Keresés

Részletes keresés

Planney Creative Commons License 2003.07.26 0 0 528
vaszilij,

Igy van. Tudtommal kb. HB = 0.8 * vetelar (menekulesi ertek, tehat amennyiert biztositottnak latott, hogy meg lehet tole szabadulni nem fizetes eseten).

Kiegeszito kamattamogatas akkor jar, hogy fiatal hazasparrol (35 ev alatt) vagy gyermeket egyedul nevelo devizabelfoldi szemelyrol van szo.

Udv,
P.

Előzmény: vaszilij (527)
vaszilij Creative Commons License 2003.07.26 0 0 527
Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem:
Új lakás vásárlása esetén (most épülő társasház) a vásárolandó lakás HB-értéke mennyi lesz? Itt sem fogadják el gondolom a vételárat, hanem annak valahány százaléka?

Más: hiába veszek új lakást, csak akkor kaphatom meg a kedvezményes hitelt, ha emellett még nős is vagyok, vagy van eltartott gyerekem?

Kösz a válaszokat!

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.25 0 0 526
Sziasztok,

Gyors segítségre van szükségem.
Családi ház építésére igényeltem hitelt az FHB-tól. A hitelt elbírálták, a szerződést aláírtuk.
Az építkezésben jövő héten érjük el a 40%-os előírt készültséget, mely meglétére kapjuk az első részletet.
Közbejött azonban részemről egy új igény, a ház mellé - de még házkapcsolattal - egy 12.5m2-es pincét találtunk ki. A pincéhez módosítani fogjuk a tervet (a tervező már dolgozik rajta) és természetesen végigvisszük az egész engedélyezési procedúrát az építési hatóságnál.
A bankkal beszéltem, minden módosulást be kell jelenteni nekik.
A kérdésem: akadályozhatja e ez a hitel folyósítását? A módosított terv kb 2 hónap múlva lesz hatályos engedélyezett. Nem szeretnék 2 hónapot állni pénzhiány miatt.
Várom a tanácsokat, hátha járt már valaki hasonlóan.

KÖSZI!

anteus Creative Commons License 2003.07.25 0 0 525
szuper! köszönöm!
Előzmény: Elm (524)
Elm Creative Commons License 2003.07.25 0 0 524
Persze, 40%, jobb esetben 30% keszultsegi fokig kell eljutni, onnan mar nyomja a zset a bank.
Nyilvan nem mindegy mennyit, de a koltsegvetest lehet ugy alakitani konnyen, hogy a neked szukseges osszeget megkapd - persze egy jozan hataron belul.
Ez epitkezeseknel ugy nagy altalaban igy van, a reszleteket bankja valogatja (pontosan hany %, szamlak mennyisege, stb).
Előzmény: anteus (523)
anteus Creative Commons License 2003.07.25 0 0 523
ez komoly?? huh, ez a mai nap jó híre! köszi!
ez általános gyakorlat, vagy valamely bank esetében találkoztál vele?
Előzmény: sere (522)
sere Creative Commons License 2003.07.25 0 0 522
eccerű: a már épülő házra terhelik rá a jelzálogot. Ha a ház már szerkezetkész, adnak annyi hitelt, hogy befejezd.

(új ház esetében a HB értékét a tervek alapján becslik, a HB érték max 70%-a adható hitelként)

