Keresés

Részletes keresés

rumci Creative Commons License 2003.03.30 0 0 5
Nem állítom, hogy másra nem lenne érvényes, de amit te példaként hozol, az nem jó, mert az -ért morfémának létezik a fesztelen beszédben -ér, sőt változata (vö. szintén Nádasdytól: Mér és mos). Tehát itt nem fonológiai törlésről van szó.
Előzmény: Oszi (4)
Oszi Creative Commons License 2003.03.30 0 0 4
Bocs:

Kétlem, hogy ez l-specifikus lenne.
Nekem a Lemegyek kenyéréé. pont ugyanannyira elterjedtnek tünik, mint a Rosszú vagyok.

Előzmény: Tintás Barnes (2)
Oszi Creative Commons License 2003.03.30 0 0 3
Kétlem, hogy ez l-specifikus lenne.
Nekem a Lemegyek kenyéréé.<7i> pont ugyanannyira elterjedtnek tünik, mint a Rosszú vagyok.
Előzmény: Tintás Barnes (2)
Tintás Barnes Creative Commons License 2003.03.30 0 0 2
Biztos, hogy ezek mind csak támolygások? Lehet, hogy valamilyen szabályt követnek ezek a "kopások"?

Rámcsörgő

Van ugyanis a magyarban - a fesztelen és nem-sztandard beszédben - egy hangtani szabály, mely a nyelvtani szerkezetre, értelemre tekintet nélkül működik: a szóvégi l-törlés. Ennek eredménye, hogy a szóvégi -l kiesik, és kiesését mintegy pótlandó az előtte lévő magánhangzó megnyúlik: csörgöl-csörgő. Ilyenre bőven van példa: Mit játszó velem (= játszol); Hidd ee, hogy igaz (= el); Rosszú vagyok (= rosszul); Sarokkaa nem lehet (= sarokkal).

Előzmény: sssssss (1)
sssssss Creative Commons License 2003.03.29 0 0 1
Valahogy mindenki azt hiszi, hogy attól, hogy valami van, attól már az a valami terjed is.

Fiziológiailag könnyebb kiejteni a "najon"-t a "nagyon"-nál. Ennyi. Az ilyen jelenség viszont nem vezet nyelvváltozáshoz.

Ez olyan, mint mikor monnnyuk az ember este fáradtságból kitámolyog a konyhába. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy divat lesz a támolygás.

Nem hinném, hogy túlzottan sok olyan nyelvi változás megy végbe, amely ilyen természetű természetes alkalmi ejtésgyöngítésből fakad.

Kis Ádám Creative Commons License 2002.06.05 0 0 0
Kedves Enteo!
A Naon-nal én is találkoztam, a másik példáddal nem, de el tudom képzelni.
Szerintem a helyesírás erre vagy nagyon sokára, vagy soha nem fog reagálni. Nem lenne helyes, ha az írásnorma időben vagy térben kevéssé elterjedt alakokat szentesítene. Persze, ha a dolog odáig fajuk, hogy a magyar nyelvterület nagy részén polgárjogot nyer ez az ejtés, akkor majd szóba kerülhet a normába vonása is.
Állításom alátámasztásául hadd emlékeztessek (az itt már sokat rágott) ly-j problémára, vagy a -ban, -ben rag n-jének elkopására a magyarul beszélők (!) igen széles körében.
Kis Ádám
Előzmény: enteo (-)
enteo Creative Commons License 2002.06.05 0 0 topiknyitó
Úgy tűnik nekem, hogy két magánhangzó között sok magyar beszélő nem szívesen ejt bizonyos mássalhangzókat. Ezek átalakulnak, sőt olykor el is tűnnek. Két példa: a "nagyon" ejtése, ahogy én hallom, általában [nOjon], sőt [nOon], a "maga", "maguk" ejtése pedig soxor [mOGO], [mOM\O], illetve [mOGuk], [mOM\uk], sőt [mOuk].

(Remélem, jól írtam a SAMPA jeleket.)

Nektek is hasonló tapasztalataitok vannak? És ha igen, várható-e szerintetek, hogy a helyesírás előbb-utóbb szentesíti az ilyen új formákat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!