Keresés

Részletes keresés

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2504
Ez nagyon aranyos... Ahogy a balhé kezdődött...

Nemzeti Sport 1933. 12. 11.
Erzsébet–Szentlőrinc (4:3) másodosztályú mérkőzés után:

„Amikor a játékosok bevonultak az öltözőbe, csak azt lehetett látni, hogy Bíró István határbíró felemeli a taccszászlóját és annak a nyelével Dérinek, Szentlőrinc kapusának a fejére sújt. Azok a szurkolók, akik az eset közelében állottak, rávetették magukat a határbíróra, és agyba-főbe verték. Erre a játékosok is beleavatkoztak és rövidesen csatatérré változott a pálya. Egymás után kerültek elő a véresarcú nézők a tömegből. A nagy verekedés láttára az egyik erzsébeti szurkoló revolvert rántott elő és azzal kezdett hadonászni. Erre egy másik néző úgy rúgta gyomron a revolverest, hogy azonnal összeesett. A nagy verekedéssel szemben a rendőrség eleinte tehetetlen volt, de végül is a gumibotok megtették a kötelességüket.”
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2503
Úgy tűnik a Nemzetit nem szerették Erzsébetfalván...

Sporthírlap 1926. 04. 19.
Botrány Pesterzsébeten az ETC–NSC mérkőzés után.

„Az ETC közönsége a bíró minden ténykedését éktelen zajongással fogadta, övéit biztatva egyenesen megfélemlítette az NSC játékosait s a pályáról öltözőjébe vonuló bírót mindenképpen inzultálni akarta. Majd mikor ez nem sikerült, a pályán kívül helyezkedett készenlétbe, s az autón távozó NSC játékosokat és a bírót kőzáporral fogadta, az autók ablakait betörte.”


Sporthírlap 1926. 04. 20.
Az erzsébeti botrányról Faragó Lajos, az NSC futballigazgatója.

A közönség folyamatosan zajongott, kritizálta a bírót. „Mindez még nem lett volna baj, ha nem kellett volna azt tapasztalnom, hogy a velem egy páholyban ülő ETC vezetőségi tagok voltak a leghangosabbak a bíró elleni tüntetésben.”
A mérkőzés bírója az elvonulásról: „Autónk első ülésén egy Pestről kirándult rendőr ült, aki az előző autóról szóló rémhírek hatása alatt messzire kinyújtott karjában revolvert szegezett mindenkinek.”
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2502
Nemzeti Sport 1923. 09. 10.
Nagy botrány Erzsébetfalván: ETC-NSC

A mérkőzés vége felé az NSC egyenlített, a nézők szerint a gól szabálytalan volt. Berontanak, s két határbírót a bíróhoz cipelnek, de ő mégis megadja a gólt. Az NSC bevonult öltözőjébe, aminek ablakát a hazai drukkerek betörték. „A csúnya csatának a rendőrség vetett véget, mely megtisztította a pályát a közönségtől. A harcnak azonban még ezzel sem volt vége. A csőcselék a sporttelep kapuja körül ólálkodott, s mikor az NSC-isták a pályáról kimentek, hogy autóba s villamosra szálljanak, hatalmas kőzápor fogadta őket. Az autó ablakait betörték, a játékosokat kísérő rendőrt megdobták. A komoly veszedelem láttára a rendőrök a levegőbe lőttek, majd kardlappal kergették szét a »sportkedvelő« erzsébetfalvai ifjúságot.”

Ugyanez az eset a Sporthírlapban:
Sporthírlap 1923. 09. 13.
Botrány az ETC–NSC mérkőzés után.

