Keresés

Részletes keresés

Hostel Creative Commons License 2002.06.05 0 0 25
Hülyeséget beszélsz, Pityuka, mert nem tudod, mekkora harc folyik az EU-tagállamok között, hogy minél több függetlenséget őrizzen meg ki-ki magának gazdaságban, kultúrában és minden olyan területen, ahol a nemzeti érdekeit érvényesítheti. Nézz szét pl. a franciáknál, milyen körömszakadtáig küzdenek mindenért, ami francia, vagy francia érdekeltségű lehet, és csak azután jurtázz, fikázz, miután megérted, mire jó ez nekik! Pedig 60 milliós ország, elvben nem kellene úgy félnie az elnyeléstől, mint nekünk.

És az elnyelés veszélye békeidőben is fenyeget, nem csak szembenállás esetén - ez már C. Zvezda szövegéhez. Mindenki csatlakozni akar az EU-hoz, és elfogadja, támogatja azt, ami jó a közösségben, de kőkeményen kiáll minden olyan lépés ellen, amit a saját nemzete, országa szempontjából hátrányosnak érez. A magyar érdekekért viszont soha nem álltak ki a komenisták, és sajna most sem fognak.
A Maszop-külpolitikát nevezed "optimizmuson alapuló történelmi megbékélésnek és feszültségoldásnak", kedves C. Zvezda?!
Nehogy röhögjek! A történelmi megbékélés különösen ismerős, oszt' mire jutottak vele 45 éven át??? Arra, hogy pl. Ceausescu vidáman elrománosíthatta azoknak az erdélyi magyaroknak nem csekély részét, akik nem menekültek el előle nyugatabbra - és tette ezt Kádár meg Grósz elvtársatok "békepolitikájával" a háta mögött.
Azt meg már végképp nem értem, mitől
"alapvetően pesszimista jövőképre alapozó érdekérvényesítés" a Fideszé. Gondolom, te se bírod követni saját magas röptű eszmefuttatásodat.

Előzmény: pityukavagyok (13)
Hostel Creative Commons License 2002.06.05 0 0 24
"Ami zavar: a román állampolgárok vízumkényszere."
Tudtommal 2002. január 1-jén feloldották, azóta ők is mehetnek az EU-országokba vízum nélkül. Ha vissza nem élnek egy csomóan a szabadsággal, talán így is marad. Ellenkező esetben a nyugati országok ismét bevezethetik a vízumkényszert.
Előzmény: aguc (8)
Broad Bandi Creative Commons License 2002.06.01 0 0 23
Szerintem a második világháború okozta sokk enyhülésével európában is újra előtérbe került az útkeresés. Ennek során a múlt problémáinak, az (aktuális) jelen trendjeinek és a jövő alternatív lehetőségeinek folyamatos elemzése egyre határozottabban megerősítette, hogy a hagyományos (történelmi) nemzetállam fogalma gazdasági, politikai, államigazgatási és kulturális értelemben is csökkenő előnyöket ugyanakkor sok potenciális feszültséget jelent európán belül, mely a térség összes országának versenyhátrányát eredményezi a világ más módon szervezett térségeihez viszonyítva. E felismerés illetve a jelzett hátrányok elkerülésének igénye vezetett az integráció (nem könnyű) elkezdésébe és korántsem problémamentes folytatásába.
Kimondva vagy kimondatlanul ez persze elvezet a nemzetállam hagyományos fogalmának teljes felszámolásához, hisz az integráció szükségképpen minden területre ki fog terjedni. A folyamat és terméke ugyanakkor úgy is felfogható, hogy a gazdasági, politikai, államigazgatási és kulturális integráció unió képzéssel történik, tehát minden eleme és értéke megmarad, azaz mintha a "nemzet" fogalmát bővítenénk ki egy sajátos "európaira". Mivel ez mindegyik vonatkozásban sokkal több lehetőséget, ismeretet, sokszinűséget és mindenekelőtt versenyelőnyt jelent a magam részéről csak üdvözölni és támogatni tudom a folyamatot és részeként hazánk csatlakozását. Saját meggyőződésemen túlmenően ennyi felelősséggel tartozok gyermekeim jövőjének is. (Mégha a nemzetállam fogalma ugyanúgy történelmi tétellé válik mint a királyság, nagy magyarország vagy a törzsszövetség.)

