Jól is néz ki, és szuper, hogy megy a szőnyeghez, de én ezüstszínt se akarok ide beengedni, úgyhogy nem véletlen kötök ki az Ikea fekete fémlábú székeinél. :)
Nos, az enyém elég nehezen mozog, de nem is kell neki. Itt áll az asztal előtt, mint a cövek és hihetetlen kényelves. Az meg, hogy pont volt választható szin és eltaláltam a szőnyeg szinét, már csak hab a tortán. :-)
Az enyém fémlábú! Akkoriban találtam egy helyet, ahol csak székeket árulnak. Nem jut eszembe az út neve, de a Bem rakpart folytatása a Margit hídtól kifele Óbuda felé. Talán a Kolossy tér magasságában volt az üzlet. Ha rákeresel székekre biztos bejön, én is úgy találtam.
Miután én egy szobában alszom a computerrel. inkább tárgyalószélet kerestem. Már megvan vagy 4 éve és változatlanul szeretem. Majd ha rátalálok a képére beteszem. Nekem nem kell, hogy guruljon.
Hölgyek, Urak, látványkandalló, így nem kell neki fűtenie és nincs kellemetlen fűtési melléktermék :)
Nagyjából utánaérdeklődtem és egy komplett kandallós fal (egybeépítve és ebből kifolyólag egyedileg készítve) 1+ millió forint. Kőberakással, plafonig felépítve.
Ennek jóval olcsóbb alternatívája lenne a két különálló bútordarab.
Egy igazi használható kandallónak nagyon jó huzatú kéményének kellene lenni. Olyat építeni igazai mesterség volt, ami ma már nemigen létezik. A mi
modern lakásunkban igazi volt a kandalló, de valószinű már az előttünk lakók tapasztalták, hogy füstöl. Ezért be volt építve egy ventillátor. Ha bekapcsoltuk, kapaszkodni kellett, hogy ki ne húzzon a huzat.:-)
Később bele állítottuk a tv-t.:-) Pont passzolt.
Szerintem fűtésre semmilyen kandalló nem alkalmas, mert elöl megsülsz, hátad meg fázik közben, szó szerint. Dísznek pedig tök fölösleges, nekem.
Laktam kandallós lakásban. persze főjént dísz volt a központi fűtés mellett. Azt hiszem kétszer gyujtottuk be. A kihamuzás őrült kosz. A kipattanó szikrák ellen, csodálatos kandalló rácsokat lehet kapni. Nekem nem kellene soha többé.
Miután a 60-az, 70-es években nagy divat volt. Svájcban sok lakást eleve kandallóval építettek. A minek is ilyen volt. Sok ismerősnél volt ezek után kandalló, de használatban nem láttam egyet se.
Rettenetesen utálom a fatüzelésű kandallót, nekem nem kellene. Mondom ezt úgy, hogy ~20 évig éltem együtt egy 60m2-es nappaliban vele. Mondjuk, az nagy volt minden irányban, de legalább karácsonykor szépen lehetett díszíteni :)
Télen, ha beüzemeltük, valóban megható volt a tűz ropogása, aztán átmelegedett, és kimondottan kellemetlen volt a közelében tartózkodni. És legjobban az zavart, hogy hatalmas kosszal járt. Vagy felhajtottuk a szőnyeget, és lehetett söpörni a fa szilánkjait, ám akkor ronda volt a környezete. Vagy hagytuk úgy, és porszívó később. Kihamuzás porral járt szintén.
+ Caipi: Köszi a tanácsokat, akkor magas és hosszúkás formával tervezek.
Muszáj ilyen fix megoldásban gondolkodnom és egybeépíteni a kandallóval?
Egyedileg készítik ezeket a komplett falakat? Asztalos alkot ilyeneket? Gondolom drágábban jön ki, mintha készen veszi az ember. Azt még elfogadnám, hogy később nem lehet variálni vagy máshol használni.
Viszont nem tudok plafonig építkezni (faltól falig), mert a jobb oldalon van egy szellőztető nyílás 220 cm magasan. Azt szabadon kellene hagynom. + spot lámpák vannak a plafonon.
Max 200 centi magasságig tudok építkezni faltól-falig. Az is jó?
Egyébként különálló látványkandallókat néztem saját kerettel, nem beépíthető. Ha azt mondjátok, hogy csak a Ti javaslatotok szép, akkor eleve beépíthetőt vennék.
Azt teljesen elvetitek, hogy a kandalló mellé kerül két különálló elem? Nem egybeépítve a kandallóval. Például ezekből két egyforma vagy különböző:
Mi a véleményetek?
Vagy egyszerűen engedjem el az egész kandalló dolgot, mert nincs hozzá elég tér és nem ideális a nappali kialakítása?
