Keresés

Részletes keresés

HUN. gyerek Creative Commons License 2015.08.09 0 1 4656

Örülök hogy segíthettem!

 

Ha elakarod kezdeni akkor mindenképpen szerezz be egy mosópadot mert tállal nem érdemes szarakodni! Mintavételre jó vagy a végeredmény kimosására ha nagyobbak a szemcsék. Egyébként a kimosott arannyal teli fémes homok amit kimostál a szövetekből rozsdás vaslapon tisztítható meg egyenletes és megfelelő erősségű vízelosztás beállításával de a neten sok mindent megtalálsz ezekkel kapcsolatban. Már az is sokat ér ha olvasgatod a fórumot, a google-ban is rákereshetsz ezekkel kapcsolatos témákra, a youtube -on is van egy pár videó illetve beteszek neked ide egy oldalt;

 

http://aranymosasitthon.blogspot.hu/

 

Innen sok mindent megtudhatsz.

 

Padot tudsz csinálni magadnak miután jobban utánanéztél a dolgoknak de ha valami gondod adódna itt is segítséget tudsz kérni, biztos segít valaki vagy ha egyáltalán nem vagy az az ezermester vagy nincs időd barkácsolni akkor vehetsz az ebay -ról is egyet vagy megkérdezheted itt is hogy nincs e valakinek eladó.

 

Sok sikert kívánok! Üdv; HUN. gyerek :)

 

Előzmény: "Aranyászok" (4654)
panna0328 Creative Commons License 2015.08.08 0 0 4655

Sziasztok, 

Olcsó aranymosó tálat tudnátok nekem ajánlani? Gyári tálak 9ezertol kezdődnek és azért azt lássuk be erős túlzás egy műanyag talert ennyit kiadni. Köszönök minden segítséget 

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.08.05 0 0 4654

Kedves HUN. gyerek!

Igen, köszönöm, megvagyok, olvastam, de csak ma este tudtam rá reagálni (nekem is kicsit sűrű volt az utóbbi pár nap :).

Itt is megköszönöm a segítségedet a kísérlet sikeres teljesítéséért! :)

 

Ennek eredményeképpen közhírré tétetem, hogy a "család kontra én fogadás" döntetlennel zárult!

HUN. gyerek szakszerűbben tudná elmondani a homokunkkal kapcsolatos tapasztalatait, de leegyszerűsítve én azt tudom mondani, hogy volt is arany, meg nem is. A nehéz szemcséket jól felismertem, a csillámot is, már "csak" a piritet, a termésrezet, a termésrézzel kevert aranyat, és a tiszta aranyat kellene megtanulnom halálbiztosra megkülönböztetni... Még nem tudom, mihez kezdjek ezek után a kapott információkkal, mindenesetre azért jó volt egy olyan ember szakvéleményét hallani, aki jóval többet ért a témához, mint én (v. a családom). Azt gondolom, hogy ha hatékony szeretnék lenni aranymosás tekintetében, akkor még sokat kell tanulnom. Azt gondolom, hogy lehetne sürgős is nekem ezen ismeretek elsajátítása, de jelenlegi életmódom ezt nem teszi lehetővé. (Az 5 éves tervemben ez az elfoglaltság nem szerepelt :) Ugyanakkor kíváncsi természetű ember vagyok, és szeretek az élet által felkínált jó lehetőségekkel élni. De azt is tudom, hogy még ha jelenleg nem is menne a reggeltől estig való aranymosás, akkor is tisztességesen meg kellene tanulnom az alapokat, mert abban a kis időben, amit erre tudnék szánni, illenék jól is végezni a dolgomat... Azt hiszem a tállal való mosás az első komoly leckém, igaz?

 

Üdv, "Aranyászok"

Előzmény: HUN. gyerek (4653)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.08.03 0 0 4653

Szia Aranyászok!

 

Válaszoltam az emailedre a kísérleteimről! :)

Előzmény: "Aranyászok" (4649)
losznya Creative Commons License 2015.07.31 0 0 4652

Szia!

