Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.06.11 0 0 14
Hali. Aki már találkozott velem más topicban, az tudja, hogy én bizony a dohányzás nagy híve vagyok és rajongok érte! Mégis azt mondom Pitzunak van némi igaza. Az olimpiákon és az egyéb sportrendezvényeken helyes, hogy a szabadtéri pályákon sem szabad dohányozni, de ez tényleg csak úgy lehetséges, ha vannak a közelben kijelölt helyek is. A székes megoldás kávéval nagyon kultúrált, és jó dolog. Ebben a formában én is el tudom fogadni a közterületi szabályozást. Arról viszont ne káráljon senki, hogy egy cég "a saját érdekében" ne alkalmazzon dohányosokat, mert akkor ne alkalmazzon kövéreket, öregeket, mozgáskorlátozottakat, tehát senkit. Emberek, ne diszkrimináljunk, könyörgöm! Csupán az kéne, hogy a dohányzók tényleg betartsák a szabályokat, tehát nyugodtan fel lehet venni dohányos biztonsági őrt a pályára., csak meg kell kérni, hogy ott ne dohányozzon. Biztos előfordult már a hat év alatt, hogy az én füstöm zavart egy nemdohányzót, de nekem még nem szólt érte senki. Ha udvariasan kértek volna rá, tényleg elnyomta volna. Lehet, hogy nektek rosszak a tapasztalataitok ezen a téren, de gondoljátok azért meg, szerintem, ha nem bazzeggel kezdve, hanem normális hangon kéritek tízből kilenc azért hallgatna rá. Nem bunkó azért még valaki, ha dohányzik, ebben remélem egyetértetek.

Remélem ezt is megmutatod a Kovács Árpádnak.

ZoleeWhite Creative Commons License 2002.06.20 0 0 13
Egyetértek. Jelzem. :-)
Bár ez nem egy formailag tökéletes aláírásgyűjtő ív, de hátha történik valami.
Előzmény: Pitzu (12)
Pitzu Creative Commons License 2002.06.18 0 0 12
Köszönöm a hozzászólásokat. Én is azt szeretném kérni, hogy aki egyetért, jelezze. A fórumot pénteken kinyomtatom, s szombaton a kezébe nyomom Kocsis Árpádnak. Aztán reménykedjünk, hátha megindul valamiféle javulás.
Előzmény: Törölt nick (8)
leha Creative Commons License 2002.06.18 0 0 11
a dohányosnak a cigizés életforma ... észre sem veszi már, fel sem merül benne, hogy ez mást zavarhat ...
azt pedig, hogy hányingert keltő szaga van, akkor sem veszi észre, ha szólsz neki, mert hozzá van szokva ...

tehát az, hogy majd észreveszi magát, hiú ábránd : (

rá kék szólni! na de én is úgy vagyok vele, hogy amikor a harmadik szálat szívom el a mellettem álló jóvoltából, akkor már semmi higgadság nincs a hangomban ... ha meg én bazmeggel kezdem, akkor ő is azzal fogja : (

mi még ebben az országban (illetve én igen : )) nem nagyon szoktunk odafigyelni a másikra ... hogy ez mitől van, azt nem tom, de talán (itt és most) nem is lényeges. egy darabig még rá lennénk szírtva a következetes tiltásra és a szabályok korrekt betartatására.
10-15 év múlva talán majd minket is kulturált népeknek fognak tartani, akik nem szemetelnek az utcán, nem fújják egymás arcába bagófüstöt és összeszedik a szart a kutyájuk után

Worldity Creative Commons License 2002.06.17 0 0 10
Csak helyeselni tudok. Előbb utóbb a többi rendezvényt (koncertek, stb.) is füstmentessé kéne tenni, hiszen a nemdohányzó is azért megy oda, hogy jól érezze magát, amit a dohányosok tökéletesen megakadályoznak.
Sajnos, ez ma még utópia, de valahol el kell indulni és tényleg a legjobb, ha a sportrendezvények járnak élen a témában. Hiszen már a precedens is megvan.
dejo Creative Commons License 2002.06.17 0 0 9
Egy interjún az alábbi kérdést intéztem a megyei (Szabolcs) tisztiföorvoshoz:
--------------------------
Kedves Kósa Úr!
Tudom, hogy Önök végrehajtók, de talán a törvényalkotók felé is tehetnek javaslatokat.
Arra gondoltam, hogy épületen belül már van törvény, ami szabályozza a dohányzást. Dohányzó helyeket kell kijelölni.
Viszont közterületeken ahol szintén sok ember van együtt, buszmegállónál, strandon, szabadtéri színházban, játszótéren, a terekeken, járdán, stb.. egyelöre szabad a vásár. Ezeken a helyeken csak a dohányosok önmérséklete szabhatna gátat, de többnyire nem szab.
Nem tartaná helyénvalónak, ha a nemdohányzókat még nagyobb területen védené törvény?
Esetelg Magyarországon csak az erre a célra kijelölt helyen lenne szabad dohányozni!

