Keresés

Részletes keresés

VaZoLa Creative Commons License 2019.01.16 0 0 28754

CSOK jogosultság meglétét kérelemkor igazolni kell: "...a tulajdonjog megszerzésére irányuló szándékot adásvételi szerződéssel és 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolattal..."

 

Ha ennek eleget tettetek, akkor a kincstárnál tehettek panaszt, hogy újra vizsgálják meg, hiszen Ti megfeleltetek a jogszabályi kritériumoknak, az hogy Ti a földhivataltól milyen tulajdoni lapot kaptok, az nem a Ti dolgotok, illetve a jogszabály sem tartalmaz megkötést annak tartalmára vonatkozólag. 

Természetesen írjátok le a történteket, és mellékeljétek az örökösök szerződését is az eladóval. Hiszen azzal teljesen átláthatóvá válik a jelenlegi jogi helyzet.

Előzmény: VaZoLa (28753)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.16 0 0 28753

az örökösös rész az érthető volt korábban is...:)

azt a részt nem értem, hogy a "csok alapfeltétele, hogy a tulajdoni lap a valósággal megegyező legyen"... 

a tulajdoni lap mindig a valóságnak felel meg...ami abban van, az a "szentírás"....természetesen lehet igazolni az attól eltérő jogállapotokat, és kérni az aktuális állapot felvezetését a tulajdoni lapra, de ameddig az nem következik be, addig a tulajdoni lap szerinti állapot a valóság az ingatlan jogállását illetően.... 

mint írtam:

a csok alapfeltétele, hogy a házastársad is tulajdoni hányadot szerezzen a lakásban (legegyszerűbb már adásvételiben ezt elrendezni, és így benyújtani a földhivatalnak....)...

illetve 600ezer forint jár, ha egyébként a CSOK jogosultak körébe tartoztok (tehát megfeleltek minden CSOK követelménynek, amiből szintén írtam párat korábban...)....

Előzmény: Topac (28752)
Topac Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28752

Bocsánat,megpróbálom úgy leírni, hogy érthető legyen.

 

Tehát ingatlanos által vételi ajánlatot tettünk a házra.

A tulajdonosok közül egy elfogadta, és aláírásával igazolta a vételi ajánlat elfdogadását.

Ezután következett az ügyvédi szerződés megkötése, azonban mint utólag kiderült a tulajdonosok közül két örökös akik 1/12-ed hányadaddal rendelkeztek, keresztbe akartak tenni a másik 2 tulajdonosnak, ezért először azt találták ki, hogy csak szombaton hajlandóak ügyvédhez menni, majd miután sikerült az ügyvéddel szombatra időpontot egyeztetni, (munkanap következett) közölték a két tulajdonos társukkal, hogy csak akkor hajlandóak hozzájárulni az adásvételhez, ha ők ketten előre ki lesznek fizetve.

Hozzáteszem, ha ezmiatt a szerződéskötés nem jött volna létre, akkor nekünk a foglaló 2x-e járt volna vissza az aláírt adásvételi ajánlat alapján.

Az ügyvéd erre a bankos hitelügyintézővel azt találta ki, hogy először a két tulajdonos megvásárolja a két másik tulajdonostól a részét, majd utána a két tulajdonos a két örökös 1/12. rész várományosaként eladja nekünk az egész ingatlant.

Elvileg működött volna csok nélkül. Azonban mint utólag kiderült a csok alapfeltétele, hogy a tulajdoni lap a valósággal megegyező legyen.

 

A tulajdoni lapra a változások csak januárban kerültek feltüntetésre, azonban a hitelügyintéző már decemberben elküldte a hitelkérelmünket, amit a "fentiek" rögtön visszadobtak, mert a tulajdoni lap még nem a szerződésben kötött adatokat tartalmazta.

Miután rákérdeztem a hitelügyintőzénél, hogy akkor miért mondta az ügyvédnek, hogy jó lesz, azt válaszolta, hogy úgy gondolta, hogy menni fog, de nem tudott senkit megkérdezni ez ügyben...

 

Most, hogy a gyerkőc megszületett várunk a papirjaira, de nem tudom, hogy ezért a kis pénzért érdemes-e, vagy hagyjuk a fenébe. A feleségemmel arra jutottunk, hogy ha 400.000 Ft jár, akkor hagyjuk, ha 600.000, akkor várunk, és meglátjuk.

