Keresés

Részletes keresés

K1872 Creative Commons License 2010.06.04 0 0 11
az
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.26 0 0 10
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskritika__874253-monoteizmus-antropomorfizmus-elutasitasa-keresztenyseg-vs-iszlam
acsd Creative Commons License 2002.06.23 0 0 9
Kedves Igor,
megdöbbentő a kérdésed: "Démonok voltak-e Egyiptom, Babilon, India stb. istenei?"
Hogyan merül fel egyáltalán ez a kérdés?
Engem a hinduizmus érdekel, úgy akadtam a topicra, hogy számtalanszor hallottam azt a blőd állítást, hogy a hinduizmus politeista vallás - nos ezért volt a politeizmus hívószó.
Ha érdekel, mellékelek néhány tucat idézetet a véda-irodalom bármely részéből, mely szerint Isten nem sok, hanem egy. Másik kérdés, hogy a hindu tradíció beszél Istenről (aki többféle módon megnyilvánulhat akár az anyagi világban is - ezek az avatárok), és beszél az anyagvilág közvetlen "irányítóiról", akikről megállapítja, hogy halandóak, miként az ember. Ezek a lények a dévák (szó szerint fénylő lények), pl: Indra, Brahmá, Csandra, Szúrja, Varuna, stb. Tisztelik őket is, de nyilvánvaló, hogy ők nem Isten.
Egy középkori bengáli írás (Csaitanja-csaritámrta) szerint: "Isten Egy. Azonban hívei meditációját követve sokféle formában mutatkozik meg."
Üdv:
acsd
Előzmény: Kapu Vilmos (-)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.06.18 0 0 8
Vigor
A zsidók az ókorban bálványimádó hordaként kóboroltak a közel-keleten, gyereket áldoztak Molochnak, és Dagonhoz könyörögtek jó szelekért.
Aztán kikötöttek egyiptomban, belecsöppentek egy vallási reformbna, mikor is a hermetikus iskolában nevelkedett Amenhotep megalapította az egyistenhitet (elsőként a Földön), Aton kultuszát. A zsidók ezt a hitet felvették, amit adonáj (ADNI) szavukban is őriznek.
bélla Creative Commons License 2002.06.13 0 0 7
Az istenek számossága az idővel arányosan csökken.(Tart a 0-hoz)
Kapu Vilmos Creative Commons License 2002.06.11 0 0 6
A Szentháromság titkát csak akkor lehet megérteni, ha Isten mag tárja azt fel az ember előtt. Addig ez hittitok. Mint például a szabad akarat és a predestináció összeegyeztetése.
Előzmény: elterito (5)
elterito Creative Commons License 2002.06.11 0 0 5
Ha ez így van, márpedig így, akkor hogyan tudjuk magunknak szemléletessé tenni a szentháromságot, úgy hogy ne tévedjünk bele abba a csapdába hogy 3 istent lássunk egy helyett?
Lehet hogy idétlen kérdés.
Elterito
Előzmény: Kapu Vilmos (4)
Kapu Vilmos Creative Commons License 2002.06.11 0 0 4
Természetesen, én is vallom, hogy egy Isten van csak.

Vigor

Előzmény: elterito (3)
elterito Creative Commons License 2002.06.10 0 0 3
Kedves Igor,
Igazat szóltál, nincs is mit hozzátenni, csak azt hogy egy az Isten (nagybetűvel)
Off Te vagy a Vigor-Igor?
Mert akkor hali,
András
Előzmény: Kapu Vilmos (2)
Kapu Vilmos Creative Commons License 2002.06.10 0 0 2
Kedves eltérítő!

"Én mondom: ti istenek vagytok" - vajon honnan van az idézet?

És ha mi istenek vagyunk, nem lehetnek még rajtunk kívűl is istenek? Kisbetűs istenek, hangsúlyozom.

Talán el lehetne filózni azon, mit jelent az "isten" fogalom. Mondjuk úgy, hogy isten az, aki teremt. Ha megnézed, a számítógépet például emberek teremtették. Tahát az ember is tud teremteni - igaz nem úgy, mint a nagybetűs Isten. Magyaránt szólva, az ember rendelkezik az isteni teremtő energiákkal.

Talán vannak még angyalok, akik szintén tudnak teremteni? Egyesek számára - a teremtményeiknek - ők lehetnek az istenek.

Igor

elterito Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1
Ha Ábrahám Istene az Isten, akkor a többi legalábbis bukott angyal.
Ez van.
elterito
Kapu Vilmos Creative Commons License 2002.06.10 0 0 0
Ja igen, elfelejtettem, van még 0-teizmus is. Személy szerint ez nem az én saram.
Kapu Vilmos Creative Commons License 2002.06.10 0 0 topiknyitó
Szerintetek mi a lényegi különbség?

Mi a jelentősége a zsidók (mivelhogy ők voltak az elsők ebben a témában) monoteizmusának, meg képtilalmának?

Miben volt bűnös Egyiptom, ha bűnös volt egyáltalán, hogy Mózes így elbánt velük?

Démonok voltak-e Egyiptom, Babilon, India stb. istenei?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!