Nemrég találtam egy nagyon jó progit, Billentyűkalauz a neve. Magyar nyelvű és az benne a különösen jó, hogy értelmes szavakat kell írni, nem mindenféle összevisszaságot, Vannak benne játékok is. Billengyűkalauz Gépírásoktató
Én is kb. 3-4 hónapja tanulgatom. Tök béna voltam a betűkhöz. Nem tudtam pontosan, hogy melyiket melyik ujjammal kell leütni. Most már egész jól megy. Még nem vagyok olyan gyors, de vakon le tudom ütni az összes betűt. Tök jó ez a nettype-os program (www.nettype.net).
Kitartás! Én 3 hónap alatt tanultam meg!
(Ennyi idő alatt sok gyakorlással lehet rögzíteni a billentyűk helyét..)
A tempó pedig a használattal javul...
Na, nekialltam en is gepelni, egyelore csak az alap betuk (asdf jkl;) + 'e' + 'i' -ig jutottam. Asszem minden nap megcsinalok egy lecket majd, felteve hogy lesz hozza kedvem :)
Egyebkent a TypingMaster -t hasznalom, sztem nem rossz progi.
Sok sikert mindenkinek! :)
Bocs, hogy belepofázok. Mégcsak gyakorlok, most mutatkoztam be a másik topic-on. Újonc vagyok.
Mint ex-gépíró az jutott hirtelen csak eszembe, hogy nemcsak a billenty?zetet, hanem a monitort se szabad nézni. CSAK a szöveget (vakírás). Aki mind a hármat nézte egyszerre az háromszögelt. Hát hirtelen ennyi. Tanácsot nem tudok adni 5 éve tanultam, de akkor 4 éven keresztül, és megtanítottak. 3500 leütés/10 perc.
kedves;
ha tudnám előre hogy még 12 év múlva is gépelni fogok akkor biztos nem keresnék én sem programot:)))
végűl is egy évtized alatt lekopnának az ujjaim...
Hali!
Ehhez én is hozzászólnék. Suliba tanultam én is abból a kemény könyvből. Mindig a monitor elé kellett rakni, mert az óra végén a tanár kinyomtatta és kijavította a hibákat. A lényeg az alapállás. Az f-n és a j-n nem véletlen vannak azok a pöckök:) azokra kell rakni a mutató ujjat és utána sorba a többit. A hüvelykujjak vannak a szóközön.
A számokat elég nehéz megtanulni, azt szerintem nem is muszáj erőltetni.
Sok sikert!
Mi ezt ugy oldottuk meg, hogy sajat fejlesztesu gepiras oktato progink volt, amin osztott kepernyoben volt a szoveg. Felul lattad a gepelendo dolgot, alul meg az utolso harom sort abbol, amit gepeltel. Illetve kis kockakat a betuk es pottyoket a szokozok helyett, igy nem foglakozhatott a delikvens azzal, hogy elcseszte-e, vagy sem. Emellett a program konfiguralhato volt hibahatarra, es leutesszamra is, ill. volt dolgozat uzemmodja is. (Mar evek ota nem tanitok, ugyhogy nem tudok progit adni, sajna.) A cel valojaban a billentyuzetkezeles elsajatitasa volt, nem a profi gepiras, de aki nagyon szorgos volt, az kb. fel ev alatt eljutott a 1500-2000 leutes / 10 perc / 0,2-0,5% hibaig. A minimumszint elso ev vegere az 1000 leutes / 10 perc / 1,33% volt.
Még azért azt hozzátenném, hogy lényeges, hogy ne akarj minden betűt egyszerre megtanulni, egy napon. És mindegyiket gyakorolni kell legalább egy órán keresztül folyamatosan, hogy rögzüljön.
Szvsz a monitort lehet nézni (én is nézem), csak a billentyűzetet nem.
köszönöm mindenkinek!!!
nagyon rendesek vagytok...ugyhogy minenkepp neki kell fogjak megtanulni gépelni;
nehez lesz mert lusta vagyok+nehezek az ujjaim+nehez nemnezni a bill.;
de tanulni fogok!
monitor nézésének elkerülése végett nálunka a tanár kikapcsolta a monitort. jó módszer :))
a billentyűzet nem nézéséhez tényleg akaraterő kell.
