Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2002.04.28 0 0 54
"Jó, legyen:-) Akkor a "polgári bal" szavak mögé milyen tartalmat gyűjtenél? Eltekintve attól, hogy 'nehogymá a jobb kisajátítsa':-)"'

Nem kell semmi ujat kitalalni a recept adott. A nyugateuropai szocialista szocialdemokrata partok mar regota nem marxista osztalypartok valojaban mar Bad Godesbert elott sem voltak azok de facto, azota meg kulonosen nem. De ha valaki elolvassa a szocintern 89-es stockholmi dekretumat abban sem lehet felfedezni osztalyharcos vonasokat. Ezek a nagy partok az otvenes evek vege ota polgari baloldali partok,megha ezt ok igy nem is hangoztatjak uton utfelen, de szavazoretegukben nagyon eles kulonbsegek nincsenek a liberalis es jobboldali partok kozott. Vegul is aki emlekszik meg a 89 elotti politikai szeminariumokra eppenhogy az volt a letezo szocializmus ideologiai gurujainak vadja a nyugat europai szocialdemokratakkal szemben,hogy elpolgariasultak es amolyan polgari szalonbaloldali partok lettek.

Előzmény: peterk2 (50)
Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 53
Természetesen a szolidaritás.

Ez az alapérték még mindig nem nyert kellő súlyt sehol a világban, mert a legtöbb helyen beérik a segélyezéssel, a lenéző eltartással, az odalökött alkalmi segítségnyújtással - jó esetben.

A modern szolidaritás alatt azt érteném, hogy olyan rendszert kellene kialakítani, ami a lecsúszó személyt vagy csoportot akkor sem engedi lesüllyedni, ha az állam éppenséggel mással van elfoglalva, más prioritásokat lát. Ehhez viszont független forrásokra, a kormánytól elkülönített garanciákra van szükség. (Hogy csak egyet mondjak: a hajléktalanellátás mellé rendelt munkakínálati és jövedelempótló rendszer, tehát segély + esély, hogy a hajléktalannak legyen reménye visszaverekedni magát korábbi helyzetébe.)

No, ha ennek kidolgozását a szocialisták legalább meghirdetnék és alapjaiban megkezdenék, akkor nagyjából meg is lennék elégedve erre a négy évre.

Egyebekben szeretném megismételni, hogy nagy bajnak tartanám a Fidesz által elért eredmények visszaszorítását, leértékelését - pusztán politikai vagy ingerületi okokból.

Előzmény: peterk2 (50)
psycho-pata Creative Commons License 2002.04.28 0 0 52
Atrieb=Antrieb
Előzmény: psycho-pata (51)
psycho-pata Creative Commons License 2002.04.28 0 0 51
A választási kampányok közül csak egyre mentem el. Arra, ahol Melocco Miklós beszélt. S nem csalódtam. Mintha nem választási fórumon lettem
volna. Ha hárman értettük, amit mondott, akkor már sokat mondtam:-DDD A szavak, fogalmak jelentéséről beszélt, ahogy én fogalmaznék valamikori neuropathologusként a homloklebenyről, az egyénre legjellemzőbb agylebenyről /Atrieb=initiativa=célképzet, kategoriális magatartás, ok-okozat közötti különbségtétel, a lényeges-lényegtelen közötti különbségtétel.../. Ezek mind érintve voltak aZindexen, de a választási kampány során is - a homloklebeny károsodásának tüneteként:-)))
A dumát követő sörözői beszélgetésünk során a lényeg a mondandódat igazolta. Azt fejtegettem Miklósnak, hogy mi bajom volt a FIDESZ-szel. Nem ragoztam a fő kártevéseit, csak azt, hogy nem attól lesz polgári egy párt, hogy annak nevezi magát (nem is beszélve a konzervatívról, jobboldaliságról, keresztényiről).
A végén elismerte, hogy ő inkább liberális, mint konzervatív. Én pedig azt, hogy hamarább lehet az MSZP valódi szociáldemokrata, mint a FIDESZ polgári. Hozzám pl. közelebb áll a Medgyessy féle MSZP, mint a FIDESZ, pedig polgári családból származom, s nálam is több a liberális vonás, mint a konzervatív. Meggyőződésem, hogy értünk orvosokért, tanárokért, gyógyszerészekért, egyszerübben fogalmazva polgárokért az MSZP sokkal többet fog tenni, mint amit a FIDESZ tett, s a polgárságunkhoz az egzisztenciális helyzet is hozzátartozik. Summa: Én saját magam besorolását magam teszem, s nem csípem, ha elvtársnak vagy polgárnak sorolnak be, kötelező jelleggel - tehát majd fogjuk sokan tudni, ha polgárok leszünk, igy valóban a bal oldal is tartalmazhat polgárokat éríntő értékeket, mint Európában másutt is.

