Keresés

Részletes keresés

Száz győzelmet aratott Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1877
Mert megkérte az Aschner a nőjét, hogy adjon színt a Dózsának, aki kinézett az ablakon és a fehér orgonákról a zöld-fehéret választotta, ami a mosásban kifakult és lila lett.
Előzmény: Tempó Vasutas! (1872)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1876
Nagyon szépen köszönöm a tabellákat!
Lenyűgöznek...
Előzmény: Tempó Vasutas! (1852)
lg23 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1875
Na ez egy marha jó kérdés, amire még sohasem találtam meg a választ. Egy dolog bizonyos mindössze: már az 1885-ös alapításkor lila-fehér volt a klub színe, és ez azóta sem változott egy percig sem (még a Rákosiékat is megúsztuk ebből a szempontból).
Előzmény: Tempó Vasutas! (1872)
lg23 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1874

Ez igaz, de máshol legalább variálják :) Tiszta kék, tiszta piros, piros fehér, kék fehér - vagy esetleg belevesznek más színeket is, mint a sárga, a zöld, stb.

 

De hogy kizárólag kék-fehér meg piros-kék csapatok legyenek... hogy lehet így egyáltalán utálni az ellenfelet? :D

 

(A pánszlávizmusról annyit, hogy szinte minden horvát csapatot HNK valaminek hívnak, a HNK pedig = Hrvatski Nogometni Klub, azaz Horvát Futball Klub. Mintha nálunk kizárólag Debreceni Magyar Vasutas SC-k, Újpesti Magyar FC-k és Győri Magyar ETO-k játszanának) :D

Előzmény: Tempó Vasutas! (1870)
lg23 Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1873

Újpest - Fradi viszonylatban nem társadalmi, hanem simán versenysportbéli feszültséget lehet felfedezni - legalábbis szerintem.

 

A 20-as évek második felétől már voltak "ügyek". Például Turayt vagy Polgár "Drumit" is az Újpest elől happolták el a zöldek. De ezek még apró-cseprő dolgok voltak.

 

A dolgok akkor mérgesedtek el véglegesen, amikor 1934-ben egy Újpest - Fradin dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az Újpest 1933 őszén gyengén szerepelt, bukdácsolt a bajnokságban. Viszont 1933 tavaszán lábra kapott, és 12 győzelem, és egy Hungária körúti döntetlen után hazai pályán fogadta a Ferencvárost. A zöldek ősszel és tavasszal is kiegyensúlyozottan szerepeltek, de az Újpest eddigre befogta őket, mindössze 1 pontra volt lemaradva a Fradi mögött. Mivel mindkét csapatnak csak rendkívül könnyű meccsei voltak hátra (Budai 11, Somogy, Nemzeti, stb.) ezért egyértleműen ez a meccs döntött az első helyről. Ha az Újpest nyer, ők a bajnokok, döntetlennél és vendég győzelemnél pedig a Ferencváros a bajnok.

 

Nos a mérkőzést Majorszky játékvezető vezette, és hosszú évek múlva is sérelmezték tevékenységét a lilák. Az első félidő 2:0-ás hazai előnnyel zárult, a másodikban viszont feltámadott a Ferencváros, és kiegyenlített. No de hogyan! Az újpestiek a mérkőzés után két elmaradt tizenegyest is reklamáltak, sőt a Ferencváros első gólja előtt szerintük Toldi agyonrúgta védőjét, és kifelé ítélt szabadrúgásnak kellett volna következnie! De a legnagyobb bakit - legalábbis újpesti szempontból - a vendégek egyenlítő góljánál követte el a bíró. Annyit látott a közönség, hogy egy legurított szabadrúgást követően (az újpestiek szerint itt sem történt szabálytalanság) Móré kapura lőtt, a bombához még hozzáért Hóri, az újpesti kapus, majd a megremegett a háló, és a labda a lelátóra szállt. A játékvezető először szögletet mutatott, majd a vendég játékosok reklamálására (Toldi még a hálót is szétfeszítette, hogy egy lyukat tudjon prezentálni) megadta a gólt. Percekig állt a játék és ment a vita, de Majorszkyt nem sikerült meggyőzni. Ezzel a döntetlennel a zöld-fehérek lettek a bajnokok.

