Keresés

Részletes keresés

moverlander Creative Commons License 2003.06.04 0 0 430
Értem, értem, én csak a rendelet szerencsétlenségét magyaráztam.(Azt spec. nem tudtam, hogy a banknak kell az állam felé lévő tartozást is beszedni)
Végülis a lényege akkor az, hogy kevesebb hitelt kell felvenni, de az önerő így is meg kell, hogy legyen.
Ellenben a minisztérium elképzelése az volt ezzel, hogy növelve az önerőt segítse azt, hogy esetleges későbbi tervek reményében eleve nagyobb lakást tudjanak venni, mint ami éppen meg tudnának az önerejükből venni, de később a gyerekek szempontjából jó volna.
Tehát az egész nem ér semmit, legfeljebb ismét csak azokon segít, akinek eleve van pénzük. Bele lehetett volna foglalni, hogy az állam a megfelelő ingatlanfedezeten azt ért, hogy pl.: "a hitel+megelőlegezett szocpol nem lehet több, mint a HB érték 90 %-a", hiszen elvileg a lakást a HB értéken lehet eladni.
Elm Creative Commons License 2003.06.04 0 0 429
Nem, szerintem Te nem erted. Hogy megelolegezett vagy nem, az tok indifferens.
Kotsz egy hitelszerzodest. Meg egy szocpolszerzodest (megelolegezokolcsonos vagy keszpenzes tok8). Es meg esetleg adovisszaigenylesest is, munkaltatoikolcsonost is, meg akarmilyen mast is. Ezek mind kulon kulon jelzalogot jelentenek az ingatlanfedezet(ek)re. Ezek osszerteke a bank szempontjabol nem lehet tobb, mint a HB ertek (altalaban). Azert, mert ha nem fizetsz, akkor nekik gyorsan, arveresen kell eladniuk a hazat, es ezert nem kapja meg a piaci arat. Tehat bebiztositja magat.
Nyilvan nem ad a 70% folott SEMIKOR hitelt, hiszen honnan tudhatna, hogy visszakapja a penzet. Meg akkor is, ha a o az elso a rangsorban, es cak utana jon a tobbi. De ez a tobbi az ALLAM, es a penzugyi lebonyolitasban benne, van, hogy a banknak kell eljarni az allam javara is ezekben a tamogatasokban.
Előzmény: moverlander (428)
moverlander Creative Commons License 2003.06.04 0 0 428
Én a következőre gondolok:

Ha veszek egy új lakást, akkor a bank megállapítja a HB értéket. Ennek a 70 %-a lehet hitel,mert ennek megfelelő az ingatlanfedezet. Ezután kétféle eset van, szocpol esetén.

1.Megvan a gyerek
2.Nincs meg a gyerek

A hitel összege mindkét esetben maximum 70 % lehet. Ha a szocpol önerő - törvény szerint mindkét esetben - akkor a második esetben miért nem ad a bank 70 %-ot. Hiszen a pénzét így is és úgy is viszontlátja, mert van megfelelő ingatlanfedezet. A lényeg tehát az: ami az egyik esetben megfelelő ingatlanfedezet, az a másik esetben miért nem, hiszen a szocpolt az állam bácsi adja mindkét esetben, és neki is kell visszafizetni.
Amiben igazad van, az esetleg néhány év múlva jöhet elő: nem születik meg a gyerek, és vissza kell fizetni a pénzt. Ekkor rossz esetben a hitelt+szocpol tartozás meghaladhatja az ingatlan értékét.(Persze ez igen szélsőséges eset lenne) Ha ekkor nem fizet az ügyfél, akkor még mindig a bank jelzálogjoga az első, a második az államé. A bank megkapja a pénzt, az államnak meg marad, egy nem túl nagy összegű tartozás, amit majd egyszer behajtanak az ügyfélen.(vagy nem)
ÍGY NEM ÉRI EL A RENDELET A CÉLJÁT, MERT A MEGELŐLEGEZETT SZOCPOL MÉGSEM ÖNERŐ. És a minisztérium erről mit sem tud...

A PSZAF egyébként nem bíróság, hanem a törvényekkel összhangban határozatot hoz és felszólít.
Egy levelet megér, legfeljebb nem jön be.

