Keresés

Részletes keresés

MZ/Y Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15416

Én most tulaj oldaláról nézem. Egy egyszerű hibakeresésre még érdemes felkérni a mestert (amit írtál, ott konkrétan az első 2 dolgot megnézni), de ha tovább kell keresni a hibát, inkább el kell engedni, mert csak a hiba kiderítése lehet nagyon drága (sok munkaóra), és még utána jönne az - esetleg nem olcsó - alkatrész. 

 

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15415)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15415

Azért nem ilyen egyszerű a dolog - egy laptonak az eddig leírtakon kívül még számos hibája lehet, sérült bios, inverter hiba, kijelző hiba, stb - sokszor több mindennek is utána kell menni. Lehet, hogy valaki már belenyúlt és az esetleg nem teljesen hozzáértő „szerelés” következményeit is figyelembe kell venni.

 

Tehát aki ilyenre adja a fejét, annak elsősorban és másodsorban türelemre van szüksége, és néha persze egy kis szerencsére is. A többi fizikai kellék (műszerek, szerszámok) bárki által beszerezhetőek...

Előzmény: MZ/Y (15414)
MZ/Y Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15414

Kösz!

Akkor gyakorlatilag az első 2 lépésig érdemes elmenni, mert ha tovább kell vizsgálni, az már teljesen lutri, hogy megéri-e egyáltalán - pontosabban mindenképpen sokba kerül, és lehet, eredmény sincs.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15413)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15413

Hibája válogatja. Ha a töltőáramkör száll el, szinte kizárólagosan a két mosfet lehet problémás - az esetek jó részében szemmel is jól látható a tetejükön az égés (ez szétszedéssel együtt mondjuk úgy 10 perc).

 

A super IO hibák is elég könnyen kiszűrhetők, problémát általában a pótlás jelent (ha van csere IC, akkor ez kb. 1 óra).

 

Ha feszültség probléma van, akkor az átalakító IC körül kell méregetni - sajnos ez elég gyakran meghibásodik, a beszerzése pedig némelyik típusnál nehézkes. Ráadásul az IC csere után még tovább kell mérni, hibát keresni, hiszen sokszor valamelyik smd alkatrész (kondenzátor) zárlata okozza az IC halálát. Tehát itt már áramkorlátos tápegységgel, hőkamerával vagy alkohollal kell dolgozni. ez már akár többször, több óra munkát is jelenthet...

 

Sajnos nem lehet általánosítani, sokszor a legkönnyebbnek látszó, banális hiba szívatja meg az embert.

És igen, van olyan is hogy minden hiábavaló, el kell engedni...

Előzmény: MZ/Y (15412)
MZ/Y Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15412

Azért kérdeztem - tól - ig neked kb. mennyi végignézni, ha a legutolsó lehetőség a nyerő? 8 órába belefér? (csak a hibát keresni) Mert nem szakszervizes óradíjjal is nagyon sok lehet.

 

Nyilván nem mindegy, hogy mit, de főleg ki javít, de ahogy írtad, a szervizek alkatrészt cserélnek. Valószínűleg nincs is emberük, aki ilyet szinten értene az elektronikához. Pedig adott esetben a kazán elektronikán csak egy forrasztás engedett el.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15411)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15411

Teljesen változó az idő, sokszor pedig nem is a javítás hanem a megfelelő cserealkatrész beszerzése a nehéz. Persze azért minden szériának megvannak a típushibái, akinek van szervizes gyakorlata, vagy régóta foglalkozik ilyesmivel annak kevesebb idő.

 

Amiket felsoroltál, azoknál ott a baj hogy csak akkreditált szervizekben javíthatók a szabványok miatt - itt pedig már a vizsgálat, hibafeltárás, és a javítás óradíja is pokolian magas. Tehát például hiába tudnék mondjuk egy villanyautó töltöjét egy 1000 Ft-os alkatrész cseréjével megjavítani, az élet és vagyonbiztonsági előírások miatt nem tehetném.

 

Egy példa - az egyik szomszéd fiának elromlott az elektromos rollere, valami ismerős „szakember” megjavította neki - és egy hét múlva töltésnél kigyulladt és felrobbant az akkumulátor, nem kevés kárt okzva a garázsában és az ott lévő autójában. Szóval - csak óvatosan az ilyenekkel, a szabványok nem véletlenül vannak.

Előzmény: MZ/Y (15410)
MZ/Y Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15410

Csak kíváncsiságból, mennyi idő megtalálni, mi a ludas. A legrövidebb (ha az első ötleted bejön) és a leghosszabb (ha a legutolsó). Persze csak kb.

 

Csak hogy tudjon kalkulálni, mennyibe kerülhet. És normál esetben azt ki is kellene fizetni, ha végül javíthatatlan (vagy ésszerűtlen), mert a szerelő beletette a munkáját.

