Topicfelhozatal...
Másfél éve itt valaki azt mondta, kerülendő a Panasonic és a Sony.
Másoktól épp azt hallom, ezekből válasszak?
Ez is olyan, mint a magyar politika? Bots, ez nem idevaló, tudom.
Barátom, aki egy éve 72 cm-es 100 Hz-es Sony tulaj, nagyon dicséri. Azt mondja, vegyek olyat, mint az övé Esetleg Panasonicot. Thomsonos ismerőseim szerint vegyek olyat,mint az övék. Bár annak van valami apró hibája, de nagyon jó így is, de a Sony-t kerüljem.
Hogy van ez?
A képcsőben lévő "ágyúk" rálövik az elektronokat
a "maszkra" (ezt egy sűrű kifeszített fémhálónak képzeld el) és ebből lesz a látható kép.
Namost, ha ez a művelet nem századmilliméterre pontos, tehát az elektron nem oda megy ahova kell, ebből lesz a konvergencia hiba.
Egyszerűen Pl. így tudod megnézni:
Kapcsold a TV-t Teletextre.
Bal felső sarokba P100 kiírva fehérrel.
A fehér 0-k mellett, szellemkép szerűen más színü pont (piros, kék) ne, vagy nagyon kevés legyen.
A 0-tól való oda nem illő képpontok távolsága is számít. Minél nagyobb a fehértől való "szellemkép"
annál roszabb a képcső. (Ne nagy távolságokba, max 1-3 mm-be gondolkodj, hiszen a fenti példa a képcsőnek nagyon pici részét nézi)
Remélem valamennyire érthető, de egyszerűbb most nem jut eszembe. Éjjel 2óra van :)
Ezek szerint egy sima elosztós átalakító kábellel megoldható? Nem fog összegabalyodni a kimenő-bemenő jelek?
Nem, nem fog. A Tv scart-ja ugyanúgy ad ki audio és video jelet. Pl. Ha csak a tv-dbe tennél antennát és összekötnéd a videóddal scart-tal, a videót AV-ra raknád, ugyanúgy lehetne fölvenni a tv-ből.
Azér a biztonság kedvéér kipróbálnám a helyedbe, hogy a megvásárlandó tv scart csatlakozóján be van-e kötve a hang és kép kimenet. (bár bekötve szabványos, de nehogy később meglepetés érjen)
Konvergencia kapcsán mire figyeljek a teletexen? Vízszintes-függyőleges vonalakra?
Mindkettőre, bár ez képgeometria és nem konvergencia. Ha a sík képcsövet választod tökéletes úgy sem lesz, maximum Te elfogadhatónak találhatod.
A Teletexten valahol található tesztábra, azon a legjobb megnézni és itt ellenőrízhető a konvergencia hiba is.
(ha nem tudod mi a konvergencia hiba, szólj és leírom)
Köszi szépen! A bekötési kulcs stimmel, más forrásból nekem is megvan. A scart-RCA dolog nagyon jól hangzik, ugyanis a video RCA-s. Ezek szerint egy sima elosztós átalakító kábellel megoldható? Nem fog összegabalyodni a kimenő-bemenő jelek?
Konvergencia kapcsán mire figyeljek a teletexen? Vízszintes-függyőleges vonalakra? Egyébként Panasonic a képcső.
Az euroscart bekotese a kovetkezo:
Forras egy NORDMENDE tv kapcsolasi rajza.
01 audio ki jobb 0.5V RMS
02 audio be jobb 0.5V RMS
03 audio ki bal
04 audio nulla
05 video B nulla
06 audio be bal
07 video B be 0.7V RMS
08 AV 12V
09 video G/V nulla
10
11 vido G/V be 0.7V RMS
12
13 video R nulla
14
15 video R be 0.7V RMS
16 blanking be
17 video nulla
18 blanking nulla
19 video ki 1Vss 75ohm
20 video be 1Vss 75ohm
21 chassis nulla
Az 1-es lab az egyenes vegen van.
A 21-es a megtort vegenel.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21
2 4 6 8 10 12 14 16 18 20
Az infót a net-en találtam, remélem jó.
A videód, ha nem Scart-os, hanem RCA-s, sokkal könyebb a dolgod.
