Sajnos a holnapi lefújva! A túratársakkal (akik nem olyan elvetemült rádióamatőrök mint én :) úgy döntöttünk, hogy a melegre való tekintettel inkább a Bükbe megyünk Andókút környékére, mert ott tudunk egész nap az árnyékos erdőben túrázni, ellenben a Kopasz-hegy tényleg sok helyen kopasz. Elvileg szeptember végén viszont be lesz ütemezve. Majd megírom azt is! De köszi a visszajelzést!
Most szombaton (26-án) a tokaji Kopasz-hegyen túrázok. Dél körül (+- 1 óra) a toronytól megpróbálok kiabálni majd. Remélem az átjátszó nem ülteti le a rádiót. Sajnos volt már rá példa. Nagy technikát nem viszek fel, csak egy VX8-as kézi rádiót a gyári gumirudijával. A hívófrekim 446.10625 MHz (9-es csatorna), annak foglaltsága esetén pedig a 446.15625 MHz (13-as csatorna). Aki éppen ráér és be lesz kapcsolva, azt szívesen hallom! :)
Jól írod, a 156, 500MHz NFM a hazai országos belvízi hajózási frekvencia, "rendes" hajórádión a CH10. A 156,800 pedig egységes nemzetközi segélykérő, CH16.
Balatonnál még lehet fülelni (ha még működik) a Balatrönk rendszert, ezen a vízimentők vannak! Este otthonról meg tudom mondani a frekiket. (469 mega környéke)
1. Az esetlegesen bekapcsolt Tone Squelch-et (CTCSS) ki kell kapcsolni, aminek módja megvan valahol a leírásában.
2. A zajzár érzékenységét a legnagyobbra kell állítani (ha nem ott áll), hogy a legkisebb térerejű állomások is szóljanak a rádión, amit még venni képes, aztán ha valami zavar miatt idegeítő lesz, hogy recseg a rádió, akkor lehet "keményebbre" állítani.
3. Hangerő...
A Tone Sqelch (CTCSS) arra jó, hogy egy vevő csak akkor szólaljon meg, ha az adó egy bizonyos magasságú, folyamatos hangot sugároz - erre itt valószínűleg nincs szükség.
Mivel az üzemmód FM, szerintem mást nem kell beállítani. Talán a Narrow vagy Wide üzemmódot állíthatod.
Narrow: Jobb a füle - érzékenyebb vételben.
Wide: Nem olyan érzékeny vételben, de adáskor jobb a dinamikája.
A 156,800MHz úgy tudom, hogy az általános vészhelyzeti freki országosan, így a Balatonon is.
Még tudok a 156,500MHz frekiről, mást nem ismerek.
Ha esetleg Neked megvannak a hajózási csatornák listája (frekije), megoszthatnád velünk is.
A TX letiltását csak a VHF-re javaslom, az UHF-nél nem, mert akkor nem tudod használni a PMR csatornákat se!
Van még egy lehetőség a Chirp-ben, hogy az UHF-nél is meg lehet adni az adásban tiltott frekvencia határokat, pl. hogy csak a PMR frekiket engedje adásba.
Barátom rádiójában is így állítottam be a TX módot.
Várjuk a hajózási frekiket, biztos kapsz még hasznos tanácsokat a témában jártasabb társaktól is.
Igen azért volt com6 a képen mert az egy másik gépen volt és ott csináltam a képet. De amgy a kábel a rossz. kaptam egy másik kábelt és azzal egyből mködött.
Ha igen, és mégse megy, próbálj meg egy másik kábelt (programozót). Esetleg a rádió felé szakadt a kábel. A Baofengnél a program kábelben van a programozó szoftver.
Sziasztok. Valami miatt nem tudok kábelal csatlakozni a rádióhoz. Ebben tudnátok segíteni Baofeng uv-9r plus. Chirp-pel próbáltam de nem találja. Mikor próbálja olvasni akkor újra indul a rádió. Ennyit vettem észre.
Az NMT-vevő biztosan az, de az átalakított készülék nem.
Az első generációs Ericssonok 433MHz alatt és 460MHZ felett voltak érzéketlenek, ami nem is volt baj a rengeteg 467,5MHz környéki MÁV jeladó miatt.
Később, mikor a 461-465MHz-es ipari lejövő tartományt felköltöztették 468 és 470MHz közé, erre a problémára is született megoldás.
Az újabb átalakítású Ericsson készülékek, akárcsak a Motorolák 433-470MHz-ig megfelelő érzékenységgel rendelkeznek.
Egyet azonban nem szabad elfelejteni:
a hajózási sávban még 25KHz a csatornatávolság, azonban 2008 végétől az ipari sávokban már 12,5KHz (áttérés a keskeny-sávra rendelet), ezek a készülékek 20KHz-es csatornatávolságra készültek, ezt jó figyelembe venni.