Keresés

Részletes keresés

ZillionPro Creative Commons License 2010.07.22 0 0 45
Nem tudok veled egyetérteni, szerintem nincs is annál komolyabb dolog mint kint a szabad levegő alatt azokkal a barátokkal együtt főzni akik számítanak az embernek. Szerintem ez nem egy annyira rossz dolog amit ki kéne hagyni azért csak mert meleg van. Szerintem 1 jó kis hideg sörrel azért minden lehet orvosolni... És azért az se utolsó amikor mindenki a saját kis tudása szerint szeretné a bográcsban lévő ételt elkészíteni... És az így készülő ételek a legjobbak általában. És az, hogy sok ideig tart az se tarthatja vissza az embert a bográcsozástól hiszen ha elmegy az ember egy étterembe ott is várni kell a kajára és ha mindenki ott eszik akkor szerintem nem is kerül kevesebbe, mint 1 jó bogrács. Szerintem 1 igazi jó kis nyaralásnál elengedhetetlen kellék a bográcsozás.
Előzmény: freyya (42)
Bazeltop Creative Commons License 2010.07.22 0 0 44
valamiért nem jelenítette meg a hozzászólásom pedig kiírja hogy én írtam utoljára :)
Bazeltop Creative Commons License 2010.07.22 0 0 43
Nekem az a tapasztalatom ha már úgy is harminc fokos meleg van akkor plusz egy tűz ide vagy oda nem számít :) Meg egyértelműen nem a déli napsütésben kell bográcsolni.
Mindenesetre nem csak a tábortűz az egyetlen megoldás, vannak pl spiritusz égők amiket egy edény alá tolni vagy különböző kis cuccok (szilárd petróleum és társai) amiket direkt ilyen táborozóknak találtak ki, szintén lehet rajta főzni vagy konzervet melegíteni, esetleg egy kávét megcsinálni. Sőt nemrég egyik ismerősöm talált olyat is hogy zselésített alkohol egy kis fém dobozban, azon is lehet főzőcskézni egy kicsit.

Szóval alternatíva van ha tábori körülmények között akarsz főzőcskézni, a kérdés már csak az, hogy mit.
Előzmény: freyya (42)
freyya Creative Commons License 2010.07.22 0 0 42
A bográcsozás azért elég hosszadalmas, és többnyire meleg is van hozzá. Még a legpraktikusabb - ha valakinek végképp nem szimpatikus a helyi éttermek kínálata - bemenni egy szupermarketbe és vásárolni hozzávalókat rövid idő alatt elkészíthető kajákhoz. Egy hússzeletet kevés olajon pár perc alatt ki lehet sütni, és öt perc alatt össze lehet dobni egy salátát hozzá. Kinek van kedve harminc fokos hőségben órákat tűz mellett ülni? :)
Előzmény: Csucsubi (41)
Csucsubi Creative Commons License 2010.07.22 0 0 41
Ha nyaralni mész, akkor a bográcsozás tudja a legjobban feldobni az esték hangulatát. A nyaralás közben nem tudnám elképzelni azt, hogy műkajákon éljek. Meg vannak olyan helyek, ahol ezért érdekesen is néznének rám:D
freyya Creative Commons License 2010.07.22 0 0 40
Ugyan csak egy kempingben voltam életemben még Görögországban egy éjszakát, de ott voltak villanyrezsók, amit bárki használhatott.
Előzmény: stuncenpudli (39)
stuncenpudli Creative Commons License 2010.07.22 0 0 39
az az apróság senkinek sem jut az eszébe hogy ezeket mind meg kellene melegíteni???
Tehát hacsak nem viszel bográcsot vagy valamilyen gázégős alkalmatosságot akkor minden hiába mert ezeket hidegen ha meg szakadsz sem fogod tudni elkészíteni!!!
Előzmény: Bazeltop (38)
Bazeltop Creative Commons License 2010.07.22 0 0 38
Nekem az a tapasztalatom, hogy sátorozásnál meg haosnlóknál ami megoldható, hogy ha lefagyasztva viszed akkor második nap még különböző húsfajtákat lehet készíteni, vagy esetleg ha egy befőttes üvegben bepácolva tartod addig. Illetve különböző grill árukat is lehet annyi ideig tartani.
Na most ezzel a gond csak annyi hogy biztosítani kell neki egy normális tárolást, jeget, vagy jég akkut illetve esetleg ha nagyon meleg van akkor a helyszínen egy kicsit beásni őket, hogy ne melegedjenek fel nagyon. Szóval egy olyan kempingezésre még jók is ahol első nap mész második nap meg távozol, de macerás a levitele és a tárolása, meg ugye el kell készíteni.

