Keresés

Részletes keresés

rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 160
:-)
Előzmény: ontalan (159)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 159
Jól van na, tudom, nem lehetett kiállítani. Mint ahogy az én zöngeményeimet sem fogadta el egy folyóirat sem. De szép belső életet éltem.
Hontalan
Előzmény: rinpoce (158)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 158
De hát nem arrol pofázok már egy orája, hogy minden ajto be volt zárva leszámitva a hivatalosat, amire senmmi esélyem sem volt? Nem voltam érthetö?

ALSZOL Ontalan!!!!!!!!!

Előzmény: ontalan (156)
BISMARCK Creative Commons License 2002.05.31 0 0 157
Esik

ok.csak nem szeretem ha Tiszát ok nélkül támadják.
de ha Tiszárol valoban jo könyvet akarsz olvasni ajánlom Tökéczki:Tisza István c. könyvét

Előzmény: Esik (155)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 156
Jaj, nem így értettem, főiskola, egyetem, mindegy. Azt hittem, a művész másképp lesz.
Hontalan
Előzmény: rinpoce (154)
Esik Creative Commons License 2002.05.31 0 0 155
T. BISMARCK!

Sajnálatos módon nem ismerem azt a tankönyvet. Vagy túl öreg vagyok hozzá, vagy túl fiatal.:->>>

Ezzel szemben pl. Tisza István néhány vonatkozó szövegét volt szetrencsém olvasni.

Felhívnám a figyelmedet egy apróságra: az első világháború mérete mindenkit meglepett. Dinasztikus méretekben gondolkodtak, a dinasztikus diplomácia és háború szabályai szerint.

Így önmagában SZVSZ semmi meglepő nincs abban, hogy Tisza István nem magát a háborút, hanem annak időpontját kifogásolta. Az én szememben sokkal nagyobb azok felelőssége, akik a második világháborúba lavírozták az országot, akkor már előttük volt ugyanis a példa.

Az első világháború esetében szerintem nem nagyon volt ember, aki megjósolhatta volna, mi következik. A technika fejlődés egyszerűen lehagyta a diplomatákat, politikusokat, és erre alapozva hozták meg téves döntések sorozatát. Így Tisza felelősségét én nem tartom nagynak, csak jelzem a tényt. A háborúba magyar részről ő vezette az országot, és igen, támogatta magát a háborút. De mégegyszer: az akkori vezetők amolyan tizenkilencedik századi háborúban gondolkodtak.

Hogy a dinasztikus háborúkért milyen erkölcsi felelősség terheli az uralkodókat és követőiket, az egyik másik történet.

Előzmény: BISMARCK (143)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 154
Most ne csinád!

A régi Képzömüvészeti Föiskola ma egyetem nem?

Előzmény: ontalan (153)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 153
A művészeket egyetemen képzik? Valamit sejtettem ennek kapcsán, de azt hiszem, az érvényesüléshez nem minden művészeti ágban kell diploma. Pl. Latinovicsnak sem volt (csak építészmérnöki).
Hontalan
Előzmény: rinpoce (152)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 152
Amennyiben volt a faluban müvészeti gimnázium, természetesen nem. Én olyan faluban laktam, ahol nem volt. Anélkül esélytelen vagy a Képz. Egyetemre...
Előzmény: big-lesz (151)
big-lesz Creative Commons License 2002.05.31 0 0 151
Meg nem sértenélek semmi pénzért, kedves rinpoce,
de a falu, mint hátrány a szocializmusban...?
...
big
Előzmény: rinpoce (148)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 150
Ontalan!

Azért a szikrával tényleg hibádzik valami ma már... Én könnyebb helyzetben vagyok, ha csinálok valamit, elajándékozom. És még örülnek is... :-)

Előzmény: ontalan (149)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 149
Rinpoce!
A disszidensek, különösen Márai más. Bár, ő Aczél helyett a világhírt választotta.
Komolyan nem akarlak bántani, és tudom, hogy a képzőművészet terén még nehezebb volt, mert ahhoz Aczél szvsz nem értett, ezért a klikkek erősebben működtek. Én is ismertem olyan festőt.akinek 1990-ig alig volt kiállítása. De jó példát adtál az öncenzúrára. Én sem hülyéskedtem. Egy ideig írtam a fióknak, aztán abbahagyta, Hiányzott a szikra.
Hontalan
Előzmény: rinpoce (148)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 148
Megtisztelö...