Elm Creative Commons License 2003.06.04 0 0 427
Eleg konkret voltal, csak nem latsz a sorok koze. A megfelelo ingatlanfedezet a banknal azt jelenti, hogy az O SAJAT penze (=hitel) minden korulmeny kozott biztositva legyen. Tehat, az o megfogalmazasaban a megfelelo if. azt jelenti, hogy az OSSZES jelzalog (hiszen a szocpol es a tobbi kozvetlen tamogatas eseten felkerul az allame 10 evre) ne legyen tobb mint az a bizonyos HB ertek. Tehat ha ANNYIRA megfelelo az az ingatlan (vagy tobb ingatlan osszege), hogy boven belefer a hitel es a szocpol es a tobbi akarmi jelzalog, akkor mehet onerobe, oszt annyi. Ha nem fer bele, akkor coki: "nem megfelelo" az ingatlanfedezet ehhez. Csokkentjuk a hitelt. Mondja a lotepe.

Igy ez a gyakorlat egyaltalan nem torvenyserto. Ha valaki erre hivatkozva kerne onerokent a szocpolt elore, kirohognek a birosagon...

Valoszinuleg ez nem jogalkotoi hiba, hanem a banklobbi jogaszainak kemeny munkaja...

Persze ez csak az en gondolatom, a tevedes jogat fenntartom...

Előzmény: moverlander (425)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.04 0 0 426
Nekem azt mondták a KHB-nál, hogy ilyen esetben határozott időre szóló munkaszerződést kell felmutatni.
Nálam is ez a helyzet, ezen a munkahelyemen nem dolgozom még egy éve és előtte pedig egy évig nem volt munkaviszonyom.
Szerencsére be tudok mutatni határozott időre szóló munkaszerződést. Remélem jól tudta az ügyintéző és nem ezen fogunk megbukni.
Zs.
Előzmény: rockwell (423)
moverlander Creative Commons License 2003.06.04 0 0 425
Hogy konkrét legyek:

29/2002. (XI. 7.) Korm. rendelet
a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet módosításáról:

2. § Az R. a következő 5/A. §-sal egészül ki:
"5/A. § (1) A fiatal házaspár az önerő növelése érdekében kérheti az 5. § szerinti, kedvezményre jogosító feltételek fennállása esetén a kedvezmény kölcsönként történő megelőlegezését (a továbbiakban: megelőlegező kölcsön). A megelőlegező kölcsön futamidejére, kamattámogatására, valamint kamat- és költségmegállapítási feltételeire a 13. § szerinti rendelkezések az irányadóak, minden egyéb, jelen §-ban nem szabályozott kérdésben a kedvezményre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
(2) A gyermektelen fiatal házaspár két születendő gyermek, egygyermekes fiatal házaspár további egy születendő gyermek vállalása esetén belföldi hitelintézet útján - a hitelintézet által megfelelőnek minősített ingatlanfedezet biztosítása esetén - jogosult a megelőlegező kölcsön igénybevételére.

Kihangsúlyoznám a megfelelő önerő és a megelelő ingatlanfedezet feltételét.
Esetedben a fedezet megfelelő (80%*70%), így nem látom akadályát.

moverlander Creative Commons License 2003.06.04 0 0 424
A szocpol a rendelet szerint ÖNERŐ, de a bankok ezt a jogsértő magatartást tanúsítják. A szocpol önerő voltát tegnap Csabainé is megerősítette.
Szerintem - ha téged konkrétan érint - akkor jelezd a bank felé, hogy felügyeleti intézkedést fogsz kérni. Változást nem hoz, de legalább szoltál. Azután első körben PSZÁF, mivel ők jogosultak bankok felet ellenőrzést végezni. Ha nem ők az illetékesek, akkor megjelölik, vagy hivatalból továbbítják. Igaz, ez 30 nap, de az alatt biztosan lefut.
rockwell Creative Commons License 2003.06.04 0 0 423
Köszi,Én is hasonlóan számoltam.Most a postabanknál próbálkozunk,csak nekik mindkét félnek eggyéves munkaviszony kell.a feleségemnek csak 9 hónap folyamatos van.Ugy hallottam,hogy ha csak egy feltételnek nem felelünk meg,lehet méltányossági kérelmet kérni.Mit tudtok erről?
316e21 Creative Commons License 2003.06.04 0 0 422
rockwell

ez hulyeseg. ha uj epítesrol van szo akkor kb. 11.55M lehet a hitel (az uj rendszerben; 10M a regiben) + szocpol. tehat elvileg nehany M onero elegendo