 

Ha valóban a kézi aranymosást végeznéd akkor az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság engedélye kell!

Ha szivattyúznál, akkor az előbb említett szerv nem fog engedélyt adni, viszont a területileg illetékes jegyzőnél kaphatsz egy papírt, ami nem ér semmit, mivel a tevékenység így a bányatörvény hatálya alá esik.

A lényeg, hogy az engedélykérésben hivatkozd meg a vonatkozó bányatörvényt, és az eszközök felsorolásakor lapát, pad, vízmerítő legyen feltüntetve. Hangsúlyozd, hogy alkalmi jelleggel végeznéd és nem szándékozol környezetkárosítást elkövetni.

 

Szerintem, ha a kézi mosásnál maradsz, és mosás után felszeded a szemetet és eligazítod az általad megmozgatott fövenyt, akkor nyugodtan lemehetsz a partra engedély nélkül mosni. Senki nem fogja megkérdezni hogy van e engedélyed.

Előzmény: borax77 (4650)
borax77 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 4651

Üdv ismét!!

A törvényt megtaláltam!!

Sziasztok

borax77 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 4650

Üdv Mindenkinek!!!Segítség reményében fordulok Hozzátok!

 A mosáshoz szükséges engedélyről szeretnék először kérdezni, mely szerint:

Az engedélyt az adott Duna szakaszhoz tartozó település jegyzőjétől kell kérnem,vagy az én lakhelyem jegyzője adja!!

Az engedéllyel mettől-meddig moshatok?

Milyen hatóság engedélye kell még a mosáshoz?

Az engedély beszerzése egyszerűen megy avagy kukacoskodnak?

Melyik törvény szabályozza az aranymosást?

Más: a hazavitt fövenyt otthon kimostam ,úgy gondolom sikerült is megtalálni benne az aranyat,az elején a homokban még találtam kb:1mm nagyságú fémes kinézetű lemezkét,az mi lehet?(pirit)

A Dunai aranyszemek mind ilyen porszemnyi méretűek,mint amit én találtam a magnetit között,vagy azért akadnak nagyobbak is? Mi számít nagyobb szemnek?

 

Kézi szérkét vennék.Csak garett készlet szerezhető be ,

vagy Valakitől tudnék-e venni hexet!szivesen veszek minden alyánlatot!

Mikor lesz(ha lesz)a legközelebbi találkozó és hol? Bocs a merev stílusért! Előre is köszönöm!

Sziasztok!

 

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.27 0 0 4649

Köszönöm a helyreigazítást! :)

Azt hiszem elkapott az aranyláz... pár nap(?) és kigyógyulok belőle... :)

 

Megkérdezhetem kinek, hogy került az életébe az aranymosás szeretete? Mert gondolom aki már évek óta űzi, az csak szeretettel tudja űzni, másképp már rég feladta volna, és nem adna mérhetetlen türelemmel jobbnál jobb tanácsokat fakezű zöldfülű kezdőknek... :)

Becsülöm az ilyen elhivatottságot, és érdekel, hogy hogy is kezdődött másnak, hogy került a patak- vagy a Duna partjára egy tállal a kezében és eszmélt rá, hogy ő ezt most komolyan akarja csinálni?!

 

Ha valakinek kedve van elmesélni a saját történetét, én szívesen meghallgatom!

 

Szép estét Mindenkinek!

 

Ui.: a májusi pereszkés hasonlat nagyon tetszik, és nagyon is helytálló, csak nincs a közelemben senki, aki meg tudná mutatni melyik is a melyik?

Előzmény: Nyuszi62 (4647)
Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 4648

Ne felejtsük el megjegyezni, hogy a higany (kéneső) az arannyal, ezüsttel, rézzel stb. amalgámot képez, ellentétben a macskannyal. 