Kihagytuk a nagy rakás diszidáltat...My memory=0...Márai... folyt.köv

Nem erre gondoltam. Az ember ugy érezte, minden ajto be van csukva elötte. Valahol valaki személyében rá kellet mosolyogni Aczél et-ra, hogy rés nyiljon. Ostoba szabályok voltak. Engem a képzömüvészet érdekelt, de csak zsürizett alaptag állithatott ki. A föiskola = évi 10 ember. Én falun nötem fel, semmi esélyem nem volt. Ma már nem érdekel, de erre céloztam....

Előzmény: ontalan (147)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 147
Kedves Rinpoce!
Oké, emeljük 3-ra a listát: Petri, Hamvas, Rinpoce. :)))
A dologban az a visszatetsző, hogy az illetők beszámolói alapján nem igazán lehet eldönteni, hogy valakiből azért nem lett híres író, mert Aczél nem hagyta, vagy azért, mert hiányzott valamicske tehetség. Én például ez utóbbiak közé tartoztam, bár jó ideig hajlamos voltam azt hinni, hogy nem érdemes beküldeni, mert úgyse fog megjelenni.
Szerinted Nagy Lászlók, Juhász Ferencek, Weores Sándorok lappangtak?
Igaz, nagyon tehetséges nép vagyunk.
Hontalan
Előzmény: rinpoce (146)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 146
Mondjuk én... :-)

Szivesen sorolnám, de egyrész megveszekedett viszonyban vagyok a nevekkel, ( hiányzik a sugo) másrészt lusta vagyok utánanézni...
Alkalmasint nefélj összeirom, és egy jol irányzott beirással mindenki olvashatja...

Előzmény: ontalan (145)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 145
Kedves Rinpoce!
Ezek az összefüggések nem egyértelműek. Másrészt én nem állítottam, hogy Aczél elvtárs jó elvtárs voilt, csak azt, hogy volt ízlése. Az öngyilkosok is mind kíváló emberek voltak.
Más részről Petri nem volt a kucsaftja, valóban, róla nem emlékeztem meg, de ami HAmcvast illeti, őt említettem Egyébként még ez sem Aczélt dehonesztálja, hanem Hamvast dícséri. És azért sorold kérlek a többi széklábfaragót!
Hontalan
Előzmény: rinpoce (144)
rinpoce Creative Commons License 2002.05.31 0 0 144
Kedves Ontalan!

A drága jo és okos Aczél elvtárs kuncsaftjai közül az öngyilkosokat se hagyjuk ki!

Latinovics, Huszárik, Kondor Béla, stb....

És azokat sem, akik halálra itták magukat tehetetlenségükben: Petri, ...

És akik, mint Michelangelo "széklábat" faragtak: Hamvas Béla....

Előzmény: ontalan (130)
BISMARCK Creative Commons License 2002.05.31 0 0 143
Esik

nekem van.amit itt leirtál az szinte szorol-szora a Salamon Konrád IV.gimnazista tk. idevágo része.ha beszélgetni akarsz erröl javaslom komolyabban nézz utána(föleg a két háboru közötti irodalmat érdemes tanulmányozni).

Előzmény: Esik (140)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 142
Figyelj ide, te tökéletesen aljas figura vagy. Nem állítasz semmit, csak sejtetsz. Biztos tudsz valamit Rónayról. De ki a francot érdekel az. Én a verseit és a prózáját olvastam.
Na jó, ignored.
Hontalan
Előzmény: curvoisier (137)
ontalan Creative Commons License 2002.05.31 0 0 141
Oké, a fidesznyikot visszavonom, a komcsi marad. És amellett bunkó is vagy, már megboocsáss.
Hontalan
Előzmény: curvoisier (135)
Esik Creative Commons License 2002.05.31 0 0 140
"A többi csak a te rizsád"

Bocs, feltételeztem hogy vannak ismereteid a témáról. Kérlek ne haragudj.:-)))

Előzmény: Csinom Janko (139)
Csinom Janko Creative Commons License 2002.05.31 0 0 139
T.Esik:

watch my lips: "NEM SZAVAZTA MEG A HADITANÁCSBAN A HÁBORÚBA LÉPÉST"

A többi csak a te rizsád.

egyébként, tényleg, mi köze van ennek jancsóhoz?

