Megtisztelsz! Már megint "majdnem teljesen" egyet kell értenem Veled (is), de a jövedéki adónak van még egyfajta szabályozó szerepe is. Ezen keresztül lehet a káros szenvedélyekről a népet leszoktatni. Márpedig a sok kőolajszármazék elfüstölése meglehetősen káros szenvedély :-)))
Jelenleg a környezetünkben nálunk a legmagasabb az üzemanyagok ára, a jövedéki adó miatt.
Ha nem lenne ennyire mohó a mai kormány,(de az elődei is) módja lenne csökkenteni az árakat, úgy hogy a költségvetést se érje kár. Az országon átzúduló tranzit véletlen sem tankol nálunk a, csak útjainkat teszi tönkre a magas árak miatt. Ha a jövedéki adó érdemi csökkentésével pariba hoznák a szomszédos országok áraival az üzemanyag árakat, a növekvő fogyasztás miatt a költségvetést szerintem nem érné kár.
"Bár szinte egyetértek Veled, de azért mégiscsak piacidegennek tartanék bármilyen olyan hatósági árat amely a világpiactól elrugaszkodva atyáskodna a magyar autósok érdekében."
Végignéztem a topicot, a többi fikázás vagy off, erre talán érdemes reagálni:
A benzinárat nem azért kell szabályozni és a jövedéki adót változtatni rajta, hogy az autósnak jobb legyen (és az akt. kormánypártokra szavazzon), hanem hogy a nagy árváltozás ne lökje meg az inflációt. Az Orbán és a Medgyessy kormány is használta/használja ezt az eszközt - nagyon helyesen. (Pedig a költségvetésnek ilyenkor jól jönnének a nagyobb adóbevételek.)
Csak ez a bentinár még mindig feleannyi mint a Mo-i. Ez az, ami nem mindegy.
Egyébként az USA beli benzinár sokkal érzékenyebben reagál a nyersanyagár változásaira, mivel a nyersanyag sokkal nagyobb hányaddal van jelen benne mint Mo-on.
Én csak azt nem értem egyébként, hogyha 66 helyen kiszámolták már, hogy a magas jövedéki adó miatt az ország n milliárd forintot bukik évente a benzinturizmuson. Akkor mi a fészkes francért nem lehet úgy csökkenteni az árat, hogy a bevétel ne változzon?
En az usarol beszelek.Itt ment fel 3 ev alatt kb duplajara a benzin:-))Soha nem volt itt Louisianaban 2 dollar feletti benzinar,most viszont van.
Na az is igazsag hogy senkit nem vagott eddig foldhoz.
A villanyszamlam kb 12 eve ugyanannyi sot olcsobb lett valamivel.
Lehet, hogy új az infó, de még csak 2 éve van új kormány. Egyébként vegyél elö egy 2002 májusi gázszámlát, és nézd meg, hogy mennyi a m3 ára, és hasonlítsd össze a mostanival! Én megtettem. (42 illetve 45 Ft.) Ez nem éppen a duplája.
(24) is: Ó, az ember ellenzékben nagyon találékony!
Meg frusztrálja is öket, hogy 1-2 olyan dolgot ez a kormány csinál meg, amit ök is akartak, de nem sikerült. (M5 matrica, aradi szobor, stb.)De az MDF-nek is most jut eszébe minden. Most olvasom, hogy el akarja törölni az örökösödési iletéket. Hát Ibolykának 4 évig nem volt rá érkezése, pedig a focival se kellett foglalkoznia...
2000-12-28 12:02:10 (25)
"A fuvarosokkal történt megállapodás szerint elvileg addig nem emelik a jövedéki adót 6%-kal, míg a kőolaj 25 dollár felett van. Na most már lentebb van, így szerintem is emelik a jövedéki adót." http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9015613&uq=137
Mielőtt agyvérzést kapsz a nagy komcsizásban, a Fidesz miért nem csökkentette az SZJA-t, amíg hatalmon volt, és állítólag olyan remekül mentek a dolgok? Miért akkor akarja csökkentetni, amikor forráshiányos a költségvetés?
hülyeség volt ezt a topikot felhozni, ugyanis az árufuvarózók nyilatkozták miheztartás végett a napokban, hogy az előző kormánnyal meg tudtak egyezni amikor magas volt a benzinár.
első kormányülésen mindent visszavontak..többek között a 13. havi nyugdij oroszállamadósság terhére történő bevezetését ..