Előzmény: Nyuszi62 (4647)
Nyuszi62 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 4647

Nagyon jó az elképzelésed, csak már sok száz (  pár ezer?) éve ismerik és alkalmazzák az elvet.

 

Az a bizonyos keresett folyadék a higany.

Megfelel az elvárásoknak, nagyobb a fajsúlya mint a víz, és kisebb mint az arany.

 

Kísérletképpen, minden a higanyba dobott szemcse közül - ami arany  - az elmerül,

a többi, ami nem arany (bármennyire is hasonlít rá,) a felületén úszik.

 

Mivel a higany veszélyes és mérgező, ezért használatát nem ajánlom, csak a megfelelő tapasztalatokkal rendelkezők alkalmazzák!!!

 

Kezdetnek azonban a vegyészkedés  helyett én is a tányérral történő mosás gyakorlását ajánlom.

Olyan ez mint a gombák felismerése, könyvekből nehéz a meghatározása egy-egy fajnak,

de ha már láttál egy gyilkos galócát, nem téveszted össze a májusi pereszkével.

Csak egyszer kell hogy a mosótányér alján rád mosolyogjon egy aranyszemcse, soha többé

nem kevered össze a többivel.

Jó gyakorlást!

Előzmény: "Aranyászok" (4645)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4646

Lemaradt: átlátszó tál, hogy oldalról is látszódjon, mi, meddig ülepedett benne, és a folyadéknál is így jobban belegondolva célszerűbb, ha az is valamilyen átlátszó, vagy áttetsző anyagból van...

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4645

Üdv!

Én abszolút nem vagyok kompetens az aranymosásban, de a háztartási dolgokban igen. És nekem is megfordult az elmúlt pár napban a fejemben, hogy egy olyan folyadék volna praktikus ilyen szétválasztósdihoz (a végén), aminek nagyobb a fajsúlya, mint a víznek és egyéb kiválasztandó szemcséknek, de kisebb, mint az aranynak. (Csak én még nem jutottam idáig a saját történetemben.) Szóval van néhány kipróbálatlan, eszement ötletem (hogy jó, vagy nem jó, azt majd a hozzáértők megmondják :), +tényleg csak gondolatébresztőnek szánom, semmi másnak (nem volt még időm fajsúlyra tesztelni ezeket!): zselatin, méz, mosogatószer, sampon, gríz (nem tejben megfőzve, úgy nem gazdaságos), bármilyen krém, joghurt, majonéz és társai, egyéb nem veszélyes anyag, ami megfelel a fajsúlyi feltételeknek + újrahasznosítható módon felhasználható, hogy ne pocsékoljunk, és ne szennyezzük feleslegesen a környezetet.

Úgy képzeltem, hogy egy tálba, mélyebb edénybe lehetne önteni a megfelelő fajsúlyú folyadékot, behinteni vele a száraz, tálban maradt vegyes szemcsékkel és lekanalazni azt, ami nem arany, át egy szűrőbe (hogy újra lehessen hasznosítani a folyadékot), és a végére maradna az arany lefölözése (szintén leszűr, újrahasznosít).

Bár lehet, hogy ez az egész baromság, és csak megártott nekem a meleg. Sajnálom, ha zöldségeket beszéltem, a jószándék vezérelt (tudom, "a Pokolba vezető út is...")

Ui.: az egyéb folyadékok fajsúlyának kiszámításához ajánlom Öveges professzor kísérletét erre, közérthető, és gondolatébresztő is (azt a kísérletet kell keresni, amiben azt találgatja, hogy az arany gyűrű tényleg arany gyűrű-e és ha igen, akkor mennyi lehet megközelítőleg az aranytartalma. Ezen elv, kísérlet alapján az egyéb folyadékok  fajsúlyát is ki lehet aránylag könnyen számolni otthon is)

Szép estét! :)

Előzmény: Axon120 (4644)
Axon120 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 4644

Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy galliumot lehet-e/érdemes-e arra használni, hogy a sűrítményt tovább dúsítsuk vele? A 6 g/cm3 sűrűsége miatt arra gyanakodnék, hogy nagyjából bármi, ami nem arany, az úszik a gallium tetején, míg az arany nem. Vagy utána problémás lenne az aranyat visszanyerni a galliumból? Esetleg valami reakcióba léphetne a galliummal? Azt tudom, hogy a víz és a levegő nem. Előre is köszönöm a válaszokat!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 4643

A tünetek majdnem mind azt mutatják, hogy csillámfélékről van szó. A csillámfélék hatszöges oszlopos jegecei a forgástengelyre merőlegesen igen könnyen hasadnak. Ujjal megdörzsölve , vagy körömmel megnyomva még vékonyabb lemezekre hasadnak.  

Az lenne a legjobb, ha megnézne egy kis valódi aranyat. Keressen sötét-vöröses homokot a Dunánál, mossa egy tállal addig, amíg a legalján meg nem találja a valódi aranyszemcséket.

A vörös gránáthomok kimosása során a maradék világos kvarchomok távozásával a homok egyre sötétebb-vörös gránát-homok lesz, majd csak a fekete magnetit-homok marad az arannyal.  Nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, de ha sikerül, akkor már tudni fogja, hogy mit kell keresni. Természetesen más folyóvizek hordaléka esetén más nehézásványok lehetnek, de az almandin-gránát és a magnetit elég szokványos. Bizonyos mennyiségű feketés-szürke amfibol is lehet a kvarc és a gránát távozása között. A Dunára nem jellemző, de más folyóvizeknél esetleg a fekete ambifol nagyobb mennyiségben lehet jelen, vannak patakok, amelyekből hiányzik a gránát, vagy a magnetit. Egyszerűen arról van szó, hogy a mosáskor a nehezebb fajsúlyú szemcsék lassabban mozognak, míg a könnyebbek gyorsabban. A kisebb aranyszemcsék esetén talán ügyetlen mozdulatokkal egy tapasztalatlan kezdő még elügyetlenkedhetné a dolgot a mosás során, de akkora aranyszemcsék, amekkorák a fényképen voltak, ha egyszer rázással a tál fenekére jutottak, akkor onnan ugyan nem sodródnának el, és a fenéken is maradnának szerintem kb. úgy 90 % valószínűséggel. Az apróbb aranyszemcséket a felületi feszültség is megemelhetné, de akkora arany-darabok amekkorák a fényképen voltak, nemigen úsznának el a felületi feszültséggel. ( A 0.5 mm-esnél kisebbek  még elúszhatnak. ) A múltkor írtam (4432,4434) arról, hogy a 0.5 mm-esnél nagyobb aranyszemcsék gyűröttek szoktak lenni, nehezebbek is, és ezért kissé másképp viselkednek a mosás során, mint a szokványos szemcsék. A csillámfélék viszont nem gyűrődnek, inkább felhasadoznak, és hasadásuk előtt peremük letöredezhet, felbodorodhat.  

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
losznya Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4642

Itt a kulcsmondat: "a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen".

Amit keresel az minden irányból egyformán csillog, vagy ha nem csillog akkor is az adott fényviszonyok között minden oldalról ugyanúgy "töri a fényt".

 

A tálazással kapcsolatban pedig számtalan videó van a YT-on. Csak írd be, hogy gold panning. A tál formája nem annyira lényeges, viszont az alap mozdulatok elsajátításához tökéletes.

Előzmény: "Aranyászok" (4641)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.24 0 0 4641

Üdv Mindenkinek!