 

Tehát a kérdésem továbbra is az, hogy ha valaki megigényli a csokot, amit elutasítanak, közben megszületik a gyerek, és már nem magzatként szerepel az újra beadott papírokon, akkor mennyi pénz jár rá, 400, vagy 600 ezer? (1 gyerekre)

VaZoLa Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28751

Ideje előszedni a szerződésed, és átolvasni, ha valami nem stimmel, akkor megreklamálni.

Végül nekünk is engedett (részben) az OTP...átolvastuk a szerződést, és találtunk kapaszkodót....

tehát ragaszkodtunk a leírtakhoz, illetve ugye megemlítettük, hogy ha nem akarják a "kisebb rossz" esetet sem abszolválni (ami több költséggel jár számunkra, mint amiben szóban megegyeztünk, de kevesebbel, mint amit szerződéskötés után ránk akartak erőltetni), akkor kénytelenek leszük hivatalosan is panaszt tenni....

 

 

Előzmény: Fudge55 (28747)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28750

igz a mondat nem tiszta számomra:

"...Mivel a hitelkérelem elbírálásánál túl gyorsan dolgoztak, ezért a hitelkérelmet  a csok miatt elutasították, ugyanis alapfeltétele, hogy a tulajdoni lap a valósággal megegyező legyen (ennek a bejegyzése januárban történt meg)..."

 

Előzmény: VaZoLa (28749)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28749

ha jól gondolom félreértettem, azt hittem a csok-ot nem kaptátok meg....

Előzmény: VaZoLa (28748)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28748

Pár CSOK feltétel, amiről nem ejtettél szót, de hogy tudd:

-a lakásban a házastársnak is tulajdonjoggal kell rendelkeznie

-egy gyermek esetén minimum 40m2 alapterület

-a lakás vételára nem lehet 35M-nél több

-a lakás vételára legfeljebb 20%-al haladhatja meg a bank által meghatározott értékét

-egy gyermek után 600ezer Ft igényelhető

 

Viszont ha elutasítottak, akkor azt részletesen írásban indokolni volt kötelességük, az elutasítástól van/volt 15 napod, hogy a kormányhivatalhoz fordulj, hogy ők állapítsák meg a jogosultságod....

Mi volt az indoklásban?

 

 

 

Előzmény: Topac (28746)
Fudge55 Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28747

Hello,

 

CIB UNO lakáshitel és csok-ot igényeltünk, ez így együttesen az utolsó vételárrész egy újépítésű lakáshoz, amit a Cordia épít.

 

Minden feltételnek megfeleltünk, van aláírt hitelszerződés, folyósítási feltételek rendben, KIVÉVE, hogy mi emeltszintű szerkezetkész lakásra szerződtünk és a CIB által kiküldött értékbecslő azt írta le, hogy nem hogy nincs 100% készültségi szint (79%-ot igazoltak le), hanem még lakhatásra sem alkalmas a lakás, amire ÉRVÉNYES használatbavételi engedély van (és mellesleg az albetétesítés is megtörtént) és a Cordia átadta mint elkészült szerkezetkész lakást. Ennél nagyobb készültség már nem lesz, hiszen mi erre szerződtünk le.

 

Emiatt a CIB nem akar folyósítani, miközben sehol nem írták le, hogy feltétel lenne, hogy 100% készültségi szintnek kell lennie. Nem tudom, CSOK esetén van-e ilyen feltétel (ugye nem mi építjük vagy építtettük, hanem mint újépítésű lakásra szerződtünk le)?

 

Van valakinek hasonló tapasztalata?

 

Köszi

Topac Creative Commons License 2019.01.15 0 0 28746

Sziasztok!

 

Nem tudom, van-e valakinek hiteles információja az alábbi helyzetről:

Decemberben vettünk egy lakást, majd elíndítottuk a hitelkérelmet. Mivel a feleségem állapotos volt, ezért a banki alkalmazott rábeszélt, hogy ha már úgyis 38 hetes a baba, akkor minek hagynánk veszni az érte járó 600.000 Ft-ot. Két szerződést lett kötve, mert a tulajdonosok először megvették két örökös tulajdoni hányadát, akik csak akkor írták alá a papírt, ha előre ki lesznek fizetve. A földhivatalhoz először be lett érkeztetve, hogy a két tulajdonos megveszi a két örökös részét, majd a rákövetkező munkanapon lett beérkeztetve, hogy mi megvesszük tőlük az egészet.

