Mivel idén durván 117 hétvégi nap van- szombat/szabadnap, vasárnap, ünnepnap-, ezért valóban, az év MINDEN napját számítva a 300-305 milliárd a reális végösszeg.
Én meg a BKK vezérigazgatós lemondásos cikkben olvastam... azért felmerül bennem a kérdés, hogy a nem hétköznapi dolgokkal mi van, az hogy van finanszírozva?
Az idei évben sacc/kb 248 munkanap van, ez akkor durván 248 milliárdos éves működési költség. Nagyjából akkor a korábbi 240-250 milliárdos becslésem bevált.
Ha van ember, meg lehet csinálni, ha nincs – akkor Lázártól Karácsonyig az összes illetékes az alagútban cigánykerekezhet, akkor sem megy.
Van, hogy éppenséggel nem olyan éles a határ a lehet-nem lehet között.
Az elmúlt években az OFF MÁV-nál volt egy eszköz- ember- és egyes vélemények szerint forrás nélküli szolgáltatásfejlesztés.
Egy ideig kisebb-nagyobb döccenőkkel működött a dolog, utána választania kellett a megrendelőnek/tulajdonosnak, hogy magasabb finanszírozást biztosít, vagy a szolgáltatás minőségéből lesz visszavéve. Első körben az utóbbira esett a választás, vonathelyettesítő buszok formájában.
Kollegám helyettesítése miatt pont láttam/engedélyeztem a buszos menetrendes kollegák májusi túlóráit amik javarészt evvel vannak összefüggésben, összesen max 100 munkaóra szumma, legyen 300-400
ezer forint költéség.
Mindig mondom, h kb akit érdekel úgy számoljon, h fővárosi szinten egy munkanapi közösségi közlekedés tokkal vonóval közel 1 mrd huf.
Ehhez képest elenyésző, az is igaz, hogy menetrendi tábla, és egyéb dolgokra nem látok rá.
„Az elmúlt x évtizedben az utazóközönség hozzászokott”
Ha ez lett volna a felfogás, akkor még mindig lóvasút járna :-D
„Átdolgozni az összes felszíni járat menetrendjét, járművezető beosztási keretét”
Inkább innen fúj a szél. Ha van ember, meg lehet csinálni, ha nincs – akkor Lázártól Karácsonyig az összes illetékes az alagútban cigánykerekezhet, akkor sem megy.
üdv! a szt. istván téri meg a jókai szellőzőket eltüntették? kb 20 éve ment vita a lakókkal, annak mi lett a vége? vagy tán ugyanarra a sorsra jutottak mint a kapás utcai...
Az elmúlt x évtizedben az utazóközönség hozzászokott ahhoz, hogy az utolsó szerelvények mikor indulnak a végállomásokról. Ez az időadat az elmúlt két-három évtizedben csak némileg módosult, markáns változás nem következett be. Nehéz lesz megszoktatni az emberekkel, hogy egyik nap ekkor, a másik nap akkor indul majd az utolsó metró. Ez a fajta talán "kiszámíthatatlanság" több bosszúságot fog okozni azoknak, akik nem rutinos utazók.
Rendszeres éjszakai buszozós vagyok, a járatsűrűség és a mostani menetrend meglátásom szerint elegendő a jelenlegi rendszer kiszolgálásához.
Ami még ennek kapcsán megfogalmazódott bennem, az ennek az anyagi vonzata.... Átdolgozni az összes felszíni járat menetrendjét, járművezető beosztási keretét, az egész város összes megállójában (értve a felszínt és a felszín alatt is) lecserélni a kiírt menetrendeket, mindenhol újra cserélni az utastájékoztatásokat, majd ezt a rendszert fenntartani folyamatosan (mert talán egy csuklós jármű fenntartása olcsóbb, mint pl. egy hatkocsis szerelvényé)... Erre kőkemény fedezet kell....
Szerintem az ezügyben műveltebb közlekedésbarátok is kiegyeznének a kevésbé autentikus helyszínnel, ha cserébe nem csak éjszaka közepén egy-egy lopott menet erejéig lehet rajta utazni.
Ha M3-on tudna közlekedni normális sebességgel nap közben is, akkor azért bizonyosan lenne rá érdeklődés nap közben.. Sőt. Átlagutasnak van a régioroszmetró és van a felújított, meg ami az piroson és a négyesen megy - az a fehér, olyan kellett volna inkább a kékmetróra is, mert van légkondi. Átlagutas is szívesen nosztalgiázik, ha tud / hall róla.
Mert sosem ott ment, így nem volna autentikus. (Ill. 1x mintha ment volna ott valamiért, amikor túrtak valamit a 2. vonalon...) A Tamara a Déli-Örs vonalon van otthon. Akik ismerik, megszerették, azok OTT utaztak vele.
" - mivel nem jelentő vonat, Ő is és a mögöttes vonat is csak állomástávolságban mehet max. 40 km/h-val."
Na, ilyesmire gondoltam én is. (Ehhez nem kell éjszakai műszak. :-) Amúgy a "leendő nosztaliga utasok számát" megfelezi egy ilyen ötlet. Nem mindenki tud / hajlandó éjjel metrózni (és onnan haza is jutni) éjjel / hajnalban...
"Valamit pedig tettek rá, ami anno nem volt... (Nem CBTC -t, de már nem tudom, mit...)" - a tűzjelzőt és az utastájékoztató berendezést, más egyebet nem, főleg olyat nem, aminek köze van a vonatbefolyásoláshoz. "Amúgy a hétvégi, lazább követési időkbe simán beleférne anélkül is szerintem. :-)" - mivel nem jelentő vonat, Ő is és a mögöttes vonat is csak állomástávolságban mehet max. 40 km/h-val. "(Azon tűnődöm, hogy a cseheknél (vagy hol is) a fotók tanúsága szerint délelőttönként mennek "ilyen" nosztaliga szerelvények. Vagyis valahogy ők is megoldották. :-) )" - ott más a vonatbefolyásolási rendszer.
Valamit pedig tettek rá, ami anno nem volt... (Nem CBTC -t, de már nem tudom, mit...)
Amúgy a hétvégi, lazább követési időkbe simán beleférne anélkül is szerintem. :-)
(Azon tűnődöm, hogy a cseheknél (vagy hol is) a fotók tanúsága szerint délelőttönként mennek "ilyen" nosztaliga szerelvények. Vagyis valahogy ők is megoldották. :-) )