 

Nos, tettem még pár kísérletet, valamint próbáltam kiművelni magamat fizikából és kémiából is. Jó pap holtig tanul ugyebár... :)

 

Tehát: először megpróbáltam a tanácsoltak szerint kimosni egy tálban az aranyat(?), de vagy nagyon bénán csináltam vagy a fizika szólt közbe. Arra gondolok itt, hogy a lemez alakú szemcsékre másképpen hat a vízben a felhajtóerő (művelődtem), mint ha a szemcse nagyjából gömb alakú lenne. Gondoljunk csak a hajókra, azok is nehezek, és mégis úsznak valahogy. Szóval, mint mondam, vagy nem jól mozgattam a tálat, vagy eleve ilyen lapos, lemez alakú szemcséket nem is lehet így kivadászni (vagy nem egy abszolút fakezű kezdőnek). Ezt a kísérletet ezen a ponton befejezettnek nyilvánítottam.

 

Ezután a kémia-, és ásványtan továbbképzésem következett, különös tekintettel arra, hogy mi, mikor, és hogyan korrodál. Ennek eredményeképpen belefogtam következő kísérletembe, még mindig ugyanazzal a tesztcsoporttal. Az összes szemcsét ismét 20%-os ecetbe (új adag) helyeztem és annyi "őstengeri" sót szórtam hozzá, hogy már a só a végén nem tudott feloldódni benne (tömény ecetes-sós oldatot készítettem), mindezt egy lapos aljú porcelán tálkában (kiraktam a szabad levegőre kintre, nem fedtem le). Eredménye 24óra után: a szemcsék fele korrodálódott, vagyis fekete lett, vagy áttetsző világosbarna és mindkét színváltozat a fényét teljesen elvesztette. Gyanítom, hogy ez a fele nem arany... ;)

Az egész 1/4-e még mindig fémesen, világossárgán csillog, valamint a maradék 1/4 kicsit sötétebb sárga színű szintén. Fontos: mindegyik szemcse lapos, mintha hengerelték, vagy lapították volna, ezért oldalról nézve a nagyjából lapos teteje (van ami szabad szemmel teljesen laposnak tűnik, valamelyik kicsit gyűrtnek vagy nem teljesen síknak) a fénytörés miatt nem fényes, de más szögben tartva már igen. Meg ne kérdezzétek, hogy mennyi a fény beesési szöge ilyenkor, ha csillog, mert ennyire okos nem vagyok! :)

 

Szóval ezek után megint megpróbáltam klasszikus módon mosni, de nem tudtam vele zöldágra vergődni... Illetve helyesbítek, mert a fekete szemcsék felének mintha csökkent volna a fajsúlya, ezért a víz felszínéhez közelebb úszkáltak és így könnyen le lehetett önteni őket.

 

Egyébiránt -amint a mellékelt ábra is mutatja-, én is szeretek kísérletezgetni (más témakörökben), de ez most úgy érzem kifog rajtam. Viszont szeretném, ha kiderülne, hogy mivel is szórakoztattam magamat az elmúlt pár napban, jó lenne tényleg tudni, mi van a homokban? :)

Ígértem egy e-mail címet: aurum333@freemail.hu

Ide várom a max. 3 önkéntes jelentkezését (postázási cím, postafiók megadásával, részletek lásd előzmények), akik tudják, hogy mit, hol, hogyan kell keresni, és segítenének nekem megoldani ezt a kérdést!

 

Köszönöm Mindenkinek az eddigi segítséget, nagyon kedvesek vagytok!

Előzmény: HUN. gyerek (4640)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.23 0 0 4640

Én megtudom neked állapítani, nekem küldhetsz mintákat ha úgy gondold! ;)

 

A kémiában is jártas vagyok és kísérletezni is szeretek.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)
dez1 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 4639

1 lapos aljú tálba tedd be, önts rá kevés vizet (0,5 cm magasan) önts bele nagyon kevés (2csepp) mosogatószert.

 

Rázd a tálat kicsit megdöntve, hogy az anyag öszegyúljön az egyik oldalon - kb 1 percig.

 

Utána kezd el nagyon lassan körkörösen mozgatva elmosni az anyagot. Ami legutoljára ott marad, az lesz az arany.