Előzmény: Probatbicol (49)
peterk2 Creative Commons License 2002.04.28 0 0 50

"A szavaknak tartalmuk is van, ha tehát velük játszunk, a tartalommal is játszunk."

Jó, legyen:-) Akkor a "polgári bal" szavak mögé milyen tartalmat gyűjtenél? Eltekintve attól, hogy 'nehogymá a jobb kisajátítsa':-)
Ha mondasz valami olyan tartalmat - mégpedig pozitívat, nem a jobboldali jelentés tagadását - , ami megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem tűnik erőltetettnek, akkor elfogadom:-)
Enélkül viszont nem fog menni, mert lassan nem lesz elég valamit tagadni (a baloldal eddig jórészt ezzel operált), hanem valami új, életrevaló, modern érték mentén képesnek kell lenni mozgósítani is az embereket.

Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 49
Játék lenne a szavakkal? Nem hiszem. A szavaknak tartalmuk is van, ha tehát velük játszunk, a tartalommal is játszunk. Ezt tette a Fidesz és ezt kellene valahogy másként tenni.

Előzmény: peterk2 (47)
Tarpataki Béla Creative Commons License 2002.04.28 0 0 48
Egy baloldali nem lehet polgár, legfeljebb állampolgár. De azt már ismerjük.
peterk2 Creative Commons License 2002.04.28 0 0 47
Kedves Probatbicol,

Ezek a próbálkozások játékok a szavakkal, valódi, igazi tartalom nélkül, ugyanakkor azt mondom szükségesek!

A Fidesznek a "polgári" maszlag nem azért jött be, mert akármilyen társadalomfilozófiai jelentése lenne, hanem azért, mert egy könnyen, egyszerűen megfogalmazott jelszó lett belőle, amit a baloldal ellen fel lehetett használni. A jobboldal a rendszerváltás óta kísérletezik ilyesmivel tudatosan vagy öntudatlanul. Az Antalli időkben felerősödő visszanyúlás a Horthy időkhöz nem jött be, ezért kellett valami más, a jobboldalt a baloldaltól markánsan megkülönböztetni képes retorika, ami képes érzelmileg hatni a választókra.

Ugyanakkor a mai társadalmat - még a kialakulóban levő magyar demokratikus társadalmat sem - nem szabad összetéveszteni az évtizedekkel ezelőttivel. Akár megszólítják, akár nem, a ma közembere - talán pontosan a késő kádári össznépi gmk-s, kisvállalkozós idők folyományaként - jelentős arányban 'vállalkozó' szemléletű. Ezzel párhuzamosan pedig nagyon is pragmatikus. Azaz nagyon is az érdekei vezérlik - ha képes felfogni azokat, vagy ha a politika képes ilyen alapon megszólítani.
A Fidesz kétségtelenül nagy népszerűsége szerintem jóval kisebb mértékben köszönhető a "magyarkodó" retorikájának, és sokkal inkább annak a sikeres próbálkozásnak, hogy elhitesse: ő képviseli eredményesen a választó érdekeit. A környezetemben sok-sok tucat Fidesz szavazó van, és szinte kizárólagosan elmondható, hogy érdekelven szavaztak a Fideszre (tetszett a lakásprogram, gyes, stb.). A "magyarkodó" retorika legfeljebb szimpatikus volt, de távolról sem a döntő.

De meg lehet nézni az éppen most folyó francia választásokat is. Ha a különböző rétegek 'tömbösen', a klasszikus politikai értékek mentén szavaztak volna, akkor nem fordulhatott volna elő olyan képtelenség, hogy egy nagyvárosi zsidó Le Pen-re szavaz. Ezzel szemben viszont a választó pragmatikus, a mindennapi problémáira keres válaszokat. Le Pen olyan - nyilván demagóg - dumát nyom, ami sokak mindennapi tapasztalatara reagál. A kétségtelenül jelen levő bevándorlói bűnözésre, és a sok-sok egyéb gazdasági és kultúrális problémára, ami ebből adódik.