Ha meg több napra mész akkor mindenképp kell instant kajákat szerezned, vagy pedig olyan dolgot vinni ami nem romlandó de mégis azért jóllaksz belőle. Konzerveknél tényleg ügyelni kell arra, hogy milyet veszel, néhányban trükkös meglepetések is lehetnek és vannak olyanok amik bizony elég cudar ízűek.
Instant leveseknél már nem ilyen nagy a gond, ha nagyon éhes vagy akkor azokat még meg tudod inni :)
Nekem az az észrevételem, hogy olyanokat kell választani amiben lehetőség szerint minél több tészta van, szal a kínai tésztás zacskós levesek a legjobbak, mert abban van is valami amit megeszel, nem csak ízesített víz.
Előzmény: ZillionPro (37)
ZillionPro Creative Commons License 2010.07.22 0 0 37
Szerintem, ha nem akarsz magaddal konzerveket vinni akkor egyetlen megoldás marad, hogy valami zacskós cuccot viszel magaddal. Bár a család nem tudom, hogy melyiket fogadja szívesebben. Szerintem a legjobb ha megbeszéled velük, hogy mi legyen és azok alapján mérlegelsz illetve együtt mentek el vásárolni és akkor mindenki olyat vehet magának amit "szeret" a zacskós illetve konzerves cuccokból.
Előzmény: stuncenpudli (35)
betonacel84 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 36
Látod ez egy nehéz kérdés hogyha a konzerveket meg ilyeneket nem szívesen vinnél... mert igazából azok azok amiket nem kell hűtőben tárolni meg kis helyen is elférnek, és némi melegítés után azonnal fogyaszthatóak, de persze nem csodálom hogy ezt nem tennéd mert manapság már tényleg mindent belevágnak ezekbe a konzervekbe. A másik lehetőség hogy konzerv helyett te otthon előre elkészítesz féli ételeket és lefagyasztva elviszed. jobb ötletem nincs.
Előzmény: stuncenpudli (35)
stuncenpudli Creative Commons License 2010.07.16 0 0 35
A kérdés ugyanaz:
A hétvégén megyünk egy kisebb körútra, és nem tudom mit vigyünk???
Mert a konzervektől totál elment a kedvem egy cikk elolvasása után, így meg nehéz, de nem akarom a családomat olyannal etetni amit én sem szívesen ennék meg, és nem az íze miatt mondom.
gyikházi Creative Commons License 2010.07.16 0 0 34
Szerintetek milyen konzerveket, májkrémet, szendvicskrémet stb vigyek egy hetes vadkempingre?Sajnos mostanában annyi rossz dolgot lehet hallani az egyes termékekről.... az íze miatt, állag stb... nem vagyok nagy konzerves azért kérdezem :)
AgentOrange Creative Commons License 2002.09.04 0 0 33
még a nyáron csináltam egy félliteres inox bögrében hagymás, parízeres rántottát, vajjal, az esbiten, hát, eltüzeltem 3x2 tablettát, ameddigre készen lett, a sütő meg okosan beleégett a faasztalba amin állt:-)))

(A kaja viszont isteni volt!!!!)

Előzmény: Mulan (32)
Mulan Creative Commons License 2002.09.04 0 0 32
Ja igen, az újfajta után marad egy kis drappos olvadékkupac, azt tényleg én is bicsakheggyel:-)))Pereme körül marad ragacsoskormos:-(
Előzmény: AgentOrange (30)
Mulan Creative Commons License 2002.09.04 0 0 31
Tűzhelytisztítóval (Vimmel is lehetett, és az ultrás homok is leviszi). Más fényű folt azért marad a helyén. De, ha már belesmirglizted: tekintsd patinásnak a holmit. Hogy néz már ki egy fényes-tiszta?
Előzmény: H_G (29)
AgentOrange Creative Commons License 2002.09.04 0 0 30
:-))), én speciel késsel szoktam, szépen lepattog a fémről, nameg elég sok tüzelés után lesz csak zavaró az a réteg, egyébiránt üvegkemény a cucc.

megoldás:rakjál a főző aljába egy darab pléhlemezt, vagy iesmit, aztán akkor nem a főző szennyeződik:-)))

Előzmény: H_G (29)
H_G Creative Commons License 2002.09.04 0 0 29
Elég randa szutyokréteget hagynak a főző alján ezek az Esbit téglácskák! El lehet távolítani valamivel, ami szelídebb technológia a smirglinél?