én is könyvből tanultam, szerintem jó módszer, bár az elején baromi uncsi, utána már tök izgi, mikor már ügyes az ember :)
nálunk is próbálta a tanár, hogy zenére gépeljünk, és szerencsétlenségünkre mindig lou bega kazettát hozott, úgyhogy a mambo number 5-ra kellett ütemre kopácsolnunk :) szörnyű idegesítő volt.
jó tanulgatást, amúgy szvsz nem egy nagy vászisztdász, csak egy kis kitartás kell hozzá meg türelem!
Sziasztok!
Ha beledumálhatok: én arra is emlékszem, hogy minden órán csak két betűt tanultunk meg.
Az alapállás csak azt jelenti, hogy azokon a betűkön kell tartani az ujjaidat. Megtanulni és gyakorolni azt is egyenként kell.
És tényleg hangosan kell mondani.
Nagy türelem szükséges hozzá:)) De szerintem érdemes. Nekem nagyon sok elônyt jelent az életben.
ok. jogos a két pont. télleg nekem is nehéz volt átszokni az elektronyikusra, sőt még arról a számitógépre is. pl a számitógép billentyüzet ugye szükösebb, alig fértek/nek el az ujjaim rajta.:O)) de meg lehet szokni.
én valami nagy ronda zöld gépezeten tanultam. nem is emléxem már a nevére....de az tény, hogy a bőrkeményedés mindennapi dolog volt.:O))
tényleg igy zajlott az óra: a ku a ipsz a i a es vé es iksz es dé ...bla bla...:oDDDDD
a szóközre meg köz-t kellett harsogni.:O))
ja és mégvalami eszembejutott (hehe nosztalgia rulz.:O)). irás után (már mondatok és szavak egyedül) amit elrontottunk abból kellett mittoménhány sort irni büntiből.:O)) kemény volt az öreglány, leellenőrizte.:O))
Azért ne tanuljon/gyakoroljon mechanikuson, mert ahhoz teljesen más kéztartás szükséges! A mechanikusoknak olyan meredek a billentyűzete mint a Mount Everest, a számítógépé meg (aminek nem kéne bámulni még a monitorját se) gyakorlatilag teljesen sík. Ha az a "rossz" kéztartás rögzül benne, megszenvedi, mire átszokik a számítógépre, vagy esetleg elektronikus írógépre (én anno Robotronon tanultam).
Arról már nem is beszélve, hogy a mechanikus gépen teljes erőből, valóban ütni kell a billentyűt, itt meg épp csak ráhelel az ember, aztán már meg is jelenik az írott jel a monitoron.:) Ha megszokja, hogy erőből kell ütni a billentyűt, olyan ismétlései lesznek, mint nekem a legelső gépírás órámon, amikor az asdf így nézett ki: aaaaaaaaaaaaaaassdffffffff :)) Addig én is csak mechanikus gépet láttam:))
Amúgy tényleg, mi is alkalmaztuk a bemondásos módszert, amikor minden egyes betűt mondani kellett hangosan, talán még a szóközt is. És nálunk is röhögőgörcsbe fulladt az első néhány óra, aztán megszoktuk.:)
Igen, az asdf(szóköz)jklé(szóköz) az alapjállás. Ezt sokat kell gyakorolni, idővel a megtanult betűkkel együtt. Ez egy amolyan "viszonyítási alap", bármilyen betű megtanulásához a legelső lépés, hogy "felveszed az alapállást", és ha mondjuk a "t" bötűt tanulod, akkor a bal kezed mutatóujját az "f" betűről kinyújtva találod meg. Remélem nem feleslegesen részletezem:) Szóval ha - az előbbi példánál maradva - a "t" betűt tanulod, akkor felveszed az alapállást, és gyakorolod, hogy ftf(szóköz)ftf(szóköz), és ebből csinálsz mondjuk 5 sornyit.:) Aztán szavakat alkotsz belőle (mondjuk: kést) és abból is írsz pár sornyit. Aztán ha több szót tudsz az adott betűvel, akkor a szavakat kombinálva írsz sorokat.
