Sziasztok! Hosszú üzemidejű, vízálló fejlámpát tudtok-e ajánlani? Én néha járok barlangban és arra kellene. Nem kell feleslegesen nagy fényerő, de lehetőleg sokáig világítson egy szett akkuval, vagy elemmel. 4xAA elemes Cree ledes gondolom elég is lenne, de nem találok ilyet. Mindenütt a picike elemekkel kaphatóak a lámpák, ráadásul 1-3xAAA elemesek. Nem csoda, hogy hamar kifulladnak. Köszi!
Máshonnan idelinkelés céljából! ...hisz ide inkább való...
Sógorom építette a következő lámpát. Barlangász célra készült, ezért a hosszú vezeték, távoli aksi elhelyezés. (hátul zsebben)
2011 év elején az akkor elérhető legjobb teljesítményű alkatrészekből: 3 wattos led, 3 Ah-s NiMh aksi gyártatva (nem szabvány cellaméret) 2 db lencse= 1 db 8 fokos, és egy 48 fokos, mindkét lámpához "kétsebességű" fényerő, ami egy-egy áramkorlátozó Fuse egységgel beállított= egyik 750-es multifuse, másik 450-es.
Az alkatrészek a:http://www.ledaruhaz.hu/ honlapról származnak, az aksit Bp-en a váci út 60 alatti GP boltban gyártották (szerintem a telepükön a 14.ker Szőnyi út Voltaker kft - hátha olcsóbb)
Tapasztalatok:
az erősebb áramkorlátozóval 4-600mA áram mérhető (gyengébb fényerő, a nagyobbal 1 A) Barlangban elég a kisebb fény, az 5-6 órát biztosít ezekkel az aksikkal, nagyobb erő még nincs lemérve.
Néhány kép:
Csináltam egy kisvideót is...már ami ebből kivehető. Mindkét lencséjű lámpát kacsoltam mindkét fényerősségű állásba. (bár ez a filman nem igen kivehető)
keress rá a hálón arra a szóra hogy niterider nekem ilyen fejlámpám van. éjszakai terepbringa versenyeken jó szolgálatot tesz és erdőben , sűrűbb fás területeken nélkülözhetetlen. 2 éve vettem akkor még 400euró volt 1+1db aksival. hm ... nem is olvastam el milyen célból kell.. na mindegy
A leddel az a baj hogy rövid távolságot világit be és egyébként elég fehér fényü.Ami azért rossz mert ha egy egész éjszaka nézed jó megfárad a szemed.Ráadásul nem lehet fokúszálni vele az olyan amilyenek beállitották a gyárban.
A Pezt Micro jó könnyü és olcsó is a Zoom drágább de sokkal tovább birja a laposelem mint a többi és úgy a környezetvédelemre is gondolsz!!!!!!!
Mindenki vigye a rossz elemeit az IKEAba mert ök gyüjtik és megfelelöen kezelik.
Laci
az ilyen 3 ledes szórt fényt adó lámpának van "biciklis" változata is, potom 5700 körül árulják (az ugye 9ezer különbség).
A márkája "Cateye", tényleg sokáig bírja állítólag. A Cateye lámpákhoz meg adnak mindenfél adaptert, szvsz talán megoldható egy kis házibarkálocsással a ejre is felvarázsolni...
csak 1 ötlet volt, de talán megéri utánajárni...
ha kell boltcím, gyere át a kerékpárostopik2.0-ba,
ott a kollégák up-to date tudnak neked infót mondani...
Voltam a Mountexben, voltam a Világjárók boltjában, mindkét helyen a Petzl márkát ajánlották. Mutattak egy fejlámpát ami nem normál, nem is halogénes hanem három baromi erős led van benne, és ha jól emlékszem 3 ceruzaelemmel 130 vagy 190 órát képes működni.Volt olyan változta aminél váltani lehetett 10 és 100 méteres bevilágítási távolság között (14700 Ft) és volt a gyengébbik verziója ami csak 10 méterre világított el.A nagy előnye állítólag, hogy szórt fénnyel világit. Mit szóltok ehez? érdemes ilyet venni ?
...ez úgy mind.:) No meg az, hogy szükségem van arra, hogy közvetlenül a lábam alá is lássak. Ezzel a lámpával, bármennyire 'meredekre' állítom, ezt nem tudom elérni. Egyszóval nekem a kézi készülék jobban bejött, és amúgy meg mostanában éjszaka inkább alszom.:)
No de mi vele a baj? Gyenge a fénye? Nyomja a buksidat? Nehéz? Összekócol? :-)
Én egy Petzl Zoom-ot használok. Egy laposelemmel és halogén izzóval 5 órán át világít. A fénye 20-30 méterről kivehetővé teszi a turistajelzéseket.