Előzmény: AgentOrange (21)
Mulan Creative Commons License 2002.09.03 0 0 28
Fantázianév, mint a calgon. Nem kötik a publikum orrára, és valami igazuk van benne:-).
Előzmény: scorpio-grass (27)
scorpio-grass Creative Commons License 2002.09.03 0 0 27
A "pevny lieh, tuhy lih", amit ismerek az hexadon nevu anyagot tartalmaz, hogy ez mi, arrol lila dunsztom sincs. Ez a tabletta teljesen eleg, nem hagy maga utan salakot.
Előzmény: Mulan (26)
Mulan Creative Commons License 2002.09.03 0 0 26
Nem, nem spirituszkocka. (Van még másfél tubussal a kerekből - azért nem egyidős az állvánnyal - csak már kipróbáltam a téglaformát is; a régebbi a kevésbé szagos, kevésbé kormozó és maradék is kevesebb van utána. Pontosabban: kis kormos folt. De nincs ráírva az összetétel, a gyártó meg VEB volt:-(()
Előzmény: AgentOrange (25)
AgentOrange Creative Commons License 2002.09.03 0 0 25
az a baj, hogy az hagyományos spirituszkocka volt, és óvni kellett a kaját, meg mindent tóle, mert rendkivül büdös tudott lenni, ez ellenben teljesen szagtalan.
Előzmény: Mulan (24)
Mulan Creative Commons License 2002.09.02 0 0 24
:-DDDD
Nagykorú NDK Wanderkocher, még ennél is egyszerűbb, és még mindig nem romlott el:-) Működik ezzel a modern szögletes tablettával is(naná, mikor egy pléhlemez, amire leteszem a tablettát, és fölé a peremre állítom az edényt), de a régi kerek tabletta hatékonyabb volt.
Előzmény: AgentOrange (21)
AgentOrange Creative Commons License 2002.08.06 0 0 23
....arrgh.éhenhalok!!!!
Előzmény: BellyButton (22)
BellyButton Creative Commons License 2002.08.06 0 0 22
Szia BBöbe!
De jó, hogy irtad, hogy igy eláll a hus, ugyanis épp egy ilyen receptet néztem ki mustáros karaj (korfura megyünk busszal ugyhogy max 30órás busz ut vár a husira)első este már elkészitem érkezést ünneplő vacsinak, csak a busz utat kell kibirnia....de akkor ugye jól értettem, nyersen a páccal már lefagyaszthatom? (nem akarok értetlenkedni, de valaki azt tanácsolta talán épp itt, hogy sütve vigyem, de én jobb szeretném ott megsütni, sopszka salival (görög feta sajttal)nyami....
a recept: Mustáros sertésszelet hagymával
4 szép, kicsontozott sertéstarjaszelet, (karaj is jó persze)
1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset,
egy kevés erős mustárt is tegyen bele),
1 evőkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors és só,
a tetejére 1 evőkanál olaj és 2 nagy fej vöröshagyma,
a díszítéshez 2 evőkanál felkockázott marinált (ecetes-olajos) paradicsompaprika.
Előkészítése:
Előző nap a sertéstarja szeleteket húsverő kalapáccsal gyengén kiveregetem. A mustárba belekeverem az olajat meg a zúzott fokhagymát, törött borssal fűszerezem, majd a húst bekenem a mustáros keverékkel. Egymásra teszem, fóliával befedem és a hűtőben érlelem.
Elkészítése:
Másnap a szeleteket megsózom, majd teflonozott serpenyőben, erős lángon előbb az egyik, majd a másik oldalát megsütöm. (A hús vastagságától függően oldalanként körülbelül 5-7 perc alatt megsül.) A serpenyőből kiveszem, és melegen tartom. Közben a meghámozott hagymát karikákra vágom, és a hús helyébe beleteszem a serpenyőbe. Erős lángon megpirítom. Tálaláskor a hús tetejére halmozom a hagymát, kevés marinált paradicsompaprika-kockával meghintem, és tetszés szerinti körettel kínálom.(Sopszka salival: lilahagyma apróra, kígyó ubi, paradicsom 1cm kockákra, oliva olaj, bors, jól összekeverni ezeket,majd jó sok feta sajtot morzsolni rá és lehet is enni, de ha áll még jobb BB)
pápá BB
Előzmény: Törölt nick (19)
AgentOrange Creative Commons License 2002.08.02 0 0 21
az az érdekes az ESBIT-ben, hogy nem spirituszkocka, hanem teljesen szagtalan, fehér, és picit tabletták vannak hozzá, kb 1x3centsek, és fél centi vastagok, 3dl vizet egy tabletta is képes felforralni..

