azért nem válaszoltam neked ezen a fórumon, mert ez egy konyhaasztal topik, és nagyon messzire mentél a témával. de mivel nem moderálták ki az illetékesek (pedig nagyon sokkal kevesebbért már megtették), annyit tudok igérni, hogy ott leszek a tájékoztatón, az iskolában. hogy ismerjük meg egymást?
Mentsd meg a mángold árusítást a Hunyadi piacon!!! Kedden, szept. 11-én lakossági fórum a Hunyadi téri piac megmentéséért! Szervezi: Kincsünk a piac - Hunyadi tér! lakossági csoport Helyszín: Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és gimnázium, Hunyadi tér 13. tel: 30 365 9561, email: hunyaditer (kukac) freemail.hu
Nem azt mondtam, hogy ne újítsák fel, hanem azt, hogy NE azon az áron, hogy mélygarázs épüljön és fakivágás történjen. A mélygarázs építése NEM az ittlakók érdeke, hanem az ingatlanbefektetőé, amelyik egy olyan cég, Amelus Kft., amelyik több terézvárosi ingatlanpanamában benne van, az egyik ügyben elsőfokon pert is vesztett.
Szerinted kinek az érdekeit képviseli a kerületi Önkormányzat? A lényegre nem válaszoltál: hogyan lehet, hogy az ingatlanhasznosítási szerződést pályáztatás nélkül kötötte meg az Önkormányzat? Érvénytelenítettek egy Andrássy úti palotaeladást
te írtad az Európa-házat...én meg épp azt, hogy ott (ahelyett) árulhatnának élelmiszert boltban, az alsó szinten meg szabadon, az őstermelők, mint a Fehérvári úti, Lehel stb piacokon. sehol sincs már szabadtér. tehát sztem mindketten ugyanazt akarjuk. Mert azt remélem nem vonod kétségbe, hogy a renoválás ráfér, kívül-belül, és sajnos a kosztól is ragad...
OK - béke:) Ez a mondatod nem tetszett: "Mondjuk az Európa-házban árulhatnának a boltok, az alsó szinten meg az őstermelők, és már meg is oldottuk a kérdést." Mert ez az Európa ház-dolog bűzlik nekem!
Igazad van, mindenhova kell egy kurva nagy mélygarázs!!! És az is nagyon jól van, hogy a kerületi ingatlanvagyont bagóért 50 évre oda lehet adni egy offshore cégenek! (ironikusan értve, persze). Gondolj bele: a tulajdonos Önkormányzat hagyja éveken át lerobbanni a piacot+csarnokot, majd széttárja a kezét, "Sajnos nincs pénzünk felújítani, rendbentartani az egészet, oda kell adnunk ez első jelentkező ingatlanbefektetőnek, akinek csak úgy éri meg az egész, ha mélygarázst építhet!" - mindezt pályáztatás nélkül és gyakorlatilag a nyilvánosság kizárásával!!! Szerinted ez rendben vany így??? Mindenféle infó a Hunyadi térről
mocskosabb piac nem létezik Bp-en, mint a Hunyadi, kivül-belül. renoválni kellene. az sem baj, ha az őstermelők is beköltöznek, sokszor fáznak-áznak kint. valóban ott egy néni árul mangoldot, én is tőle veszek, máshol még nem láttam (mármint ott), a Fény u-iban is van. Mondjuk az Európa-házban árulhatnának a boltok, az alsó szinten meg az őstermelők, és már meg is oldottuk a kérdést.
Még nem tuti, de erősen próbálkozik Verók polgármester és csapata:( Az ő terveik szerint a téri piaci árusítás megszűnik, a csarnokbeli piac leköltözik a pincébe, a Csarnokban "Európa ház" (!), a tér alatt meg mélygarázs - jó, mi?
Sziasztok! A Hunyadi téri piacon mindig lehet friss mángoldot kapni - amíg meg nem szüntetika piacot! Én eddig csak Horvátországban ettem, ott "blitvá"-nak hívják:) Hunyadi piac
Miért maradt volna ki olyan, amit nem is akartam volna mondani? Csak mielőtt feltételezgetsz, pl. h nem ettem főve, eccerűbb lett volna kérdezni... Vagy az derogál?
Igen, én is kedvelem a mángoldot, de idén nem nagyon kedvezett neki a klím!a (Legalábbis nálam). Egyébként a szárából elég jó levest lehet készíteni, máris van két fogás.
öt év alatt 37 hsz...nem nagyon pörgős ez a topik. A mangoldhoz mit szóltok? ugyanúgy kell elkészíteni, főzeléknek, de sokkal finomabb, lágyabb, krémesebb.
Miket tudsz előbányászni a topikok mélyéből! :-)))
Mindig szerettem a spenótot, pedig irodalmi emlékeim szerint azt minden "normális" gyereknek útálni kellene! :)))
Valahogy úgy alakult, hogy még nem csináltam főzeléket, pedig jó emlékeim vannak.
