e tárgyban elhangzó nyilatkozatokat. Rogán képvisel? azonban erre egyel?re nem alkalmas. Ergo: szerényebben.

Előzmény: Tisztavíz (166)
Tisztavíz Creative Commons License 2002.06.21 0 0 166
D–209 nem dolgozhatott a KGB ellen
Az SZT-tisztek nem kémelhárítók, hanem spiclik voltak · Medgyessy: Mi fejezzük be a rendszerváltást...
MNO - 2002. június 21. (1. oldal)

Torkos Matild - Czirják Imre
Medgyessy Péter a kémelhárítás operatív tisztjét segítő informátor volt, szigorúan titkos állományú tiszti rangban, magyarán az igazi kémelhárító tisztet segítő spicli – jelentette ki a Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő volt III/II-es operatív tiszt. Véleménye szerint Medgyessy Péter lejáratja az egykori magyar titkosszolgálatot, ha azt állítja, hogy egy SZT-tiszt kémelhárítást végzett, mi több az IMF-tárgyalásokkal összefüggésben a KGB ellen dolgozott.

Az operatív tiszt elmondta: működése idején, mint ahogy Medgyessy SZT-tiszti működése idején is, a III/II-es ügyosztály a KGB ellenőrzésével működött, ezért nevetséges az az állítás, hogy egy elhárító tiszt munkáját SZT-tiszti rangban segítő informátor a KGB ellen végzett elhárító munkát. A kádári időkben az elhárítás a BM-ben jelen lévő szovjet tanácsadók (KGB) tudtával, koordinálásával történt. A magyar elhárítás nem dolgozott és nem is dolgozhatott a – világviszonylatban is magas színvonalon működő – KGB ellen. Aki ismerte Kádár Szovjetunióhoz való viszonyát, az tudja, hogy ez emiatt is lehetetlen volt. Aki azt állítja, hogy őt a KGB elleni védekezési munkával bízták meg, az nem mond igazat – szögezte le informátorunk.
A Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségén az SZT-tiszti hálózat szervezése a 60-as évek közepén kezdődött, azt követően, hogy elvi döntés született arról, hogy a korábban informátornak beszervezett MSZMP-tagokat ki kellett zárni a hálózatból. Lényegében ugyanazoknak a feltételeknek kellett megfelelniük az SZT-tiszteknek is, mint a más területre, így a III/III-hoz beszervezett informátoroknak, azzal a különbséggel, hogy az SZT-tisztnek az adott területen szakembernek kellett lennie – jelentette ki lapunknak a volt operatív tiszt.
Az SZT-tisztet vagy a BM állományából helyezték ki, vagy az adott területről választották ki, vagy a korábbi informátorok közül, akik párttagságuk miatt ilyen módon már nem voltak foglalkoztathatók. Az SZT-tiszt a III/II-es területen e célra létesített nyilvántartásba került, vagyis nem a nyílt és nem is a hálózati nyilvántartásba – fűzte hozzá.
A BM III/II-es csoportfőnökségéhez tartozó SZT-tisztek feladata szinte teljesen megegyezett a már elhíresült III/III-as területével, csak kémelhárítás címszó alatt, vagyis nem az volt a feladatuk, hogy a szakmai munkát ellenőrizzék, ám a korábban, illetve az ő segítségével beszervezett informátorokat beszámoltathatta és erről jelentést írhatott.
Az SZT-tiszteknek időnként a vele kapcsolatban lévő operatív tiszttől kapott feladatok végrehajtásáról írásban kellett jelentést tennie. Az SZT-tisztekről is ugyanúgy 6-os kartont kellett kitölteni, mint a többi hálózati informátorról.
A volt operatív tiszt véleménye szerint, ha nem találják a D–209-es anyagát a nyilvántartásban, az azt jelentheti, hogy D–209-est mint korábbi hálózati informátort nevezték ki SZT-tisztnek, hiszen ez esetben anyagát kivették a nyilvántartásból és a III-as csoportfőnökségen egy külön nyilvántartásban szerepeltették, ahol az előzmények már nem biztos, hogy megtalálhatók.
Ugyanakkor a volt operatív tiszt leszögezte: a hivatásos állomány nyilvántartásában azért nem szerepel Medgyessy Péter, mert hivatalosan nem volt kémelhárító operatív tiszt.
Ugyanezt erősítette meg lapunknak, egy a rendszerváltás előtti katonai kémelhárításról ismeretekkel rendelkező egykori magas rangú katonatiszt. Ő is úgy tudja, hogy az SZT-tisztek nem a klasszikus értelemben vett kémelhárítók voltak. A nyugalmazott őrnagy állítja: a fedőmunkahellyel rendelkező SZT-tisztek feladata általában az volt, hogy a munkatársait figyelje. „Szimpla kis besúgók voltak ők is, csak tiszti rangban” – fogalmazott a volt katonatiszt. A fedőmunkahelyen maga is szakmai munkát végző SZT-tiszt feladata az volt, hogy a feletteseit és a beosztottjait figyelje meg, a megadott szempontok alapján.