Előzmény: "Aranyászok" (4637)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4638

Ui.: valahol a fórum elején olvastam, hogy régen aki aranyat talált, azt a saját lapátjával csapták agyon... De ugye ez csak városi legenda??? ;) Ha mégis valami csoda folytán megfogtam volna az Isten lábát, én nem szeretnék így járni! :)

"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4637

Kedves Mindenki!

 

Először is köszönöm a hozzászólásokat, válaszokat. Mértéktartó vagyok mindenféle kemikáliák használatát illetően (+2 minden lében kanál kiskölyköm is van), úgyhogy a sósavas próbát nem áll módomban elvégezni. Viszont kísérletet tettem -tudom, szinte közelében sincs hatásfokát tekintve- 20%-os ecetsavas áztatással. 8 órás áztatás, zárt kisüvegben (műanyag csavaros kupakkal), többszöri rázás, 4 "nyitogatás" után a következőket tapasztaltam:

1. egy darab valami pezsgett csak benne kb. 5 percig, szerintem véletlenül került bele. Ezután semmilyen pezsgést nem lehett látni, többször is megnéztem, rázás előtt és után.

2. azok a szemcsék (3 db volt), amik eredetileg ezüstös-jégkékes színűek voltak, azok bezöldültek;

3. a 14karátos aranysárga-színű szemcsék (kb. az összes szemcse felét alkotta) még ragyogóbb sárgák lettek; 

4. a rézszínű vagy kicsit sötétebb aranysárga szemcsék (az összmennyiség kb. 1/4-e) szintén ránézésre szebben csillogtak;

5. a bronz színű példányoknál (maradék 1/4) vettem észre némi sötétedést, értsd ezt úgy, hogy a fénye megmaradt, de maga a színe sötétebb lett, olyan barnás-fekete. Idáig jutottam perpillanat.

 

Nehéz lenne megmondani hogy a homokhoz képest  vizesen hol voltak az említett szemcsék, mert "fönt is, lent is". +Én nem vizesen, hanem teljesen száraz állapotában mazsoláztam szét a szemcséket és a homokot, nekem ez jobban kézreállt. 

Nem értek a fizikához sem túlzottan (azért van, amihez igen :), de nem lehetséges, hogy a földalatti vízerek esetleg másképp mossák ki az aranyat a teszem azt termésarany rétegből, mint a felszíni vizek? Gondolok itt eltérő erőhatásokra, nyomáskülönbségre, eltérő környezeti körülményekre..., és ezért lehet talán más az alakja, mint a felszíni arany-darabkáknak (pelyheknek)? 

+amikor vizes volt a homok a tálban, "lötykölés" hatására a tetején fekete és vörös szemcsék rendeződtek össze nagyjából egy csoportba vagy vonalba, attól függően, hogy hogy mozgattam a tálat, valamint szárítás után több mágnesezhető részecskét találtam.

 

Nagyjából ennyi infóval tudok szolgálni. Viszont van egy ötletem: egyrészt a kép, bármennyire is igyekeztem, nem adja vissza teljesen a valóságot (magyarán pocsék lett), másrészt egy orvostól sem várhatunk távgyógyítást, ha betegek vagyunk... Tehát arra gondoltam, hogy én szívesen elküldenék (saját költségemen, örökbe) mondjuk 3 hozzáértőnek  itt a fórumról láttamozásra néhány "szűz-szemcsét" (amit nem eceteztem), mindegyik színvariációból 2-3-at, hogy végre kiderülhessen, mi rejtőzik a homokozóban (a gyerekeimen kívűl :)?

Ha bármelyikőtöket is érdekel a dolog, és valóban tud segíteni a kérdés eldöntésében, az kérem szóljon (ha lesz jelentkező, akkor megadok itt egy erre a célra létrehozott e-mail címet, amire majd el tudjátok küldeni a postázási címeteket)!

A vállalkozó kedvűek segítségét előre is köszönöm, várom az esetleges további észrevételeket is!

 

Szép, és hűvös estét Mindenkinek!