Íme...

és itt az oldal is, ahol minden infót megtaláltok...csak javasolni tudom, nagyon megéri a pénzt...

ESBIT

Előzmény: scorpio-grass (18)
AgentOrange Creative Commons License 2002.08.02 0 0 20
szerintem az összes jobb túraboltban lehet kapni, én már olyan öt éve vettem, talán a tengerszemben..de ez nem biztos...
Előzmény: H_G (17)
scorpio-grass Creative Commons License 2002.08.02 0 0 18
Legutoljara Rev-Komaromban vettem a Kaufland aruhazban 20Sk a belevalo "pevny lieh" spiritustablettat meg azt hiszem 38 Sk-ert. A 1liter vizet 2-3 tabletta kepes forrasba hozni. A regebbi spirituskockabol 1-2 is eleg volt, de el is egtek teljesen. Amiket most vettem mindig maradt utanuk salak.
A zsirbe sutott husok nagyon sokaig el vannak, ha nem olvad fel rajtuk a zsir. Ha meg felolvad, akkor csak ujra ki kell sutni, es minden OK. Az oregeim is igy tárolták hutes nelkul a spajzban-huvoson.

A tovabbiakat / mert nagyon tetszett / ugy masolom ide. A legfrissebb változat hozzáférhető a http://www.hungary.org/~umann/vizitura/ címen.

Spirituszkocka
A legegyszerűbb főzőeszköz. Szélcsendes helyre rakva egy 400 grammos konzervet egy 3cm*3cm*0,7cm-es "kocka" is meg tud melegíteni, de már egy kis szél is jócskán megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást. Lehet (?) kapni hozzá mindenféle ügyes tartót, de csinálni sem nehéz. A legegyszerűbb a 400 grammos konzerv egyik oldalán nyitott doboza, szintén ízléses likakkal.

A spirituszkocka seclovák neve Pevny Lieh, Seclovákiában 3cm*3cm*8,4cm-es fehér-piros-fekete papírdobozban árulták a drogériákban. (Jól számoltál, egy dobozban pont egy tucat van.) Nem tudom, Seország és Clovákia kettéválása után mi lett a sorsa ennek a remek árucikknek.

Megj: tovabbra is letezik, kaphato.

Melegétel-konzerv
Erre találták ki a spirituszkockát.

Legegyszerűbb felbontás nélkül melegíteni. Nem kell félni, nem robban (nekem még nem tett ilyet. {}) Csak arra ügyeljünk, hogy egyenletesen melegedjen az egész: időnként az e célra magunkkal vitt munkavédelmi bőrkesztyűvel vagy ronggyal fogjuk meg, és rázogassuk erőteljesen {és másik oldalával tegyük vissza (*Döme*)}. Katonaviselt férfiemberek a földhöz is csapkodhatják. A kaja viszkozitásától nagy mértékben függ, hogy mennyit kell rázni.
Kell némi tapasztalat ahhoz, hogy megtanuljuk, mennyi ideig kell melegíteni a konzervet. Ha szabad kézzel égési sérülések nélkül meg tudjuk fogni a dobozt, akkor még biztosan nem elég meleg.
Kinyitás előtt zavarjunk mindenkit fedezékbe, majd állítsuk élére a dobozt, és a legmagasabb pontján lyukasszuk ki úgy, hogy a lyuk ne felénk nézzen. Ha volt benne levegő, akkor az fog távozni szuszogva; ha csak szilárd és folyékony trutyit tartalmaz, azok hőtágulási együtthatója jóval kisebb, mint a gázoké, és (remélhetőleg) nem fog túl sok kispriccelni. A nyomáskiegyenlítés után már csekély kockázattal nyithatjuk tovább a dobozt.