Üdv: BB

Előzmény: Tony (21)
kiski Creative Commons License 2002.06.01 0 0 22
Kedves kutato!
Tényleg komoly kihívásokkal küzdhetsz azon testrészed használatában, amit pontosabb elnevezés híján az agyadnak kell nevezzek.
Én tudom, hogy ez nem igaz. Minden normális ember tudja. Csakhogy ugyanilyen baromság volt a fideszhívők hasonló szellemű beírástömege is -mint az általad beidézett darabok is- a választások során és ezt máig nem veszitek észre.
Előzmény: kutato (10)
Tony Creative Commons License 2002.06.01 0 0 21
Az unioban de az egész világban is rájöttek már ,hogy elsősórban nemzetben kell gondolkodni ! Igazán a világ egységét az egészségesen fejlődő ,gondolkodó nemzeti értékek sokasága teszi, vagy fogja tenni élhetővé ,gazdagabbá .Nézzünk csak körűl..... Az MSZP-arctalan párt.... ezt mindenki tudja. Minden gondolatuk a szolgalelküségből ered....eszeveszett módon igyekeznek szolgálni ,behódolni....ha úgy tetszik segget nyalni.... és ezt alsóbb környezetüktől pedig elvárják ! Nem veszik észre ,hogy a világ ezen röhög......ha nekik ez jó ! Se kutyám..se macskám...de állítom ,hogy az elöző kormányciklus külügyminisztere ,annak külpolitikája az elmúlt 60-év legsikeresebb időszaka vólt ! Mint ahogy a világon ,úgy az unió országai is a jövőt, ebben a globalizációval beoltott világban ,csak a nemzeti értékek fokozottabb bemutatásával ,ápolásával ,védelmével ,fogja tudni megélni !!! A jelenlegi külügyminiszter erre egyéniségénél fogva alkalmatlan !!!!!!!!!!!!!
speaker Creative Commons License 2002.06.01 0 0 20
Ezek a ruszki emlőkön nevelkedett bolsik még mindig visszakívánkoznak szoptatós pótmamájuk kebelére.
Igaz, hogy Aczél Endre vodkát kapot tej helyett...
Előzmény: Zsiger (19)
Zsiger Creative Commons License 2002.06.01 0 0 19
Talan megis erdemes visszaszerezni az orosz piacokat....

Kéz a kézben

NSZ • 2002. május 27. • Szerző: Aczél Endre

Európa és az Egyesült Államok partneri viszonya szimmetrikus, amennyiben két, gazdaságilag egyenlő vagy majdnem egyenlő erejű egyed van benne jelen. Oroszország és az Egyesült Államok partneri viszonya aszimmetrikus, amennyiben két, katonailag immár nem egyenlő erejű egyed van benne jelen. Kéretik a párhuzamot mélyen végiggondolni. Az akkor volna igazán érdekes, ha Európa és Oroszország gazdasági és katonai ereje összeadódna Amerikával szemben. Minthogy azonban az ismert okok miatt egyáltalán nem adódik össze (ma még), a párhuzamba tétel kevésbé érdekes konklúziója az, hogy Oroszország, a világ területileg legnagyobb, katonailag második legnagyobb, gazdaságilag azonban szinte elhanyagolható hatalma küzdőképtelen az Egyesült Államok globális befolyásával szemben. Már a nukleáris paritáshoz sem ragaszkodik. Megelégszik annyival, hogy ők ketten tíz év leforgása alatt egyaránt kétharmadával csökkentik rendszerbe állított nukleáris robbanófejeik számát, s ezzel a kölcsönös elrettentés szintje soha nem látott „mélységbe” zuhan. Ez másért is jó neki. Tudniillik Oroszország nyomasztóan szimpla anyagi okok miatt e robbanófejek jelentékeny részét amúgy is leszerelni lett volna kénytelen; az, hogy az amerikaiak – akiknek finanszírozási problémáik nincsenek – most vele tartanak, bizalmi ajándék. Az meg kiváltképp, hogy a kölcsönös leszerelést „végrehajtásilag ellenőrizhető” szerződésbe foglalták. A múltban ilyen nem volt. Ami történt, kifejezése annak, hogy az Egyesült Államok számára Oroszország különleges fontossággal bír manapság. Meglehet, még Európához képest is, amely, tetszik, nem tetszik, inkább csak gazdasági versenytárs képében tud megjelenni az amerikaiak szemében; s amely, szövetségi kapcsolatok ide vagy oda, eleget szenved Bushék unilateralizmusától.