üdv,

316e21

Előzmény: rockwell (421)
rockwell Creative Commons License 2003.06.04 0 0 421
Sziasztok!
A 30%-ról annyit:Hétfőn voltam az otp-nél,Jogerős építési engedéllyel,16.5m.ft. költségvetéssel.Következőt mondták:16.5m.huf-nak
a nyolcvan százalékának veszik a hetven százalékát.azaz 9240 000huf.jár.Mínusz a szocpol.Te hát a szocpol nem önerő,hanem a hitel része un.megelőlegezett hitel.Ez mindenhol így van?Hallottam hogy máshol a szocpol önerőnek számít.
Silhouette Creative Commons License 2003.05.30 0 0 420
Nincsenek illuzioim a bankokkal szemben, biztosan eszem agaban sincs fillerre kiszamitott 30%-kal probalkozni. :) Amugy akad meg adu a kezemben, ugyanis a munkaltatoi kolcsonre is lehet szamitani, az meg nalam olyan 1.3M. 30%+1.3M-mel mar azert remelem, hogy tudok boven operalni.
Duplatamogatott hitelen meg gondolkodom, meg az is lehet, hogy megnosulok. :)
Előzmény: moverlander (405)
hati1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 419
Mint bankos rendszergazda, ezt én is meg tudom erősíteni. Minden bank hozzá tud férni, s le fogja ellenőrizni akár egy bankártya igénylés esetén is.
Előzmény: moverlander (418)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 418
Az un. "BAR" lista közös. Akármely magyarországi pénzintézet felrakhat rá, ha zűrös voltál, és csak ő vehet le róla. Vagy 5 év múlva automatikusan törlődik.
Tehát sehol sem fog hitelt kapni, semmilyen feltétellel. Akkor se, ha az 5.000 Ft-os elektromos fogkefe részleteit nem fizette.

Pénzintézet nemcsak bank, hanem pl. leasing cégek is.

sere Creative Commons License 2003.05.30 0 0 417
igen

nekünk a Postabanknál azt mondták, hogy ez egy közös lista

Előzmény: sony76 (416)
sony76 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 416
sziasztok!
egy ismerősöm a következő kérdéssel fordult hozzám, én meg hozzátok:
Az OTP-nél hitel-ügyben fekete listára került, mert nem fizetett valamit, viszont úgy hallották, hogy az ilyen "fekete" ügyfelek nevét a bankok egymás között is felhasználják, informálják egymást. A kérdés pedig az, hogy vajon tudhat-e a Raiffesien (ezt így írják?) bank arról, hogy ők az OTP-nél fekete-listán vannak. Köszi
susudr1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 415
Nem mert azt csak házasok vagy gyerekét egyedül nevelő szülők kapják.
Előzmény: moverlander (414)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 414
Egyrészt az eset nyilván egyedi, a ráépítés miatt. Valószínűleg hiába építenek rá téglából, mégis panel kategóriába esik egyesek (főleg a potenciális árverezési vevők) szemében.
De azért ennyire lehúzni a HB értéket, az bizony nem egészen korrekt. Annak meghatározási módját is tövény szabályozza, de azt még nem olvastam. De valószínűleg nekik van igazuk.
Tehát te egyedülállóként nem kapod a 70 %-os un. duplatámogatottat ?
susudr1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 413
Az kimaradt hogy nekem csak a HB 60%-a jár, mert egyedülálló vagyok.
Előzmény: susudr1 (412)
susudr1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 412
Bocsi közben dolgoztam :))

17. kerület Rákoskeresztúr, 4 emeletes panelokra, 2 szintes tetőráépítés. 40 nm , ár 7600000Ft
4000000 akartam felvenni , 3420000 adnának. Feltéve ha adnak , mert febr. 7án adtam be április 16 mondták meg hogy mennyit tudnának adni.
Két hete azt mondták hogy egy hét múlva szrződésaláírás , de azóta is semmi. A kérelmet a XVII kerben adtam be de a feldolgozást a XVI kerben végzik.

Előzmény: moverlander (408)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 411
elbeszélgetek :)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 410
Ugyanis új lakásra 70 % jár.

Jól eleszélgetek itt :)

moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 409
0.75*0.7 az 0.525, tehát az 52.5 százalék.
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 408
Arről egy két részletet elárulsz nekünk ?:

-kerület
-négyzetméter ár
-lakásméret
-a 75 % HB értéket ki mondta ?(én elég rosszhiszeműen nézem a bankokat, de ez azért még nekem is irrálisan kevésnek tűnik)
-melyik OTP fiók

Köszi

susudr1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 407
Ja azt még hozzáfűzném , hogy az építkezés finanszírozója az OTP!
Előzmény: susudr1 (406)
susudr1 Creative Commons License 2003.05.30 0 0 406
Szia!
Silhuette azért abban a 48%-ban se legyél olyan biztos , amit szerinted a bank adna.
Én új lakásra akartam hitel felvenni az OTPnél , amely 75%ra tette a hitelbiztosítási értéket , és én ennek a 60%-át kapom. Tehát a lakás árának 45%-át adják csak.