Mivel a hitelkérelem elbírálásánál túl gyorsan dolgoztak, ezért a hitelkérelmet  a csok miatt elutasították, ugyanis alapfeltétele, hogy a tulajdoni lap a valósággal megegyező legyen (ennek a bejegyzése januárban történt meg)

Decemberben megszületett a gyerek, így most a születési anyakönyvi kivonat, és egyéb papírok szükségesek a csok-os hitelkérelemhez, amiket még nem kaptunk kézhez. Ha kézhez kaptuk, akkor a hitelügyintéző kitölti a gyerek adatait, és újra felküldi elbírálásra.

Állítása szerint ekkor is 600.000 Ft csok jár egy gyerek esetén, míg én úgy tudom, hogy megszületett gyerek esetén ez az összeg már csak 400.000 Ft.

Ha lemondunk erről (lakásvásárlásnál) csekély összegről, akkor nem kellene várnunk, el tudnánk indítani egy csok mentes hitelkérelmet.

Határidőhöz vagyunk kötve költözés szempontjából, ezért nem mindegy, hogy meddig kell a gyerek papírjaira várni...

VaZoLa Creative Commons License 2019.01.13 0 0 28745

ha építkezésről van szó, akkor:

az "értékbecslő sámán" állapítja meg szemrevételezéssel.persze elötte össze kell állítani a költségvetést, ami az egésznek az alapja...

nem kell számlákkal bizonyítanod az önerő elköltését, de ha vissza akarod igényelni az ÁFÁt, vagy garanciát akarsz érvényesíteni, akkor nem árt megtartani ezeket..

számlákat az e-napló építési jogosultsági dátumához kötik, azaz a napló készenlétbe helyezést követő naptól számított 15 nap elteltét követő naptól keltezetteket fogadják el. 

Előzmény: qwerty0000000000 (28744)
qwerty0000000000 Creative Commons License 2019.01.13 0 0 28744

Sziasztok!

Tudatlan újoncként  kérdezném: Az önerő elköltését kell számlákkal bizonyítanom, vagy az értékbecslő sámán szemrevételezéssel állapítja meg?

Ha kellenek a számlák, akkor  szerződéskötés előtti számlát is elfogadnak? Ha esetleg igen, mennyivel korábbit?

sylvanus67 Creative Commons License 2019.01.09 0 0 28743

Csak nem az én bankomról volt szó????

 

 

Más: a különböző bankok kinek a nevére szóló számlákat fogadnak el?

 

Mert nekünk az összes számlánk csak az én nevemre szól, de ketten vagyunk építkezők a nejemmel.

 

(Tegnap mondta az ablakosunk, kinek a nevére szóljon a számla, mert valamelyik bank csak két névre szólóan fogadja el a számlákat)

 

Remélem nem szívjuk meg ezzel, mert mindenről volt szó a bankban, csak erről nem.

 

Utólag belegondolva az építkezés előtt már ki kell választani a bankot emiatt, hogy a számlák vevője jó legyen? Nooormális?

Előzmény: Zeki_ (28738)
Zeki_ Creative Commons License 2019.01.08 0 2 28742

Itt talán senki sem olyan hülye, hogy hozzátok forduljon.

Előzmény: sosalexcole (28741)
sosalexcole Creative Commons License 2019.01.08 -1 0 28741

15 éven keresztül jó hírnévre tettünk szert, hogy segítsünk ügyfeleinknek, hogy képesek legyenek álmaikat elérni, üzleti, családi, utazási, egészségügyi célokra, még rossz hitelminősítéssel is.

Legfeljebb 20 000 000,00 dolláros (húszmillió dollár) hitelhez kínálunk kölcsönöket, és egy 2,5% -os kamatláb és 1 - 25 éves futamidőre visszafizetésre váró és megvalósítható visszafizetési tervet kaptunk.

Menj vissza hozzánk ASAP és együtt tudjuk megvalósítani az álmodat.

Tisztelettel
Titan Pénzügyi szolgáltatás
Daniel
daniel@yardimcifinance.com

Zeki_ Creative Commons License 2019.01.08 0 0 28740

Nem hangott el, és amikor a facebook bejegyzéseket betették, kihúzták. De állítólag gyorsan leesett a kommentelőknek.

Előzmény: kapocsii (28739)
kapocsii Creative Commons License 2019.01.08 0 0 28739

ez melyik bank egyébként?

Előzmény: Zeki_ (28738)
Zeki_ Creative Commons License 2019.01.08 0 0 28738

RTL klubon a Házon kívül adásban csok-os szívatásról van szó. Kretén banki ügyintézők és fiókvezetővel az élen.

hiteltudor Creative Commons License 2019.01.05 0 0 28737

Igen, a 70%-ba beleszámít a 0% Áfás számla is, meg értelemszerűen a 27%-os is, de 5%-os Áfás számla nem lehet benne.