Előzmény: anteus (521)
anteus Creative Commons License 2003.07.25 0 0 521
nekem jó fizetésem van, építeni szeretnénk, megvan a telek + némi pénz (egy lakás eladásából: ebből el lehet érni a szerkezetkész állapotot), viszont nincs más, beajánlható ingatlan. A telek mostani értéke meg nyilván töredéke a majdani házasingatlan értékének (na jó, 20-25%-a)...szerintetek ilyenkor mi van?
szilvia27 Creative Commons License 2003.07.24 0 0 520
Köszi szépen.
Előzmény: Elm (519)
Elm Creative Commons License 2003.07.23 0 0 519
Ha se onero, se magasaabb fizu, akkor hitelhez csak ugy juthattok, ha a megveendo hazon kivul meg be tudtok vonni valamit ingatlanfedezetbe. Tehat vagy a Te, vagy a baratod szuleinek a hazat peldaul le kell jelzalogozni - termeszetesen a megveendon felul. Es meg igy is jo 15-20 evre eladosodtok valszeg, de hat ez ezzel jar...
Tobb banknal van ilyen konstrukcio (tehat onero nelkul, legalabb par honap minimalber igazolva eleg, de a hitelhez kepest tobbszoros ingatlanfedezet)
Azert gondoljatok meg, ez huzos elkotelezettseg, szuloi hazra is kockazatos, meg minden - persze mas otletem nincs sajnos.

Ja, es ha meg nincs gyerek - meg uton se -, es talaltok olyan UJ epitesu lakast, amit ki tudtok fizetni hitel+szocpolbol, akkor lehet, erdemes lenne osszehazasodni, mert akkor jar ket gyerek utan az elore bevallalos szocpol, ami jovore kb. 2M HUF lesz. Persze, az ujak nem a megfizetheto kategoriak altalaban...

Előzmény: szilvia27 (518)
szilvia27 Creative Commons License 2003.07.22 0 0 518
Sziasztok!
Élettársammal élek az ő szülei házában. Külön szeretnénk költözni. Pénzünk nuku. Fizunk minimálbér.
Szerintetek hol probálkozzam ? Milyen lehetőségeink lehetnek ?Lakást szeretnénk , gyereket szeretnénk ,de igy nem lehet.
Elm Creative Commons License 2003.07.21 0 0 517
Nincs ez leirva sehol.
A rendelet szerint (meg ugy altalaban is) mindenrol kell szamla, foleg, ha tamogatott hitelt, es meg folegebb ha kozvetlen tamogatast veszel fel (szocpol, afa).
Ezzel szemben a gyakorlat az, hogy minden bank mast ker - sot meg bankon belul a kulonbozo bankfiokok is mashogy kerik.
Altalaban az otp az, ahol sok helyen csak a szocpol es afa lefedesehez kernek szamlat, a tobbit nem ellenorzik. Itt elsosorban a muszaki ellenor szamit, a banknak a lenyeg, hogy a kiadott penze be legyen tenyleg epitve a fedezetbe.
Nekem a koltsegvetes 70%-arol kertek minimum, tehat tobbrol mint a hitel volt.
Asszem a cib egyik fiokjaban mondtak, hogy mindenrol kivetel nelkul kernek.

Egyszeruen kerdezd meg a bankban. Es eroskodjel, hogy egy csomo mindent Te csinalnal, meg a baratod epitkezesnek maradekat vasarolod fel anyagkent, ezert nincs annyi szamlad, es ezekrol viszel bizonylatokat, meg hasonlokat, es legyen nekik eleg csak 60-70%rol szamla...
Csak nem szabad tulzasba vinni... :-)

Előzmény: se7en (516)
se7en Creative Commons License 2003.07.21 0 0 516
Hello,

az lenne a kerdesem, hogy epitkezes eseten mennyirol kell szamlat mutatni a banknak?
A hitel osszegeig, vagy kevesebb is eleg?
Valaki azt mondta, hogy ugyis a muszkai ellenore a foszerep, ha o azt mondja, hogy benne van az X millio, akkor jo.
Meg van ez valahol konkrtean fogalmazva?

Udv,
Se7en

CELL Creative Commons License 2003.07.18 0 0 515
Koszonom szepen!
Most probalom folfogni:-)
Előzmény: Elm (514)
Elm Creative Commons License 2003.07.18 0 0 514
De, jol tudod, lenyegeben igy van.
Eladas utan adozni kell (mert befolyik a love), de nem az uj lakasnak kell dragabbnak lennie mint a reginek, a regi szerzesi arat levonhatod meg, tehat akar olcsobb is lehet az uj, mint amennyiert eladtad a regit.
Vetel utan illetek (mert vagyongyarapodsz), de ha egy even belul vagy, akkor vagy olcsobb legyen az uj, vagy ha dragabb, akkor csak a kulonbozetre szamoljak az illeteket.