Veszel 1db sztereó scar-rca átalakítót, aminek az egyik végén scart van, a másikon 6db RCA. (video be-ki, 2xaudió be-ki=6db)
Összekötöd a tv-t a videóval és a maradék 2 audió RCA-t tovább viheted az erősítőre.
Végül egy tanács: Ha annyi tetszik a sík képcső, legalább vásárlás előtt nézd meg alaposan a képgeometriát, pl. teletexten, mert a sík képcsöves tv-k, főleg a relatív olcsó kategóriások képgeometriailag rosszak, továbbá konvergencia hibásak.
De hát a divat .............
"hamár itt tartok szerintetek hol lehet ésszerű áron megválni egy teljesen használatlan, mindenféle papírokkal, garanciával rendelkező pl tévétől vagy bármilyen más híradástech kelléktől?"
én felülöttem az arany oldalaka a bizományi boltoknál, van kifejezetten használt műszaki cikkekkel foglalkozó cég, nem is egy. és csak tökéletesen működőképes cuccot vesznek át
ellenben én nem tudok mit csinálni a régi (20 éves) sony-val... kell neki 4-5 perc, mire bemelegszik és normálisan fogja a csatornákat, de utána jó. így viszont sehol sem veszik be... szemét?
ki mit tud az AIWA tévékről? jók, rosszak? van bármi tapasztalat?
amiért kérdem. van egy tartozásom egy munkából amit valszeg AIWA "hardverben" fogok megkapni. a válasz alapján tehát azt akarom megtudni, hogy érdemes-e tv-t kérni, el lehet azt adni vagy sem.
mielőtt bárki bármiféle rosszra gondolna tényleg arról van szó ami írok, nem azt akarom eldönteni, hogy milyen cuccot csórjak a boltból :)))
hamár itt tartok szerintetek hol lehet ésszerű áron megválni egy teljesen használatlan, mindenféle papírokkal, garanciával rendelkező pl tévétől vagy bármilyen más híradástech kelléktől?
Kis segítséget szeretnék kérni kiművelt szakiktól. A kiszemelt készülék esetében a csatlakozók miatt hezitálok, ugyanis az előlapi AV és fejhallgató kimeneten, na meg az antenna bemeneten kívül mindösszesen egy darab scart csatlakozója van. Egyébként egy teljesen korrekt síkképcsöves, sztereo, jóformájú tévé lenne.
A helyzet az, hogy a videót kénytelen vagyok rátenni a scartra, ugyanis a videó antenna jelén (a teljes intervallumon) a kábeltévék rendesen bezavarnak, tehát azt nem használhatom. Így nem marad szabad csatlakozó arra, hogy a hangot kivigyem az erősítőn keresztül, hacsak nem a fejhallgató kiemeneten, de az elég idétlen dolog. Ezek után a következő megoldások jöhetnek szóba:
1. Az üzletben az eladó ajánlotta, hogy kapható scart elosztó, ami egyből kettőt csinál, de átkapcsolós a ketyere, tehát egyszerre csak egyik kimenet él. Van valakinek tapasztalata erről??
2. A scart az ugye egy 21 tűs csatlakozó, melyek között megvannak a különböző ki és bemenetek. A probléma, hogy a szabványos dugó az összeset lefedi, még akkor is ha nem használja mindegyiket. Azon gondolkodom, hogy vajon megoldható-e, hogy kis házi barkácsolással olyan csatlakozót eszkábáljak, hogy csak a megfelelő tűkre dugom rá a kábelt, tehát a bemeneti tűkre a videoból érkező jelet, a kimeneti tűkre meg az erősítő felé vezető kábelt. Meg lehet ezt csinálni? Próbálta már valaki? Tudom, hogy melyik tű milyen funkciót lát el, de nem vagyok benne biztos, hogy egyazon scart hogyan viselkedik, ha így kezelik, másrészt vannak valami földelő (?) tűk is, amiknek a szerepével nem vagyok tisztában. Infót kérek!!!
aham, ez az. 110e volt, ugyanannyi, mint a 4506-os. de mondom, pont azért, mert már nem volt raktáron, és azt a darabot hoztuk el ami ki volt rakva. a hangja néha dobozos egy kicsit, de lehet vele játszani, sztem egész jóra sikerült beállítani.