Előzmény: jroobi (28735)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.05 0 0 28736

Szia,

igen. 

A bank által elfogadott költségvetés 70%-át kell igazolni számlákkal.

Az, hogy a számlán lévő összegnek egyébként hány százalék általános forgalmi adótartalma van, az lényegtelen.

(Tehát természetesen a költségvetés is, és a számlák is bruttósan számolódnak.) 

Előzmény: jroobi (28735)
jroobi Creative Commons License 2019.01.05 0 0 28735

Sziasztok!

 

Építkezésünkhöz Csokot + hitelt és áfavisszaigénylést szeretnénk igénybevenni. A számlákkal kapcsolatban kérdezném, hogy a bankok elfogadják a 0%-s számlákat is a CSOK-os számlabemutatási kötelezettséghez? Vagy mindenképp csak 27%-os áfás számlákat fogadják el? Az 5m áfa visszaigényléséhez értelemszerűen kell az áfás számla kb 23m-ról, de az azon felüliek lehetnek 0%-ak is? A kőműves Katás lenne, meg még lehet hogy 1-2 szaki is.

 

Köszi!

VaZoLa Creative Commons License 2019.01.04 0 0 28734

Illetve ugye amit írtam korábban: ahhoz hogy a saját pénzedhez hozzájuss, a bankot is szponzorálnod kell....banktól függően kisebb-nagyobb mértékben.

Szerződés függő, de ahogy látom OTP esetében ez talán a legnagyobb...

Ők azok, akik semmilyen normális banki pénzügyi tevékenységet nem hajlandóak végezni az ügyfeleik által számukra biztosított tőkével, annak érdekében, hogy normális profithoz jussanak, helyette inkább az ügyfelekről huzzák le a bőrt, és abból nyerészkednek.

Ez szánalmas, és szomorú.

Ezen normális szabályozással (törvény, rendelet stb.) lehetne segíteni, ösztönözni a tényleges "kereskedelmi bank" létet.

De amíg az állam az otp-re úgy tekint, mint az ő saját kis birkanyírójuk, addig nem is fogják ezt megpiszkálni.

(Az otp leveszi a lakosságot, a lakosság fizet az otp-nek, otp befizet az államnak...mindenki boldog, kivéve lakosságot, de ők meg hozzá lettek szoktatva ehhez....aki pedig nem, az mehet(ne) a kisebbségben lévő külföldi tulajdonú bankokhoz, de mivel azok is látják, hogy ez a helyzet, nem fognak nagyon erőlködni, az OTP-hez igazítják a saját díjaikat, hisz nekik ez extra profit...)

PL. a bankszámlád egy "röghöz kötés". Ha átmész másik bankhoz, automatikusan újat kapsz...az pedig rengeteg szívás, idő, utánajárás, költség....

Elfogadjuk, hogy ez természetes, pedig lehetne pl. a bankszámlaszám személyhez rendelt, és nem szolgáltatóhoz....(mint sok helyen külföldön). 

 

 

 

Előzmény: VaZoLa (28733)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.04 0 0 28733

Szia,

amennyire én tudom, IGEN.

Elvben megtehető, hogy megépíted az egészet, alapozásnál kötött szerződéssel a zsebedben.

 

Ugye a CSOK és az ÁFA az a Te saját pénzed, ami Neked jár az államtól, ha teljesíted az előírt feltételeket.

Az építkezés költségvetésének "csak" 70%-áról kell számlát beadni.

 

Kamatot csak a hitel után kell fizetni (fix 3%).

 

Ha megkötöd alapozáskor a szerződést, és ezután önerősen megépíted, és a szemlén "elkészült" pecsétet adnak a házadra, akkor is bent tartanak -pénzintézettől függően- 5-10%-ot.

Ez tehát hiányozni fog még ekkor a kasszádból. Ezt azután adják csak, miután minden papírmunka is (használatba vételi, földhivatal, cím stb.) elrendeződött.

 

Tehát kvázi eleve több önerő szükséges az építkezéshez, mint amit papíron elvállalsz, de legalább is valahonnan fedezned kell ezt a visszamaradó részt is.

 

 

Előzmény: gabo011 (28730)
gabo011 Creative Commons License 2019.01.04 0 0 28732

Tehát amikor beépítettem az önerőt akkor le kell hívni az első részletet és amikor az beépítésre került akkor a következőt és így tovább? 