Mi teszi ilyen fontossá az oroszokat? Legalább három ok. Az első a nukleáris biztonság. Szeptember 11-e óta tudjuk, hogy az Oszama bin Laden-félék mindenre el vannak szánva. „Atomot lopni” pedig ma csak Oroszországból lehet. A második, szerfelett izgalmas ok Amerika közel-keleti olajfüggősége. Ha az oroszok pótolni tudják (tartalékaik nagysága folytán elvben mindig tudják) a bármilyen konfliktus miatt kieső közel-keleti olajat, akkor Bush biztonságban van. Szabadabban manőverezhet, mint eddig. Harmadsorban Oroszország, múltja, sajátos helyzete, kialakult kapcsolatai folytán akár kezességet is tud vállalni Amerikának arra nézve, hogy a „gonoszság tengelyhatalmait”, Irakot, Iránt és Észak-Koreát féken/kézben tartja. Például szavatolja, hogy ezek atomenergiát csak békés célokra használnak fel.

Tegyük mindehhez hozzá, hogy Putyin volt az első, aki szeptember 11-e után „mindent” felajánlott Amerikának. Aztán tudomásul vette, hogy az ő „lágy altestében”, közvetlen befolyási övezetében (Közép-Ázsia) az amerikaiak volt szovjet támaszpontokat használnak. Aztán fegyvereket szállított a tálibokkal harcoló Északi Szövetségnek. Aztán tudomásul vette az ABM-szerződés amerikai részről való felmondását (vö. rakétapajzs), és hovatovább szava se lesz amiatt, hogy a balti államokat be akarják emelni a NATO-ba. Nem véletlenül találkozott egymással egy év leforgása alatt ötször Bush és Putyin. Nem véletlen, hogy néhány nap múlva az oroszokat bevonják a NATO döntéshozatali mechanizmusába, bár (a csak a tagokat megillető) vétójog nélkül. Mindez nagyon érdekes annak, aki észleli, felfogja és megemészti, hogy Amerika Oroszországra „bankol”, az meg Amerikára. Tőle várja azt, ami gazdasága talpra állításához szükséges. Ez áll mindenek felett. És különösen érdekes azért is, mert Oroszország európai hatalom, és a sorsát előbb-utóbb Európával lesz kénytelen összekötni. Mint mondtam, akkor lesz izgalmas a szimmetriapárhuzam.


