Keresés

Részletes keresés

Topy Creative Commons License 2002.09.13 0 0 21
Szeretlek tere! :))))

Lassan hitvita lesz a dologból, de hidd el, tényleg olcsóbb (anno én sem hittem).
Ha nem a méregdrága gyári cuccost veszed akkor az égető hw legdrágább darabja a karos foglalat. Mondjuk egy 12C508 nettó 286 Ft, nagyobb darabszámnál még olcsóbb. A szoft fél perc-perc alatt bent van. Ez így látszólag drága, de a beültetésnél keményen meg kell fizetned a több alkatrészt, ott azonnal bejön a különbözet a PIC javára.
Én is értetlenkedtem, hogy mi a francnak egy mikrokontroller amikor két tranyóval, pár ellenállással, kondival megoldható egy probléma; aztán akik ebből élnek szépen tételesen kimutatták, hogy bizony ha gyártásról van szó, olcsóbb. Hülyén hangzik, de így van. Nem flancból rakják bele.

Topy

tere Creative Commons License 2002.09.12 0 0 20
Ja... meg programozni + az "égető" hardver...
Topy Creative Commons License 2002.09.12 0 0 19
Akkor félreértettelek.
De ere is pont jó a felhozott példa , hogy sokszor költséghatékonyabb egy 8 lábú, mint két tranyó és környéke.

Topy

tere Creative Commons License 2002.09.12 0 0 18
nem is a CV-ről beszéltem...
Topy Creative Commons License 2002.09.12 0 0 17
Hát, ha te egy-két 4011-gyel megcsinálod, hogy: 3 CV output, abból az egyik sysex-en kiválasztható kontroller, másrészt kívánság szerint sysex-en táblázattal beállítható a kiemeneti fesz, akkor én megépítem.
Egyszerűen vannak feladatok amiket nem tudsz megoldani _ésszerű_ keretek közt mikorokontrollerek nélkül. Másrészt vannak még gazdaságossági szempontok, ebből élő emberkéknél látom, hogy sokszor olcsóbb berakni egy PIC-et mint két tranzisztort és környékét. Sokszor csak azért, mert olcsóbb a beültetése az egy PIC-nek mint 5-6 diszkrét alkatrésznek.
De jelen esetben arról szól a történet, hogy az adott feladatot csak így lehetett normálisan megoldani.

Topy

tere Creative Commons License 2002.09.11 0 0 16
Ez a PIC-es dolog olyan, hogy ha meglátom valamiben, vagy egy kapcsolási rajz közepén, hányni támad kedvem. :))) Persze butaság, mert tényleg praktikus eszköz. De egy-két 4011-es IC helyett is azt használni...hát nem tudom. Szerintem túlzás. :)
Topy Creative Commons License 2002.09.08 0 0 15
Na, akkor felrántom egy kicsit a topic-ot! :)

A múltkor ajánlottam a http://m.bareille.free.fr/midi3cvNew/midi3cv.html címen fellelhető MID2CV átalakítót. Jelentem elkészült, műxik! Ugyan volt egy éjszakányi szívás vele. Egyrészt volt egy olyan nyák hiba amit szabad szemmel nem vettem észre, másrészt elnéztem a ledet és egy villogót sikerült beraknom (a franc veszi észre azt a kis fekete pöttyöt egy piros leden belül éjszaka!). Így valami halál misztikus buli volt, hogy bekapcsoláskor három helyett hatot villan és nem egyenletesen nő a kimeneti fesz. A nyák hibát végül műszerrel sikerült megfogni. Gyanús volt, hogy mintha lenne valami rendszer a hibázásában, így aztán kikapkodtam a mikrokontrollert meg a D/A átalakítókat és végigméricskéltem az adatvonalakat. Közben szegény francia srác (a szerző) meg vadul törte a fejét a Pireneusok kies lankáin, hogy mi a franc lehet! ;)))
Tanulság: két tök független hiba (ugyan a led csere szem;lyes hülyeségem volt, de akkor is hiba) igen misztikus végeredményt tud produkálni. The truth is out there! :D
A srác egyébként jó fej, roppant segítőkész.

Javaslom mindenkinek a cuccost, ugyan csak 8 bites, de az, hogy egy 48 hangos táblázatos üzemmódja is van, az fergeteges. Így mindenféle agyament (nem V/oktáv jellegű, illetve nem exponenciális) cuccost is meg lehet vele hajtani.

Az meg külön klassz, hogy az üzemmódváltást, paramétertábla feltöltést sysex üzenetekkel lehet végrehajtani. Ja, és a konfigurációs progi is letölthető a site-ról.