 

De egyébként aranykora lesz (van) a jó(!), tanulni hajlandó műszerészeknek, annyi méregdrága elektronikával ellátott cucc van. Régi kazánt kis túlzással bármennyiért megéri életben tartani, ha a csere mindenféle engedélyeztetéssel, szabványosítással jár. A napelem invertereknél még mindig nem egyértelmű, hogy ugrik-e az éves szaldó, ha elromlik és nincs már ugyanolyan a piacon. Villanyautó töltésénél is olvastam már, hogy sok százezer Ft-ért cserélnének alkatrészt, és ugyanígy bőven fillérekből javítható.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15409)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15409

Tehát a töltő jó, a bemeneti mosfetek jók, töltésvezérlő működik. Meg kellene mérni, hogy a bekapcsológombon, valamint a bios IC-n megvan-e a 3,3V. Ha igen, akkor gyanús a Super IO, ha nincs akkor a feszültségátalakító áramkörnél, vagy utána kellene a hibát keresni. A megfelelő tekercsek - coils (ezek olyan szürke kockák) egyik végének elemelésével nagyon jól leszakaszolható a laptop összes fő áramköre, így könnyen be lehet a hiba helyét határolni. Ezután már méréssel, vagy áramterheléssel és hőkamerával megtalálható a hibás alkatrész. Ezért mondtam, hogy szakemberrel is meg kellene nézetni - ugyanis ezeket a méréseket egy szerviz nem is próbálja elvégezni (mert szopóroller és sok idő, ami alatt más jobban fizető munkát csinálhat), hanem egyből rámondják az alaplapcerét - hamarább megvan, és többet keresnek rajta.

 

https://www.vatera.hu/toshiba-satellite-a660-13p-notebook-3308819417.html

 

Látható, hogy ezt a laptopot mennyiért vettem meg, teljesen karcmentes, újszerű, hibátlan akkumulátorral. Egy 300 Ft-os mosfet cseréje után köszöni szépen, kifogástalanul van - és egy i7-es processzorral meg 8 Giga rammal bővítve azóta is teszi a dolgát a fiamnál.

Előzmény: cápaFeri (15406)
XNC Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15408

Mondjuk én pont nem szoktam a HP cuccokat dicsérni.

De szerintem laptopnál még ez is rekordidő, amit kibírt; legalábbis amilyen tapasztalataim vannak.

 

(Háromból 3 romlott el rövid idő alatt. Egyiknél felpuffadt az akku, másik kettőnél a zsanérral volt gond.)

Előzmény: cápaFeri (15406)
arkilaszlo Creative Commons License 2023.10.14 0 0 15407

"Pont azért vettünk HP-t, mert azt dícsérték...erre..."

 

ami természetesen, az olcsó bérmunka miatt Kínában készül, mint az összes többi márka....

Előzmény: cápaFeri (15406)
cápaFeri Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15406

Merevlemez és az SSD ki lett szedve a szervízben, csináltak mentést róla, mert egyetemi tanulmányi dolgok voltak rajta, most külső meghajtóként funkcionál, azt nem adnánk el

Életjelet nem adott. Utolsó töltés után amikor még minden szuper volt két hétig nem volt bekapcsolva. Aztán hazaértünk a nyaralásról és szerette volna használnia  fiam, de nem kapcsolt be. Gondolta lemerült az akksi állásában, mert a gyári akksi is úgy járt. De ez egy friss új akksi volt, ezért furcsállta. Rádugta töltőre, majd várt. Normál esetben 15-25 perc után már be lehetett kapcsolni lemerült akksinál is, de most semmi. A töltőcsatlakozó melletti led sárgán világított, vagyis töltött. Az adapter normál langyos volt a töltésnél. Kb 2,5 óra után a led átváltott fehérre, tehát feltöltött, de továbbra sem lehetett bekapcsolni. Sem hangja, sem egyéb furcsa jelensége nem volt a töltés alatt. Tehát a töltő rendben, de a laptopon se kép, se hang, semmi különleges jelenség nem volt. Sajnáljuk, mert annyira vigyázott rá a fiam, szinte új állapotú. Még használat közben arra is ügyelt ha nem asztalra tette, hogy járjon alatta a hűtőlevegő. Oprendszerrel vettük, majd' 400 eFt-ért, még igazán elvárhattuk volna tőle így 5 évesen, hogy pár évig jó legyen. Pont azért vettünk HP-t, mert azt dícsérték...erre...

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15405)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15405

Amit házilag ki lehet ebből szerelni az a memória, akkumulátor és a merevlemez (videokártya az alaplapon van), a többi része úgy egybe van építve, hogy gyakorlat nélkül előbb lesz törés, mint szétszerelés. Megfelelő szerszámaid sincsenek hozzá...