Szóval szerintem ma eredményes politikát csak úgy lehet folytatni, ha az adott politikai oldal megmarad elsősorban pragmatikusnak, és ennek a pragmatizmusnak a közvetítéséhez talál valami nagyon érthető, sokaknak szimpatikus retorikát, ami érzelmileg is képes felkelteni a választópolgár figyelmét. És semmiképpen nem szabad elmenni valami nagyon értelmiségi, elemezgetős stílusba, mert ez az értelmiségi klubokban vevőre talál, de választásokat csak elbukni lehet vele.

A 'polgári bal' kifejezés éppen ezért - bár nekem tetszik - semmire sem vezet. Nem lehet ugyanis ezzel megszólítani tömegeket. Egyrészt azért, mert a Fidesz már elprivatizálta a nemzeti és a polgári szót, másrészt mert ezzel egyúttal adott neki valami avítt, jó oldaláról nézve hagyománytisztelő, rossz oldaláról régimódi, urizáló tartalmat, amit egyszerűen nem lehet lefordítani a baloldalra. Sokkal inkább kellene ehelyett valami olyan kifejezés, ami valami más, új, modern értékeket közvetít, és nem 'elhasznált'. Az 'európai' szó nem rossz, amit ma gyakran használ a baloldal, csak az vele a baj, hogy könnyű ellene fellépni nemzeti retorikával.

Szóval érdekes a topicindító, de szerintem ne ragadjunk le a 'polgári bal'-nál, hanem keressünk inkább valami valóban jó kifejezést. Segítsünk a szociknak:-)

Indulásként itt van pl. a 'demokrata'. De valami jelző nem ártana elé:-)

surmi Creative Commons License 2002.04.28 0 0 46
Kedves Vamzer!

Vitaba szallnek a nagytokespenztokes-elmeleteddel. Orban nem hiaba vette elo ezt a fegyvert, mivel a Horn kormany idejen igenis sok mindent, meg strategiai agazatokat is eladtak, Megyo is ott volt, szerintem Megyo amugy is szervilis alkat. Szerintem - bar termeszetesen nem lathatok bele a fejebe, lehet hogy megis o a Satan - Ovi erre akart kilyukadni. Nem a toke rossz, mert az kell, de szervilis, csettintesre szolagaian ugro vezetessel nem jutunk sehova, mert ezt a balfacan Medgyessyt konnyen zsebre lehet tenni.

surmi

Előzmény: vamzer (43)
vamzer Creative Commons License 2002.04.28 0 0 45
"Ez azert veszelyes demagogia es ez is Orban politikai es tortenelmi ismereteinek hianyat jelzi, vagy ha tisztaban van vele akkor annal rosszabb ra nezve"

Sajnos, az első variációdnál okosabb Orbán. Én a másodikra tippelek. Azt hiszi, ezt is tudja kezelni. És itt már vannak kétségeim.

Előzmény: Derek (44)
Derek Creative Commons License 2002.04.28 0 0 44
"(A polgár az teljesen más volt eredetileg, erre Derek jó magyarázatot adott,"

Es most is az . A politologia tudomanyaban altalanosan elfogadott fogalmak attol nem vesztik el ertelmuket, es jelentestartalmukat ,hogy egy tarsadalomtudomanyokhoz nem ert kokler politikus osszekeveri a fogalmakat sajat propagandaceljaira.

"Lám, Orbán nagytőkéseknek meg pénztőkéseknek nevezi az ellenséget, a "bal" oldalt, ami önmagában egy nonszensznek hat, de a szegényebb rétegekre, akik felé ezt elsüti, ez hathat, számukra OVI kádári szocialista, vagy legalábbis jó atyuska lesz."

Ez azert veszelyes demagogia es ez is Orban politikai es tortenelmi ismereteinek hianyat jelzi, vagy ha tisztaban van vele akkor annal rosszabb ra nezve, mert a korai nacik pontosan ugyanezzel a demagogiaval eltek es pontosan ugyanazoknak a retegeknek szantak akiknek most Orban a sajatjat. Nagyon veszelyes jatek ez amibe Orban ezzel belement. Errol az analogiarol jelent is meg valakinek egy nagyon jo osszehasonlito cikke csak elfelejtettem elmenteni. Nalunk a rendszervaltas veszteseinek, NO-ban pedig a haborut koveto recesszio majd depresszio veszteseinek es ezek nem az elit volt, hanem elsosorban a munkassag, a kisparasztsag, es a kispolgarsag.

