Nekem még megvannak a Red Hat 8.0 CD-im, ha esetleg pesti vagy (vagy erre jársz) és érdekel, küldj mélt. Természetesen nem kérem vissza, és ingyé' van. :)
Biztos megbotránkoztok a kérdésemen, de egy 270M vincseszterrel és 16M RAMmal rendelkező gépre kellene feltenni egy rendcert. Eddig RedHat -tal bíbelődtem, ezért ebből kellene valami jó régi verzió, ami még hajlandó felmászni ilyen minimálgépre. Ja, kizárólag levelező szerverként használnám, kevés userrel. Az egyszerűség kedvéért az se lenne baj, ha ftp -n lehetne installálni. Hol találok ilyet ? Köszi.
Félig oFF
Nem tudom, mennyiért vennéd meg ezt a gépet, de szerintem ne kísérletezz vele. Nem tudom elhinni, hogy olyan olcsó lenne...
Ha pedig mégis, akkor vegyél 500 forintért egy kutyaközönséges PS2-es egeret, és hajrá... ;)
Egy-két éves használt notebookok már egészen baráti áron vannak, és fut rajta szinte minden mostani disztró...
ON
Szinte bizonyos vagyok abban, hogy a RH6-on nem fogod tudni lefordítani a legújabb kernelt, illetve csak úgy, ha mindent kicserlész viszonylag frissre (gcc, libek, ajóégtudjamiminden), akkor meg már ugye nem is RH6.
Én a helyedben keresnék egy jó öreg Slackware-t (2.2, 2.3) és azt próbálnám meg feltenni. Annakidején egy P60-as gépen, 16MB RAMmal szépen elbodolgult. Persze olyasmiket, hogy KDE meg Gnome, tessék elfelejteni. Afterstep vagy fvwm2 ...
Szerintem nem fog összejönni! Vagy legalábbis a fél rendszert le kéne cserélni hozzá. A Redhat 9-re is gáz volt feltenni, pedig az nem is túl régi rendszer. Nekem nem is jött össze. Inkább megvártam az FC2 megjelenését.
Nem tudom, hogy 32 Mega rammal egyáltalán érdemes-e grafikus felületet felrakni. Nincs lehetőséged bővíteni?
köszi a tippeket! de sajnos a 233mhz és a 32mb ram eléggé megköti a kezem. ha lenne szufficiens:) teljesítmény a gépben, semmi probléma nem lenne, szín alapján választanék egyeta legújabb disztrók közül :)
(buta kérdés): a legújabb kernelt is megcsinálhatom mondjuk a red hat 6 hoz és menni fog vele?
Én csak három fajtát ismerek közelebbről. Az egyik a Redhat 9. Ezt kb egy éven keresztül nyüstöltem. A második a Fedora Core 2 ezt megjelenése óta használtam majd kb 1 hónapja áttértem a gentoo-ra. A fedorát könnyű feltelepíteni és beállítani (a gentoo-ról ugyanez nem mondható el :), bár nálam nem jellemző a minimalista telepítés. Az egészet fel szoktam rakni.
De bármit is választassz, a rendelkezésre álló terület kicsinysége miatt problémáid lehetnek a függőségek miatt, főleg ha fordítani is akarsz.
Ha van cd a gépben, akkor érdemes lenne kipróbálnod néhány live CD-s linuxot, most úgyis divat az ilyesmi. Hátha valamelyik megtetszik!
Én is azt mondom, hogy új Linuxot válassz, kevés dolgot tegyél fel egyszerű ablakkezelővel. Ha jól emlékszem, a Red Hat 6 még a 2.2-es kernelfát használta, szerintem abban nyoma sincs az USB kezelésének...
Ilyen kis hardware-re lehet, hogy nem a Red Hat/Fedora a legjobb, nézz körül a -on, szerintem találsz a feladatra alkalmas disztribúciót, ami még új is.