Előzmény: rodnas (15)
pityukavagyok Creative Commons License 2002.06.01 0 0 18
rodnas!
Ekkora tájékozottságal és éles logikával én a helyedban inkább hallgatnék.
Kabaréba elmennek a hozzászólásaid.
Neked meg inkább Lipótmezőn lenne a helyed.
Előzmény: rodnas (15)
Zsiger Creative Commons License 2002.06.01 0 0 17
Pedig milyen jo volt anno, az a nomad eletmod....................:)
Előzmény: magyarpolgar (-)
rodnas Creative Commons License 2002.06.01 0 0 16
Elvtelen politikusok által vezetett ország nagy hatalmak által való manipulálása kézenfekvő.
Nézzünk egy példát! 1992 körül Keleti György katonai szóvivő volt. (Vagy valami hasonló.) Az a szemét MDF erről a posztról Keletit eltávolította, mert ő MSZP-s politikus volt. 1994- ben ő miniszter lett. És láss csodát: 94 augusztusában általános sajtótámadás indult ellene, és minden újság vele foglalkozott. (és feleségével - a sorok között)Mindenki megtudhatta, hogy milyen családi problémája volt neki. Kb. egy hónapi hecckampány után a sajtó egy meghatározott pillanatban elhallgatott.
Vajon akik a háttérből irányítottak, mit akartak elérni?
Én ezt a sajtóból olvastam ki.
rodnas Creative Commons License 2002.06.01 0 0 15
Nem oda Buda!
Naná, hogy a média szerint a jobb oldalra tolódó Európa az MSZP- t szereti.
Ahogy én látom:
Nem Európa felé megyünk. Figyeljünk csak egy kicsit! A szocik nem Románia felé akarják építeni az autó utat, hanem Ukrajna felé. Kereskedni az Oroszokkal akarnak, még azon az áron is, hogy ők bizton tudják, egy petákot sem fognak nekünk fizetni. A metró építés bizony azért kell, hogy a kiszállításokért cserébe valamit fel tudjanak mutatni.
1990 előtt hogy is volt? Lássuk pld. a Videotont. Megvették az alkatrészeket dollárért, azt beépítették valamibe, majd eladták rubelért. Az Oroszoknak nagy haszon volt, nekünk aligha. Bár az akkori pénzügyminiszter (Medgyessy) ezt igen előnyös üzletnek látta.
Én a Móri gyilkosságban az orosz, ukrán maffia kezét látom. Az oroszok számára nagy haszon egy ilyen kormány. Lakosságuk számára élelmiszert szerezni, úgy hogy esetleg tíz év múlva az adósság harminc százalékát kell csak kifizetni - bolondok volnának nem kihasználni.
crvena zvezda Creative Commons License 2002.06.01 0 0 14
annyiban igaza van, hogyha régiónk a szélsőségek, a szembenállás felé haladna, úgy valóban fontos volna egy határozott, kizárólag a magyar nemzetet szem előtt tartó politikai irányvonalra, amibe még némi kivagyiság is belefér (amolyan marketing-szempontból, enélkül franciaország vagy anglia sem lenne az, ami). csakhogy ennek az ellenkezője várható, mindenki csatlakozni akar az eu-hoz, így aztán egész más hozzáállásra van szükség. ebben látom én a jelenlegi külpolitika és a fidesz irányvonala közötti különbséget: az egyik az optimizmuson alapuló történelmi megbékélés és feszültségoldás, a másik egy alapvetően pesszimista jövőképre alapozó érdekérvényesítés. mind a kettőnek van alapja, a kérdés, ki látja jobban a jövőt
de én amondó vagyok, még semmi sem utal az utóbbira - és jövője csak az előbbinek van.
Előzmény: pityukavagyok (13)
pityukavagyok Creative Commons License 2002.06.01 0 0 13
magyarpolgár nyilván arra akar célozni, hogy magyarnak lenni olyan kiváltság, ami csak tízmillió)+) embernek adatott meg ezen a világon, és ezért az összes többi nemzet éjt nappallá téve azon munkálkodik szakadatlanul, hogy elvegye tőlünk azt a felsőbbrendűséget, ami nekik nem adatott meg.
Mindenki ellenségünk, mindenki bennünket akar kinyírni, ez a legfontosabb világpolitikai szempont! Pedig milyen jó is lenne, ha végre, ha végre jurtabirodalmat építhetnénk MO-on, egy olyan szemétdombot, amely hermetikusan el van zárva a világtól és az éppen aktuális főkakas azt csinálhatna a maga szemétdombján, amit csak akar és ahogy csak akarja. Ebbe aztán ne pofázzon neki bele senki.
Előzmény: crvena zvezda (12)
crvena zvezda Creative Commons License 2002.06.01 0 0 12
Holnap be lesz írva a személyidbe
Európai állampolgár.
Mom what does it mean Hungary? It is a historycal abstraction my boy.