 

A sztorihoz hozzátartozik, hogy a következő fordulóban a Ferencváros a fénykorát élő (bronzérmes) Bocskayval játszott, és Teleki Pál visszaemlékezései alapján Hertzka Pál játékvezető tisztességtelen ítéletei miatt nyertek a hazaiak 2:1-re. A Bocskay már a 7. percben vezetett, innentől a bíró állandóan hazai szabadrúgásokat fújt, majd egy olyan büntetőt adott meg a hazaiaknak, amikor Szaniszlót kezen lőtték. Míg Móré szándékos kezezéséért nem adott a vendégeknek büntetőt, stb. Annál is hitelesebb a történtet mintsem hogy Teleki kiemeli (és ez tényleg így is van): egyetlen más mérkőzéssel kapcsolatban sem érzett játékvezetői nyomást, és nem is írt róla a 438 oldal egyikén sem. Csak ezzel az egyetlen eggyel.

 

Az Újpestiek utólag úgy kommentálták az ügyet, hogy "1934 tavaszán további győzelmek sora következik, a csapat negyedik bajnoksága már-már biztosnak látszik, amidőn külső körülmények érdemtelenül ragadják ki kezéből a pálmát és be kell érnie a második hellyel."

 

A magánvéleményem szerint ennél az esetnél kezdődött a nagy utálat. Aztán folytatódott az 1940-es Újpest - Hungárián. Ez volt az a meccs, amire úgy emlékezünk, hogy két véleményes újpesti góllal elvették a Hungáriától a bajnoki címet. No igenám! De azt már nem említik, hogy ha az Újpest nyer, akkor valószínűsíthetően ők a bajnokok, egy pont előnnyel! Sebes Gusztáv nem véletlenül jegyezte meg a meccs után: nem az Újpestet, hanem a Ferencvárost segítette a játékvezető ezzel a döntetlennel, ami egyik csapatnak sem jó. Volt benne valami.

 

Aztán következett az úgy nevezett "Sportbéke felrúgása" 1941-ben, Ferencvárosi részről. Ami tovább mélyítette a sérelmeket... ez jól dokumentálva van a neten.

 

És ugyebár 1940-tól kiszállt a "nagy hármasból" a Hungária-MTK, így innentől már csak két klub vetélkedéséről beszélhetünk. Szóval én úgy látom, hogy nem társadalmi problémák húzódtak meg, ezért is kezdődött viszonylag későn az ellenségeskedés!

 

----------------

 

Más téma! Egyszer beszéltünk arról, hogy csak Magyarországon tudott egy "kívülről jött harmadik" klub népszerűség kapcsán is felvenni a versenyt az eredetileg kialakult két nagy "játékába", míg Bécsben és Prágában ilyen nem történt meg. Ahogy most nézegetem az osztrák bajnokságok végeredményét, a 30-as években a Rapid-Austria párhárcból Admira-Vienna párharc lett az első helyért. Őket nem követte népszerűség növekedés?

Előzmény: Tempó Vasutas! (1871)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1872
Még valami. lg! Tudod esetleg, miért lett az Újpest lila-fehér?
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1871
Egyébként nekem ez sem világos: az Austria-Rapid és az FTC-MTK rivalizálás társadalmi mozgatórugói egyértelműek. A prágai DFC is világos. De a Slavia-Sparta? (és persze ott az Újpest-Fradi is. lg-vel már beszélgettünk erről, én nem igazán tudok egyértelmű társadalmi törésvonalat felfedezni a két klub között)
Előzmény: Lucilius (1869)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.21 0 0 1870
Csak tippem van: ez talán sokolos-pánszlávos hatás lehet. A szláv országok többségnek zászlajában is ez a három szín van benne (kivéve többek között Horvátországét:))
Előzmény: lg23 (1868)
Lucilius Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1869
"Jól sejtem, hogy a Slavia inkább arisztokrata csapat, míg a Sparta inkább a nép csapata?"