De fontos, hogy itt nem altalaban ingatlanokrol van szo, hanem lakasrol, vagy lakascelu epitkezesre vett telekrol. Nyaralo, zart kert, stb. nem jatszik...

Reszletek itt adozasrol, itt illetekrol.

Előzmény: CELL (513)
CELL Creative Commons License 2003.07.17 0 0 513
Csak csere eseten nem kell fizetni?
En ugy tudtam eddig hogy ha egy even belul veszel egy ingatlant a regi helyebe ugyanazon az aron vagy dragabban akkor nem kell az eladas utan fizetni sem a vetel utan, ha olcsobb az uj ingatlan akkor kell...rosszul tudtam volna?
CELL
Előzmény: Gabzi (508)
buki92 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 512
Nekem majdnem napra pontosan 2 hónap volt. (A beadástól a folyósításig) És én vásárláshoz kértem, az ingatlan értékéhez képest viszonylag kicsi összeget, minden papír rendben volt, jól megírt adásvételivel. Gondoltam ez sima ügy, de másfél hónapig kotlottak a bírálaton.

A dolog pikantériája, hogy ez az a konstrukció, amit úgy hirdettek, hogy 15 nap, vagy ha mégis több lenne, akkor napi 1000Ft kedvezmény (Fészek lakáshitel). Ez az összeg már önmagában is vicces, mert jól mutatja, hogy a bank mennyire bízik a saját ügyrendjében. Viszont a slusszpoén csak most jön: mert amikor a folyosításnál rákérdeztem, hogyis van ez a napi ezres, akkor az ügyintéző csajszi azt mondta, hogy szerinte ilyen nincsen, mert amikor a bank ezt meghirdette, akkor "nem számolt azzal, hogy a folyósításhoz szükséges feltéteket az ügyfél mennyi idő alatt teljesíti." (Megjegyzem, hogy én mindent az elméletileg lehető leggyorsabban teljesítettem, mert már nagyon untam a barátnőmnél való csövezést.)

Ha nem lennék még néhány évig hozzájuk kötve -meg stílusom lenne a nyavajgás-, akkor lehet, hogy megeresztenék egy levelet a PSZÁF-nak. Mert még a mosópor reklámra is vonatkozik, hogy amit explicit módon, nyilvánosan ígérnek azt be kell tartani. (Nemhogy egy banküzemben, ami elvileg a megbízhatóságra épül.)

Előzmény: rockwell (510)
Ondrejo Creative Commons License 2003.07.16 0 0 511
Sziasztok!

Mi május végén adtuk be az OTP-hez a lakáshitel igénylésünket, és pénteken telefonáltak (1 hónappal a határidő lejárta előtt), hogy mehetünk szerződést kötni. Nagyon boldog vagyok, pedig mindenki ijesztgetett, hogy sokkal hosszabb lesz a bírálati idő.

rockwell Creative Commons License 2003.07.16 0 0 510
Szevasztok!

A postabankhoz adtunk be építési hitelt 2 hete.
Van valakinek tapasztalata hogy kb. mennyi idő alatt fut át a postabanknál a hitel?

Elm Creative Commons License 2003.07.01 0 0 509
Az indexen van cikk: http://index.hu/gazdasag/magyar/kozt030701/

Es asszem benne van sajnos, amire gondoltal...