Előzmény: vamzer (43)
vamzer Creative Commons License 2002.04.28 0 0 43
Ez a "polgári bal" látványosnak tűnő próbálkozás Dessewffy részéről, de nem igen lesz hatékony. Nem érdemes ezekkel az orwelli szómágiákkal élni.
A polgár szót Orbánék "lefoglalták" maguknak, persze kiforgatták az eredeti értelméből. Ők polgár alatt a vazallust értik, aki velük van.
(A polgár az teljesen más volt eredetileg, erre Derek jó magyarázatot adott, Máray forogna a sírjában, ha a FIDESZ valódi polgárképét látná.) Kaotikus állapotok uralkodnak fogalmi téren.
Erre jó példa ennek a szerencsétlen IDKFA-nak a beírása a topic elején:
"Ez a "polgári bal" hol él? Csepelen, Angyalföldön, Ózdon?"

Ezekben a körzetekben kb 30-40% polgári "jobb" él, ha már a leadott szavazatok alapján mérjük, ami kb. ugyanolyan hülyeség, mint az elnyert mandátum alapján ítélni.
Akkor most a polgári jobb hol él? Ugye, Csepelen, Angyalföldön meg Ózdon is él a fenti említett arányban.
(Haggyuk is a szerencsétlent, csak jellemző a "kifinomult" felfogására, és ezzel nincs egyedül.)

Van-e értelme jobbról meg balról beszélni? Vagy ezek túlhaladott kategóriák? Szerintem igen.
Lám, Orbán nagytőkéseknek meg pénztőkéseknek nevezi az ellenséget, a "bal" oldalt, ami önmagában egy nonszensznek hat, de a szegényebb rétegekre, akik felé ezt elsüti, ez hathat, számukra OVI kádári szocialista, vagy legalábbis jó atyuska lesz.

OVI már most elkezdte begyűjteni az úgymond baloldalról a szavazatokat 2006-ra. Ahogy át akar vonulni az MSZP középre, úgy fogja OVI megtámadni az ottani nemvédett helyeket, a szegényebb réteg felé sugárzó demagógiájával. Folytatni fogja az "álom, amely valósággá válik" típusú, a "már épp ti jöttetek volna soron a felemelkedésben, ha nem akad meg a kormányzásunk" szlogenre építő dumáját.

Felejtsétek el ezt a jobb-bal izét.
Itt néhány gazdasági elitcsapat alakítja ki, és sugározza ezerrel kifelé a szavakat, meg ígéreteket.

Még egy csapdahelyzete van az MSZP-nek: a demokratikusan szerveződő párt tökölése és a nem demokratikusan működő párt hatékonysága közötti ellentét. Ez Blair-re is igaz, azzal győzött másodszorra is, hogy a hatékonyság kedvéért korlátozta a belső vitákat. OVI tőle többet tanult irányítástechnológiai szempontból, mint Stoibertől.

schgy Creative Commons License 2002.04.28 0 0 42
Nekem nem is közvetlenól az újjáalakulással volt gondom egyik esetben sem (az FKGP-t pl. biztosan nem Torgyán aklapította újjá).
Az MSZDP-nél nem vagyok ennyire képben, de rokonaink laknak szemben azzal a székházzal, ami a botrányok idején biztosan megvolt. Ezért az a véleményem, hogy ezen konkrét pártok sorsa 1989-2002-ben nem attól függött, hogy mennyire történelmiek (mint az a hozzászólás felvetette példaként, amire eredetileg reagáltam), hanem attól, hogy konkrétan milyen emberek kerültek előbb-utóbb a pártvezetésbe.
Nekik viszont egyik párt esetében sem volt igazán (eszmeileg) sok közók a történelmi párthoz, amit "folytattak".
schgy
Előzmény: Derek (41)
Derek Creative Commons License 2002.04.28 0 0 41
"És nekik mi közük volt a történelmi pártokhoz, azon kívól, hogy időben léptek ahhoz, hogy a nevet megkaparintsák, majd botrányaikkal eltemessék?"