Igazából nem tudok erre válaszolni. Az biztos, h a komcsik nem szerették a Slaviát.
De pl szvsz egy hangyányival ugyan, de a Slavia mintha népszerűbb lenne az országban. (Annak ellenére mondom, h én anno Prága 6 kerületébe jártam általános iskolába, ami tiszta Spartás környék. Osztálytársaim közül mindenki Spartás is volt.)

De pl. hallottam már meccseken Spartásoktól skandálni a "Jude Slavie" rigmust. Pedig tudtommal a Slavianak nincs zsidó gyökere.
Előzmény: lg23 (1864)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1868

szóval a színválasztás szerintem véletlenszerű. Mindenesetre jópofa :-)

 

Ha már klubszínek: tud valaki nekem olyan horvát csapatot mondani, amelyik nem kék-fehér vagy piros-kék? Én ilyennel még nem találkoztam :-)

Előzmény: lg23 (1867)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1867

szerintem tök véletlen, több okból is.

 

Egyrészt az Újpest és az Austria alapítása között 26 év telt el, és az Újpest annó nem is futballklubként alakult meg. Ráadásul mindkét csapat csak az 1920-as évekre lett élklub. Itthon az első két évtizedben az FTC és az MTK dominált.

 

Annak meg most olvastam utána, hogy a Rapid eredetileg munkás klubként alakult(1899-ben), mégpedig piros-kék színekben. 1904-ben lettek zöld-fehérek. Itt már elképzelhető ferencvárosi hatás, nem?

Előzmény: Törölt nick (1866)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1865

Szerintem a Slavia régebbi, mint a munkásmozgalom :) Egyébként ha megnézed, az ő vörös csillaguk pont fejjel lefelé áll a "megszokott" vörös csillaghoz képest. Sátánista munkásmozgalmisták? :DDD

 

Amúgy egy érdekesség, amire nemrég bukkantam rá: a Slavia eredeti címere totálisan máshogy nézett. A jelenlegi az a mez adaptációja! Ilyennel sem sokszor találkoztam, hogy egy klub a címerét úgy módosítja, hogy az a mezére hasonlítson (nem pedig fordítva).

Előzmény: Tempó Vasutas! (1861)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1864

A Leeds az 50-es évek Real Madridja tiszteletére lett tiszta fehér!

 

Még egy kérdésem lenne Slavia témában. Jól sejtem, hogy a Slavia inkább arisztokrata csapat, míg a Sparta inkább a nép csapata? Lehet, hogy a Slaviát ezért üldözték a kommunizmus alatt? (Ugye az 40-es évektől a 90-es évekig nem voltak bajnokok)

Előzmény: Lucilius (1857)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1862
OFF
A másik meg az, hogy három napig nem ír senki, berakok egy pdf-et, és mindenki elkezd pörögni. És ha csak egy hét múlva rakom be?:)))
ON
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1861
Azért ez jó...
Felteszek egy kérdést, és két másodperccel KORÁBBAN megkapom a választ.:)))
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1860
Engem meg az érdekelne a Slaviával kapcsolatban, hogy vajon mit jelképez a mezükön a vörös csillag. Tudomásom szerint egy szláv irodalmi egyesületből nőtt ki az egyesület, és nem valamilyen munkásmozgalmi szervezetből.
Aki járatosabb a cseh futballban (és történelemben?), gondolom tudja a választ.
NNS! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1859
Előzmény: NNS! (1858)
NNS! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1858
ha jól tudom, az elsô mezükre vonatkozik, ami vörös és fehér anyagból lett "összevarrva".
aki járatosabb a cseh nyelvben, itt megtalálja a megfelytést:
Előzmény: lg23 (1856)
Lucilius Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1857
Jaja.

http://www.tyden.cz/rubriky/sport/sportovni-otazniky/proc-jsou-slaviste-sesivani_2408.html

Ma már fáradt vagyok, úgyhogy nem fordítom le pontosan a cikket, csak egy nyersfordítás a klubszínekről:

A piros és a fehér szláv színek. De a fehér szimbolizálja a sportszellem, a sport gondolat tisztaságát és a tisztességes küzdelmet, ahol az elenfél nem ellenség, hanem elismert vetélytárs. A piros a szív színe, azé a szívé, amit a slavisták a mérkőzéseikbe raknak.
A fehér mezőben az ötágú vörös csillag, csúccsal lefelé a "mindig új reményt szimbolizálja, amely felemeli az értelmet és lelki erőt ad a sikertelen időszakokban."
A különböző piros és fehér részekből összevarrt mez azt jelenti, hogy "egy ember sem egyodalú, s meg kell találni az egyensúlyt az akarat és az érzelem, az erő és a technikai finomságok, a lelkesedés és a csalódottság között." A mezhez hozzátartozott egy piros sapka is.