Cebrail21 Creative Commons License 2015.07.21 0 1 4636

Ami folyami homokban csillog az arany mellett csillámféléle; biotit, flogopit, muszkovit valamint esetleg szemétből származó fémtörmelék lehet. Egy régebbi folyami hordalékrétegben feltehetően még nincs fémreszelék, fémtörmelék. A fém az arany és a platina kivételével feloldódna sósavban, de a csillámfélék nem. Egyszer én is beáztattam csillámféléket sósavba. Nem oldódtak, de kioldódott belőlük valamennyi vas, elvesztették az aranyos csillogásukat, színtelenek és átlátszóak lettek. 

Az aranyat a társaságáról is meg lehet ismerni, . Az arany nehéz fajsúlya miatt tálban mosáskor többnyire legalul szokott lenni, fekete magnetit és vörös gránát alatt. Mivel legalul van, csak fárasztó mosási munka végeztével szokott megcsillanni, a fekete magnetitszemcsék között. Ha a homok tetején csillogtak a szemcsék, akkor kétlem, hogy arany lenne. Milyen színű volt a homok? Ha vörös vagy fekete, akkor van rá esély hogy aranyszemcsékről van szó, egyébként nem. 

A fénykép alapján nem hiszem, hogy arany lenne... 

Előzmény: HUN. gyerek (4632)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4635

Sziasztok!

 

A padomon szeretném lecserélni a dróthálót egy sűrűbb szövésűre (a mostani 10mm*5mm). Tudtok nekem segíteni, honnan szerezhetek, és nem egy 25m-es darab kell, hanem ahol le is vágnak. Vagy ha van valakinek elfekvő, szívesen megvenném.

 

Thx. Dani

AlbaEcclesia1985 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 4634

Én is a bányavárosok miatt gondoltam, meg ugyebár régen még mostak benne aranyat...

Mégis valószinűleg csak a felső szakaszon lenne érdemes próbálkozni szerintem. Persze azért elnézek még pár helyre az alsón is, hátha :P

Előzmény: dez1 (4628)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4633

Segítő nem kell??? ;)

Előzmény: Alíz Jana Alíz Jana (4626)
HUN. gyerek Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4632

Szia!

 

Én azt tanácsolom neked hogy rakd bele őket tömény sósavba pár napra műanyag üvegben, néha nyisd fel a tetejét és utána rázd össze kicsit. Ha arany nem lesz semmi baja, ha valami más akkor beoxidálódik. Én ékszerekkel próbáltam régebben.

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
kbd73 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4631

Sziasztok!

 

Első írásom a fórumon.

Elkészült a padom, voltam kint mosni, és szeretnék tanulni az öregektől. Ha valaki ki szeretne menni 2015.07.25.-én szombaton a Dunára, szívesen vele tartanék. Most hogy kipróbáltam a padomat, látom milyen sok mindent nem tudok még a használatáról. Budapesttől 100 km. távolságon belül mobil vagyok.

 

Örülnék ha sikerülne kimenni.

 

Addig is üdvözlet mindenkinek.

 

 

losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4630

Kedves "Aranyászok"!

 

Természetesen ne add fel a keresést, hiszen ha a kút valamikori folyami hordalékba fúródott ami aranyat is hordott akkor minden esélyed megvan, hogy aranyat találj a szivattyú által felhozott homokban. A szétválasztáshoz meg inkább tálat vagy cserépalátétet(tálkát) használj, mint ecsetet. Persze ha már tudod, hogy mit keresel akkor akár ecsettel is nekimehetsz.

 

Biztosan meg lesz az a szemcse!

Előzmény: "Aranyászok" (4629)
"Aranyászok" Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4629

Kedves losznya!