Ezzel javúlna a helyzet a felsorolt helyeken szétdobált cigarettavégek dolgában is. Én már arra is gondoltam, hogy akár "cigarettavég adót" kellene bevezetni. Mondjuk 50-100 Ft/db, amiböl a takarításra lehtne többletpénzt fordítani. Ezen felül cigarettavég betétdíjat kellene bevezetni szintén 50-100 Ft/db. Aki összegyüjti és leadja a cigarettavéget, az visszakapja ezt az összeget. Természetesen mindezt a már meglévö adók mellé.
-----------------------
Ebben benne van a véleményem a dohányzásról.

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.12 0 0 8
A kiegészítéseddel teljesen egyetértek, és együttesen a javasoltak talán valamennyire hatásosak is lehetnének.

Ami viszont jó lenne, az az, hogy az erre kalandozók - ha egyéb javaslatuk nincs is - legalább annyit írjanak, hogy egyetértenek a javaslatokkal vagy sem. Merthogy jó lenne az, hogy mikor Pitzu elmegy a Sportirodába, akkor dokumentálható legyen a javaslatok támogatottsága. Bár nekem olybá tűnik: az ő cselekedeteiket egész más dolog motíválja. Persze, manapság ezzel nincsenek egyedül, sőt ...
Igen kevés az olyan mértéktartó szervezőgárda, mint a Szigeti Hendikepé.

Előzmény: Pitzu (6)
Pitzu Creative Commons License 2002.06.11 0 0 7
A Sport 2002 kiállításon is volt néhány kiállító, aki lazán dohányzott a standján, annak ellenére, hogy a pavilonban tilos. Néhány kiállító rendesen úgy gondolta, hogy a "saját standján" azt csinál, amit akar.
Fölhívtam a Hungexpo-nál valami fejest, ő azt mondta, hogy az ilyen esetekben nyugodtan lehet szólni a biztonsági őrnek, merthogy ez tilos. Remélem, jövőre nem leszek egyedül, aki szól az ilyen esetekben.
Pitzu Creative Commons License 2002.06.11 0 0 6
Na igen, teljesen naív én sem vagyok, nem hiszem azt, hogy akár már a következő futóverseny teljesen nemdohányzó lehet, csak szeretném már látni, hogy lépések történnek a témában, még ha kicsik is. Kocsis Árpád azt mondta, "küzdünk ellenük", csak én ebből semmit nem látok.

A magasabb nevezési díjat jelenleg sajnos én se nagyon tudnám kifizetni (talán néhány hónapon belül ez változhat, a főnököm mindenesetre igérget...) és nem is biztos, hogy ez a helyes út.

Valami olyasmit szeretnék én is, amit Lassú Nyíl említett, illetve a szpíker-srác időnként finoman beszólhatna, hogy "Milyen jó itt nekünk, hogy futunk, ahelyett, hogy dohányoznánk" vagy hogy "Ugye senki nem dohányzik a box-utcában". A biztonságiaknak, mentősöknek, egyebeknek meg talán finoman el lehetne mondani, hogy bár jogilag nem tilos, de lehetőleg "ne már", vagy körültekintéssel, és hogy tulajdonképpen ők a futókért vannak ott, és nem fordítva.

Valami hasonló jó lenne esetleg a Sportsziget kapcsán is.

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.10 0 0 5
Az a gyanúm, hogy bár a szándék nemes, ám a dohányzást ellenzők Magyarországon még nem
képviselnek olyan arányt, hogy valamiféle igazi korlátozással kapcsolatban vérmes reményeik lehetnének. Ha már a nem-dohányosok olyan túlnyomó többségben lesznek, hogy nem kell félniük a kérés ellen vétők megszólásakor azok arroganciájától, és a munkahelyek többsége szelektál a nem-dohányzók javára (saját jól felfogott érdekében, hiszen így egészségesebbek lesznek a dolgozóik), akkor lehet javulást remélni és az ügy viszonylag automatikusan meg fog oldódni. De sajnos, törvényeink is elég felemásak (mint ahogy azok a törvényhozó "képviselőink" is): például megengedi egy zárt tér (pl hall, étterem, vonatkocsi, stb) két részre osztását alig-függőnnyel elválasztva (sőt akár bármi elválasztás nélkül is) úgy, hogy az egyiket nem-dohányzónak, a másikat dohányzónak kiáltsák ki; pláne megengedi, hogy (egészségügyi!) intézményekben az ott dolgozók a "saját" szobáikban dohányozzanak kötelező x-perces szellőztetés nélkül (utána esetleg tárva hagyva az ajtót: bár már EGY ajtónyitástól is éppen elég füst áramlik ki). Az Olimpiával más a helyzet: az ilyen gyakorlatot folytathat (ha már egyszer sikerült a precedenst megteremtenie), de számonkérés és megfelelő szankcionálás nélkül az sem működhetne (a gondok általánosabbak; lásd: a közterületi szemetelés, a kutyapiszok, a szemét- és sitt elhelyezés, stb, stb, stb problémáit; a 3.000 Ft-os chip-letéti díj ellenben "furcsa módon" működik). Szóval: kultúráltság / kultúrálatlanság ... általában ... és minden szinten ... kontroll / önkontroll ... Ezek mind a kérdésben vannak.