A mérkőzés végén az NSC megszerezte a vezetést. A bíró beszámolója:
„Az ETC pálya rendezősége emberfeletti munkával önfeláldozóan szállt szembe a tömeggel és sikerült is az öltözőkbe berohanni készülő tömeget a kardlappal dolgozó rendőrökkel egyetértve visszaszorítani. Még így is betörték az NSC öltözőjének az ablakát. A tömeget nehezen sikerült az utcára kiszorítani. A csőcselék kövekkel felszerelve várta az NSC játékosait, engem és a határbírókat, s midőn az NSC játékosainak egy részét vivő autó a pályáról kifordult, a csőcselék kövekkel bezúzta az autó ablakait. A soffőr mellett ülő rendőr pisztolyt rántva ugrasztotta szét a csőcseléket s így tudott az NSC ép bőrrel távozni Budapestre.”
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.29 0 0 2501
Szétnézek a jegyzeteimben, hogy a "botrány" cimkénél milyen bejegyzések szerepelnek, néhány erzsébeti esetet megosztok a topic-kal.

Sporthírlap 1922. 10. 26.
EMTK–VII. ker. másodosztályú mérkőzés.
A VII. ker. játékosait a mérkőzés után megtámadták, többüket összeverték.
„Erzsébetfalva mindig kritikus hely volt az összes csapatokra és a bírákra nézve. Botrányfészek volt a múltban mindig, s ugy látszik, erről a nevezetességéről nem hajlandó lemondani.”
Az egyesületek most azt tervezik, hogy bojkottálni fogják az erzsébetfalvai pályákat.
takidokika Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2499
Köszi mindent srácok, ez igazán gyors munka volt. Pár dolog máris újdonság volt számomra. A címem gyotakacs@mvm.hu, az otthoni takidoki@tonline.hu. Így is ki tudok igazodni az infókban, de ha elküldöd exelben megköszönöm. Egyébként ha nem zavar, lehet, hogy személyesen is találkozhatnánk egyszer, mert úgy tűnik nekem jelentős irodalommal is rendelkezel. Nekem is van néhány dolgom, de még sok a hiányosság.
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2495
Persze, hogy macerás, ettől szép. Ha vagy 1000-1500 tekercs mikrofilmet nem tekertem át az elmúlt tíz évben, akkor egyet sem.:) Gondold el, aki középkori okleveleket tanulmányoz, az mit él át.:)
Az MLSZ esetében és a MLSZ Hivatalos Közlönyre gondoltam, ilyen volt 45 után is, könyvtárban kellene megnézni.
Pl. ezt az Széchényiben:

FM3/1302 / Mikrofilmtár (Vár), SMf, 97
Cím és szerzőségi közlés: A Magyar Labdarúgók Szövetsége hivatalos közlönye szerk. Gerhárd Lajos.
Megjelenés: Budapest : Magyar Labdarúgók Szövetsége, 1921-1962.

Előzmény: takidokika (2494)
takidokika Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2494

Érdekes, hogy a háború előtti időkből sokkal több mindent meg lehetett tudni, mint az 50-es évekről.

A Sportból végülis meg lehet tudni az eredményeket, de ezek a régi számok csak mikrofilmről tanulmányozhatók a könyvtárakban, és az elég macerás.

Az MLSZ és a BLSZ pedig nem rendelkezik  szinte semmivel az alsóbb osztályokról.

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2493
Ezeket a tabellákat a Nemzeti Sport nem közölte? Esetleg az MLSZ hivatalos közlönye?

Egyébként a 20-as évekből elég sok mindent megírtak a lapok Erzsébetről. Leginkább azért mert ritka balhés hely volt.:)
Előzmény: takidokika (2490)
takidokika Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2492
Persze csak ha meg fog jelenni, mert kiadó az nincs még rá. Legrosszabb esetben majd elektronikus úton terjesztjük. Egy kisebb oldalszámú változat viszont úgy néz ki, hogy meg fog jelenni szeptember környékén, de abban az eredmények, tabellák nem lesznek benne.
gazsi80 Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2491
Sajna segíteni nem tudok, de külön örülök a feltűnésednek. Igen, mert valami fura okból mindig is érdekeltek az erzsébeti csapatok, plánehogy annyi volt belőlük, hogy csak na. Azt hiszem a történetet nagy érdeklődéssel fogom olvasni.
Előzmény: takidokika (2490)
takidokika Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2490

Sziasztok!

