Keresés

Részletes keresés

FatRat Creative Commons License 2002.06.12 0 0 10
Kedves Mercurius!

Köszönöm az útbaigazítást, sokat segítettél.

Szerintem nagyonis jó ötlet a civil szerveződéseknek a kezükbe venni az életük irányítását és fejleszteni pl. a környezetüket, ahogycsak a csövön kifér, mert végülis én tudom a legjobban, hogy mi kell nekem. Ez nagyon jó.
Csak az a kérdés, hogy egy ilyan hangsúlyos politikai személyiség, mint Viktor, irányítása (vagy inkább gyámkodása, befolyása) alatt a valódi célok/értékek helyett, a poltikai célokra terelődik a hangsúly.

Ismét csak kérdezni és nem provokálni akarlak. Milyen eredményeket ért el a Ti Polgári Körötök?

üdv fatrat

Előzmény: Mercurius (8)
MORPHEUSZ Creative Commons License 2002.06.12 0 0 9
Rossz KÖR-ökben foroghatsz, azért nem láttál, hallottál még ilyen kör-tagról.....
Egyébként ha jól tudom az "öt karikából" jön az egész..... nna lyóó nem biztos
Előzmény: FatRat (-)
Mercurius Creative Commons License 2002.06.12 0 0 8
Tegyük fel, hogy tényleg érdekel. Tulajdonképpen, amit beirtál annak alapján tényleg elképzelhetö.

Tehát:

1. Keress rá a Google segítségével a Polgári Körök cimszót tartalmazó WEB oldalakara. Látni fogod, hogy a már saját oldallal rendelekezö körök többsége jóval a mostani választások elött alakult. Igazi pikantériája az ügynek, hogy a legelsöt még az SZDSZ belül hozták létre Tölgyesy Péter támogatói.

2. Hagyományról van szó, mert már a múlt század elején is léteztek polgári körök.

3. Kicsit bonyolutabb utána járni, én is inkább személyes tapasztalatból mondom, hogy tölünk nyugatabbra általában mindenütt vannak ilyen körök, társaságok. Lényegében 30-200 fös csoportok, akiket a barátság, közös politikia érdek avagy lokál patriotizmus tart össze. Nincs "szervezetük", "elnökük" stb. Viszont jelentös nyomást tudnak kifejteni a politikai életben. Olaszországban a DC-t lényegében az buktatta meg, hogy az ilyen körök többségében az nézet alakult ki, hogy a DC sáros az Aldo Moro ügyben.

4. Nálunk annyi az eltérés, hogy nem csak ilyen helyi önszervezödések vannak, hanem internetes baráti társaságok is. Ezek is léteztek már korábban is. Lényegében a két választás közti idösszak mindössze annyit hozott, hoyg rájöttünk, meglepöen gyorsan tudjuk egymást informálni és hamar tudunk közös véleményt kialakitani.

5. Természetesen más pártnak is lehetnének körei, söt mondom, hogy bár lennének, mert talán akkor lenne kivel kulturáltan tárgyalni. Rejtély, hogy miért nincs. Talán az szdsz netpártja lehetett volna ilyen, de abból, ami az Indexre itt kijött, ugy tünik, hogy Magyar Bálint elcseszte. Szervezeti szabályzatot akart, meg tisztségviselöket vagy mit. Na most egy ilyen alakzatot felülröl nem lehet megszervezni (maximum elfogadni olyannak, amilyen), mert akkor elpárolog.

6. Két polgári körnek vagyok a tagja (inkább részese). Jó érzem igy magam, mert gyakran vagyok együtt hozzám hasonló gondolkodású emberekkel. Egyre inkább megtapasztalható, hogy igy, közösségben politizálva, a mi véleményünknek is lehet súlya.

Előzmény: FatRat (-)
felucca Creative Commons License 2002.06.12 0 0 7
Én megkérdeztem egy rendes ultramagyar, jobbos, kokárdás, igaz istenhívő barátomat, hogy alakított-e már kört. Röstelkedve felelte: olyan hülye vagy...