(1)2002. május 8. (részlet) Orbán Viktor: az erre vonatkozó rendeletet mi elkészítettük (2) 2002 május 31 GÁL J. ZOLTÁN A kormány tárgyalt ...ebben a javaslatban 33 olyan korábban meghozott határozat szerepel amelyeknek a dátumai májusiak, tehát már a választásokat követően születtek. ....A kormány intézkedett abban a tekintetben is, hogy az elődök által a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádiónak szánt hitel mögé megígért kormánygaranciát, kezességvállalást visszavonjaorosz államadósság végleges rendezéséről szóló korábbi kormányhatározatok kerüljenek visszavonásra
Figyu komcsika! A Fidesz 20% jöv adó csökkentést akart, amit a komcsikkal teli parlament bolsi többséggel leszavazott. Nem kell a csúsztatás. A másik dolog pedig az, hogy ha jók az infóim, akkor a MOL is a baráth meg a meggyesi kölykökkel dolgoztat. Valszeg azért, mert a nagy tulajok mind komcsik, akik most nagy hirtelen EUkomform kapitalisták lettek, hogy égessék meg ?ket. 5 szóval a kormányt, a maszopot meg az összes ismer?süket, meg a rokonukat így lehet nevezni:Jézusban nem hív? tolvaj banda. Most finom voltam. :o)
Bár szinte egyetértek Veled, de azért mégiscsak piacidegennek tartanék bármilyen olyan hatósági árat amely a világpiactól elrugaszkodva atyáskodna a magyar autósok érdekében. Magam ellen beszélek, hiszen tömegközlekedést gyakorlatilag egyáltalán nem használok és Qva jó lenne garantáltan olcsón venni a benzint, de elfogadom, hogy fizetnem kell, mégpedig változó árat és mindig sokat :-(
Sőt, jut eszembe a betegellátásnál a betegek szükséges gyógyszerei társadalmilag tán fontosabbak, mint az autósok szabad választásából adódó többletköltségének kérdése. Járhatnék kerékpárral és akkor (eltekintve az ólomterheléstől) tán még a gyógyszerkasszából is kevesebbet kéne rám költeni. Ehelyett meresztem a valagam a kocsiban, elhájasodok, elmeszesedek és temérdek pénzébe kerülök majd a kasszának :-)) :-(
(Azért tisztában vagyok vele, hopgy nem csak én közlekedek, hanem az árukat is szállítják, így begyűrűzik minden árba a benzin..)
Ne keverd össze, nem ugyanaz. A gyógyszerek esetében ugyanis a kormány azért vezette be a gyógyszerár-moratóriumot mert szerinte a gyártók túlpromócionálása miatt nem tartható a gyógyszerkassza. Az a gyógyszerkassza amit a járulékokból és adókból az adófizetőktől vesz el az állam. A benzin ebből a szempontból nem ugyanilyen "termék".
A párhuzam legfeljebb ott lehet, hogy a jelenlegi kormány a nem támogatott gyógyszerek árát is csökkentette holott ehhez neki a kihirdetésen kívül nincs is köze. Ha tehát következetességet lehet és kell valakin elvárni akkor az a jelenlegi kormány lehet: tessék bizony a benzin esetében is hatósági árat bevezetni és megkérni az olajtermelő külföldi profitéhes nagyvállalatokat, hogy a Magyarországon megszerzett jövedelmük egy részét -már csak a túlpromócionálás miatti forgalomnövekedés miatt is- csengessék vissza az államkasszába.
Sorba fognak állni, hogy élhessenek a lehetőséggel, meglátod.
érdekességként felhozom, látszódjon, hogy mit jelent a politikában ha valaki hatalmon van vagy ha ellenzékben....
Most valami olyat hallottam, mintha a Fidesz javasolta volna a hatósági ár bevezetését a benzinnél. Még nem telt el egy hónap azóta, hogy a piacellenes gyógyszerár intézkedések ellen léptek fel. Egy picit lassabban az ideológiai csavarokkal!
Félreértés ne legyen tudom, hogy kormányon mindenkinek jól jön a biztosan befolyó benzin adó.
De ne tessék már annyira rövideszűnek nézni, hogy hetente más álláspontért kelljen tapsolnom :-)))