Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.06.24 0 0 79
Simán mindkét kézzel tudok egykezezni abiciklin, sőt a Csepelen ment kéz nélkül is, mert az télleg jó bicó volt. Kényelmesebb volt jobbal egykezezni, de többet csináltam ballal, mert akkor tudtam másr ahasználni a jobbat :-)))
Előzmény: Elek_28 (73)
padisah Creative Commons License 2008.04.25 0 0 78

Én jobbkezes vagyok, de pl tudok ballal is írni, bár lassabban és csúnyábban. Fociban a balt használom, de főleg azért mert a jobb lábamon tudok egyensúlyozni, a bal lábamon nem nagyon tudok megállni. (ez pl probléma zuhanyzáskor)

 

a hüvelykujjpróbában a bal kéz van felül, szempróbát meg nem végeztem, asszem kevés nálam kevésbbé érzelmesebb ember rója itt a topikokat :) matekból meg párszor elvéreztem főiskolán annak ellenére hogy szeretem, hát ennek főleg az volt az oka, hogy lusta voltam eleget tanulni, a feladatmegoldós részeken meg mindig becsúszott valami elszámolás

 

az én elméletem a balkezességgel kapcsolatban az, hogy az emberré válási folyamat egyik kulcslépése ez volt, amikor az ember megtanult dobni

 

először köveket, aztán kihegyezett fadarabokat, aztán megjelent a nyíl is etc, a dobás során az ember egyszerre csak egy kezét használja, a dobás ívének a felméréséhez pedig össze kell rendelni a szem-kéz mozgását

 

a két szem praktikus, mert térhatást biztosít, viszont a kar-szem parallaxis, megfejelve a két szemmel problémás amikor célozni kell, szóval szerintem az ember jobbkezessége annak következménye, hogy hatásosabban lehetett köveket dobálni jobbal mint ballal, és itt jön a szív a baloldalon, ami már a közelharc alapállásában is megjelenik, mert akinek a baloldala van elöl, az mindig könnyebben tud halálosan sérülni

 

mondjuk érdekes, én általában a bal láb elöl alapállásban vettem fel "küzdőállást" (persze kizárólag sportban!), de szoktam váltogatni

tdc75** Creative Commons License 2008.04.07 0 0 77
Szerintetek van olyan hogy valaki kényszeres jobkezes?
KoporShow Creative Commons License 2005.03.09 0 0 76
Attol meg utalhat utalni, hogy utal.
Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.09 0 0 75
Mit jelent az, hogy utálod az érzelmeket? Lehet ilyet? Ha utálsz valamit, az is egy érzelem.
Előzmény: ProfitOrientált Nyugdíjas (68)
Mad árka Creative Commons License 2005.03.09 0 0 74

Attól, mert az egyik agyféltek domináns, az még nem jelenti azt, hogy a másik hamvaira hullik szét. :) Szóval én nem akarom magamat beskatulyázni, hogy béna vagyok mondjuk matekból. Több balkezes is volt az osztályban és teljesen jól elvoltak a matekkal meg más reál tárgyakkal.

No, de ez még egy régebbi hozzászólásra volt reakció, remélem, nem cincáltátok már szét ezt a témát korábban ;).

Előzmény: rowena (12)
Elek_28 Creative Commons License 2005.03.09 0 0 73
En pl (jobbkezes leven), ha egy kezzel tartott kormannal akarok biciklizni, akkor azt csak ballal tudom. ha jobb kezzel fogom a kormanyt, akkor nem jutok messzire :)
kavkaz Creative Commons License 2005.03.08 0 0 72
Úgy értettem, hogy nem a finom muzikalitás, hanem az erőteljes hatás az ami miatt egy zenét szeretek.
Előzmény: ddevil (71)
ddevil Creative Commons License 2005.03.08 0 0 71
A Rammstein osszefuggne a balkezesseggel? :o) Mert a Rammstein nalam is bejatszik.
Előzmény: kavkaz (65)
cirrocumulus Creative Commons License 2005.03.07 0 0 70
Valószínű, hogy ezek nem is ilyen egyértelmű dolgok: én totál jobbkezes vagyok, ballal nagyon sután csinálok mindent, viszont ha összekulcsolom a kezeimet, akkor a bal hüvelykujjam van felül, ha összefonom akarjaimat, akkor is a bal karom van felül, ha tapsolok, akkor is a bal tenyerem a felső, ugyanakkor nagyon érzelem központú vagyok, számomra nagyon sokat jelentenek az érzelmek.
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.06 0 0 69
Hehe enis bakezes vagyok, ugyanakkor az erzelmeket en sem szeretem, de valoszinuleg pont azert, mert tulzottan kiszolgatatott vagyok nekik.
Előzmény: ProfitOrientált Nyugdíjas (68)
ProfitOrientált Nyugdíjas Creative Commons License 2005.03.05 0 0 68

Rammstein? Az jó. Nekem Karel Gott tetszik.