70 cm
10 oldalas Smart Text teletext
Contrast Plus
Smart Picture
Smart Sound
Smart Listening (hangerőkiegyenlítő)
Plug & Play
BlackLine-S képcső
Incredible surround sound 10 W RMS
Mennyi volt? Ez a "Smart Listening" azt jelenti, hogy a különböző hangerejű adókat azonos hangerőre szabályozza?
Szomszédomnak is Philips-e van, de az nekem speciel nem tetszett, főleg a hangja volt nagyon tompa és doboz.
nos, megvan a "kicsike"
philips lett, pillekönnyű 70 cm-es, Blackline S képcsővel, és 20 rugóval olcsóbban, mivel kiállított darab volt :-)
jelentem, csúcs a gépezet. kényelmes menürendszer, képet és hangot egyaránt jól lehet szabályozni... ajánlom mindenkinek
5106-os típusjelzésű egyébiránt
"3. Első ránézésre kiszűrném azokat a tv-ket, amik formailag nem tetszenek" - na itten van a nyúl elásva! Ha síkképcsövest keresek, akkor máris belebotlok abba a nyomiságba, hogy az összes gyártó undorító szürke és ezüst színekben pakolja a polcokra a tévéit. Most ez a trendi:(
közben leszarják, hogy nekem a fekete tévé jobban tetszik.
Mondjuk eddig meg azokat szarták le, akinek a fekete nem tetszett - tényleg mért nem lehet egy hatvan-nyolcvan-száz-kétszáz ezres cuccra többféle színű műanyag kasznit kínálni???? Gyrekbiciklik és kínai pólok esetében már megoldott dolog a színválaszték...
Mi most cseréltük le a kb. 10 éves Samsungunkat egy újabb példányra (Plano), a videoval együtt.
A réginek már elég homályos volt a képcsöve (még az eredeti van benne), most szegénykém arra vár hogy a számítógépben ki legyen cserélve a videokártya egy TV-outosra.
A régi videónknak viszont volt valami baja, mert a kazetta kijelző néha magától villogott üres állaptban is, meg háromhavonta rájött a dili és kikapcsolta magát, vagy csatornát váltott. Ezt megcsinálta két-három alkalommal, aztán pár hónapig megint nyugton volt. Ettől eltekinve mind a mai napig tökéletesen működik.
Mit tennék, ha most kéne tv-t vásárolnom.
1. Megszámolnám mi az a max. összeg, amit ki tudok adni. (kp vagy részlet)
2. Elmennék egy üzletbe, ahol nyugodtan végig tudom nézni, mi a választék az adott árfekvésben.
3. Első ránézésre kiszűrném azokat a tv-ket, amik formailag nem tetszenek. (tudást nem venném figyelembe, mert ezt kell bámulnom kikapcsolva 5-6 évig)
4. A megmaradt tipusokat keresném az interneten, hogy a tudásukat megismerjem. (TXT, PIP, infó, beépített óra, programozható időzítés). Esetleg szaküzletben kikérdezném az eladót, de csak akkor, ha normálisnak (hozzáértőnek) találnám. Tesztkérdés pl. hány oldalas a TXT memóriája. Ha az a válasz, hogy 99 csatorna, akkor nem nyert.
5. A szűrőn elvileg 2-3 tipus marad. Feltenném a kérdéseket mondjuk itt a topicban, kinek mi a véleménye.
6. Akcióban megvenném a legolcsóbbat. (bocs ez vicc akart lenni :-)))
7. Megnézném, hogy a videóval milyen kábellel tudom összekötni. (Euro, RCA, SVHS). Minél több csati van, annál jobban jöhet később. Pl. elöl is van csati, akkor videókamera, digifényképezőgépnél nem kell szétszedni a szekrénysort.
8. Kipróbálnám valahol, hogy milyen a távirányító. Milyen szögből tud kapcsolni, milyen messziről. Ceruzaelemmel vagy mikroelemmel megy.
Aztán megvenném és nem örülnék annak, hogy két hét múlva kijön egy újabb tipus hasonló árral, de nagyobb tudással.