A TAHÓ - legyen bár biztonsági őr, fő-fő szervező vagy akár törvényhozó - az, aki tudja, hogy valamit helytelenül tesz, de mégis úgy csinálja. Az, hogy a törvény valamit általában nem tilt, sőt megenged, nem jelenti azt, hogy az konkrét körülmények között is illendő, erkölcsös vagy helyes.

A szervezők - gyanítom - gazdaságossági kérdést csinálnak abból, hogy elhelyezzenek-e az info anyagaikra / plakátjaikra bármilyen, önkéntes dohányzás korlátozására vonatkozó felhívást (ugye: egyrészt ez nyomdaköltség, másrészt meg csökkenhet a résztvevők száma). Merthogy én ilyet Magyarországon még nem láttam. De azért Pitzu-nak maximálisan igaza van: ha homokba dugjuk a fejünket és nem beszélünk róla, akkor nem is fog semmi sem változni. Ha pedig valamiféle javaslatoknak a Bp Sportiroda elé tárásáról van szó, akkor talán érdemes lenne megfontolni azt (0 forintba kerülne), hogy az általuk készített éves programfüzet bevezetőjében a felkért aktuális Nagyember egy bekezdést szenteljen a témának: annak, hogy a dohányosoknak ilyen rendezvényeken nem ártana egy kicsit kevesebbet szívni (és ezzel egy kicsit magukkal is jót tenni), és hogy illik egy kicsit jobban ügyelni a jó levegőre és figyelemmel lenni a nem-dohányzókra (de persze nem árt, ha ilyen célból olyan Nagyembert keresnek, aki maga is nem-dohányzó). Hasonló kérést az egyes versenyeken felkért Nagyember is szélnek ereszthetne. Ebben az esetben a tahók támasztéka kicsivel bizonytalanabb lenne, a nem-dohányzók pedig erkölcsi támogatást kapnának.

sneci Creative Commons License 2002.06.10 0 0 4
És gondolom a verseny teljes útvonalán is megtiltanád a dohányzást.
Lehet, hogy Te ki tudnál fizetni magasabb nevezési díjat, de nagyon sok embernek ezek a díjak is magasak. (nem véletlen a sok rajtszám nélküli futó)
Előzmény: Pitzu (0)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.10 0 0 3
A 98-as bp-i atlétikai EB is dohányfüstmentes rendezvény volt, de sajnos kevés sikerrel, már ami a dohányzás megakadályozását illeti. Minket önkénteseket előre tájékoztattak eről és nyomatékosan felkértek a példamutató magatartásra. Innentől mindenkinek a lelkiismeretén múlt. Gondolom a BSI rendezvényein is legalább fel kellene hívni a figyelmet erre, akár fizetünk nekik, akár nem...
Pitzu Creative Commons License 2002.06.10 0 0 2
Példa 3:
Tegnap a Sportszigeten elszívtam vagy egy fél doboz cigit. (Pedig nem is dohányzom.) Ha ez a Pepsi-szigeten történik, befogom a számat (bár oda nem is megyek) de ez a rendezvény mégiscsak a sportról szólna elvileg...
Pitzu Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1
Példa 2:
120 kilós apuka elhozza a gyereket, és amíg a gyerek fut, (meg előtte és utána) ő eregeti a füstöt a futók képébe. (Sajnos ez az unokabátyám...)
Pitzu Creative Commons License 2002.06.10 0 0 0
Példa 1:
Futóverseny. Biztonsági bunkó a rajt-területen sétál, eregeti a füstöt a futók képébe. Figyelmeztetem, hogy ez azért mégiscsak egy futóverseny, erre leugat, hogy ez közterület.

Kocsis Árpád (BSI) azt mondta, nincs pénz nemdohányzó biztonságiak kiválogatására.
Én szivesen fizetnék magasabb nevezési díjat (akár), de a befizetett pénzemből ne az ilyen taplók vegyenek cigit, aminek a füstjét aztán az én képembe fújják.

Pitzu Creative Commons License 2002.06.10 0 0 topiknyitó
A hír:
"Füstmentes olimpiai játékok

Athén 2004-ben füstmentes olimpiát kíván rendezni, de a szervezők a dohányosok jogait is tiszteletben tartják.

A két év múlva sorra kerülő játékok valamennyi hivatalos helyszínén - legyen az nyitott vagy fedett létesítmény - tilos lesz a cigarettázás, viszont a csarnokok közelében kijelölt dohányzóövezet lesz székekkel, asztalokkal és kávéval. A leendő házigazdák az ausztrálok példáját követik, hiszen a 2000-es sydneyi seregszemlén is szigorúan korlátozták a dohányzást."

Kérdésem, hogy láttok-e rá esélyt, hogy idővel több sportesemény is füstmentessé váljon, még akkor is, ha szabad ég alatt rendezik.

Jómagam leginkább futóversenyeken fordulok elő és e fórum kapcsán szeretném, ha előállna egy olyan reprezentatív vitaanyag, amit át lehet adni a futóversenyeket szervező irodának (BSI).

Ennyit vitaindítónak, a többit később.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!