 

Takidoki vagyok valójában, de csak a becézett formát fogadta el a gép. Az ESMTK NB II-be most felkerült csapatának a honlapját szerkesztjük a fiammal (www.esmtk.gportal.hu). A csapat ebben az évben lesz 100 éves, és ebből az alkalomból megírtam az egyesület történetét (már amennyit sikerült fellelnem belőle, de így is 300 oldal), de vannak bizonyos hiányosságaim. Tudom, hogy itt háború előtti bajnokságokról cseréltek eszmét, de nekem nagyon kéne az 1949/50, az 1950-es egyfordulós, az 1951-es, 1952-es, az 1955-ös és a csonka 1956-os BLSZ I. osztályú bajnokságok végeredménye. (Ez akkor III. vonal volt). Itt szerepelt az akkor Pesterzsébeti Vasas néven futó gárda.

Ha ezen kívül valakinek vannak infói az Erzsébeti TC, Erzsébeti (Budapesti) Petőfi, Erzsébeti Építők, Erzsébeti Spartacus nevű csapatokról (ez mind ugyanaz az egyesület), vagy az Erzsébeti MTK, Erzsébeti VTK nevűekről azt is nagyon megköszönném.

 

Üdv.: Takidoki

 

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.28 0 0 2489
A visszatért városok csapatainak jó szerepléséről - újra.
A napokban találkoztam a visszatért területekkel foglalkozó történész barátommal, és elmondta, hogy néhány lapban több forrást is talált, ami a futballal és jó szereplésükkel foglalkozik. Hat lapot is felsorolt, ezek közül két kolozsvári újságra, az Ellenzékre és a Keleti Újságra hívta fel a figyelmemet (továbbá a megjelenés helye miatt talán a nagyváradi Magyar Lapok is érdekes lehet). Ő persze nem sporttörténész szemmel nézte át e lapokat, de elmondása alapján érdemes lenne kijegyzetelni őket. Ősszel-télen meg fogom tenni.
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2488
Annak tűnik. Cseh vagy szlovák jelvény az biztos (bár ha szlovák lenne, akkor "kalapos" S betűnek kellene lennie), de ott rengeteg cionista klub volt.
Előzmény: Tizennégyes (2487)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2487
Én is találtam egy jelvényt, bár a jelmondatokhoz nincs köze.


Ez véletlenül nem a Makkabi Brünn jelvénye, amelyről TV írt tanulmányt?
lg23 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2486

Épp most találtam:

 

Előzmény: gazsi80 (2484)
gazsi80 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2485
Bevallom speciel rólunk nekem semmi ilyen fogódzom sincs. Az általad említett 1908-as alapszabály tervezete biztos, hogy a KAC-é? Akkoriban volt (épp elhalt) egy másik atlétikai klub Kispesten és azt sokan szerették volna feltámasztani, de úgy tudom a KAC ettől egy független vállalkozás volt.
Egyébként érdekelne ha digitális formában is megvan (gazsi80@elte.hu).
Előzmény: Bozsik stadion (2482)
gazsi80 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2484
Egyébként az MTK honlapján is csak két helyen (és egyik sem kép!) tűnik fel a jelmondat:

Érdekesség, hogy tizenöt évvel ezelőtt, az MTK centenáriumán, az FTC játékosai koszorúzták meg a stadion félkörívében található Orth szobrot, melynek szalagján a két klub jelmondata ékeskedett, azaz MTK: Bátorság, Buzgalom, Barátság, FTC:Erkölcs, Erény, Egyetértés.
http://www.mtkhungaria.hu/index.php?action=main&sact=news&nid=1076

A mi hagyományaink 1888 óta erről szólnak. BBB és nem EEE. A mi - sokak által már elfeledet jelszavunkban - nem a feltétlen szolgai egyetértés hanem a barátság, nem a brutális erő hanem a bátorság és nem a lila ködbe burkolódzó erkölcs hanem az érzékelhető buzgalom szerepel.
http://www.mtkhungaria.hu/index.php?action=main&sact=news&nid=1707
Előzmény: gazsi80 (2483)
gazsi80 Creative Commons License 2007.06.27 0 0 2483
Na ez a hol találkoztam vele a kínos kérdés :) Egyszerűen nem emlékszem, csak annyi van meg, hogy kiírtam valahova, de nem találom. Talán a Fodor Henrik 25. évfordulós könyvében (ezt könnyen tudom majd ellenőrizni, mert megvan a fénymásolata), vagy valamelyik éves klubjelentésben a 20. század első éveiből. Tényleg nem emlékszem. Ha meglenne a jegyzetem (biztos megvan, csak szétszórtságomban nem tudom, hogy hol), akkor biztos ott lenne mellette a hivatkozás. Keresem majd bőszen (ma van az utolsó vizsgám), mert így nem információ, az információ.