 

Meg lehet próbálni itt egyben meghirdetni,

https://www.vatera.hu/szamitastechnika/laptopok-notebook-ok/index-c97.html?q=hib%C3%A1s

de láthatod az árakat - és még így is 5 - 6 szor meg lehet hirdetni mire elviszik. Vagy kockáztatsz és felteszed 1 Ft-os licitre, ekkor majd a licitálók eldöntik mi az értéke.

 

Egyáltalán - produkál valami életjelet az a laptop? Rádugva a töltőt világít valamelyik led? Bekapcsológombot megnyomva semmi sem történik? Közelről hallgatva a tápegységet nem jön belőle valami furcsa, rendellenes hang? Ezek mind fontos információk lennének...

Előzmény: cápaFeri (15404)
cápaFeri Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15404

Köszönöm a választ! Igen, sajnos nem tudom pontosan idézni, mit mondtak a laptopszervízben, de arra igen, hogy a végeredmény kb ugyanaz, mint amit Te is mondasz. Forrasztott a processzor, nem cserélhető, mert könnyen sérülhet, így kpl. alaplapot kellene cserélni, ami majdnem egy új laptop ára. Annyit javasoltak, hogy esetleg ki lehet árulni belőle a billentyűzetet, kijelzőt, mert azok keresettek. Esetleg memória, videókártya még, de lehet azok is egyben vannak az alaplappal, erre nem tértünk ki. De nekem fogalmam sincs, hogyan lehetne ezen alkatrészeket eltávolítani, hol lenne érdemes felajánlani megvételre, stb.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15403)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15403

„...megállapították, hogy a processzor hibásodott meg, rövidzárlatot kapott.”

 

Nehezen hihető, én még nem találkoztam olyan laptoppal ahol a processzor lett zárlatos (chipsettel is csak két esetben). Ami zárlatos szokott lenni: primary, secondary mosfet, feszültségátalakító, töltésvezérlő, Super IO (startup chip), illetve a rengeteg kondezátor közül valamelyik. Meg kellene nézetni egy rendes szakemberrel is. Eladni így nem érdemes, töredékárat sem igen kapsz érte.

 

Amennyiben az alaplap javíthatatlan (a forrasztott processzor miatt a csere majdnem egy új alaplap ára), csak az alaplapcsere jöhetne szóba, ami itt körülbelül egy új laptop ára - szóval tényleg nem gazdaságos...

Előzmény: cápaFeri (15400)
Garfield007 Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15402

Ideapadból semmit.

A Lenovo gamer vonala a Legion, bármit is próbálnak állítani.

Ezt figyelembevéve a döntés is egyszerű :-)

Előzmény: NG8899 (15401)
NG8899 Creative Commons License 2023.10.13 0 0 15401

Üdv.

 

Kinéztem magamnak egy gamer laptopot: https://www.gabit.hu/lenovo-ideapad-gaming-3-82k101cvhv-laptop-156

 

de nem tudom eldönteni, hogy a 3050Ti a jobb, vagy egy sima 3060-as laptop, illetve már láttam, hogy vannak DDR5 rammal szerelt laptopok is. Van értelme azokból választani? https://www.gabit.hu/lenovo-legion-5-82rc00a7hv-laptop-156-1920x1080 kb 30e-el drágább, mint a ddr4-es. 

 

Előre is köszönöm a tanácsokat!

cápaFeri Creative Commons License 2023.10.07 0 0 15400

Sziasztok! Kérnék egy kis segítséget. Fiam laptopja egy HP Pavilion Gaming 15-CX0000NH 15,6" FHD AG, Core i5 8300H, 8GB, 1TB HDD + 128 GB SSD, Nvidia GTX 1050.

5 éve vettük újonnan, tanulmányokhoz használta, nem játékra. Tavasszal akksit kellett cserélni benne, a gyári már nagyon gyenge volt. Az új akksival szuperul működött hónapokig!

Most szeptember elején egy feltöltés után nem volt használva két hétig. Újra elővéve se kép, se hang. Szervízbe vittük, megállapították, hogy a processzor hibásodott meg, rövidzárlatot kapott. 

Nem gazdaságos a javítása...mondták. Van ötletetek, mit lehetne kezdeni a laptoppal? Újszerű állapotban van, nagyon vigyázott rá. Alkatrésznek eladni? Hogyan, hol? Mennyiért?

ergoGnomik Creative Commons License 2023.09.05 0 1 15399

A típusszám (Lenovo P/N:SN20M63177) alapján rákeresve ez egy ideapad 720-15IKB lehet /* megjegyzem kevesen születünk ezzel a tudással a fejünkben és neked is pont annyi időbe került volna ezt kideríteni, mint bárki másnak :( */. Szerintem semmilyen GPU-val sem bővíthető.