Előzmény: riki86 (504)
Gabzi Creative Commons License 2003.07.01 0 0 508
tudtommal a zártkertes ingatlanok nyaraló cím alatt futnak, ami nem kedvezményes hitelelbírálatú, én legalábbis úgy tudom. illetéket kell fizetni, pláne ha nem csere vagy beszámításos lakó!ingatlanról van szó. az APEH bácsi szigorát, és kemény lóvék fizetését csak úgy lehet mostanság elkerülni, ha az ember be tudja számíttatni az új lakásárába a régi értékét, mert ez csere címszó alatt fut, a másik ingatlan adás-vétel, telekadóval, ingatlanadóval.
Nyaralót lakóházzá csak a területileg illetékes önkormányzat minősíthet át. Földhivatali papírokkal, közművesítési tervekkel, meg minden ilyennel alá kell támasztani a kérést. Nem egyszerű. Ráadásul ha hosszú évek óta már nyaraló övezet, az egész falucska gazdasága erre épül, talán meg se adják az engedélyt rá. De próba szerencse, nem akartalak nagyon letörni lelkesedésileg. Utána kell járni a polgármesteri hivatalnál, APEHnél, banknál.
Sok sikert!
g
Előzmény: CELL (505)
Elm Creative Commons License 2003.07.01 0 0 507
Szerintem probalkozz a MEH-nel, a kekszamuk: 06-40-200 195.
Ha nem is tudnak valaszolni, talan tovabb tudnak iranyitani - az illetekes valasz valohol arrafele kell legyen...
Előzmény: riki86 (504)
Gabzi Creative Commons License 2003.07.01 0 0 506
Hi!

Mint frissen bankozott ember én azt tudom mondani, hogy:
- a megvásárolandó lakást a bank (akármelyik) felbecsülteti (nem 100%, hogy azt az értéket becsüli meg, ami a tényleges eladási ár!)
- a becsült érték 50%-át adja a bank (akármelyik)
- ha létezik családon belül egy másik ingatlan, amelyik még tehermentes, úgy az bevonható a hitelfelvételbe, és ez is becsüs kezeközé kerül, a becsült érték 50%-a vehet részt a hitelösszegben.

Konkrét példa:
Vásárolandó kéró irányára: 5 milla. Ha a becsüs szerint is 5 milla, kapok a banktól 2,5 MFt-ot, mint jelzálogterhelést a leendő otthonomra.
Viszont van anyunak panel lakása, ami kb. 9-10 milla. Ha becsüs szerint is annyi, akkor elméletben erre a bank ad 4,5-5 millát jelzáloghitelre. A kettő összesen7-7,5 milla, tehát kifizethető az 5 millás kéró.
De!: ha becsüs alulértékeli mind a megvásárolandó, mind a 2. ingatlant, úgy bukta van, mert nem kapom meg a vásárlási értéket.

A lényeg, hogy mind a két ingatlan, amit a hitelbe be akarunk vonni, annak a banki becsüs által vélt érték 50%-a elérje a felvenni kívánt összeget.

Én csak abban nem vagyok biztos, hogy ha az ember eligérkezett cca. 20 évre mint adós, akkor akármelyik másik, vagy ugyanaz a bank hajlandó neki további hitelt folyósítani. :(

A bukta az egészben a vétel körüli papírmunka. Földhivatal, tulajdonlap, közjegyző, illeték, év végi APEH bácsi, becsüs díja, stb. ha mindent összeadok is, kb. 100-150 eFt amit csak úgy kihajítunk az ablakon. :((