Köszönöm a gyors választ! Megnéztem a képeket (korábban is próbáltam a neten jó fotókat keresni, de nem igazán találtam). Annyiban pontosítanék, hogy négyféle színű szemcsét találtam, tehát egy szemcse csak egyféle színű (egységes) és mint ilyenből négy különbözőt tudtam megkülönböztetni. Ettől függetlenül (hogy nem arany) nekem nagyon tetszenek, nem bántam meg a sok vacakolást vele, mert legalább elmesélhetem az unokáimnak, hogy ezt is megpróbáltam... :)

 

Megjegyzés: engem sosem érdekelt kifejezetten sem az arany, mint nemesfém, sem az aranymosás, egészen "véletlenül" csöppentem bele a témába. Történt ugyanis, hogy kutat furattunk a kertbe, és az elején olyan sok homokot felszívott összességében, hogy egy homokozónyi, 2 liszteszsáknyi, meg 8 talicskányi homok lett belőle mostanáig (és még lesz is, úgy vettem észre). A gyerekeimmel játszottam a homokozóban, amikor feltűntek ezek a szép, fényes szemcsék. Aztán gondoltam egyet, és egy kisvödörnyi homokot egy tál vízben 0,5mm-es kis levesszűrővel átmostam és átszűrtem, majd a szűrletet kiszárítottam, és egy tálcán apránként egy ecset segítségével átválogattam. A végeredmény látható a képeken. (A kút teljes hossza: 11m, állandó, legmagasabb vízszint: 6m, kút teljes újratöltődési ideje: 45 perc, 3membrános ukrán szivattyúval való szívás időtartama: 17 perc, ennyi idő után fogy el a kútból a víz, +a víz egy kb. 70cm-es agyagréteg alól jön, igazából úgy tapasztaltuk, hogy minnél gyakrabban van szivatva, annál kevesebb benne a homok)

 

Tehát, ha jól láttam/értettem, akkor az arany pelyhek sosem teljesen sima felületűek, hanem "gyűröttek", "rücskösek", akármilyen kicsik is, valamint mindig világossárga színűek és "cakkos", "töredezett" szélűek, és nagyjából ellipszis vagy ovális alakúak. Adódik a kérdés, hogy érdemes-e tovább kutatnom a "kút-homokban" vagy abszolút badarság? Több oldalt is elolvastam itt a fórumról (még nem végeztem vele :), de mindenhol csak patakokról és folyókról volt szó, ilyesmi lehetőségről nem találtam még információt, érdekelne, hogy egyáltalán elméletileg lehetséges-e?

 

Egyébként azért reménykedtem, hogy arany, mert 1. megnyertem volna a családi fogadást, 2. másrészt meg minimális mennyiségű homokot mosogattam át ezért a mennyiségért, 3. találtam néhány fotót termésaranyról és azok között láttam sötétebb sárga-rezes-bronzos színűt is, azért gondoltam, hogy amit én találtam, az esetleg az vagy annak darabkái.

 

Mindenesetre minden tiszteletem azoké, akik akár hobbi szinten, de komolyan, akár főállásban is esetleg ezzel foglalkoznak, mert úgy látom, nem egyszerű kenyér-kereset!

A választ/válaszokat, hozzászólásokat előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek! :)

dez1 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4628

Én anno leeveztem rajta zólyomtól, nem láttam aranymosókat....  De tekintettel arra hogy ott folyik el a híres felvidéki bányavárosok alatt, biztos lehet benne valami.

 

Tegnap délelőtt mosogattam kicsit aranyosfőnél az aranyos folyóban kicsit, nagyon szép csillámpala lemezkéket mostam. Azért 1 aranyszemcsét is találtam, de nem többet:( 

 

De nem gond, megyek én még arra..

Előzmény: AlbaEcclesia1985 (4620)
losznya Creative Commons License 2015.07.20 0 0 4627

Sajnálattal kell közölnöm, hogy a képen létható "arany" nem arany.

A mosott arany általában egyféle színű, amit ha egyszer felismersz többé nem téveszted el.

A 2265-ös hozzászólásban láthatsz képeket róla.

Előzmény: "Aranyászok" (4625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!