Zacskós leves
Ennek elkészítése sem igényel különösebb szagértelmet. A zacsekon levő felhasználói leírásból egyébként minden kiderül. Két fő típusa létezik.
A krémlevesport (zöldség~, gomba~) hideg vízbe kell szórni, és úgy melegíteni, ahogy van.

A hagyományost forrásban levő vízbe kell tenni (de mi van, ha nem találok a környéken forrást?). Az ínyencek feljavíthatják a levest krumplival, egész fej hagymával, virslivel, plusz leveskockával. Az apróra vágott krumplit a levespor előtt kb. 5 perccel tegyük a forró vízbe, meg is sózhatjuk egy kicsit, de vigyázzunk, mert a levesporban is van só.

Sült vagdalthús
Miután egy évig mást sem ettem, én is idegenkedem a "nyers" vagdalthús-konzervtől, de megsütve meglepően finom tud lenni.
A konzervdobozt nyissuk ki mind a két végén. Az egyik lapot rajta hagyva nyomjuk ki egy kicsit, majd a másik végén a doboz pereme mentén vágjunk le a kibukkanó vékony részt. Repeat until elfogy. A szeleteket meghempergethetjük lisztben.
Az egyik megoldás, hogy olajban/zsírban sütjük ki. (Én úgy szeretem, ha kopogós keményre sül.) Grillezhetjük is parázson, ehhez kell egy rostély. (Vigyázzunk, hogy a rács résein ne potyogjon a parázsba a kaja. Grillezéshez ezért lehet, hogy jobban járunk, ha nem 150, hanem 400 grammos vagdalthús konzervet használunk, abból nagyobb szeleteket gyárthatunk.)
Só, bors, paprika, kecsöp, mustár, jó étvágy

Forralt bor
Mindenki másképp csinálja, leírom az én verziómat.
1 liter hideg vízbe szórok fél maroknyi fahéj+szegfűszeg+őrletlen bors keveréket, és (talán) 5 evőkanál cukrot. Hagyom egy ideig forrni, hogy a víz fele elpárologjon, és kijöjjön a fűszerek íze. Ezután beleöntöm a bort (1 litert), hagyom még egyet rottyanni, és kész. Lehet citromlevet is hozzáadni.
A forralt bor ? a teához hasonlóan ? hidegen is nagyon finom, de mielőtt eltesszük (pl. reggelire), vegyük ki belőle a fűszereket.
A fahéj+szegfűszeg+bors triót tarthatjuk három helyett egy közös dobozkában is.
{Svéd változat a fahéj-szekfűszeg-bors (cukor) + bor recept analógiájára: Fahéj-szekfűszeg-mazsola-száraz narancshéj (cukor) + vörösbor!

Omlett á la Százhalombatta
Hozzávalók 3 éhes személy részére: 3 tojás, 1/4 kg túró, 1 májkrémkonzerv, 1 vagdalthúskonzerv, kolbász csücske, kevéske összeszáradt sajt. A többit el lehet képzelni...

Előzmény: H_G (17)
H_G Creative Commons License 2002.08.02 0 0 17
Hol lehet venni olyat?

Előzmény: AgentOrange (16)
AgentOrange Creative Commons License 2002.08.02 0 0 16
Van egy pici ESBIT főzőm, nem tudom ki találkozott már vele, de rendkívül praktikus, összecsukva kb akkora, mint két doboz gyufa egymás mellé téve, és ráadásul benne van a szilárd tüzelőanyag is egy dobozban (kb.~700ft+a "minitűzhely"~kb4000ft).
Melegítésre, levesfőzésre kiváló, egy 4decis inox bögrével....zacskósleves minden mennyiségben, de csináltam már rajta kis serpenyőben jól bevállt sült virslis hagymás rántottát is, félbevágott sörösdobozban (kényszerhelyzet) pedig kitűnő lecsót is.
BellyButton Creative Commons License 2002.08.02 0 0 15
Jó én már a saját kevesebb zsir étkezés szerint, helyettesítem a tejszint tejföllel:-PPPPP
Előzmény: H_G (12)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!