Rozgonyi Ernő, volt országgyűlési képviselő 1966-tól 1984-ig dolgozott a Pénzügyminisztériumban, Medgyessy Péter beosztottjaként is. A volt honatya elmondta: természetesen gyanították, hogy a tárcánál dolgozik a belső elhárítás és a kémelhárítás is, de akkoriban Medgyessyre senki nem gyanakodott. Rozgonyi felidézve emlékeit hozzáfűzte: „azt hittük róla, hogy csak egy karrierista, aki szerény képességei ellenére bámulatos gyorsasággal emelkedett a ranglétrán”. Rozgonyiék ezt akkor még csupán Medgyessy Péternek a pártközponthoz fűződő kapcsolatának tulajdonították.
Több, egykoron a Pénzügyminisztériumban dolgozó pénzügyi szakember igyekezett segítséget nyújtani ahhoz, hogy még értelmezhetőbbé váljék a lapunk által szerdán közölt dokumentum. Ez az a fakszimilében közölt dokumentum, amely azt igazolja, hogy Medgyessy egy négytagú bizottság elnökeként, 1976. szeptember végén vizsgálta annak valószínűségét, hogy a PM, az OTP és az Állami Biztosító munkatársai közül „kik jöhetnének számba egy esetleges ellenforradalmi megmozdulásban”, közelgett ugyanis az 1956-os forradalom huszadik évfordulója.
Egy volt pénzügyminisztériumi tisztviselő arra hívta fel a figyelmünket, hogy az ilyen jellegű „párthatározat alapján, pártvonalon” készített feljegyzést nem látták el belső iktatószámmal, vagyis az, hogy nincs rajta iktatószám, nem jelentheti azt, hogy hamisítvány lenne.
Mint arról korábban beszámoltunk, Medgyessy Péter a feljegyzést „a veszélyes” munkatársakról Szegedi József személyzeti és oktatási főosztályvezetőnek címezte. Szegedi megbízható elvtárs volt. Mint megtudtuk, az MSZMP központi bizottságának apparátusából érkezett a pénzügyi tárcához, még korábban a Budai Karhatalmi Ezredben szolgált, a személyzeti főosztályvezető testvére pedig az ÁVH-nál teljesített szolgálatot, mint elhárító.
A dokumentum hitelességét bizonyítja, hogy éppen 1976 május végén született egy feljegyzés a Pénzügyminisztérium személyzeti és oktatási főosztályának – sajátságos módon – a Szegedi József főosztályvezető aláírásával egy 3120/1971. számú minisztertanácsi határozatra hivatkozva. Ez alapján Szegedi „fontos és bizalmas munkakörben történő foglalkoztatását” a 3-0073/3/1976. TÜK-szám alatt a pénzügyminiszter jóváhagyta. A főosztályvezető által a főosztálynak címzett feljegyzés 1976. május 25-én kelt. Csakhogy Szegedi már 1974 óta volt vezetője a személyzeti főosztálynak. Vagyis elegendő okkal vélelmezhető, hogy a munkatársakat szeptember végéig átvilágítóbizottság munkájáról egy olyan személyzeti főosztályvezetőnek lehetett feljegyzést küldeni, aki a „szigorúan bizalmas” irat megismerésére is alkalmas volt.
E dokumentumot kivételesen nem hozzuk nyilvánosságra fakszimilében, akinek érdekében áll ellenőrizni hitelességét a Magyar Nemzet ellen indított per miatt, keresse meg a megfelelő archívumban.
Mi fejezzük be a rendszerváltást – jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök tegnap az MSZP és az SZDSZ közös frakcióülésén. – Nem hagyjuk, hogy rágalmak, hamis vádak megakadályozzák a rendszerváltás lezárását – hangoztatta, majd hozzátette: egyenes, őszinte beszéddel győzzük le a hazugságot. A miniszterelnök tegnap már azt állította, hogy csak 1978 és 1980 között volt kémelhárító. Emlékezetes, hogy korábban még 1977 és 1982 közötti dátumot nevezett meg.
Beszédében Medgyessy Péter a Fidesz által a kormányát és személyét lejárató kísérletének nevezte a kirobbant titkosügynök-botrányt. Szerinte ugyanis politikai ellenfelei nem fogadták el a magyar választók többségének döntését és „rágalmakkal, politikai támadásokkal” akarják elterelni a figyelmet arról, hogy feltárhassák az örökségüket.
A miniszterelnök megerősítette korábbi állítását, miszerint ma is büszkén vállalja titkosszolgálati múltját. A személye körül kirobbant ügyet hamis vádnak és rágalomnak nevezte, amelyekkel a rendszerváltás lezárását kívánják megakadályozni.
Kovács László, az MSZP elnöke szerint az ügy kirobbantói nem törődtek azzal, hogyan befolyásolja a botrány Magyarország nemzetközi megítélését. A külügyminiszter-pártelnök is leszögezte: ők akarják bevinni Magyarországot az Európai Unióba. A közös frakcióülésen felszólalt Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki azt hangoztatta: előbb-utóbb a múlton túl kell jutni. Azon a múlton, amely elválaszt bennünket – mondta. Kuncze üdvözölte, hogy tizenkét év után meg fogják nyitni a titkos archívumokat. Lapunk kérdésére Mező Gizella, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője elmondta: ezt a beszédet az SZDSZ elfogadja a magyar állampolgárok megkövetésének. Gál J. Zoltán kormányszóvivő érdeklődésünkre azt állította, semmiféle megkövetésről nincs szó.
Továbbiak a 3., 4., vezércikk a 7. oldalon