De azért csodálkozom, hogy senkinek sem tűnt fel a három B az MTK-nál.
Előzmény: Tizennégyes (2481)
Bozsik stadion Creative Commons License 2007.06.26 0 0 2482
Megvan 1908-ból az alapszabály tervezete. Majd megnézem, tartalmaz-e ilyet. Meg kérdezősködöm is.
Előzmény: Tizennégyes (2481)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.06.26 0 0 2481
Tehát az MTK-nak is volt jelmondata és még a címerében is benne volt!?
Még nem találkoztam vele. Hol láttad ezt ez ábrázolást?
A Kispestnek nem volt valami jelmondatféléje?
Előzmény: gazsi80 (2480)
gazsi80 Creative Commons License 2007.06.26 0 0 2480
Tényleg és az MTK címeréből a három B betű mikor tűnt el? (bátorság, buzgalom, barátság)
A címer felett volt, pontosan úgy mint a Fradinál a három E, hátlappal egymásnak támasztva és a B betűk dombocskái lógtak ki az egyenlő oldalú háromszögből. (sajnos fotót nem találtam róla)
Előzmény: Tizennégyes (2478)
lg23 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2479
=nem felejtődött el, tovább él, a szurkolók többsége ismeri
Előzmény: Tempó Vasutas! (2477)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2478
Ez a három egymáshoz fordított "E" betű érdekes dolog!

A Fradi címerében most is ott van, lg írta, hogy az UTE pecsétjén is találkozott vele. És most láss csodát:


A legendás BTC pecsétjén (címerén) is itt az ominózus motívum. Bár azt nem tudom, hogy itt milyen szavakat takar.
Nem érdekes, hogy a nagy riválisok (BTC-FTC, majd FTC-UTE) ugyanolyan motívumot használtak jelképként?
Előzmény: lg23 (2474)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2477
Mit jelent az, hogy használja még?
Előzmény: lg23 (2475)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2476
Elvileg a jelmondatot az alapszabálynak kellene tartalmaznia (szerintem így lenne logikus). Én találkoztam is ilyennel a levéltárban.
A DVSC 1946-os alapszabálya szerint az egyesület jelmondata: Egyetértés tartsa össze, honszeretet lelkesítse a magyart!

Egy másikról tudok még, a Nyírvidékban olvastam róla. A 20 éves NYTVE a nyíregyházi városházán tartotta közgyűlését, ahol új jelmondatot választottak: „Harc és munka helyén találja a magyart.”

Az egyesületek csak úgy működhettek, hogy alapszíbályukat a belügyminiszter elfogadta. Ha bevett dolog volt, hogy az alapszabály tartalmazza a jelomondatot, akkor talán a belügyi levéltárban sok ilyennek utána lehet nézni. Viszont tudomásom szerint oda egyszerű földi halandó nem könnyen teheti be a lábát.
lg23 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2475
Ja egyébként az Újpest használja még a jelmondatot, csak nem próbálják meg súlykolni az emberekbe, és nincsenek könyveink, sajtónk, ahol ez felmerülne/propagálható lenne
Előzmény: lg23 (2474)
lg23 Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2474

Az FTC három E betűje: Erkölcs, Erő, Egyetértés...

 

Az Újpesté az érdekes. Lévai Béla meg minden más újabb forrás szerint Egység, Épség, Egyetértés volt a klub jelmondata. Ám én találkoztam egy 1935-ös klubzászlóval, amin "Épség, Erő, Egyetértés" a felirat (arannyal hímezve). És további korabeli forrásokon is ezt a változatot találtam meg, tehát ez lehet az eredeti, 1885-ös jelmondat (főleg, hogy az Egység és az Egyetértés gyakorlatilag ugyanazt jelenti a Lévai féle jelmondatban, tehát logikája nem nagyon lenne). Egyébiránt a Lévai könyvnek kb. minden harmadik szava tévedés, nem lepne meg, ha itt is légbőlkapott információkkal dolgozott volna.

