Igazad lehet! Legyen akkor 100pF-1nF közötti az árnyékolás kondija.
De a középső éren lévő maradhat az általam megadott, hogy amennyiben a készülék bemenetén is van egy soros kondi, akkor az eredő impedanciában ne legyen nagy különbség. (Pl. lehet egy LC felüláteresztő bemeneti szűrő)
buBBa A kábeltévés vezetékbe köss be két soros 10-100nF-os kerámiakondenzátort. (1-et a középső érbe, egyet az árnyékolásba.)Ha olyan antenna csatlakozó dugót veszel, amelyik 90°-ban megtört, abban elfér a 2 db kondi.
Kapcs.rajz :-)
------II------- árnyélolás
O-----II------O középső ér
------ --------
A földelés nem nagyon játszhat(na) szerepet ebben a problémában, mert a kábelrendszer is arra a földre van kötve, amire te. :-) Az viszont nem kizárt, hogy a Hi-Fi gagyi, vagy valamelyik elem a láncban és hur(k)ok alakul ki. Egyenpotenciál.
Én inkább arra gyanakszom, hogy a kábelTV jelei és a hangkártya jelei (zaja) egymás felharmonikusai és felerősítik egymást, ami így már hallhatóan jelenik meg az erősítőd kimenetein. Erre szűrő(k) jelenti(k) a megoldást, de szkópozni kéne. :-) (Vagy analizátorozni) Keress valakit akinek van szkópja.
Az hogy te mit tartasz helyesnek, alig számít az életben. Az átlagos háztartásnak sem árt az, ha több fázissal gazdálkodhat. A 3 fázis csak azért nincs jelen a háztartásokban, mert baszott drágán adja az ELMŰ Rt. (Vagy DÉDÁSZ vagy ÉMÁSZ, osszad be a többit) Nekem spec 3 fázisom van, mert tehetem - hála az istennek (?) - és szépen el van osztogatva a terhelés, sőt arra is ügyeltem hogy a nagyobb induktív terhelések fázisszeparáltak legyenek a Hi-Fi-től, computer-től, TV-től, riasztóközponttól, stb. Érdekes hogy nálam lehet mosni a mosógéppel, mosogatni a mosogatógéppel, kapcsolgatnak a hűtők, klíma, elszívók, és eközben a tv-n sose jelenik meg egy csíkocska sem, a világítás nem villan ilyenkor, a riasztó nem kezd behatolásra gyanakodni, stb.
Fentiek miatt ismétlem, az hogy te mit tartasz helyesnek, nem számít. :-)
Lehet, hogy nem éppen ide tartozik, de szerintem a földeléshez van valami köze, úgyhogy leírom :)))
Adott a következő felállás: 1 db számítógép a hi-fi 1. bemenetére csatlakoztatva. 1 db Hi-fi stereo video a hi-fi 2. bemenetére csatlakoztatva. (Természetesen a videoba antennakábel be van dugva) Eredmény: A számítógép hangjait hallgatva (1. bemenet aktív) kellemelten búgás hallatszik a háttérben.
Konklúzió: Nem bírja egymást a számítógép (hangkártya) földelése és a kábelTV földelése. Bárhol megszakítom a rendszert, a búgás megszűnik..
Kérnék segítséget! Mit lehet tenni? Létezik-e vmilyen spec. szűrő, vagy hasonló, ami megszűntetné.
"Az mennyit számít, ha a sz.gép földeletlen konnektorba van csatlakoztatva?"
Sokat számít, ugyanis földeletlen konnektorból TILOS használni!
"UPS nélkül ettől érhet károsodás mondjuk egy P4-es gépet?"
Alapból nem a gép, hanem a használója van veszélyben, de valamilyen külső kábel (TV, telefon, hálózat) csatlakoztatásakor előfordulhat, hogy adott kártya meghal.
ui: ezenkívül a monitor képén is okozhat zavart a földelés hiánya.