 

Megfigyelésem szerint a balkezesek sokkal érzelemközpontúbb emberek. Én teljesen jobboldalas vagyok, valamikor jó voltam matematikából és utálom az érzelmeket.

 

Előzmény: kavkaz (65)
Reventlow Creative Commons License 2005.03.05 0 0 67

Üdv! Érdekes dolgok ezek.

 

Én például jobbkezes vagyok. A kéz összekulcsolásánál a bal hüvelykujjam maradt felül. Ellenben ballábas.

 

Tudom, hogy nem voltam balkezes kiskoromban sem, mivel az unokatestvérem majdnem egyidős velem, és családban azóta is téma, hogy - az akkori felfogással majdnem teljesen szakítva- hagyták balkezesnek lenni, csak írni tanították meg jobb kézzel. Ha velem is ilyen történt volna, az is téma lenne. Ellenben az unokatestvérem jobblábas.

 

Szóval jól össze vagyunk keverve.

kavkaz Creative Commons License 2005.03.04 0 0 66
"A kutatók szerint a korai magzati korban kapott nagyobb adag tesztoszteron (férfi nemi hormon) hatására lehetünk balkezesek."

Hmm. Ebben lehet valami, eszembe jutott ez a régebben olvasott cikk.
Előzmény: rpth (62)
kavkaz Creative Commons License 2005.03.04 0 0 65
Hmm. Balkezes vagyok (a ball kezemen nagyobb és szögletesebb is a köröm:)), a verbalitás rendben is volna, de az empátia nem stimmel, míg a muzikalitásom kimerül a RAMMSTEIN szeretetében, viszont a racionalitásom tombol, ám a matematikában végleg elakadtam a deriválásnál...

Hmm. Lehet, kétkezes vagyok? De a jobb kezemmel nemhogy írni, de egy amorf amőbát se tudok rajzolni:)
Előzmény: rowena (12)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.04 0 0 64
Bal kézzel írok, bal lábbal rúgok labdába, bal kézzel vívtam, viszont a kanalat és az ollót a jobb kézben fogom (a kést és a villát viszont balkezes módon).
ddevil Creative Commons License 2005.03.04 0 0 63
Sziasztok!

En is balkezes vagyok, es erdekel is a tema.
Osszefoglaltam egy kis iromanyban az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat.
Itt elolvashatjatok: Balra tarts!
rpth Creative Commons License 2004.02.09 0 0 62
Sziasztok!

Én is balkezes vagyok, és tanulmányaim során volt lehetőségem tanulni is erről a tulajdonságunkról.
Amit én hallottam az a következő:

Az állatoknál is létezik un. mancspreferencia, de elmondható, hogy a legtöbb esetben kétkezesek, illetve mancsúak.

Az emberekről azt állítják, hogy régebbe fele-fele arányban fordult elő jobb illetve balkezes. Ha ezt elfogadjuk, akkor kijelenthetjük, hogy biztos oka(i) volt(ak) annak, hogy az emberek az egyik kezüket jobban preferálják mostanában, mint régebben.
Ezen okok a kutatók szerint a következők
1. az ember a történelem során egyre bonyolultabb eszközök készítette el. Ezen folyamatok speciális technikákat igényeltek, és ezért fontos volt, hogy hogy amester pontosan adja át a technikát a tanulójának. Ez csak abban az esetben volt igazán lehetséges, ha mindketten ugyanazt a kezet használták. E okfejtés alapján ugyan megkérdezhetnénk, hogy miért nem a bal kéz lett a domináns, viszont a következő elmélet ezt konkrétan megválaszolja.
2. A régi harcokban nagyon sok esetben használtak pajzsot. Ez alapvetően a legfontosabb szervek védelmét szolgálta, tehát a szívét is. Mivel a szív (a legtöbb esetben) bal oldalon alálható, ezért a katonák tudatosan vették a bal kezükbe a pajzsot, és jobb kezükbe a kardot, ami így jobban ügyesedett. Aki nem így csinálta az nagyobb eséllyel halt meg a csatatéren.
Ezt a tudást természetesen nem mindig magyarázták el az embereknek, és mindenféle vallás csak a parancsai közé építette, mint megannyi hasznos tanácsot.Egyes elméletek az ürítés és étkezés elválasztását is oknak érzik a kezesség kialakulására.