Ennek csak az a szépséghibája, hogy az első lehívástól a teljes hitelösszegre vonatkozó törlesztőrészletet be kell csengetni havonta. 1-1,5 év alatt az már egy szemmel is jól látható összeg ami beépítésre kerülhetne az építkezés során!

Előzmény: Zeki_ (28731)
Zeki_ Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28731

NEM.

A kifizetés készültségi fokonként megy. Nem egyszerre a végén. Mert ugye akkor minek neked hitel...

Előzmény: gabo011 (28730)
gabo011 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28730

Köszi a választ! 

Akkor akár azt is lehet csinálni, hogy a szerződéskötéskor még csak az alap van kész vagy az sem utána pedig rokoni/ismerősi segítséggel 80-90 vagy akár 100%-ig végig viszi az ember az építkezést és a hitelt, áfát csak 1 év múlva a készültségi foknak megfelelően egyben kéri le?

Előzmény: VaZoLa (28729)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28729

Igen, a "0." (nulladik) szemlét írtam, ami a hitelbírálathoz/szerződéskötéshez kell.

A következő szemlénél már van szerződésed, és -célszerűen- túl vagy az önerő beépítésénél, ekkor már a készültségi foknak megfelelően fizetnek.

 

 

 

 

 

Előzmény: gabo011 (28727)
Zeki_ Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28728

Nagyobb ingatlanközvetítő irodáknál.

Előzmény: sylvanus67 (28724)
gabo011 Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28727

Ez amiről beszéltek az első értékbecslői szemlére vonatkozik? Magyarul ha 40M a költségvetés és 10M az önerő akkor köteles vagy 25%-nál lehívni az első részletet és arányosan a többit vagy közben tehetsz be "idegen" forrást?

Előzmény: VaZoLa (28725)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.03 0 0 28726

Nincs miről beszélni. Én most vettem fel a csokot, nekem most jobb, akkor kevésbé. Bár akkor még fiatal voltam, akkor meg az volt jó. Most már nem vagyok, de a csokkal nyalogatom a sebeimet.:) Peace be with you too.

Előzmény: sylvanus67 (28720)
VaZoLa Creative Commons License 2019.01.03 0 1 28725

Szia,

hogy mi marad? Nyitni kell kötelezően egy OTP-s bankszámlát....és máris lehet "élvezni" az OTP-s ügyfél-lét minden "áldását".

 

Igen, mi is "túlépítkeztünk". Az OTP ingatlan értékbecslőnek az építkezésen elmondtam, hogy amit ott lát, annak jórésze még nincs kifizetve. Ha kell, akkor erről nyilatkozom, vagy a vállalkozók....Helyszínen még "jófej" volt, mondta, hogy szerinte nem lesz készültségi fokban túlépítés, pár nap alatt otthon kikalkulálja, és ha nem úgy alakulnak a számok, akkor hívni fog, ha nem hív, akkor minden rendben.....

Nohát...nem hívott, viszont meglepődve láttuk az OTP-nél a túlépítés tényét, és hogy nem adhatják meg a kért hitelt teljes egészében (csak a túlkészültséggel csökkentett mértékben, ez pl. egy 40M költségvetés esetén, ha az önrész 50%, akkor 55% készültségnél 5% túlkészültség, az igényelt 5M helyett csak 3M kedvezményes hitelt adnak.)

 

És valóban, MINDEN, amit a házba az értékbecslő szemrevételezéséig beteszel (kifizetve, vagy kifizetlenül), az ÖNERŐnek számít, függetlenül attól, hogy azt miből fedezted. (Szomszéd néni kölcsönből, másra félretett pénzből, pl. gyerek taníttatásából....nem érdekli őket, azt a pénzt buktad....)

 

Viszont ha már benőtt a fejed lágya, és tudod, hogy körülötted hiénák világa van, akkor előre gondolkodsz, és ezzel kalkulálsz is...

 

Az ebben a szegmensben dolgozók napi rutinnal hazudnak az ember szemébe, vagy mondanak féligazságokat, hogy zsákutcába tereljenek....

Nekik természetes az, hogy Rád, mint megnyírandó bírkára tekintenek...ha pedig betereltek a sarokba, akkor ott nyírnak, ahol tudnak....

 

OTP-hez menni semmiért sem szabad.

Nálunk nejem volt, aki még nem égette meg magát otp-vel, (eddig még nem volt velük dolga)...hát most ő is öregedett pár évtizedet az utóbbi pár hónapban.....

 

(Intézi a fiókvezetős talit, (még hisz), én próbálom a Földön tartani....)

 

Előzmény: sylvanus67 (28721)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!