Baja nem esik a gépnek... legfeljebb neked egy kiadós áramütés során, valamint a szemednek, mivel a "monitorszűrő" nem működik földelés nélkül. Javaslat: fémtiszta radiátorcső szakaszra egy fémbilincs, 1,5-es sodrott vezetékkel irány a gép házához. Ez elegendő.
Annyit hozzátennék még, hogy a számgép tápja a hálózati csatlakozó dugasza után kapásból szűrővel (1 tekercs + 1 1500V-os túlfeszültség levezető), egyenirányítóval és pufferekkel kezdődik. Utána jön a "szaggató", a trafó, majd megint egyenirányító, szűrő, puffer...stb. Tehát a gépnek magának, a hálózat nyomoraihoz köze nincsen. (kivéve ha eltűnik a feszültség)
Más kérdés a modem+telefonvonal problémája, ha van, akkor a TV-tuner és az antennarendszer csatlakozási bajai és még sorolhatnám...
Nem tartom helyesnek egy átlagos háztartás esetén a fázisonkénti bontást... végülis ez nem a NASA szupertitkos szuperszámítógépének, folyamatos üzemű egysége, hanem egy egyszerű személyi számítógép + UPS.
A számítógépek tápjában és az újabbak alaplapján található pufferek miatt általában kibírják a gépek az átlagos hálózati 10-15%-os feszültségugrásokat és tranzienseket. (kivéve Vargáné és tsa. tápok)
A UPS 190V-ra állítása pedig azért jó, mert tényleg nem kapcsol át minden sz@rért akkura, csak ha muszáj. A tranzienseket pedig minden UPS (és táp /kivéve fent/) szűri.
Lehet, hogy egy kicsit megkesve, de azert szertenek hozzaszolni a dologhoz.
Nem biztos hogy babralni kell a kapcsolokkal az ups hatuljan, es ha 196v ala alitod akkor alaposan teszeteld a geped, nehogy rosszkor erjen a meglepetes.
Azonkivul lehet, hogy nem is olyan rossz feletek az aram, lehet hogy csak van egy regi nagy orosz hutotok ami, mikor bekapcsol megrantja a hallozatot, vagy valami egyeb mas dolog ami nagy tranzienseket csinal mikor bekapcsoljak.
Ha van 3 fazisotok akkor megeri azt csinalni, hogy minden nagyobb dologot mas fazisra raksz mint ahol a gep van.
Szóval, a UPS-en kell keresgélni azt a bizonyos kapcsolósort. :) Az APC-n így működik. Más típusnál a fene tudja. De biztosan állítható. Milyen UPS-ed van?
Nalam egy 300-as Back UPS teljesit szolgalatot, annak a hatuljan van egy kis kapcsolosor amivel az ilyesmit lehet izgatni.
A backup riasztas volt az elso amit kikapcsoltam :), mostmarcsak akkor futyul ha le akar merulni.
Szerencsere nalam eleg ritkan fordul elo hogy az UPS-nek be kell avatkoznia, dehat fo a biztonsag.
Hi! A kapcsolási feszültségszintet kell lejjebb állítani, akkor nem zümmög feleslegesen a UPS. Olyan 180-190V-ra. A számgépes tápok simán elviselnek ettől nagyobb ingadozásokat is. (kivéve Vargáné grrrrr) :))
Ha rám hallgatsz, kikapcsolod a füttyöt is, ami a backup-módhoz tartozik. Ekkor észre sem veszed azt a kis ékszerdobozt...
Elsősorban azért indítanám ezt a topicot, hogy a UPS tulajdonosok megosszák egymással tapasztalataikat.
Én magam részéről meglepődtem, hogy mennyire rossz minőségű az áram itt az I. kerületben. Amióta megvan a UPS-em (2 hét) naponta többször kattog, szakad le a hálózatról, és megy át akku üzemmódra pár másodpercre, majd vissza. Közben nem veszek észre jelentősebb áramingadozást. mitől van ez?