Van azonban más, biológiai szintű elmélet is a balkezességről. A balkezzesek nagyrésze férfi, és elég kevés köztük a nő. A kutatók szerint a korai magzati korban kapott nagyobb adag tesztoszteron (férfi nemi hormon) hatására lehetünk balkezesek. Ennek alapján megfigyelhető, hogy a balkezes lányok fiúsabbak, és testileg is több fiús jegyet viselnek. Persze nem szakállasok, de pl. szélesebb a válluk.
Ezen elmélet szerint azért ritkábbak a balkezesek, mert természetszerűleg egy magzat korai időben több anyai hormont kap, mint férfi hormont.

A balkezesség azonban nem feket-fehér kérdés. Vannak tisztán balkezeseik is, de beszélnek un. rejtett bal, rejtett jobb kezességről, és olyan is előfordul, hogy valaki ténylegesen kétkezes. Euzen estekbe nem számítanak bele az átszoktatott kezességű emberek. Tehát ha valaki balkezes lenne, de a környezet jobbkezessé nevelte, az nem kétkezes.

Sajnos még ma is divat átnevelni gyerekeket. Nem olyan erőszakosan, mint régen, de ma is látható pl. a boltban olyan gyermekkanál, ami eleve jobb kezeseknek készült (balra hajlik a kanál feje, igy könnyebb egy jobbkezes babának a szájába vinni), és már korán figyelik a gyermeket, hogy vajon melyik kezével üti meg a csörgőt? Igazán iskolás korra kell kialakunia egy domináns kéznek, addig minden lehetséges. Persze a szülők tudatt alatt is átnevelik a ygerekeket, nem kis károkat okozva...

Néhány "teszt" ami csak iránymutató. Leginkább másokkal érdemes megcsináltatni, mert ha saját magad csinálod befolyásolhatod az eredmény (tudat alatt)

1. Tegyél egy tárgyat pontosan középre az illető elé, és beszélgess vele. Egy kis idő múlva, kérd meg, hogy adja oda neked. Figyeld meg, hogy melyik kézzel nyúl érte.
Leginkább kisgyermekeknél hatásos, és normális szülő így is neveli a csemetéjét. A ceruzát és a kanalat, és minden tárgyat nem a jobb kezébe ad, hanem elé tesz ki, hogy választani tudjon a gyermek.

2. Alljon a vizsgált személy pár lépésre tőled, és hívd magad felé. Figyeld meg, hogy melyik lábával indul el.

3. Üljön le, és tegye keresztbe a lábát. Melyik van fölül?

4. Kérd meg, hogy érintse meg az orrát. Melyik kézzel tette?

5. Kézkulcsolás. A domináns kéz hüvelykujja van általában fölül.

Hirtelen ennyi teszt jutott az eszembe. A lényeg, hogy ha a többség egy oldal dominanciáját mutatja, akkor lehet bizotsan állítani, hogy melyik kezes vagy. A tiszta bal, illetve jobbkezesség nagyon ritka!!!!
Jó tesztelést, és éljenek a balkezesek! (na jo, a "jobbak" is)

peth

lilah11 Creative Commons License 2003.12.12 0 0 61
hallottam olyan verziót, hogy pont higiéniai okból alakult úgy, hogy az ember az egyik kezét evésre a másikat pedig a törlésre használja. ezek szerint jobbkezes lennék, de itt figyelembe kell venni, hogy az államilag épített lakásokban mindig a wc jobb oldalán van a fal, tehát az emberek nagyrésze úgy szokik rá a balkézre, hogy észre sem veszi.
Előzmény: Pappo (59)
lilah11 Creative Commons License 2003.12.12 0 0 60
én is pont ilyen vagyok, viszont ballal dobálok labdát, bal lábról ugrok el, végképp nem tudom eldönteni. a bal hüvelykujjam van felül, ha ez jelent valamit.
Előzmény: gyomnövény (58)
Pappo Creative Commons License 2003.12.10 0 0 59
Lehet, hülyén hangzik, de lehet benne valami: nevezetesen a jobb kezes ember - tudtommal - jobb kezét használva "törli". Szignifikáns?
Én ellenpélda vagyok, jobbkezességem ellenére kizárólag ballal teszem, a másikkal el sem tudnám képzelni :) (állítólag rejtett balkezes vagyok egyébként)
gyomnövény Creative Commons License 2003.11.20 0 0 58
Érdekes, érdekes! Én sem tudom 100%-ra, hogy milyen kezes vagyok. Jobbal írok (bár javarészt gépelek, így mind a kettőt egyformán használom), varrok, vágok. Ballal kattintgatom az egeret (nem nehezebb mint jobbal!), tudok bal kézzel villával vagy kanállal enni (és nem potyog mellé a kaja), körmöt vágni, a távirányítón vagy a mobilon a gombokat nyomkodni. Emlékezetem szerint az iskolában jobbal tanultam írni, és nem figyeltem arra, hogy ki melyik kezével ír, tanár sem mondta. Viszont gyerekkori fényképeken a játék telefon kagylója mindig a bal kezemben volt...
Előzmény: Yeahni (57)
Yeahni Creative Commons License 2003.01.20 0 0 57
Üdv!