A Spartáról ugye a topic közönsége tudja, h az Arsenaltól kölcsönözték a mezstílusukat (annak ellenére, h a Sparta klubszíne kék-sárga-piros). De régen tiszta feketében, egy hatalmas S betűvel a mellkasukon játszottak.

Amúgy érdekes ez, h melyik csapatnak h alakultak ki a velük mára tejesen összeforrt klubszínek. Két csapatról tudom, h egy másik klub színei ihlették meg őket:

A Spartát ugye az Arsenal. A Juventust meg a Notts County. Na, most azóta a Notts County hol van...

Előzmény: NNS! (1855)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1856
köszönöm szépen! Hát furcsa egy becenév. Legalábbis a magyar nyelvben furcsán hangzik...
Előzmény: NNS! (1855)
NNS! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1855
(vörös-fehér) összevarrtak
Előzmény: lg23 (1853)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1854

nem semmi! Gratula és köszönjük!

 

Megdöbbentő, hogy még 1939/40-ben is létezett a békéscsabai alosztály! Nem gondoltam volna...

Előzmény: Tempó Vasutas! (1852)
lg23 Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1853

Valamelyik cseh tudósunk le tudná nekem fordítani a Slavia becenevét? "Sešívaní"

 

Talán "felvarrósok"? vagy minek lehetne ezt lefordítani?

 

köszi!

Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.20 0 0 1852
Most már tényleg itt vannak az NB tabellák. Kicsit több is, mint amit eredetileg megígértem.
1937-44 között az NB és NBB/NB2, illetve 1940-től, az akkor bevezetett NB3 is (lehet, hogy pontatlanul jegyzeteltem, talán sjose tudja a választ: 1940-ig volt NB és NBB, majd innentől NB1, NB2, NB3? Vagy NBC volt, csak én sorszámoztam az NB-ket?). Továbbá 1940-ig a BLASZ és kerületi bajnokságok. Ez még több mint az NB.
32 oldal, sok-sok munka, reményeim szerint kevés pontatlanság. Hibák felfedezése esetén az észrevételeket szívesen veszem, sőt: elvárom.:)
NB 37-44
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1851
Valóban ígértem. Elfelejtettem. De megcsinálom.:)
A háború utáni időszakot nem ismerem.
Előzmény: Tizennégyes (1850)
Tizennégyes Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1850
Erről jut eszembe! Ígértél nekem NBB tabellákat (pdf-ként) 1936-tól!

off: Sőt, ha valakinek vannak háború utáni másodosztályú tabellái 1945-től 1951-ig, azt is nagyon megköszönném! on
Előzmény: Tempó Vasutas! (1849)
Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.05.17 0 0 1849
Nem figyeltem rá túlzottan, de emlékszem, hogy mekkora huzavona ment az NBB-vel. Aztán az évenkénti határrevízió még jobban bekavart.
Előzmény: Törölt nick (1848)
gazsi80 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1847
Az a vicces, hogy én is mindig elfelejtem, hogy van ez a könyv (a Hoppét azért soha!), kivéve ha valakinek ajánlani kell :)
Előzmény: kwest (1846)
kwest Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1846
Hoppá, tényleg, abban ott van a Hali. Bár sajnos még soha nem volt a kezemben ez a cucc (pedig a szülőknél van vagy két polcnyi a hatvanas-hetvenes évek hasonló irodalmából, és azokon nagyjából végigmentem, amikor még üde és fiatal voltam), de majd összeszedem.
Előzmény: gazsi80 (1845)
gazsi80 Creative Commons License 2007.05.16 0 0 1845
Első lépés Rejtőnek a Kilenc klub krónikája, ha az megvolt, akkor onnan talán már könnyű lesz. :)
Előzmény: kwest (1842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!