Most azt hiszed, valami borzasztót írtál. Valójában pedig felvázoltad az emberiség egyetlen lehetséges jövőjét. Az, hogy egymástól 20 kilométerre élő emberek egymást ölik csak azért, mert az egyik "Ikszország", a másik "Ipszilonország" lakosa, az aztán tényleg egy absztrakt dolog. De inkább primitív. Akkor inkább legyek magyar egy egyesült Európában, az egykori határok halvány emlékével.
Képzeld el, ha háború dúlna Pest megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye között Jászkarajenő hovatartozása miatt! Oltári baromság, mi? Pedig csak egy fokkal nagyobb, mint az országok háborúi...

Előzmény: magyarpolgar (-)
crvena zvezda Creative Commons License 2002.06.01 0 0 11
Ez egy igen fontos dolog! Ugyanis ha valaki így gondolkodik, arra nagyon könnyen rásütik a bélyeget, hogy idegenszívű, hazaáruló, stb.
Akik például egyfolytában a határontúliak miatt 'aggódnak', a költségvetés felét rájuk költenék, azok 90%-a való világban valószínűleg saját telekszomszédait is lesz*rja...
Na de ezek gyakorlatias dolgok kérem, ez nem fontos. Az egyszerű népnek jelszavak kellenek, nem a Széchenyi által megálmodott, 'kiművelt emberfők'.
Előzmény: phallus inpudicus (9)
kutato Creative Commons License 2002.06.01 0 0 10
Kedves kiski! Akárhányszor beirod, ez nem igaz! Ezek nem törvények voltak, hanem kormányprogram. A törvények ezután lesznek beterjesztve, csak ezután mondhatsz erről bármit!

A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a pedagógusok béremelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az egészségügyi dolgozók béremelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a nyugdíjasok 19000 forintját
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - Magyarország EU csatlakozását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a félelmek nélküli életet, esélyt és biztonságot
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a demokrácia alapintézményeinek (Országgyűlés közszolgálati médiák) átlátható és ellenőrizhető működésének helyreállítását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az özvegyi nyugdíjak 50%-kal emelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - 3-400 új háziorvosi és gyermek háziorvosi körzet létrehozását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az új, a terhesség 4. hónapjától járó, a családi pótlékkal megegyező összegű új ellátást
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - , hogy minden középfokú iskolába járó diák ingyen tehessen szert legalább egy idegen nyelven középfokú nyelvvizsgára, az Európai Számítógép Kezelői Jogosítványra (ECDL) és gépkocsivezetői engedélyre.
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a hallgatói ösztöndíjak 30%-kal megemelését

Ha ugy gondolod, mégis igaz, tv hivatkozási számot is irjál!

Ugy, mint az MSZP NEM SZAVASZTA MEG a következő tv-t:

1998/84. tv. családtámogatás, gyes, gyed stb.
1998/38. tv. a tandíj eltörlése
1999/95. tv. a kisvállalkozások támogatása (gyk. Széchenyi terv)
2000/96. tv. a Nemzeti Földalapról

Előzmény: kiski (1)
phallus inpudicus Creative Commons License 2002.06.01 0 0 9
Bonyolult dolog ez a magyarság.
Magyar vagyok ugyan, de lélekben sokkal közelebb áll hozzám pl. egy belga liberális demokrata, mint egy magyar náci.
Csak azért, mert valakinek történetesen ugyanaz az anyanyelve, mint nekem, nem fogom naponta szájoncsókolni.
Előzmény: magyarpolgar (-)
aguc Creative Commons License 2002.06.01 0 0 8
Nos európai állampolgár vagy. Születésed óta. Pillants a térképre, kérlek!
Az EU viszont más. Az gazdasági-politikai érdek. Hogy miért jó nekik, ha tagok leszünk? Nem tudom. EU-s bácsi nem válaszolt erre. Mindegy.
Ami zavar: a román állampolgárok vízumkényszere. Várhatóan az lesz. Sajna barátaimat, akik nem választhatták meg a születési helyüket, szépen haza fogják zavarni. Baráti találka...
Lehet, hogy EU-sként jó lesz. Mindenki gazdag lesz...na persze, mondják azok, akiknél nem volt kommunizmus anno. Ez a mi múltunk, örökségünk. Csak vége lesz egyszer! Az EU nem a menyország. Kérem, lehetõségek nõnek, minimum nyaralás szinten, ha ugyan sátrazni indulóknak nem kell bemutatni szállodai árakat fedezõ útiköltséget. Bízni mindig lehet, ám sosem felejtem el a miért lett Spanyolország tejipara részben felszámolva kérdésre hebegõ válasz érkezett Strasbourgban...
Előzmény: Derek (2)
kiski Creative Commons License 2002.06.01 0 0 7
Amikor erre a beírásomra ilyen választ kapok, nagyon jókat tudok vigyorogni.
Észre sem veszitek, hogy pont ezzel azonos marhasággal érveltétek végig a választási kampányt.
Előzmény: magyarpolgar (4)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.05.29 0 0 6
Én inkább maradnék csak úgy simán magyar, Magyarországon, Európában.