Én elvileg jobb kezes vagyok, de írni bal kézzel írok. Ellenben függőlegesen (anno a suliban a táblára) meg jobb kézzel. Ha összekulcsolom a kezem a ball van felül, ha a szememet próbálom akkor többnyire a jobb dominál. Emlékeim szerint nem befolyásoltak soha, hogy mikor melyik kezemet használjam. Na most akkor melyik felem dominál. Szal érdekelne a teszt.

Előzmény: Karika1177 (-)
gudella Creative Commons License 2003.01.01 0 0 56
A szem dominancia tesztnél, ha koncentrálok, én is mindkit szememet ki tudom hozni a "megfelelő ceruza" kiválasztásával, de ha gyorsan, gondolkodás nélkül csinálom, mindig a jobb szemem jön ki.

A kézösszekulcsolós tesz meg szerintem kizárólag megszokás kérdése. Jobbkezesre jött ki, a fordított kulcsolás borzalmasan kényelmetlen volt. De elkezdtem próbálgatni, és 15-20 oda-vissza váltás után már mindkettő szinte egyformán kényelmes volt.

transparent Creative Commons License 2002.11.27 0 0 55
Lehet, hogy az idők folyamán változik a dominancia? Én egyre kevesebbet használom a bal kezemet, pedig senki sem szoktat le róla.
Amúgy ballábas vagyok, nem túl precíz dolgokban balkezes is, de írni pl. egyáltalán nem tudok. Nagyon érdekelne a teszt.
Karika1177 Creative Commons License 2002.11.04 0 0 54
Hát igen, erről a tesztről már esett itt szó, és én is az általad említett eredményre jutottam.

Viszont sikerült mexereznem Hámori József emailcímét, ma este írok is neki.
Asszem az övénél avatottabb szakvéleményt nem kaphatnánk.
Majd ide is megírom, mik a fejlemények.

üdv
K.

Előzmény: TamasS (53)
TamasS Creative Commons License 2002.11.04 0 0 53
"Én ugyan a bal kezesség tesztet nem ismerem, viszont érdekes lehet azt megállapítani, hogy melyik szemed a domináns. Ennek módja a következő:
-ki kell nézni 8-15 méterre (lehet távolabb is) egy függőleges vonalat (ajtó keret, kapu közepe, fal széle a saroknál stb...)
-fogsz egy tollat (tetszőleges kézben tartva)
-mindkét szemet nyitva tartva, a tollat nyújtott karral magad elé tartod függőlegesen és a már kinézett "vonal"-ra "rá illeszted"
-ezután becsukod először a jobb, azután a bal szemed és amelyiknél nem mozdul el a kép az a domináns szemed (másiknál természetesen "félreugrik" a kép
"

CSak annyi hozzafuznivalom van ehhez a mereshez, hogy imho semmi ertelme.
Ugyanis mi tortenik:
Kinezel egy tavoli fuggoleges egyenest a falon. Kinyujtott kezzel raillesztesz egy ceruzat. Node hova? Ha a ceruzat nezed (arra fokuszalsz), akkor a tavoli egyenesbol latsz kettot. Ha a tavoli egyenest nezed, akkor a cerkabol latsz kettot. Az egesz dolog attol fugg, hogy melyik egyenesre illeszted ra a cerkat, illetve melyik ceruzat illeszted ra az egyenesre.
Szoval en ki tudtam hozni barmelyik szememet dominansra ez alapjan :-))

TamasS

Előzmény: Deep on (6)
Karika1177 Creative Commons License 2002.11.03 0 0 52
Megnéztem ma a Mindentudás Egyetemen Hámori prof előadását. Sokat beszélt a belkezességről, érintőlegesen említett is vmijen pszichológiai tesztet, amivel megállapítható a belkezesség, de semmi konkrétumot.
Ejj, ha ott lehettem volna, hogy kérdezhessek...

Na, mindenesetre most elkezdem keresni a professzor emailcímét, hátha tudok neki írni.

Karika1177 Creative Commons License 2002.07.26 0 0 51
Ha +lesz Ti tuggyátok meg elsőként, ezt garantálom! :-)
Előzmény: moray (50)
moray Creative Commons License 2002.07.26 0 0 50
antibakterium:
igen, ha a teszt kimutatja, hogy balkezes vagy, de te elvileg jobbos vagy akkor csak belédnevelték, hogy a jobbkezedet használd, de
eredetileg balkezes vagy.

Karika1177:
Ez aztán a gyors ügyintézés:)!
Ha meg megvan a teszt, tedd fel a netre.Már ha szabad.

Előzmény: antibakterium (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!