Üdv
Süsüdr

Előzmény: Silhouette (399)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 405
Még jobb most a realitásokban gondolkoznod, mint később megtudnod, hogy még bő 1 millióval ki kell pótolnod az önrészt, különben úszott az egész dolog.
Én szinte az összes potenciális bankot felhívtam, és mindehol végeznek értékbecslést, és az alapján adják a hitelt. Az pedig nem fogja az ingatlant felértékelni annyira, mint amennyiért veszed. Max 90 %, de állítólag ritka az ilyen. Az pedig 63 % hitelt jelent.
Hogy miért, arra áljon itt egy példa:
Bizonyos bankoknál biztosan így van, nem biztos, hogy általános. Az értékbecslési díjat teljes egészében megkapja az értékbecslő. Ez 25-30000/ingatlan. Napi 5 becslést végeznek általában a cégek. Ki lehet számolni, mit jelent ez havonta. Viszont cserébe ott az elvárás. Az értékbecslő cég annyiért adja is el az ingatlant, amennyit mondott rá HB értékként. Ha ez nem sikerül, a cég akkor is fizet ! És majs bejön neki a pénz, ha elmegy a lakás. Ez a kockázat védi a bankot az irreális becslésektől.

30 % önerővel próbálkozni lehet, de értelme nincs. Legfeljebb egy előnye van: a bank soha nem add több hitelt, mint amit eredetileg kértél. Tehát biztosan a amximumot kapod. Nekünk maga az építő mondta, hogy 30 %-al ne is próbálkozzunk, mert az még senkinek sem sikerült.
Soha ne higyj annak, aki az ellenkezőjét állítja, mert neked kell a hiányzó önrészt előteremteni, nem neki !

Silhouette Creative Commons License 2003.05.30 0 0 404
A www.ujotthon.hu-n allitjak, hogy 30% onero szukseges.
Az Erste amugy a lakaskasszaval jar kez a kezben, www.lakaskassza.hu-n olvashatsz utana.

Silhouette

Előzmény: moverlander (402)
Elm Creative Commons License 2003.05.30 0 0 403
Nekem is mindenhol azt mondtak, hogy oneros epitkezes eseten 40%-ig kell keszen legyen a haz, addig ne is zaklassam oket - illetve nyilvan idoben be kell adni a kerelmet meg osszeszedni a papirokat, de ha megvan a 40%, utana jon ki az ertekbecslo, hogy tenyleg, es utana fizetnek...

Ha a bank finansziroz egy epitkezest, marmint egy eladasra keszulo tarsashazi projektet, akkor tenyleg elofordulhat a 70%, de ez se jellemzo, hiszen gondolj bele: ad hitelt az epitonek, meg ad hitelt a vevonek, akkor szinte az egesz epitkezes hitelbol lesz... ami a hitelbiztositek szempontjabol nem tul jo a banknak.

Előzmény: moverlander (402)
moverlander Creative Commons License 2003.05.30 0 0 402
Azt a 30 %-ot új építésű ingatlannál is felejtsd el ! Sajnos...
Ott is a hitelbiztosítéki érték számít, és annak a 70 %-át adják. Állítólag olyan 60 %-ra lehet számítani. Ha elbírálják a hitelkérelmemet, akkor megírom ide, mi az eredmény :)
Amit külön figyelembe kell venni, hogy szinte kizárólag banki tőke bevonásával építenek ma új ingalanokat, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag csak a finanszírozó banktól veheted fel a hitelt. Van ahol kikötés, de ahol nem, ott sem érdemes mással próbálkozni, ugyanis az összes lakást egyetemlegesen terheli a jelzálog, ami természetesen szerepel a tulajdoni lapon.

Ez alól 1-2 két eset kivétel. Pl.: Az Erste Bank saját finanszírozású projectjeiben ad 70 %-ot, legalábbis telefonon ezt mondták. Viszont az Erste bank nem tudja megmondani, hogy hol finanszíroz Budapesten építkezéseket. Az ügyintézők tudtak súgni egy-két címet, de nincs róla listájuk. Egy bank, aki nem tudja hol a pénze...

Silhouette Creative Commons License 2003.05.29 0 0 401
csirketojas,

Koszi a valaszt, sejtettem, hogy jol ertelmezem en...
A masodik pont szerencsere nem fog meg, eleg szep a netto jovedelmem. Mas ingatlan bevonasat az ugyletbe semmikeppen nem szeretnek, foleg ha egy uj epitesu lakast 30%-os onerovel (es illetekmentesseggel) elvihetek, nem is olyan sokkal dragabban. A szuloi "rezidencia" az maradjon csak tehermentes, ha lehetseges. :)
Igazabol meg az onerogyujtes fazisaban vagyunk, s jovore szeretnenk egy lakasvasarlasi tranzakciot megvalositani.

Udv,
Silu

Előzmény: csirketojas (400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!