Az elesett katona szent. Pusztán arra céloztam a Szabadság téri emlékmű itt említésével, hogy a bizonyos emlékeink miatt jobb lenne aként kezelni ami. Hôsi emlékműként a szovjet katonai temetôben.
Te itten nem érted ezt, a Thor isten kalapácsa azzal a szlávokat idézi, akik a honfoglalókat így emlegették... régi dolgok ezek, majdnem olyan régiek, mint a Sör... mérgelődni nem érdemes rajtuk... Egészség!
A hősi halottakat ott kell hagyni, ahol most nyugszanak. Ez a sírgyalázás csak néhány idióta műve, olyan fajtáké, akik mondjuk itt nálunk a Szabadság téri emlékművet fikázzákk.
Ui: "soha nem fogjuk elfelejteni azt az ázsiai hordát amely végigment az országon minden értelemben" - mert a magyarok odakint zenés előadóestekkel turnéztak, mi?
T.Thor pörölye!
Tulajdonképpen egyetértek Veled!
Sajnos jelenleg nagyon kevesen gondolkodnak így (úgy értem kevesen szánnának erre forintokat....) mint Te.
Amerika "megengedheti"magának azt a költséget, hogy minden katonáját hazaszállíttasson.....
Egy "szinbolikus temető" gondolata talán reálisabb lenne, mint a sok ismert/ ismeretlen helyen nyugvó magyar katona hazahozatala/felkutatása, azonosítása stb.
De mint már írtam "egyenlőre" az élőkre költik (herdálják el sok esetben!) a forintokat.....
Jól belegondolunk, mekkora bussiness lehetne a világon, ha Mongólia visszakérné tőlünk hazai földbe a tatárokat és a törökök is ragaszkodnának saját halottjaikhoz. Erre szakosodott cégek áshatnák keresztbe-kasul az országot hatalmas földgyalúkkal, majd mindenféle genetikai intézetek végezhetnének sokéves tanulmányokat a csontokról. Hozzuk haza a Szentföldről is a keresztes háborúk áldozatait! Igaz, egy "Petőfi csontvázat" sem tudunk azonosítani pár évtizede, de milyen szép össznépi mozgalmakat válthatna ki a tudat maga.
Az ellenség kép azon embereket jelenti, akik ellen, vagy akik ellenünk harcoltak. Nem több nem kevesebb. A jó katona legfontosabb erénye, ha szereti az ellenségét, mert meg tudja becsülni. Ehhez jó ellenségre is szükség van. Most ne firtassuk a Magyar és a Szovjet katona közti külömbségeket, mert a hôsi halottak közt nincs külömbség. Pusztán csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy egyszerűen és véglegesen is lehetne rendezni a hadisírok kérdését. Nyilván láttál már képet valamelyik Normandiai temetôrôl. Nos ott nincsenek halottak a sírok alatt. Amerika minden halottat hazaszállít. Todom, sok a jeltelen sír az orosz síkságon. De mindannyiszor, mikor elôkerülnek ismeretlen csontok, haza lehet szállítani azokat is, ha kiderül (vagy legalább sejtjük), hogy magyar katonák voltak.
Miért ne lehetne egy nagy temetô, valahol Magyaroországon ahol együtt nyugodhat az összes magyar katona (beleértve a muszosokat is!)
Beethowen IX. szimfoníájának szövege szól erről talán a legszebben........
Szép lenne és jó lenne megtanulnunk végre, hogy az ellenség kép mit is jelent!
Az a külon véleményem, hogy egy halottra való emlékezés (függetlenül a múltjától!!!) mindig fájdalmas. Az a szovjet anya aki ugyanúgy nevelte fel fiait mint a mi magyar anyáink, az ugyanúgy gyászolja az idegenben (esetleg értelmetlenül) elvesztett fiát!!!
SOHA TÖBBÉ HÁBORUT!
Bár én még nem vittem soha szegfűt a Szabadság térre azért a tiszteletem megvan. Talán nem az ottani szovjet emlékművel kapcsolatosan sporolhatnánk a legnagyobbat (!) az egyébként is egy aláírt egyezmény része.....
Az, hogy hozzuk haza höseink csontjait az szép álom lehet de szvsz. kivihetetlen. Nyugodjanak békében! Béke poraikra. Mélységesen elitélem a sírgyalázást, sírkő/stb. rombolást, éppen ezért az elhunytak emlékének a "megbolygatását" is!
" Hol sirjaink domborulnak unokáink leborulnak"
Nos amíg élünk éljünk méltóan erre.
Az, hogy feldúltak egy temetőt, felháborító!
Az, hogy ott magyar katonasírok is voltak, mégjobban felháborító.
De legjobban az háborít fel, hogy ennek kapcsán te a Szabadság téri szovjet emlékművet gyalázod!
Én minden év november 4-n elhelyezek egy szál vörös szekfűt ott.
Valahol Oroszországban. Katonakeresztek alatt fekszenek, ha egyáltalán van keresztjük. Sokan bajtársaikkal együtt tömegsírokban várnak egy jobb korra, mikor méltón emlkeznek a hôsökre. De akiknek jutott kereszt azok sincsenek biztonságban:
Magyar sírokat romboltak Oroszországban
NOL • 2002. június 11. 16:56
Ismeretlen tettesek szinte teljesen lerombolták a II. világháborús magyar katonák nyughelyéül is szolgáló haditemeto´´t a Moszkva melletti Krasznogorszkban – értesült kedden az MTI moszkvai magyar diplomáciai körökto´´l.
A temeto´´ben a 26 magyar sír mellett német, osztrák, olasz és finn katonák is nyugszanak. A sírkert 1994–es megnyitás óta ez a negyedik alkalom, hogy vandálok garázdálkodnak az emlékhelyen.
A hadisírok gondozásával foglalkozó orosz Vojennije Memoriali szervezet,amely feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen már a közeljövo´´ben meg kívánja kezdeni a temeto´´ helyreállítását, és ennek költségeit is magára vállalta, bár a kétoldalú egyezmények értelmében a háborúban a Szovjetunió ellen harcoló országok saját költségükön alakítják ki és gondozzák katonai emlékhelyeiket Oroszország területén.
A Vojennije Memoriali A Vojennije Memoriali, az orosz védelmi tárca árnyékában mu´´ködo´´ civil szervezet jelezte a rombolást a moszkvai külügyminisztériumnak is, amely egyelo´´re hivatalosan nem reagált a történtekre.
Amikor a közelmúltban a magyarországi Doboz községben a szovjet katonai emlékmu´´vet gyalázták meg, akkor az orosz külügy hivatalos sajtóközleményben fejezte ki tiltakozását.
Haza kellene hozni, minden hôsi halott csontjait és egy nagy temetôben örök nyugalomra helyezni ôket. Mert van föld a világon ahol nem kell sírjaikat féltenünk. És ez a hazai föld. Hozzuk haza ôket és küldjük vissza az oroszoknak az övéiket. Ez így lenne jól. És így a szabadságtéri emlékművet is megspórolhatnánk. Az az emlékmű sokkal jobban mutatna Moszkvában, mint itt. Itt ahol soha nem fogjuk elfelejteni azt az ázsiai hordát amely végigment az országon minden értelemben.