Tiltakozások. Zimányi Tibor, a Recski Szövetség elnöke úgy véli, való igaz, hogy minden országnak joga van megvédeni saját érdekeit titkosszolgálati eszközökkel is. Más a helyzet azonban egy megszállt ország esetében, ahol az ország titkosszolgálatának meg kell felelnie a megszálló szempontjainak. Az ügynökök nem Magyarország nemzeti érdekeit védték, hanem elsősorban a megszállókét. Mint fogalmazott, Medgyessy Péternek többek között ezért is le kellene mondania. – Kivételesen egyetértek Kis Jánossal, az SZDSZ főideológusával: a jelenlegi miniszterelnök ráadásul megtévesztette a választókat, és ez is elég ok a távozásra – tette hozzá. – A külföldön és az idehaza élő szabadságharcosok szomorú megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy az SZDSZ politikai és erkölcsi tisztasága megcsonkult a szocialistákkal kötött paktum miatt, amelyben Medgyessy Péter ellenében Demszky Gábor a tét. Sajnáljuk az igaz embereket – fejtette ki véleményét a Medgyessy-ügyről Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke. – Vérlázító, hogy egy olyan embernek, aki a diktatúra idején részt vett a hálózat működtetésében, egyáltalán olyan ambíciói lehettek, hogy ő legyen Magyarország miniszterelnöke. Ennél is kétségbeejtőbb, hogy a körülötte lévő csapat, a magát modern szociáldemokratának aposztrofáló MSZP ezt nem érzi. Ezzel bebizonyították, hogy kötődésük zsigeri a diktatúrához – fejtette ki Mészáros László, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke. – Viselkedésükkel súlyosan megsértik mindazokat, akik akkoriban éltek, és a saját bőrükön tapasztalták, hogyan is működött a rendszer – hangsúlyozta. (Sz. Á.)

