Apai ágon dédapám az 1 vh idején egy kiváló katona volt, és történt egyszer mikor Ferenc József személyesen szemlélte meg a Monarchia katonáit, meglátva dédapámat, a következőt mondta: Schöne kleine man. (Szép kis ember)
Dédapám alacsony de nagyon izmos mokány ember volt.:)
Egyik ösöm Czobor Mihály, Hunyadi fekete seregének híres kapitánya volt. Nevét Budapesten utcanév örzi. Hübérbirtokként kapta a család Mátyástól Baja városát és a környezö falvakat, amit késöbb elkártyáztak. Mondjuk erre nem vagyok büszke. A család államférfiakat és tudósokat is adott a hazának. A család egyébként a régi Bács-megyei Czoborszentmihály-ból, a mai Zombor-ból származik.
Én semmit nem tudok az ősökről. Nagyanyám állandóan valami Draskóczy családot emlegetett így meg úgy, de hogy kik ők arról halvány lila gőzöm nincs. :)
Az apai nagypapam 1945-ben 16 embert bujtatott el a pincejeben, es minden veszelyt vallalva vitt nekik ennivalot honapokon keresztul. Halala utan tuntettek ki, es egy marvanytabla orzi a batorsaganak emleket (Wallenberg neve mellett felsorolva). Az apam csaladjabol csak ra vagyok buszke, pedig joforman nem is ismertem.
A sors azzal jutalmazta, hogy egyik megmentettjevel szerelemsek lettek egymasba, es a felszabadulas utan az elso hazassagkotesek egyikevel halalig tarto orok szovetseget kotottek :)
Amúgy anyai nagyapám kútfúrú volt. Jól keresett, de az összes pénzét elitta, legalábbis ahogy a Mama mesélte. Korán meg is halt, öngyilkos lett. Anyám is alig ismerte. Ráadásul Nyilas is volt, úgy hogy menekülnie kellett az egész brancsnak, mikor jöttek az oroszok befele
Apai nagyapámék pedig Németországból települtek át
Magyarországra még az első világháború körül. (Aztán hogy ez miért volt jó nekik, azt nem tudom)
Persze ez lehet, hogy OFF, mivel erre senki nem lenne büszke, de hát kit érdekel a sok nagy arc.
Családom mindkét ága érdekes múltú (anyai 1580-ig követhető), s mivel mindenki 80-90 év feletti kort ért el, a több generáción átivelő közvetlen kapcsolatnak én is sokat köszönhetek. No, meg emiatt a család egy kis múzeumra való irata és relíkviái is nálam őrződnek.
Egy különleges dolgot mellékeltem ide. Nagyatyám az I. VH-ban végig a fronton volt, kapitulációkor olasz fogságba esett (Viterbo, ma Rómához tartozik). Az esetleges fogság lehetősége miatt már előre megállapodtak nagyanyámmal egy titkosírási módszerben.
Ez egy hadifogolytábori levél, cenzúrázott (másik oldalán a cenzúra bélyegzője), a sorok közé nagyapám citromlébe (olasz fogság előnye!) mártott tollal írt láthatatlanul. Nagyanyám otthon pár másodpercre a forró tűzhelyre helyezte a levelet, és előhívta a cenzúrázatlan citromos szöveget (a sárga színű).
Jövök még, de a korábbi beírók is folytathatnák a csevegést.
Dédnagyapám testvére volt az első magyar, aki átrepülte az Atlanti óceánt. Aztán Olaszországba egy fogadásra menet lezuhant. Egyszer-kétszer volt róla műsor a TV-ben, könyv jelent meg róla, és utcákat neveztek el: Pécsett, Egerben, illetve Budapesten is, csak átnevezték Magyar Jakobinusok terére. Egyszer láttam egy hirdetést egy róla elnevezett repülős iskoláról.
Most jelent meg tavaly az Iszkaszentgyörgy története, és benne nagy szerepe van a Károlyi-Pappenheim kastélynak. Felújítás alatt áll, a kertjét is újra akarják telepíteni. A Fejér megyei könyvtár vagy akár a szentgyörgyi polgármesteri hivatal biztos naprakészebb információkkal rendelkezik.
vártörténész:) szép helyeket láthattál amíg utazgattál, irigyellek:)
a mi águnkon felettem négy generációval, vagyis az 1800-as évek végén herdálódott el egy jelentősebb birtok. megkérdezem majd hol és hogy az még a nedeczkyek birtoka volt-e valamikor.
(bocs a késői válaszért, de 6 órát tartok holnap-holnapután a hazai felsőoktatásban, és a tanoncok is megérdemlik a pontos válaszokat..)
>honnan ismered a nemzetség történetét?<
Hosszú történet. (Gyermekként, ahogy meglátott a nagyvilág, sokáig nem tudtam dönteni, hogy mérnök legyek-é avagy vártörténész. Maradt az első, de a másik máig elkísér). Szóval vázlatosan:
1) nyarakat töltöttem felvidéki váraink és főként várromjaink felkeresésével, fotózásával Detrekőtől (Kis-Kárpátok) Varannóig (Vihorlát).