Nincs annak semmi baja, szinte vadi új. Pár évvel ezelőtt a Dohány utcai hegymászó boltban vettem.
Igazad van, pontosítok nekem sem jött be, és még tudok egy pár túratársamról. Mindenki a maga módszereire és eszközeire esküszik.
Ne habozz, vedd meg tőle, ha jó állapotban van!
Encián csak annyit mondhat, hogy neki nem jött be. Hogy nem alkalmas, az nem igaz, mivel igen sokan vagyunk rendszeres éjszakai túrázók, akik igen eredményesen használjuk.
De lehet, hogy annak a lámpának valami baja van.
Tapasztalatból mondom, hogy éjszakai túrára NEM alkalmas a fejlámpa. Erre a célra vettem én is, de ha tartaléknak nem viszem a szimpla vízóra leolvasáshoz használatos elemlámpámat, várhattam volna a hajnali pirkadatig. Ha érdekel, jutányos áron szívesen átadom.
Van még egy Mountex a Lehel piactól kicsivel északra, a volt könyvesbolt helyén, Váci út jobb oldala.
Megerősítem, hogy a Petzl kiváló választás ebben az árkategóriában, sok éjszakai túrán használtam. Halogénnel 100 m-re is elvilágol. Arra figyelj, hogy
- halogénizzó csak tartós elemmel
- normál izzó normál elemmel is (ez persze halványabb lesz)
Viszont a halogénizzó a "sima" elemeket percek alatt leveszi.
Aztán írd be a keresőbe, hogy "túra", és csekkolj be a túrás topikokba, számolj be az eredményről!
Még valami: a hétvégén láttam olyan Petzlt, ami kézbefogva is kényelmes, ami a legtöbb fejlámpáról nem mondható el. Ez is lehet szempont.
A Mountexnek van boltja:
1., Az Üllői út legelején, a Kálvin térnél
2., A Ferenc körúton, a Boráros tér közelében
3., A Margit körúton.
Tessék választani! :-)
Azért arra figyelj, hogy 2-3 óránál több szufla nem fér az elemekbe, úgyhogy legyen nálad tartalék. A halogén nagy hátránya, hogy a legkisebb feszültségesére is drasztikus fényerő csökkenéssel reagál, oszt' jól ottmaradsz a sötét erdőben, míg a jó, öreg zseblámpa izzóval még szépen ellavírozgatsz pár órát. És a halogénhez olyan lámpa is kell, ami bírja az a hőt, amit az izzó termel. Szóval mezei lámpába ne tegyél halogén izzót!
Ajánlom a Petzl Micro (3 cerkaelem, elemtartó elöl, a fényforrás mögött), vagy a Petzl Zoom (laposelemes, elemtartó hátul, a tarkódon) típusokat. Benzinkútnál, vagy kínai piacon nem érdemes venni, mert amilyen olcsók, olyan hamar tönkre is mennek.
Hegymászó- és egyéb túrafelszereléseket árusító boltokban kaphatók. (Pesten pl. Mountex, vagy Tengerszem).
Éjszakai túrákhoz akarom használni, estleg barlangba. Láttam egyszer egy srának a fején egy éjszakai túrán. Fehér fénnyel világtott (tehát nem az az ócska elemlámpa fénye volt), talán halogén égő volt benne, és baromi erős fénye volt.Na ilyesmit szeretnék.
Mire akarod hasznalni? Mert az elegge meghatarozza a tipust, arat, tudast. A barlangaszok nehany ceruzaelemmel, vagy laposelemmel mukodtetheto Petzlt hasznalnak, amiben 2-3 W-os izzo van. Egy tajfuto 10-20W-os halogen izzoval szerelt Silva lampat hasznal, ami mar haton hordozott akkurol megy. Egy vadasz meg elmehet talan 50W-ig is, gondolhatod, mekora aksival. :-) Szoval mire kell?
Szeretnék egy fejlámpát venni max. 7-8 ezer forintot szánnák rá. Milyen tipusut vegyek és hol? Lehet ennyiért jó minőségűt kapni ? Mit kell tudnia egy fejlámpának (milyen messzire világítson?, milyen égőnek kell benne lennie .. stb )
Ha valaki tudna segíteni megköszönném.