Amennyire én tudom, a mozifilmek ilyen méretben készülnek. A normál tv képe két dolgot tehet. Levágja a kép két szélét és így a közepét látod, de teljes képernyőn. Megmarad eredeti mszélességében, de fent és lent fekete csík marad. A számítógépek már tudnak teljes kitöltést is, de a kép torz lesz. A 16/9-es tv megvétele után érdekes lesz a szélesvásznú film, mert azt várná az ember, hogy eltűnnek a fekete csíkok. Sajnos nem, mert az adás eleve ilyen. DVD tudja csak ezt eltüntetni, meg majd esetleg a digitális tv. Én akkor vennék ilyen tv-t, ha sok sok DVD-t tudnék nézni rajta.
A tükröződésre gondoltam. A domború képernyőn az éjjelilámpa visszatükröződése kb 5 cm. Ugyanez a lámpa sík képernyőn egy az egyben visszatükröződik. Megoldás: az éjjelilámpát a tv mögé kell tenni (ha lehet, de nálunk nem)
ellentmondanék, a Samsungot illetően. Vettem már 51cm-est és 70-t is, de egyiknek sem tökéletes az eltérítőrendszere, a függőleges "vonalak" sosem függőlegesek. Pedig nem ugyanazon a kábelhálózaton működnek. Más baj nincs velük, a kisebb már 5 éve megy gond nélkül, ill. készenléti üzemmódban egy kicsit zizeg.
Szóval, ma már inkább másmilyent vennék, bár az áruk kedvező volt.
Alapvető ökölszabály (évtizedes kábeltv-s és egyéb tapasztalat alpján): PHILIPS, SONY, PANASONIC készülékek nagy ívben kerülendők! Csak a név van, mögötte semmi
Ezzel nem tudok teljes mértékben egyetérteni. A stúdiótechnikában is nyilván a szart keresik drágán, azért van ez a két tipus. A Nokia tudtommal gumicsizmát és a vele rokon mobiltelefont gyártja. A TV-it csak elkereszteli Nokiára, mint a legtöbb gagyitv "gyártó" International,Westel meg egyéb marhaságok (igaz, nekem van egy Goodmans nevű szintén ismeretlen "gyártó", borzalmas rossz képpel, de rengeteg szolgáltatással, ami kicsit hiányzik a Pana-ból). A Thomsonnal egy kicsit más a helyzet. Én egy hét után visszavittem, mert maxi kontraszton volt csak élvezhető a képe. Kicserélték egy másik tipusra, (szintén Thomson) de azzal is ez volt a helyzet. Ekkor vettem Panasonic-ot. Ez most 2/3-nál is produkálja a megfelelő kontrasztot. Az is igaz, hogy amerikában nagyon sok Thomson tv van (és egymillió légy nem "tévedhet", mikor a lócitromon eszeget, mondta az egyszeri lány világos hajszínnel). Úgy tudom kb. 1/3-a az összesnek. Nekem nem jött be, de attól még lehet nagyon jó.
A PIP a Picture in Picture, vagyis kép a képben funkció. Valamelyik sarokban egy pici képen egy másik adó műsorát látod hang nélkül. Általában azok szeretik, akik rengeteget kapcsolgatnak ide-oda, és nem akarnak lemaradni egy műsor kezdetéről. A leggyakrabban csak az AV bemenetet tudja kitenni sarokba. Mivel Panasonic videód van, meg tudod ítélni, hogy mennyire vagy elégedett a márkával. TV-ben merem ajánlani. A 10 éves Sony tévék minősége is nagyon jó. A mostaniakat nem ismerem. Videóm is Panasonic, de a kezelhetősége borzasztó. A távirányítója is nagyon pocsék, szinte csak szemből működik. Amúgy a kép minősége nekem tetszik. Javasolnám a 100 Hz-es TV vásárlását is, mivel sokkal "nyugodtabb" a képe. A teletext is nagyon hasznos tud lenni, és a mostaniakban már sok oldalas memória van. Hallottam valami infó funkcióról is. (Az éppen futó adásról ad információkat; rendező, film címe, szereplők, de nem tudom konkrétan mi ez)
A lapos képcső előnye a torzításmentes kép (elvileg). Hátránya, hogy az éjjelilámpa képe sokkal nagyobb, mint a régieken. :-))