Az USB és a PCMCIA miatt érdemesebb lehet valami újabb kerneles rendszerrel próbálkoznod, bár a vinyó eléggé kicsinek tűnik. Érdemes lehet még a kde helyett valami kisebb méretű és memóriaigényű ablakkezelőt felrakni.
egy laptopra (ami az enyém lesz) most telepítettem RH 6-ost. van 1-2 probléma, amit meg szeretnék oldani, mert csak akkor kezdeném el használni (fizetném ki:)) a gépet, ha már minden jó rajta. ezek megoldásában kérném a szíves segítségeteket, ha van:)
-hogy lehet azt beállítani, hogy ha kiadom a startx parancsot, az X automatikusan 16 bites módban fusson? (most 8bit)
-adsl kapcsolatot hogy kell beállítani? ezzel rengeteget szenvedtem de nem ment...(3Com PCMCIA ethernet kártya)
-USB-s cordless ledes egerem van. ezt nem sikerült vele eddig felismertetni, lehet elvileg?
-szöveges módban a teljes képernyőt használja(800x600) ne csak a 480as közepét...(ez már annyira nem életbe vágó probléma)
hát egyelőre ennyi, minden segítségnem nagyon örülök és köszönök szépen!!
Lenne egy aprócska bánatom. A gépemre (SunBlade150) fel akarnám telepíteni a linuxomat (Aurora Linux, de az állítja magáról hogy RedHat származék), el is indul a telepítő szépen, felismeri a vasat, az ide eszközöket is, a hdd-ket, de a partíciók kiírásakor kirogatja sokszor hogy:
hda: lost interrupt
meg
hdb: lost interrupt
és mindent jól csinál tovább csak olyan lassú mint egy bánatos anyacsiga. Jellemző: tíz perc per további sorok.
Az idékre ezt írja:
ide0 at 0x1fe02000a00-0x1fe2000a07, 0x1fe02000a1a on irg 4,7cc
ide1 at 0x1fe02000a00-0x1fe2000a07, 0x1fe02000a1a on irg 4,7cc
Egy kis segítséget kérnék. A RedHat 9.0 nem enged olyan felhasználóneveket létrehozni amiben "." van (pl. l.kertesz).
Az eddigiekkel ilyen gond nem volt, nem is találok semmilyen beállítási lehetőséget a konfigurációs filekban.
A köv. gondom lenne: nem tudom feléleszteni a Realtek 8029 AS hálókártyámat. Elég kezdő vagyok, ezért a hozzáadott SCO Unix drivert nem tudom telepíteni.
Minden segítséget előre is köszönök.
Üdv:vivalfa
Egy buta kérdés:
Az srpm .iso-król lehet rendszert telepíteni, vagy csak a már telepített rendszer lehet belőlük bővíteni? (pl. RH9 esetében)
Ha telepíthető belőle (srpm-ből) is rendszer akkor van valami extra trükje?
- En is bemasoltam egy konyvtarba az osszes rpm-et es onnan az rpm progival kezzel installalok. Egy ket fuggosegnel nem nagy problema.
- Es van apt-hez hasonlo telepites, ugy hivjak, hogy apt-get :) Bocsi :)
a http://download.fedora.us/fedora/redhat/ -rol elindulva a megfelelo RPMS.stable konytvarban megvan apt neven, innen letoltheted es telepitheted. Ez ad egy szervert de en ezeket hasznalom:
rpm http://fedora.quicknet.nl/fedora fedora/1/i386 os updates stable
rpm http://ayo.freshrpms.net fedora/linux/1/ir386 freshrpms
sziasztok!
rpm csomagok telepitesehez szeretnek segitseget kerni...
egyrészt bosszantó, hogy allandóan cserélgetni kell a fedora core1 cd-ket, ha több csomagot akarok feltelepiteni, masreszt jo lenne, ha esetleg lenne olyan lehetoseg, hogy a webrol is lehessen telepiteni, es ha telepitek egy csomagot, akkor a fuggosegeket is leszedi hozza...
kérdéseim:
- miként tudom megmondani a Add/Remove programnak, hogy honnan szedje az rpm-eket (bemasoltam egy könyvtárba az összes cd-t és jó lenne ha onnan szedné a csomagokat)
- van-e olyan program és szerver ahol friss rpm-ek vannak fent, csoportositva és apt-hez hasonló telepitést lehet használni?
Segitsegeteket nagyon köszönöm!