Előzmény: dzsoke2 (15398)
dzsoke2 Creative Commons License 2023.09.05 0 0 15398

Sziasztok.

Van egy régi Lenovo laptopja a gyermekeknek a pontos típusát nem tudom.

Képet szúrok be hozzá.

Milyen lehet pontosan?

Milyen GPU val bővíthető?

A válaszokat előre is köszönöm szépen.

futatata Creative Commons License 2023.01.07 0 0 15397

A bios-ban nem tudsz olyan extrém beállítást eszközölni, amitől jobban merül az akkumulátor.

De igen. Illetve az ellenkezőjét megtapasztaltam.

Bios-ban letiltva a "wake up on LAN" esetén kevésbé merül az akku másnap reggelig.

 

Az a második akkumulátor engem is izgat...

 

Erre varj gombot, weben megtaláltam angolul, egy éves probléma, pont ugyan az a laptop típus, linux rendszer is:

https://www.linux.org/threads/extra-battery-is-recognized-but-not-charged.36732/

https://askubuntu.com/questions/1388221/additional-2nd-battery-is-detected-but-not-charged

és igen igen igen, win-t visszarakva újra megy a töltés a második akkura.

 

Az első akku meg nagyon fura, laptopban hagyva, naponta egyszer 2 percre bekapcsolva akku töltöttség leírása erejéig 4 nap alatt lassan csökken a töltöttség

(100 - 91 - 86 - 78 - 72)

5 napon leesik 60-ra. 6-on 41-re a 7-en pedig tök nulla, be se kapcsol.

 

Laptopon kívül hagyva 6 nap után is 99%-on állt, tovább nem volt időm hagyni porosodni.

 

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15386)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.12.20 0 1 15396

Hozzám általában elromlott, hibás, javítandó dolgok kerülnek.

Úgy látszik, az ilyen kategóriájú laptopok nem romlanak el...

Előzmény: Garfield007 (15395)
Garfield007 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15395

Nem-nem, ez most nem számonkérős volt, hanem rácsodálkozás, hiszen a Dell és a Lenovo már régóta épít ilyen üzleti gépeket és igen, pont az akku cserék miatt, kisebb részben a na, akkor még van 20 perced menteni a menthetőt miatt. 

És fura volt, hogy pont te nem találkoztál ezekkel.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15394)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15394

Nézd - nem azt írtam hogy nincsen, hanem hogy nem találkoztam még ilyennel.

Lehet hogy az én hibám - de a jó pap ugye holtig tanul...

Előzmény: Garfield007 (15393)
Garfield007 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15393

Ne vicceljetek már, ilyenen dolgozom, de már a 240-es is ilyen volt.

X270:

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15390)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15392

Egy külföldi fórumon valaki 4 típust írt, hogy azokban van az akkor kaphatók közül.

Úgyhogy ez csak egy fícsör az op. rendszerben, kiírja, van-e - a gépek 99 %-ában biztosan nincs.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15390)
corvi01 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15391

Hááát nagyon fura..!

Előzmény: MZ/Y (15389)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15390

Hát az biztos. Többszáz laptopot szétszereltem már, de idáig még nem találkoztam olyannal amiben két aksi lett volna. Persze ez nem jelenti azt, hogy néhány, extrém működési környezetre tervezett jószágban nincs ilyen, de ez valószínű hogy igen ritka. (vagy military tervezés)

 

A Bios elem teljesen más, ez minden PC-ben, laptopban van - általában egy gombelem. A 286-os, 386-os PC-k korában volt utoljára akkumulátor az alaplapra szerelve (általában hamar tönkre is ment - szétmarva, korrodálva az alaplapot) - ezután álltak át a lithium gombelemekre.

Előzmény: MZ/Y (15389)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15389

Nem, írtam, mit értenek alatta. Nem gyakori.

Előzmény: corvi01 (15388)
corvi01 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 15388

A legtöbb gépben, laptopban, PC is van egy pici "akku" kocka, vagy gombakku, ami általában a BIOSZ életben tartására van. Ez lehet egy második akku..!?

Előzmény: futatata (15384)
MZ/Y Creative Commons License 2022.12.17 0 0 15387

Megkerestem, néhány gépben van vészakku, mondjuk üzem közbeni akku cseréhez. Ennek megfelelő kapacitással, amit konkrétan találtam, fél perc. Mondjuk nem érzem azt az óriási igényt, hogy üzem közben cseréljek akkut, de ha szerintük igény van rá...

 

Esetleg még arra lehet jó, hogy ha elszáll az akku, akkor van ez a minimális idő, hogy mentse az ember az éppen szerkesztett dolgokat.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (15386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!