2) ehhez beszereztem régi Magyarország helységnévtárakat (1851, 1913; előbbiben a birtokosok is szerepelnek)
3) íróasztalom felett lóg a falon anyai ági családom egy címereslevele (1580. február 26.-i dátummal)- indíttatás némi kutakodásra
4) hozzájutottam 'a Nagy Iván' 8 kötetéhez
5) anyám unokatestvére Nedeczkyné, a Komárom megyei familiából.
Aztán már minden konvergál a Nedeczeiektől a Palocsayakig.
teljesen igazad van, azóta én is utánaolvastam, van egy családfa-lexikon. nem felvágni akartam a dologgal, csak valamiért összekapcsolódtak bennem ezek a dolgok. szóval a nedeczkyek, nedeczeiek nevében köszönet a helyreigazításért. egyébként ha jól tudom a két nevet együtt is használták.
Az én családom a nagyapámra (apai) lehet büszke. Ő volt a takarékok és bankok országos szövetségének az alapitó elnöke, meg a Bank és föld és az Első tűz c. könyvek szerzője. Az anyai ág parasztokból, kisnemesekből áll, 300 évre visszamenőleges lehetne, ha megmaradt volna az anyakönyv az iszkaszentgyörgyi ref. parókián. Háború volt, leégett, megsemmisültek az irásos dokumentumok, és az emlékezők száma is egyre csökken.
Nem vagyok rá büszke,mivel elég bizonytalan a dolog,amolyan családi szájhagyomány,hogy egyik dédnagymamámat Bottyán Irénnek hívták,és egyenesági leszármazottja volt (Vak) Bottyán Jánosnak.
Családnevemet,mely egy (olasz?) nöi név,úgy magyarázzák az idős rokonaim,hogy egy olasz vendégmnkás lányról kaptuk nevünket,aki lányként teherbe esett,és fia (a mi felmenőnk) az ő keresztnevét kapta apa híján.
Atyai ágon volt a családunkban egy bírósági végrehajtó (nem hóhér), aki a múlt században fejtette ki áldásos tevékenységét. Közszeretetnek nem örvendett, de szakmájának nagy tudósa volt, könyvet is írt amit többször kiadtak, itthon persze a család dédelget egy-egy példányt, valamikor az 1800-as évek végén jelent meg. Címe (ha jól emlékszem): Bírósági végrehajtók kézikönyve. Szerintem rendkívül frappáns :)
Nagyapám rendőrtiszt volt, azt tartja a fáma, hogy a lakcímbejelentés intézményét neki köszönhetjük, a régi személyikben az, hogy benne van a lakcím, és ahogy azt nyilvántartják, annak alapjait ő fektette le. Valami lehet benne, mert 1945 előtti bejelentkezéssel soha nem találkoztam, pedig sokan vannak, akik a 20-as, 30-as évek óta laknak ott, ahol ma is. Szocdem volt az öreg, a kommunistákkal való nagy pártegyesülés idején leszerelték a rendőrségtől.
Az anyai ág kevésbé volt a közigazgatás rabja, pilóta és hajós került ki, de egyikük sem véste be a nevét a történelemkönyvekbe. Nem lehetetlen (bár nem is bizonyított), hogy az Angol beteg c. film Almásy László grófja is rokonunk volt.
a nagypapám volt az építésvezető a budai hídfőnél az Erzsébet híd újjáépítésénél. ha belépett volna a pártba, akkor kapott volna Kossuth-díjat, legalábbis nekem ezt mesélték ;-)
Elnézést, hogy belebeszélek családi tradícióitokba, de nem teljesen helytálló amit írsz. A Nedeczkyek eredete valóban olyan régi, de nincs köze Nedec(z)hez. Családod a Trencsén megyei Nedecsa után kapta nevét és ott birtokait (kastély is van). Nedec (a dunajec parti vár és falu) Szepes megyében van ill. volt, Zsigmond azon nyomban elzálogosította, visszakerülése után a Palocsay familiáe volt évszázadokon át, még a XX. sz elején is.
A Szamos-Maros közét benépesítő honfoglaló törzs egyik nemzetsége nevét viseli a családunk. Előnév és címer is van, de ha mindez nem lenne, akkor is az lennék, aki vagyok. De azért nem rossz, hogy a régmúlt hagyományait felelevenítő amatőr-zenész tevékenységet aláhúzza a kezdetektől fogva a nemzethez tartozó ősi családi kötelék tudata.
emlékeztek hogy a beszterce ostroma hol játszódik? nedecz vára. na, az apai dédmamám anyukája még nedeczky volt (lehet hogy i és nem y). tényleg nem vicc, övék volt a vármegye vagy mi. egyébként ezen az ágon az 1200-as évekig nyúlik vissza a családfa.
büszkeségről a múlttal kapcsolatban nem tudok, a jelenben élünk:)))