Az Anyukám is tejbe áztatott zsemlével sűrítette és sóval, fokhagymával ízesítette. Tükörtojással tálalta, amit (lehetőleg) frissen őrölt bossal szórta meg.
A mellékelt ropogós héjú, lágy kenyér beszerzése a mi (gyerekek) feladatunk volt.
Gyerekek, kétféle spenót van, tudtátok? Van az, amelyiknek olyan levele van, mint a sóskának, meg van az a másik, kicsi hegyes levelű... :) Mindig tanul az ember!
Spenótot is jó lenne ültetni! Mikor kell? Magról, vagy palántáról szokták? Nálunk itthon kizárólag sóskakultusz van, a bolti fagyasztott spenótpép meg nekem valahogy nagyon nem szimpatikus!...
1. Párolt spenót olívaolajjal és citromlével (köretnek, önállóan, nyam-nyam... :-))))
2. Spenótos rétes: hagymával, kaporral ízesítve, esetleg juhsajtot bele. Mikor Görögországban tanultam, naponta több darabot is meg tudtam belőle enni úgy, h még hetek/hónapok múlva se untam meg :-)
Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával. egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt. leszűrt. összevagdalt friss parajt). és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet. és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk. és csak annyi időre toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Ez ugye még nem volt? Stahl Judit receptje, az édelgős stílus is az övé. :-)
KRÉMES SPENÓT SONKÁVAL
A spenót krémes-sonkás változata abszolút favorit
nálam, mert minden van benne, amit szeretek.Miért is ne lenne nyero
kombináció, ha a frissízu, mélyzöld parajleveleket lágy tejszínben
keveredünk el robusztus, vörös sonkacsíkokkal –nyugodtan használhatunk most
is a pármai helyett Tiroli Speck sonkát- és mindehhez még intenzíven
illatos, reszelt parmezánt is szórunk.
Hozzávalók:
50 deka zsenge spenótlevél
2 tojás
4 deci tejszín
10 deka frissen reszelt parmezán
10 deka pármai sonka
só és frissen orölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
Elomelegítem a sütot 190 C-ra (gázsüton 5-ös
fokozat) és gyorsan felteszek forrni egy lábosba vizet.
Ha forr, akkor beledobom a megpucolt, megmosott spenótleveleket és aztán 1
perc múlva ki is kapom oket. Egy tésztaszuroben alaposan lecsöpögtetem a
spenótot és ujjnyi csíkokra vágom a leveleket, hogy majd tisztán és
eroteljesen érezhessem az ízüket, nem mint valami pépes maszatként.
Egy tálban kézi habverovel –nem az elektromossal, hanem az óvodai jelként is
közkedvelt, hagyományos fajtával- enyhén habosra verem a tojásokat a
tejszínnel, beleszórom a frissen reszelt parmezánt és a vékony csíkokra
vágott sonkát. Picit megsózom –csak óvatosan, mert már maga a sonka és a
sajt is eléggé sós-, aztán tekerek hozzá borsot és reszelek bele boven
szerecsendiót is. Gyorsan beleforgatom ebbe a spenótcsíkokat és az egészet
beleöntöm egy akkora sütoedénybe, hogy 4 centinél ne álljon benne
vastagabban a krémes spenót.
A meleg sütoben 30 perc alatt sül aranybarnára úgy, hogy a teteje ropogós
lesz, az alja pedig krémesen lágy.
2 boséges adag lesz belole.
75 dkg krumpli
35 dkg liszt
20 dkg spenotlevel
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
keves olivaolaj
4 dl tejszin
20 dkg gorgonzolasajt (vagy marvanysajt)
2 evokanal fenyomag (vagy napraforgomag)
so, bors, reszelt szerecsendio
A krumplit sos vizben megfozzuk. A parajt megparoljuk, atpaszirozzuk. A
meghamozott krumplit krumplinyomon attorjuk, osszegyurjuk a liszttel es a
spenotpurevel. Soval, borssal, szerecsendioval izesitjuk. A tesztabol
lisztezett deszkan kigyokat gyurunk, 2 cm-es darabokra vagjuk, tetejuket
villaval megmintazzuk. Bo, sos vizben 4-5 perc alatt kifozzuk a gnocchikat.
Martas: az aprora vagott hagymat, fokhagymat olivaolajon megdinszteljuk,
felontjuk a tejszinnel, belemorzsoljuk a sajtot, es osszefozzuk. Soval,
borssal izesitjuk.
A fenyomagot serpenyoben, kulon zsiradek hozzaadasa nelkul megpiritjuk.
A kifott gnocchit leszurjuk, sajtmartassal leontve, a fenyomagokkal
megszorva talaljuk.