Árgyélus királyfi Creative Commons License 2002.06.21 0 0 165
Ya!
Fekve kinyomta a KGB-t
(az USA + vakarta a tökét; MP majd leveri őket, mint vak a poharat)
Előzmény: rtsrulez (-)
FikaNick Creative Commons License 2002.06.20 0 0 164
Hadd legy már ő is egy kicsit demagóg. Tanulni sose szégyen.
Előzmény: Cassius Dio (159)
kayapo Creative Commons License 2002.06.20 0 0 163
Érdemes hát. Sajnálom, hogy nem többször írtam le a bolsevik ganaj dé209-et.
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.20 0 0 162
1997 ből.
Lemondásra szólították fel Medgyessy Pétert az átvilágító bírák, mert érintettnek találták az ügynöktörvényben, a pénzügyminiszter azonban nem lát olyan okot, amiért eleget kellene tennie a felszólításnak.
Az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésére létrehozott III. számú bizottság kimondta, hogy Medgyessy az ügynöktörvényben meghatározott állami tisztséget töltött be, ezért felszólította a minisztert, hogy 30 napon belül miniszteri tisztségérõl mondjon le. Az átvilágító bírák határozatából kitetszik, hogy Medgyessy Péter a '80- as évek végén, miniszterelnök-helyettesi tisztségének idején a volt III/III-as csoportfõnökség által szerzett adatokról tájékoztatást kapott.
- Nincs olyan megállapítás a bizottság személyem átvilágításáról szóló határozatában, amelynek alapján mérlegelnem kellene lemondásomat - nyilatkozta a pénzügyminiszter a határozat nyilvánosságra hozatalát követõen. - A III/III- as ügyosztály számára soha semmilyen tevékenységet nem végeztem, és az, hogy 1987. december 16-ától 1990. május 22-éig miniszterelnök-helyettes voltam, nem éri meglepetésként a közvéleményt. Hivatalom alatt kaptam bizalmas forrásból is jelentéseket - amelyekbõl azok eredete egyébként nem derült ki -, de munkám során ezeket nem hasznosítottam - mondta.
Péter, Te hazudsz.
Kagakusha Creative Commons License 2002.06.20 0 0 161
"... ostoba határontúli magyarellenességével kiélezi a nemzetiségi ellentéteket."

Sok rosszat el lehet mondani igazmondó Lászlóról, de a nemzetiségi ellentéteket biztosan nem ő élezi, hanem azért igen sokat tettek mások ...

Mellesleg a "nemzetiségi ellentétek kiélezése" az egyik olyan feladat, amit egy terület feladása előtt egy nagyhatalom titkosszolgálata a megfelelő politikai erők helyzetbe hozásával előre be szokott programozni.

Előzmény: Sztefus (158)
Kagakusha Creative Commons License 2002.06.20 0 0 160
"1.nem tul hiheto, hogy az oroszok erdemben akadalyoztak volna imf tagsagunkat 1978-82 kozott: nekik szvsz csak jol jott, hogy a penzugyi valsag fele tarto magyarorszag (sic.) ilyen poziciokat szerez."
Lehet, hogy kíváncsiak voltak egy ilyen "kísérlet" eredményére, de az mindenképpen érdekükben állt, hogy ne derüljön ki idő előtt a dolog. Ekkor ugyanis nyilván a "béketábor" díszes társaságának többi tagja is megszólalt volna ...

"4. ha valoban a kgb-vel szemben kellett fellepni, azt aligha dokumentalja ilyen precizen (rang, besorolas, dijazas) a kormanyzat."

Miért is ne? A dokumentumokban nyilván nem volt szó a konkrét feladatokról, ezért Medgyessy most azt mondhat, amit akar.
Mindazonáltal én sem örülök annak, hogy az országnak ilyen miniszterelnöke van. Igaz, az ügy kipattanása előtt sem örültem. :-)

Előzmény: lms (136)
Cassius Dio Creative Commons License 2002.06.20 0 0 159
PM arcátlansága, hogy ennyire hülyének nézi az embereket - na jó, a saját szavazóit nézheti annak, lehet, hogy őket akarja csak meggyőzni.

