Koalíciós válság volt, de nem alkotmányos. Mert ha az szdsz komolyan bizalmatlansági indítványt nyujtott volna be Meggyesi ellen, (feltételezem ezt csak aláírták volna a fideszesek is) akkor kb. 8-10 napon belül ugyanolyan kormány alakul, csak a miniszterelnök nem Meggy. hanem mondjuk Kovács. Na és akkor mi van? Meggy. ugyanúgy listás képviselő, még ha szégyenében elbujdosik, akkor is jön a helyébe valaki más a listáról, meg egy kicsit átzilálják a minisztereket oszt annyi. Attól még a fidesz nem kerül kormányra.
Ha Meggyesy lemondana, akkor 30 napig üresjáratban lenne a parlament, mert akkor megint Mádl kezébe lenne a kormánymegbízás, de most se lenne más helyzet mint régebben, csak éppen 30 napig lehetne hergelni a tömegeket.
Amúgy meg az szdsz - lelkiismeret ide vagy oda - nemigen tud mit tenni, mivel ha kilépnek a koalából, egyáltalán nem biztos, hogy per pillanat újra egyáltalán elérik az 5%-ot - mondjuk egy új választás esetén.
Nos, hölgyeim, uraim van az úgy, különösen politikuséknál, hogy le kell nyelni azt a kanál levest is, amjibe benne van a háziasszony haja szála.
Amúgy meg ebben a nagy melegben - ekkora balhé egy bilibe - menjetek inkábbstrandra! :O)
egesz maig titoktartasi kotelezettsege volt az ugyben, szoval hogy mondta volna meg?
Persze. Jogilag semmi akadályát nem jelenti ez a dolog a miniszterelnöki poszt betöltésének.
Meggy nem beszélhetett róla egész ma reggelig, amíg a belügyminiszter, mint titokgazda fel nem mentette a titoktartási kötelezettsége alól.
Most Pokorniék ezt vetik a szemére. Bezzeg ha felhatalmazás nélkül, csak magától mondta volna el, akkor azért üvöltenének, mert megszegte a titoktartási kötelezettségét, és nem alkalmas erre a posztra.
de ezek szerint Medgyessy Peternek igen
No igen, azért írtam én is, hogy ez egyrészt válság, de egyszemélyes válsága MP-nek, mert olyan, kínos helyzetbe került, amiben ő nem hozhatott döntést...
En ugy tudom, hogy egesz maig titoktartasi kotelezettsege volt az ugyben, szoval hogy mondta volna meg? En elhiszem, h Rogan Antalnak es Pokorni Zoltannak ez nem problema, de ezek szerint Medgyessy Peternek igen.
Valami álmorális katyvasszal próbálnak érvelni, hogy így meg úgy el kellett volna mondania, ami alapvetően - ha nem ők mondanák - talán még érdemes lenne arra, hogy legalább végighallgassuk, majd vitatkozzunk vele.
Te hallottad azt, hogy miért van alkotmányos válság?
Én csak azt, hogy a D-209-es nem lehet miniszterelnök. Miért nem? Mert Pokorni nem szeretné? Mert Rogán nem engedi meg?
én még igazán komoly koalíciós válságot sem érzek, hiszen mind a két félnek érdeke az együttmaradás, talán a szadesznek inkább, mint a szociknak, úgyhogy egy kis izmozások túl mást nem tettek.
Pokorniék meg most, mint ellenzék, megpróbálnak mindent felfújni úgy, hogy lehetőleg az a réteg is megértse, sőt átérezze - még ha falsul is - hogy "mekkora a baj". Ezért lesz a válság "alkotmányos", a kémelhárító "titkosügynök", amit bárki dekódolni tud, egyszerű gondolkodással is. Egyszerű, színpadias és álságos dolog.
No persze az nem tecc, hogy esetleg minden kiderüljön, azt soha nem támogatták. Most sem fogják valószínűleg.
Válság viszont, csak úgy, egyszerűen, az lehet, hogy van. Medgyessy személyes válsága, lelkiismereti válsága. Szembekerült a korábbi önmagával, pedig nincs kétségem affelől, hogy morálisan akkor és most sincsenek fenntartásai a "vállalásaival" kapcsolatban.
És hát lássuk be, az is egy válságos helyzet, hogy nem tudhatjuk, mennyi csontváz van még melyik szekrényekben... Dönteni kéne: vagy kinyitunk minden szekrényt, de akkor minden csontvázat jól megnézünk, vagy fogjunk az összes szekrényt és bevágjuk a Dunába, és elfelejtjük az egészet örökre.
De az, hogy a szekrényes szoba kulcsát passzolgatják egymás között, miközben mindenki a szekrényekre mutogat, na ennél válságabb válság nincs.
Kedves Tamás
Teljesen igazad van, nincs alkotmányos válság, hanem koaliciós válság van. De ezt Pokorni ur nem igy akarta láttatni, annál is kevésbé, mert jobbi k eszével tudja, hogy ez a koalociós válság meg fog oldódni, és nem ugy , hogy a Fidesz kerül hatalomra, vagy hogy Madl beavatkozására kerülhetne sor.
Talán tegnap hallottam Pokornitól, majd' lefordultam a székről...
Nos, az "alkotmányos válság" nem az, amikor egy személy alkalmassága politikai vita tárgyává válik, és arról a parlamentben vitáznak a képviselők, és az ellenzékiek is elmondhatják a véleményüket, sőt, kérdezhetnek, meg miegyéb, sőt továbbmegyek, még választ is kapnak, amit ők ismét vitathatnak...
hanem amikor a hetente az háromhetenként, amikor a képviselő a saját miniszterével mondatja el interpellációként, hogy az ellenzék milyen gonosz, amikor kétharmados törvényt felessel akarnak módosítani, és rácsodálkoznak az Alkotmánybíróság döntésére, hogy jé...