Én anno első másodikban mechanikuson tanultunk. hú wazze első héten nem éreztem az ujjamat.:O))
csak harmadik évtől tértünk át elektronyikus gépre.
szerintem megfelelő az elektronyikus is, de a mehanyikus is jó megtanulni rajta. persze manapság már nem is tudom van e valahol mehanyikus.:O))
wilhunting, szivesen oktatunk itt virtualy.:O))
természetesen asdf jklé. asszem ugy haladtunk (jajj de régen volt mááá...:O)) hogy asdf jklé, ha ez már jól ment aqasdf jklé, aqayasdf jklé....stb.
tehát mindig csak plusz egy betü hozzá, sorban kisujjtól fel, le.
a tanitónéni szerint (aki egy őskövület nyolcvanéves mami volt.:O)) de mondjuk jól gépelt...) a lényeg hogy jó hangosan szavaljuk hozzá a betüket. na ez nagy közröhejt váltott ki első időszakban. aztán belejöttünk.
talán első évben nem is voltak még mondatok. elösször csak szavak. szerintem szerezz be valami iskolás ismerőstől a könyvet és másold le. merugye nem mindegy hogy ilyen eccerü szavakat gyakorolsz e hogy mama vagy kacsa vagy mittomén. abban jó kis bonyolult szavak voltak. (árviztürő tükörfurógép.:O)))
ja és mehanyikusban nem lehetett javitani, az elektronyikusból is kiszedték direkte a javitószallagot. gondolom ennek is valami fontossága van.:O))
A letöltés.com-on, ha jól emlékszem, van egy gépírást tanító program, keress rá. S ha elfogadsz néhány tanácsot egy sokéves tapasztalattal rendelkezőtől, akkor íme:
- Gyakorolj sokszor sokat és még többet.
- Először ne szavakat akarj leírni, inkább betűkapcsolatokat gyakorolj, ha azokat tudod, akkor szavakat. Mondatokat csak akkor, ha már minden egyes betű helyét jól ismered, plusz az írásjeleket, nagybetűket is. Célszerű fokozatosan haladni.
- Ahhoz, hogy ne tévedj el folyton a billentyűk között, meg kell tanulnod az alapállást (szerintem ez nincs benne a tanító programban), ha érdekel, később kifejtem bővebben.
- Soha ne rohanj az írással; még ha úgy érzed, meg is tudod csinálni az adott feladatot (pl. szó leírása) hamarabb, nem érdemes sietni, ugyanis a cél az, hogy az agyad automatikusan rögzítse, hogy bizonyos betűkhöz, betűkapcsolathoz hova mozduljon az ujjad. Ez csak úgy alakulhat ki, ha lassan csinálsz mindent, legalábbis eleinte mindenképp. Ha jól csinálod, a végén anélkül fogsz tudni gépelni, hogy gyakorlatilag oda sem figyelsz.
- Ugyanezen célból (hogy automatizáld a mozdulatokat) ne nézd a billentyűzetet:) Na jó, abba még senki se halt bele, ha néha-néha odasandított, hogy hol is vannak az ujjai, de tényleg csak néha, na már nagyon elkeveredtél. Egy jó módszer (mert az lenne az ideális, ha a monitort se néznéd): csukd be a szemed, és gyakorolj úgy.
- Amikor már több szót is le tudsz írni, akkor próbálj meg zenére gépelni. Ez a köv.képpen néz ki: valami olyan zenének az ütemére, ami monoton (tehát egyenletes, nem változó) ütöd le a billentyűket. Egy ütem-egy betű, ritmusra. És las-san, tehát nem érdemes a legdiszkósabb slágereket alkalmazni.:) Ez sokat segíthet, magabiztosabban találod meg tőle a bötűket.
- Mechanikus írógépen ne kezdj gyakorolni semmi esetre!
Most ennyi jutott eszembe, ha lesz még kérdés, szívesen válaszolok
Vannak kimondottan e célra kifejlesztett progik, amik állítólag jók. De mint mindenhez, erre is időt kell szánni.
Anno én egy könyvből tanultam a suliban, csupa "értelmes" szövegek - asdf jklé, élkj fdsa, stb. - voltak benne, pont azért, hogy az egyes betűk helye belédrögződjön a klavin. Először csak az alap sor - asdf... - variálva, majd kiegészítve egy-egy billentyűvel, egy egy sorral s végül a számokkal.
Nekünk anno két évig (durva számítással ez kb. 160óra) volt "tananyag", de ha az ember nekiül sok-sok gyakorlással megtanulható.
Létezik egy gépírás-oktató CD, a neve Mini Office Typing Tutor, azzal meg lehet tanulni, de azt, hogy csak a moniort nézd, és ne a billentyűzetet csak akaraterővel tudod elérni.
nos a lecke fel van adva:)))
azt szeretném ha elmondaná valaki hogy kell
megtanulni gépelni ugy hogy közben a monitort nézzem nem pedig a billentyűzetet...
van erre valami program vagy hogy lehet azt elsajátitani hogy azt nézzem amit írok és ne pedig
a leütott billentyűket