Köszi a szimmetria trükköt. 30 centivel rövidebb a jobb oldal, mint a bal. Konditól jobbra 140cm, balra 110. Összesen 330 cm. Ha teljesen egyforma bútorkerettel veszem körbe plafonig, akkor az még jobban felnagyítja az asszimetriát, nem? Eleve nem a szimmetrikus "bútorkeret" közepére kerülne a kandalló és így még több dologhoz viszonyítva lenne asszimetrikus. Arra is gondoltam, hogy kondi+kandalló egymás alá (nem középre). És a kandallótól balra azzal lopom el a +30cm távolságot, hogy teszek oda egy fahasáb tartót, vagy kandallószerszám tartót.
F) technikai kérdés: Optikailag gond, ha nem a légkondi alá teszem a kandallót? Sajnos nem középen van a légkondi.
Ha csak ennyi, ami a rajzodon van, akkor az nem szép Ha a kondi alá tolod a kandallót, akkor sem fog látszani, hogy nem középen van mindkettő, ha körbebútorozod
Ha viszont nincsen rá lehetőséged, akkor tegyél a kandallóra vagy fölé egy képet (tükröt?), akár két lámpát, az is átviszi az aszimetriát:
részemről csak annyi (mert nem érek rá gondolkozni rajta :D), hogy szerintem akármit is teszel köré, szimmetrikus legyen az a fal, így akkor megmarad a kandalló hangsúlya is. És talán jobb lenne, ha magas lenne, nagyon alacsony minden a szobában. (Már ami látszik.)
Az tényleg kár, hogy a légkondi fölötte odébb van, de ezzel nem tudsz mit csinálni, hacsak esetleg nem csinálsz az utóbbi köré (már oda, ahol nem fogja le) valami keretet vagy polcot, ami önmagában a kandalló fölött van szimmetrikusan.
Nagyon szeretem Candice Olson kanadai lakberendezőt, mindig használ kandallót, egy kis nézegetnivaló: (Google-keresés, azért ilyen hosszú.)
Optikailag mit tennétek a kandalló köré? Az a fal még teljesen üres és variálható, funkciója nincs, inkább látvány.
Gipszkarton elemre és kőhatású falburkolatra egyelőre nem gondoltam (tudom az lenne a szép). Inkább mozdítható elemekre.
A rajz teljesen méretarányos.
A 2. jelölt helyen egy falsarok van.
A kanapé és a tv megoldás már elég fix.
Kérdések:
A) Mehet 1. és 2. helyére bármilyen bútor a kandalló köré? Nem veszi el a fókuszt a kandallótól?
B) Ha lesz 1. és 2., akkor teljesen a sarokig toljam? Vagy beljebb tegyem, hogy a kanapéval és a tv állvánnyal is összhangban legyenek?
C) A kandalló mellett mennyi helyet hagyjak jobbra-balra, hogy ne veszítsen a hangsúlyból a kandalló? D) Milyen alakú és méretű 1. és 2.-t választanátok? (hosszúkás, széles, alacsony, magas, vitrines, nyitott, zárt, sarokpolc stb...) Lehet magasabb, mint a kandalló?
E) Gondoltam arra is, hogy 2. helyére egy sarokpolc (felfúrva) és alá egy olvasószék átlósan vagy babzsák.
F) technikai kérdés: Optikailag gond, ha nem a légkondi alá teszem a kandallót? Sajnos nem középen van a légkondi.
Nagyratörő tervek a Spektrumon, ismét műsoron, ez az Ausztrál verzió. Sztem remek sorozat, képes teljesen átformálni mindazt, amit a zember a házakról és főleg az ahhoz felhasznált anyagokról gondol(t).
Nem mentem ám bele ennyire a radiátoros kérdésbe, csak a saját házunk és az építés óta megváltozott szokások mutatnak ellentmondást itt a gyakorlattal. És persze nem volt túl jó az egykori fűtéstervező sem... Pl a belépőnknél csak egy picuri radiátor fért el az ablak alatt - alig fűt valamit. De elférne (ma) egy magas álló radiátor egy eleve haszontalan faldarabon. A picuri hálószobámban a sarokban van az ablak, ami így a falra nyílik.
Az a fal emiatt bútorozásra nem használható - az egy haszontalan faldarab.
Radiátor az ablak alatt van természetesen(?!). A radiátor miatt nem lehet ott a falra tolni az ágyat, egy bő arasznyi hely kellene még... Itt is csak annyi kellett volna,hogy a haszontalan falra tegyék át az ablak alól a radiátort. Ugyanazt a radiátort.
Én nem 250 centis öntöttvasról beszélek :)
Bakker, azt felfűtöd novemberben és márciusban is langyos még :)
Lehet, hogy hatalmas szobákban nem, anyámnál pl. se a 35 nm-es nappaliban, se a 25 nm-es kisebbik szobában nem zavaró. De ugye itt mi pont azt tárgyaljuk, hogy de igen, elvesz a bútoroktól, pontosabban az ülőgarnitúrától helyet.