Előzmény: Esik (132)
Csinom Janko Creative Commons License 2002.05.31 0 0 138
T.Esik:

watch my lips: "NEM SZAVAZTA MEG A HADITANÁCSBAN A HÁBORÚBA LÉPÉST"

A többi csak a te rizsád.

curvoisier Creative Commons License 2002.05.31 0 0 137
Rónay - ez irtó jó; vidáman ízlelgetem a szót. Csak jókedvemet el ne homályosítaná a borús emlék - én ugyanis, veled ellentétben olvastam az ő naplóját.
Csinom Janko Creative Commons License 2002.05.31 0 0 136
ez neked válasz?
te vagy a saját mércéd?
a te tudásod?
ugyan már..
Előzmény: ontalan (128)
curvoisier Creative Commons License 2002.05.31 0 0 135
Ne remegj ontalan, vannak itt nálad nagyobb balfékek is, bár nem sokan.
Gondolom kompetens is vagy ebben a kérdésben, mert ismereteid is vannak, meg hatalmad is van. Vagy csak volt?
A saját magam által alapított díj kiosztását illetően tökéletesen kompetens vagyok. Ekkora, pontosan ekkora hatalmam volt és van.
A gondolkodást illetően fájdalmas hírem van számodra, mindannyiunké, a tiéd is végzetesen determinált. Utolsó mondatod "ezért"-je nem éppen világos, de ha engem gondolsz fidesznyiknek, akkor összetévesztesz a körösztanyád térgye kalácsával.
A díj a tiéd, senki el nem veheti tőled.
Előzmény: ontalan (127)
Hy Creative Commons License 2002.05.31 0 0 134
És mi köze van Jancsóhoz és a filmhez??
Esik Creative Commons License 2002.05.31 0 0 133
Kicsit szétestek a mondataim, ezér' bocs mindenkitől, de remélem kb. érthető volt...
Esik Creative Commons License 2002.05.31 0 0 132
T. Csinom Jankó!

Tisza eleinte ellenezte a háborúba Szerbia megtámadását. Nem általában a háborút ellenezte szerbia ellen, hanem a konkrét időpontot. Úgy gondolta, a Monarchia nem elég felkészült. (Konkrétan attól tartott, hogy a románok megtámadhatnak minket, míg mi Szerbiával vagyunk elfoglalva.) Tisza egy újabb balkáni konfliktussal számolt ugyanis. /Ez végül is nem meglepő, volt belőle néhány a múlt század elején./

Ezen kívül attól félt, ha a Monarchia benyeli szerbiát, csökken a magyarság aránya és befolyása. Ezért ő szerbia megbüntetését, területi megcsonkítását, de egy önálló Szerbia megmaradását támogatta. Ezt az álláspontját a Monarchia elfogadta.

Azután megismerte a német hadvezetés szándékát. (Hogy nagy európai háborúra van szükség, németország pedig készül egy ideje. És a további "felkészülés" az antantnak, és nem a központi hatalmaknak kedvezne. Konkrétan a románok ügyében pedig Bulgária szövetségesként való megjelenése nyugtatta meg.

Szóval: Tisza végül támogatta a támadást és beléptette az országot. De meséld el, Te mit tudsz...

Előzmény: Csinom Janko (125)
big-lesz Creative Commons License 2002.05.31 0 0 131
Kedves hontalan!

Megírta már valaki Aczél hiteles életét? Dokumentum-riport-regényre gondolok.
Vagy még sokan élnek a "kompromittáltak" közül?

Csurkának most sok ideje van.
"Aczél kegyeltje voltam..." címmel.
Miért is ne?

:o)))
big

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!