Topy

Előzmény: Topy (12)
Sala Creative Commons License 2002.08.06 0 0 14
Ezt elírtam így értelmetlen:
...egy billentyűfelengedés csak az éppen tartott hangot tudja kioltani..
Így akartam:
...egy billentyűfelengedés csak akkor oltsa ki az éppen tartott hangot, ha ahhoz tartozik...
A linken található egyszerű átalakító bármelyik billentyű felengedésekor kioltja a tartott hangot, ami legato jellegű leütéseknél idegesítő elnémulásokat okozna.
Sala
Sala Creative Commons License 2002.08.06 0 0 13
Elnézést a témanyitótól, kissé elhajoltunk az eredeti dologtól, bár a topic címe vezérlés MIDI-vel... :-)

MidiTom, Topy!

Mikor elkezdtem a neten keresgélni MIDI-CV átalakítóra, ahogy írtátok rengeteg PIC-es dologra bukkantam. Megtaláltam azokat az oldalakat is, amiket írtatok, de Topy, jó hogy felhívtad a figyelmem a midi3cv.html-re, itt elég részletes leírás van ahhoz, hogy meg is értsem a dolog működését. Amikor először rátaláltam csak átsiklottam rajta.
Sajna (vagy nem sajna) van egy olyan tulajdonságom, hogy akkor csinálok bármit is szívesen, ha ismerem a működését. Én nem tudnék nyugodtan aludni úgy, hogy a MIDI CV átalakítómba feltöltöttem egy bináris állományt, és attól működik. :)
Aztán kotorásztam tovább a neten, mígnem ráakadtam az alábbi leírásra:
http://atlas.csd.net/~rjwsoft/midi2cv.htm Nos ez egy néhány IC-ből megvalósított átalakító. A lehető legegyszerűbb. Ezt kezdtem el tovább fejleszteni. Pl, egy billentyűfelengedés csak az éppen tartott hangot tudja kioltani, ne zavarja meg, ha a MIDI adó használja a státusztartást, vagy ha órajel van a vonalon. De a szükséges logikai IC-k számának láttán bizony elgondolkodtató, hogy megismerkedjek végre a PIC világával. :-)

A blokkvázlattal elkészültem, papíron már működőképes. MidiTom, rajzoltam rengeteg ütemdiagrammot, szerintem jó lesz! Ott tartok, hogy nekiugranék a próbapanelos áramkörnek. De betettétek a bogarat a fülembe, körülnézel a neten PIC ügyileg.

Egyébként meg ez is egy szempont volt, hogy talán jár más is hasonló cipőben, mint én, szeretne ukontrolleres vezérlés nélküli átalakítót építeni. Ha elkészül, közzétenném a neten. A magyar weben szinte 0, a témával (DIY synth) foglalkozó oldalak száma.

Meglátjuk. köszönöm a linkeket és a tippet/tapasztalatokat.

Ui.:
Topy, René Schmitz oldalát is megtaláltam. Nagyon tetszett, ott találtam a legtöbb infót a vco és vcf-ekről, az egyik kapcsolás láttán értettem meg, hogy hogyan van ez az OTA által történő vezérlés.

Sala

Topy Creative Commons License 2002.08.06 0 0 12
Bizony tele a net ilyen cuccossal.

MIDI-CV: szvsz jobban járnál egy PIC-es cumóval; a programozó hw pár száz ft, szoftból meg aztán lehet zsonglőrködni szinte bármivel. Gondolatébresztőnek:
http://m.bareille.free.fr/midi3cvNew/midi3cv.htmlAlap és extrás kivitel (ez utóbbi képes meglévő vezérlőjelet modulálni), PC-ről konfigurálható.

Egyéb rajzok után is érdemes hajtani a netet, elég sokat lehet találni. Még olyat is, ahol az 555 exponenciális feszültségvezérlését megoldották :)

Van egy nagyon jó angol nyelvű DIY lista, http://www.euronet.nl/~rja/Emusic/Synth-diy/
Régebbi időszak kereshető archívuma:
http://www.geocities.com/SoHo/Museum/4459/grey_pages/grypag_index.html

René Schmitz site-ján találsz pl. megfejtést az 555-ös VCO-ra: http://www.uni-bonn.de/~uzs159/index.html

Topy

PS: Mindenképp CMOS 555-öt használj, a másik akkorákat rúg a tápra, hogy jajj...

MidiTom Creative Commons License 2002.08.06 0 0 11
Sala,
szerintem jobban járnál, ha megvennél egy PIC fejlesztőcsomagot, csinálnál PC-n egy ügyes kis alapmodult, ami mindenféle midis mutatványokra képes lenne, aztán ezt használhatnád szintivezérlésre, kontroller kialakítására, midi utánbeépítésre, és sok fiatal tódulna hozzád egyedi problémájának megoldását kérve.
Ha megvan az egy , vagy kettő alappanel, utána már csak ujjgyakorlat megcsinálni a kiegészítő programrészeket.
A diszkrét megfejtés csak a tervezés szintjén élvezetes, a konkrét megvalósítás nagyon nyűgös. Tapasztalatból beszélek :)
Előzmény: Sala (10)
Sala Creative Commons License 2002.08.06 0 0 10
Igen, én is kerestem a rajzokat, (rájöttem, hogy a "diy" a kulcsszó:) leírásokat, de legtöbb esetben hiányzott a részletes működési és építési leírás. Meg rengetegen a DIY alatt azt értik, hogy megrendelnek valahonnan egy egységcsomagot és azt összeszerelik. Én magam szeretném tervezni, vagy legalább is átalakítani egy kész áramkört. Ahhoz viszont kénne a működési leírása is.

