Az első kezd belehalni az anyázásokba...
Szóval: talán mégsem akkora jogi gengszterizmus, amit Kuncze annak nyilvánított...
Lehet, hogy nem én mondom el elsőre, de érdemes kiemelni:
Az OVBhez benyújtott javaslatról eddig mindenkinek csak az jutott eszébe, hogy "micsoda szeméccség, a Fidesz egy jogi csavarral akarja megfordítani a választást".
Túl azon, hogy ez állítólag 1 magánakció volt, és hogy a 97-es, a mandátumkiosztás módját +határozó törvény valóban igencsak homályos (írásbeli lemondás = lemondás a töredéxavazatokról, a kérdés csak, hogy mi minősül annak), ma hallottam egy új +közelítést is a dologról:
Az SzDSz mandátumaiból 12 a töredéxavazatokból lett, ezeket érintette a beadvány.
Namármost:
Töredéxavazatokat szerezni kizárólag az 1. fordulóban lehet. Asszem, listán is, de ez elenyésző, nagyobbrészt egyéniben. Azoknak a képviselőknek a szavazatait adják össze, akik a választókerületben nem nyertek, és ezek arányában osztják le a képviselői helyeket.
Tehát az SZDSZ akkor is megkapja a rá jutó töredéxavazatokat, ha a körzetben, ahol visszalépett, végül az MSZP nyert. Így a baloldalra a szavazók itt lényegében kétszer voksoltak... (Ahol a Fidesz nyert, ott korrekt.)
Ez mindenképp torzítás; torzítások persze mindenképp vannak, de ha van is rá jogszabály, miért ne lehetne kűzdeni ellenük...?
És most pedig profi jogi gengszer leszek:
Ez ismét felvetheti az ötletet, amit a "Választási matematika" c. topicban már leírtam, tudniillik hogy a legtöbb szavazatot a választásokon egy árnyékpárt létrehozásával lehetne nyerni.
Létre kéne hozni mondjuk a Fideszes Férfiak Pártját és a Fideszes Nők Pártját, vagy még inkább valami olyat, hogy az egyik jelöltje lehetőleg ippeghogy bejusson a 2. fordulóba, a másiké meg olyan sokat szerezzen, amennyit csak tud (mondjuk az MDFfel ezt pont megcsinálhatnánk).
Listán - mondjuk - simán közösen indulnának, ha ez +oldható, így biztos a bejutás.
Ezek után mindenütt a több szavazatot szerző lépne vissza a kevesebbet begyűjtő javára. Így rengeteg országos listás helyet szerezhetnénk onnan is, ahol később nyerünk.
(Ha csak egy jut be a 2. fordulóba, az se tragédia, nyerés esetén még mindig több a töredéxavazat, mint 0, és vesztés eseténsem veszett el semmi, hiszen akkor mindkettőnek járnak a szavazatok.)
Egészen biztosan meg lehetne ezt oldani úgy is, hogy ez ne tűnjön fel 1értelműen senkinek, és így ne riassza el a jobbérzésű szavazókat... (lehet, hogy itt is ez történt...?)
Na, milyen?
Egyéb 5letek?
U.i. valszeg a legtisztább megoldás az lenne, ha a kompenzációs szavazatokat ahhoz kötnék, hogy nyert-e, akinek a javára visszaléptek, és a 2. fordulóból kiesőknek is valaki javára kéne visszalépni, - csak akkor formálisan senki nem lenne bolond formálisan is valaki javára visszalépni. (Viszont az jó lenne, ha a kieső listás pártok felajánlhatnák a listás eredményeiket egy befutó javára...)
U.u.i. Egyébként épp ma hallottam azt is, hogy a jövendő kormánypárti frakciókból le kell vonni hatot a különféle, képviselők közül választott, hivatalból semleges tisztségekre (pl. házelnök), az ellenzékiekből meg csak egyet... Ez így már tényleg majdnem patt! Tud erről valaki valamit?
Párszor már kifejtettem, hogy én ezt valójában nem akarom, de azért ideírom még az új jelszót:
4 évtized... 4 év... 4 hónap!!!