 

Érdekesség, hogy a klub hivatalos pecsétje (a legkorábbi általam látott változat egyelőre 1909-es!) egy körben három egymásnak hátat fordító, egyenlő szárú háromszöget alkotó E-betűből állt a háború előtt (az FTC címerrel ellentétben a háromszög fölfelé mutatott). Mivel több évtizeden át használták ezt a pecsétet, elképzelhetőnek tartom, hogy már az alapításkor is ez volt a hivatalos pecsétünk!

 

Érdekesség, hogy a légrégebbi általam ismert UTE címer az 1920-as évek első feléből való. Korábbival még sajnos nem találkoztam :-( Igazság szerint nem is tudom, hogy hol lehetne találni korábbi árbázolást. Mindenesetre nyitott szemmel járom a világot :D

 

Mondjuk nem ez volt a kérdés, de talán nem volt unalmas, amit írtam ;-)

Előzmény: Tizennégyes (2473)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2473
A futball őshazájának számító Britt-szigeteken nagy hagyománya van, hogy a csapatok klubszínek és egyéb jelképek mellett jelmondatot is választottak maguknak. Ez több csapat címerében ma is szerepel.
Úgy gondolom, hogy ez Magyarországon is divat lehetett, de közismert csak az FTC "Erő, egység, egyetértés!" jelmondata lett, amelyet a címerben megjelenő összefordított E betűk jelképeznek.
Nemrég olvastam, hogy az Újpestnek is volt (van?) jelmondata, amely szinte kisértetiesen hasponlít a Fradiéra.
Az UTE jelmondata: „Egység, épség, egyetértés”. Forrás:Lévai Béla: Lila-fehérben. Budapest, 1972. 7. old.
Használja ezt még az UTE és ha igen, akkor miért nem olyan közismert?
Ezen kívül még az 1910-ben alapított Tatabányai SC (Későbbi TBSC) jelmondatát ismerem: "Bátorság, erő, férfiasság!"

Ismertek még ezen kívül?
templar Creative Commons License 2007.06.25 0 0 2472

kicsit off, de:

Kazincbarcikai SC a klub neve, csak a KBSC rövidítésben használatos a B-betű. gondolom, a várost eredetileg alkotó két településre való utalásként (KazincBarcika), ill. azért, mert az előd Kazincbarcikai Vegyész SE-nek is 4 betűs rövidítése volt.. nem túl logikus, de az sem, hogy a sportsajtó 16 év alatt nem tudta megtanulni egy NB II-es csapat nevét.

Előzmény: Tizennégyes (2468)
Bozsik stadion Creative Commons License 2007.06.22 0 0 2471
A pályaválasztói jog eladása némi bevételt jelentett. A szemelvényem szerint, amíg jól ment a Kispestnek, otthon játszottak. Két év alatt 21 mérkőzést. Azután csökkent az egyéb bevétel, így a következő évben már csak ötször voltak Kispesten. 1930. decemberére olyannyira kritikus volt a helyzet, hogy az is kérdéses volt, a tavaszi szezonban el tud-e indulni a csapat. Ősszel három pontot szereztek, a támogatók elfordultak. A vezetőség lemondott. Mayer Béla sportigazgató beszámolója szerint a klubnak nem volt tartozása. Volt némi követelésük, de annak realizálásával sem lett volna elég a pénz. Abban az időben választott Kispest polgármestert. A régi nem akart olyan kötelezettségeket vállalni, amelyeket az új nem akar vagy nem tud teljesíteni. A választmány a vezetőség lemondását nem fogadta el. Az új polgármester, mihelyt egyéb kötelezettségei azt lehetővé tették, hitet tett a város reprezentáns klubja mellett. Így a Kispest még hetvenvalahány évig tagja maradhatott az első osztálynak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!