A MIDI CV átalakítóval meg az a heéyzet, hogy igen, sok leírás van, de mind mikrokontrolleres. Vagyis egy programozható vezérkő a lelke. Nos, ilyennel még nem foglalkoztam és programozó egységem sincs, ezért tervezek magam, egy pusztán diszkrét logikai elemekből építkező áramkört.

Sala

Előzmény: MidiTom (8)
tere Creative Commons License 2002.08.06 0 0 9
Köszi, ránézek majd, ha lesz időm.
MidiTom Creative Commons License 2002.08.05 0 0 8
köszi a linket, Sala!
Megnéztem a dolgot. Elég érdekes kezdemény. Szerintem a neten azért nagyon sok DIY linket találsz, ahol komplett megoldások és részegységek vannak. Topy is benne van a témában.
Sok sikert!
Előzmény: Sala (7)
Sala Creative Commons License 2002.08.05 0 0 7
forum.terminal.hu

Elektro, azon belül "Épít itt valaki analóg szintetizátort?"

Sala

Előzmény: MidiTom (6)
MidiTom Creative Commons License 2002.08.05 0 0 6
Hol van ez a fórum?
Előzmény: Sala (5)
Sala Creative Commons License 2002.08.05 0 0 5
Meg lehet írni nem nagy cucc.
Én most ismerkedek a Visual Basiccel, mert egy faszinak kellene egy szinti editáló progi, ami összesen annyit tud, hogy tologatod a tolókát a képernyőn, és ő meg system exclusive üzeneteket küld.

Fingom sem volt az egészhez előtte, de találtam a neten egy rakat önnáló, vagy modulként használható beépíthető kódot, példát, amit minimális programozói tudással fel tudsz használni saját programodba vagy át tudod írni, magadnak úgy, hogy azt csinálja, amit te akarsz.

Amúgy foglalkozom a hardveres részével is a dolognak. Jelenleg egy MIDI - CV átalakítón dolgozom. Akit érdekel jöjjön át a terminál fórumba, az elektró/építsünk analóg szintit topicba!

Ha kell konkrétabb infó, írjatok!
Sala

Előzmény: tere (4)
tere Creative Commons License 2002.06.05 0 0 4
Jajaja... na nekem olyan kell, ami a pc hangkártya MIDI out-ján kiküld egy, a programban kiválasztható üzenetet, mindezt a rendszeróra segítségével időzítve.
Pl. egy kapcsoló vezérlése, ki-be külön-külön üzenetekkel.
Nekem egy 16x16-os A/V mátrix vezérléséhez kellene ilyen program. Lehet, hogy megíratom inkább valami tudorral... :)
Gondoltam arra is, hogy előállítok GM fájlokat és a feladatütemező segítségével lejátszatom a megfelelő időpontokban a mediaplayeren. :) A rendszer multimédia vezérlőpanelt átállítom a kártya MIDI out-jára, aztán hadd szóljon! :)) De azért ez mégis csak csöves megoldás...
Punika Creative Commons License 2002.06.05 0 0 3
Bocs: termeszetesen egy képet és nem gépet scanneltek be.
Előzmény: Punika (2)
Punika Creative Commons License 2002.06.05 0 0 2
Olyat lattam Spanyolorszagban, hogy bescanneltek egy gepet es azt egy varrogep rahimezte egy polora. A varrogepet midi-vel vezereltek. Meghát ugye a fenytechnikak nagy resze is midi controll uzenetekkel van a koncerteken.
Előzmény: tere (0)
PETYUS Creative Commons License 2002.06.04 0 0 1
Rémlik, mintha hallottam volna olyanról, hogy egy iskolában egy diák valami ilyesféle módon oldotta meg a becsengető-kicsengető rendszer vezérlését.
Előzmény: tere (0)
tere Creative Commons License 2002.06.04 0 0 0
Namégegyszer: szóval rendszerórához szeretnék midi eseményeket hozzárendelni bizonyos időközönként.
tere Creative Commons License 2002.06.04 0 0 topiknyitó
Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy nem zenei célú MIDI vezérlésekről beszélgethessünk.

Elöljáróban kérdésem volna: ismer valaki olyan programot, ami rendszeróra segítségével több csatornás időkapcsolóként működik MIDI out-on?
(Igen, számítógép hangkártyával, w2k, w98) :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!