Tudod én is

Előzmény: Venyerin (3)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.05.29 0 0 5
Derek, mi a különbség?
Ki és miben akadályoz?
Előzmény: Derek (2)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.05.29 0 0 4
kiski nem mszp fanok számára nyitottam a topikot
hanem értelmes embereknek.
Előzmény: kiski (1)
Venyerin Creative Commons License 2002.05.28 0 0 3
Jajj, de globálműveltnek teccik lenni, kéremalájssan!

Az, hogy te a Szittya Világbirodalomról álmodozol a lenyugvó Fideszkorong fényénél, szíved joga. Én inkább maradnék csak úgy simán magyar, Magyarországon, Európában. És nem zavar, ha te közben azt próbálgatod, pontosan min kívül is van még számodra élet.

Előzmény: magyarpolgar (-)
Derek Creative Commons License 2002.05.28 0 0 2
"Holnap be lesz írva a személyidbe
Európai állampolgár. "

Alig varom!!Es remelem minel elobb.

Előzmény: magyarpolgar (-)
kiski Creative Commons License 2002.05.28 0 0 1
Európa örül, viszont:

A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a pedagógusok béremelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az egészségügyi dolgozók béremelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a nyugdíjasok 19000 forintját
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - Magyarország EU csatlakozását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a félelmek nélküli életet, esélyt és biztonságot
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a demokrácia alapintézményeinek (Országgyűlés közszolgálati médiák) átlátható és ellenőrizhető működésének helyreállítását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az özvegyi nyugdíjak 50%-kal emelését
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - 3-400 új háziorvosi és gyermek háziorvosi körzet létrehozását
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - az új, a terhesség 4. hónapjától járó, a családi pótlékkal megegyező összegű új ellátást
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - , hogy minden középfokú iskolába járó diák ingyen tehessen szert legalább egy idegen nyelven középfokú nyelvvizsgára, az Európai Számítógép Kezelői Jogosítványra (ECDL) és gépkocsivezetői engedélyre.
A FIDESZ NEM SZAVAZTA MEG - a hallgatói ösztöndíjak 30%-kal megemelését

Előzmény: magyarpolgar (-)
tüzes fal Creative Commons License 2002.05.28 0 0 0
Majd kap mégegy becsületrendet megyó a paksi mellé, ha eladja nekik a Mol-t a postát, a gyógyszergyárat stb..
0 az mszp
Előzmény: magyarpolgar (-)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.05.28 0 0 topiknyitó
Jönnek a hírek,
Örülnek a Visegrádiak,
Örülnek a Franciák,
Örülnek az Angolok,
Örül Európa.

Sikerült elsöpörni a magyar érdekeket.
Amikor még voltak magyar érdekek az minimum
kényelmetlen volt. Európa nem szereti ha valakinek érdekei vannak. Európa saját magán maszturbál. Európa Európát szereti. A globalizációt. A Visegrádiak nem szeretnek senkit csak magukat. Most már együtt szerethetjük Őket.
Éljen a plánszláv unió. Franciaország pedig elévezhet azon hogy végre egy ország aki őt is szereti.

Rohanunk a globalizációba. Ezerrel.
Holnap be lesz írva a személyidbe
Európai állampolgár.
Mom what does it mean Hungary? It is a historycal abstraction my boy.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!