Ha ez így megy tovább, szerintem össze fogja akasztani a Főnökkel a bajszát...A Főnök nem szereti az ilyen teszetosza szarakodást.

Előzmény: FatRat (-)
FatRat Creative Commons License 2002.06.12 0 0 6
Ezzel egyeteértek. Nehogymá csak az tehessen Magyarországért, aki jobboldali. Ők azt hiszik.
Előzmény: Original Ganjaman (3)
Rézeleje Creative Commons License 2002.06.12 0 0 5
Egy másik topicban Index - Alakítsunk polgári négyzeteket?! - Politika - Fórum a (11.sz.) hozzászólásban olvashatod erről a véleményemet.

Előzmény: FatRat (-)
lolka_bolka Creative Commons License 2002.06.12 0 0 4
regen, amikro meg uttoro voltam, volt mokus ors, meg delfin ors, meg ilyenek...

ezek is olyanok, csak ezek nem rajok, hanem POCS -ok..

Lolka

Előzmény: FatRat (-)
Original Ganjaman Creative Commons License 2002.06.12 0 0 3
Ezek a kérdések bennem is felmerültek.

Szerintem a legjobb árokbetemetés lenne, ha balról, és libsi oldalról is alakulnának polgári körök. (Mingyá' alakítok egyet :-)) )

OG

Előzmény: FatRat (-)
Konrad Creative Commons License 2002.06.12 0 0 2
Az is lehet, több ismerősöd kör tag, csak nem mondja el neked. :-)

Ez kör dolog engem a komcsi sejtekre emlékeztet. Érdekes, hogy lett volna lehetőség máshova is nyúlni, a KALOT-féle szerveződés pl. jobban illene a jobboldalhoz. Abba (olyanba) kevésbé is lehet belekötni, igaz, időigényesebb létrehozni (a KALOTban ugyanis történt is valami).

FatRat Creative Commons License 2002.06.12 0 0 1
Egyébbiránt, nem értem, ha ilyen sok nemzeti elkötelezettségű ember él kishazánkban (már 6000 kör) akkor, mér csak Viktor felszólítására tud ilyen köröket alapítani ez a sok elkötelezett polgár. Hisz, ha jól értem, itt valami építésről, meg ilyenekről van szó. Építeni az elmúlt tizenkét évben is lehetett volna pl. házakat vagy játszóteret vagy felújítani múzeumot festeni tatarozni (asszem ezt hívják úgy hogy társadalmi munka). Én megyek építeni egyébként szívesen mindent attól függetlenöl, hogy nem szimpatizálok Viktor nézeteivel, mert az tényleg jó. Az építés fontos és csak a javára vállhat a hazának, csak azt nem értem ezek miért nem voltak eddig, és mér csak a sasok KÖRÖZTEK a rét felett (ezt a szar poént el kellett sütni).
szigetelőszalag Creative Commons License 2002.06.12 0 0 0
Szerintem egyfajta közösségteremtő izék.
Ha azt vesszük, hogy a jobboldal a mai napig nem ágyazódott be a társadalomba, akkor érthető, hogy miért csinálják.
Hiszen politológiai közhely, hogy pl. az MSZP kampány nélkül hozná a maga 35%-át.
Előzmény: FatRat (-)
FatRat Creative Commons License 2002.06.12 0 0 topiknyitó
A kérdés adott.
Hallani róla mindenhonnan, én még egy szál emberrel nem sokkal, annyival sem találkoztam, aki Körtag lett volna (biztos ballibbolsszockom társaságba járok, sajna ez vagyok én).
Nade mit csinálnak a körök, kik és miért vesznek részt benne, ha én rühellem a fideszt attól még lehetek tag, meg különben is merre hány méter?

Ez nem provokáció, hanem tényleg érdekel.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!