Hihetetlen, hogy ekkora fordulatokat lehet dobni a politilkai marketingben, álljon már ki valaki a sok okostojás közül és mondja azt :
Igen, én elhiszem, hogy a KGB ellen küzdöttünk, és nem nekik dolgozott az elhárítás.

Most biztos a NATO tagok titkosszolgálatait, és főleg a CIA-t fogja blokkolni M P D 209, ha hihetünk a logikájának.

Sztefus Creative Commons License 2002.06.20 0 0 158
Megyó nem a KGB-től védta Magyarországot, hanem áttételesen, vagy tudottan azoknak dolgozott. Nemcsak 78-ban, de már 61-ben is.
78-ban itt székelt a varsói szerződés vezetősége, kemény KGST tagok voltunk. Mindenütt beleszóltak az oroszok a dolgokba, 100 ezer katona állomásozott itt, a titkosszolgálatok meg együtt működtek velük.
Megyó lebukása tragikusan rossz fejlemény hazánk NATO tagsága vonatkozásában. Hogy jelölhetett egy párt ilyen embert, egy KGB összekötőt egy NATO ország miniszterelnökének!? Nyilvánvaló, hogy az mszp teljesen lejáratta magát a nemzetközi közösség elött. Senki sem hiszi el, hogy nem tudtak Medgyessy viselt dolgairól, hiszen mindez, amit most lehozott a magyar nemzet, már egy fél éve a Parlamentben is elhangzott, igaz akkor medgyessy nem volt még senki.
Az mszp leértékelődése a nyugat szemében már akkor elkezdődött, amikor nem sokkal a NATO-ba lépés után a Jugoszláviai válság idején hazai maszoposaink, elkezdtek ágálni a NATO ellen, emlékezzünk, még felvonulást is rendeztek Kovács László vezetésével, és Kósáné Kovács Magda azt rikoltozta a TV-ben: "eddig és ne tovább, NATO!"
Szerintem ez a büdös bolsi bagázs úgy kellett a nyugatnak, mint egy púp a hátukra. Hogy mégis hagyták, sőt megszervezték a győzelmüket, az csak és kizárólag azért történt, mert ezzel hatalomra juttatták valódi kedvencüket, sz szdsz-t. Ezért antiszemitázott a nagykövet asszony, ezért tűrték el a csalásokat. Ez nem menti az mszp-t.
Azt hiszem, ennek a vircsaftnak vége. Kovács épp oly alkalmatlan egy NATO ország miniszterelnöki székébe, mint a D 209-es. Egy olyan figura, aki a legelső adandó alkalommal a NATO ellen fordul, aki azonnal meg akarja torpedózni az előző kormány alatt lezárt repülőgép beszerzési szerződést, aki a mobil telefonján a szovjet himnuszt állítja be hívójelnek, épp annyira elfogadhatatlan, mint a jelöltje és atyailag támogatottja: a bukott ügynök.
Nemcsak a NATO tagság, de az EU csatlakozás is veszélybe került. A Megyó kormány tucatnyi olyan döntést hozott a három hét alatt, ami nem illeszkedik az EU jogrendbe. Ráadásul Kovács újra akarja tárgyalni a csatlakozási tárgyalások mezőgazdasági fejezeteit, ostoba határontúli magyarellenességével kiélezi a nemzetiségi ellentéteket.
A D 209-es nem maradhat miniszterelnök, mert valószínüleg olyan inzultusok fogják érni, ami súlyos belpolitikai következményekkel fog járni. Egy polgárháborús Magyarország meg nem lehet az EU tagja. Ezt bárki beláthatja.



Kagakusha Creative Commons License 2002.06.20 0 0 157
"A többiről meg SZM pont annyit tudhat, mint én."
Ez azért nagyon is kérdéses. :-) Egy moszkvai nagyköveti státus "bizalmi állás" volt, elsősorban szovjet oldalról.
Mindazonáltal esetleg azért ennyire biztos a dologban, mert ő írta a jelentéseket ...
Előzmény: Törölt nick (128)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2002.06.20 0 0 156
Nem. Suskus van itt. Borzaszto.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!