Na hajrá!
g

Előzmény: mEdvE (502)
CELL Creative Commons License 2003.07.01 0 0 505
Sziasztok!
Nem tudjatok veletlen, hogy ha lakohazat ad el az ember es ugyanannyiert vesz egy nyaralot kulteruleten akkor azutan kell-e illeteket fizetni, vagy nem?Szoval jo-e lakohaz helyett a nyaralo, ilyen szempontbol?Es a nyaralora adnak-e tamogatott hitelt vagy sem?Mit kell tenni hogy adjanak?Lakohazza nyilvanitattni, vagy azt csak akkor lehet ha belterulet?Hogy van ez?
CELL
riki86 Creative Commons License 2003.06.30 0 0 504
Tudtok valamit a közalkalmazottakat érintő változásokról, ami elvileg holnap (július 1-én) lép érvénybe? Már egy csomó helyen kerestem, de egy hangot nem írnak róla sehol.
Állítólag lesz valami szigorítás nekik, hogy 1 év munkaviszony helyett 3 évet kell igazolni.
És ha tudtok még valami más változást, akkor osszátok meg velem lécci! Ezen múlik, hogy megveszi-e a vevőm az ingatlant.
mEdvE Creative Commons License 2003.06.30 0 0 503
Hm. Most olvasom az OTP-nál, hogy másik ingatlan is felajánlható fedezetként, ha 60%-nál több a hitel/jelzálog aránya. Ez akkor azt jelenti, hogy össze lehet vonni a két jelzáloghitelt, és állami támogatással felvenni az egész összeget? Mert ez túl jól hangzik, biztosan nem így működik...
mEdvE Creative Commons License 2003.06.30 0 0 502
Benézek ide is.
Szitu: 0 forint kápé, lakás ismerőstől kb. 10 misi értékben. Ezt kellene megoldani :-) A terv a következő:
1. lakáshitel - én veszem fel, gondolom max. 5 misit adnak, de annyit adjanak (melyik banknál érdemes mostanában?)
2. jelzáloghitel - szüleim veszik fel a panellakásukra, ami kb. 8 misit érhet. Erre mennyi hitelt adhatnak?
3. lakástakarékpénztár, lesz kb. 700 pénz belőle.
4. egyéb hitel, amennyi szükséges.
Ebből a lakáshitelt fizetném én (ha összejön, kb. 45 pénz havonta), a többi teher a szülőké lenne.
Kb. év vége - jövő év eleje esedékes.
Ügyvédi stb. költség nagyon sok? Van még B hitelem az OTP-nél, abból elvileg kijön a jelzálog, meg az amúgy is csak később esedékes...

Nagyon elborult terv? Hol lehet belebukni? Örülnék, ha megkritizálnátok, több szem többet lát alapon....

üdv,
medve

Elm Creative Commons License 2003.06.30 0 0 501
Nem.
En se tudom miert-hogyan, de a kieg ktt hitelnek 6% a plafonja, (annyi is minden banknal mar), es masfajta, a forrasoldali tamogatas valtozott ugy meg, hogy azoknak lett 5% a kamatplafonaja.

Fene se erti, de igy van.

Előzmény: gaspars (493)
Gabzi Creative Commons License 2003.06.30 0 0 500
Sziasztok!
Talán ti tudtok válaszolni:
ha az emberjánya fel akar venni 5-6 millás hitelt cs.ház vásárlásra, de kéne némi lakásfelszerelés is, és persze ahhoz is kéne tőke, akkor mennyire díjjazza pl. az OTP azt, hogy mint lakáscélú hitel felveszem a jópár millát, aztán C hitelként pár százezret, lévén a lakásvásárlási pénzből nem lehet egyéb eszközöket, csak lakást venni.

lehetséges ez?
egyáltalán mások hogy csinálják? hogy lehet venni is lakást/házat, meg berendezést is bele?

ha 5leteitek vannak, azokat szívesen veszem.

Tegnap a Bánó féle Sorskérdésekben kicsit ledöbbentem Hegedűs Éva higgadt vérmérsékletén, amikor itthon bármiféle fedél megvétele enyhénszólva kaotikus, és lassan lehetetlen.
Látta valaki?

Köszönet előre is a segítségért!
g

gyorgyx Creative Commons License 2003.06.29 0 0 499
A BAR listán szereplő személyek nem kapnak hitelt egyik banktól sem, mivel minden bank vizsgálja a listát.
A listára 90 napnál hosszabb ideig tartó minimálbért meghaladó tartozás miatt lehet felkerülni.
Lekerülni autómatikusan 5 év után lehet (a bejegyzés megszűnik).
Előzmény: Piri (498)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!