A kisgazdakhoz nem tudok hozzaszolni, de a Magyarorszagi Szocialdemokrata Part 89-es ujjaszervezesenel ott voltam 89 februar 15-tol elotte a part januar 9-en mondta ki ujjaalakulasat es akik ott voltak azoknak joguk volt ehhez. Ezt a partot elismerte a part emigracioban levo szarnya es kesobb a Szocialista Internacionale is. Tehat az ujjaalakitas nem ellopasa volt egy tortenelmi part nevenek,hanem teljesen jogos aktus azok reszerol akik ott voltak.Es az ujjaalakitas jogszeruseget Nyers Rezson es Marosan Gyorgyon kivul akkor senki nem vonta ketsegbe. Es sajnos egy szabad demokrata politikus is akinek a nevet csak azert nem irom ide mert egyebkent nagy tiszteloje vagyok.
Mivel 4 generacios szocdem csaladbol szarmazom es nagyapamat es apamat is a 48-as partegyesites elott kizartak a szocdempartbol ,mint szovjetellenes ,a kommunistakkal fuziora nem hajlando jobboldali szocdemeket, ezert teljes jogunak ereztem,hogy a szegedi szervezet megalakulasakor az o partjuk jogutodjanak tekintsem a nyilvanitsam ezt a partot. Es igy tett akkor az 56-os Nagy Imre kormany szocdem allamminiszter unokaoccse , az volt egri szocialdemokrata polgarmester, a volt Moson megyei utolso szocdem foispan, es meg sokan masok aki vagy tagjai voltak a regi partnak ,vagy azok tagjainak leszarmazottai.
Az mas kerdes ,hogy kesobb a parttal mi tortent, de az ujjaalakitas legitimitasahoz es jogszerusegehez nem ferhetett ketseg.

Előzmény: schgy (37)
promike Creative Commons License 2002.04.28 0 0 40
Chirac esetében ez igaz.
A "leszámolással" is egyetértek.
Előzmény: Probatbicol (36)
surmi Creative Commons License 2002.04.28 0 0 38
Az utana kovetkezo mondat ismetelt atolvasasa okafogyotta teszi az irasodat.
Előzmény: schgy (37)
schgy Creative Commons License 2002.04.28 0 0 37
"Mert a rendszervaltas ota lattad mi lett a tortelmi partokkal? Torgyan, Petrasovits"
És nekik mi közük volt a történelmi pártokhoz, azon kívól, hogy időben léptek ahhoz, hogy a nevet megkaparintsák, majd botrányaikkal eltemessék?
schgy
Előzmény: surmi (23)
Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 36
Nem a jobboldal "megbüntetése" itt a cél, hanem a leszámolás a fogalmi zavarkeltéssel és kisajátítással.

Eszem ágában sincs azt sem gondolni, hogy a jobboldal nem demokratikus. Érdemes megnézni, ahogy Chirac viselkedik mostanában: egyértelmű elkötelezettség a demokratikus jobboldali értékek mellett, védelmezésük a szélsőség támadásaival szemben.

Előzmény: promike (35)
promike Creative Commons License 2002.04.28 0 0 35
Mem is ezzel volt gondom inkább a kinyilatkoztatott ballal,mert ez nem jelent egyértelmün mérsékeltet.
A demokratikus egyenrangúan bántó,és jól ellenpontozza a pogári kisajátítását.
Előzmény: Probatbicol (30)
surmi Creative Commons License 2002.04.28 0 0 34
Kedves Laci!

A bal-jobb kutyulast ertem, es nem vitatkozom vele, csak a figyelmedet probaltam felhivni az abban megfogalmazottak es az altalad utana irt abrandok kozott.

Tegyuk fel, realerteken a toke jovedelme 5% atlagosan. Nem tartom rossznak. Namost hogy ezzel globalis ellatorendszereket tehermentesitsunk,

- szamoljunk 2 millio emberrel, akiknek most kellene adni, amig meg elnek.

- szamoljunk evi 200e Ft-tal, ami esetleg nemileg tehermentesitheti a nyugdijrendszert.
200e nyereseghez kell ugye adnunk 4 milliot.

Ha a 4 milliot osszeszorzod a ketmillioval...

!!! Mindenfele tudomanyos alapot nelkulozo, altalanos iskolai matematikat hasznalo szamitasokat lattunk :) !!!

De talan mond valamit. Az USA jovedelemtermelo tevekenysegevel talan.

surmi

Előzmény: Probatbicol (33)
Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 33
Miért ne alkalmazhatna a baloldal jobboldali megoldásokat, és viszont? Blair konzervatív programmal nyert, Orbán baloldali tételeket valósított meg kormányzása során.

Ez nem baj, sőt, éppen annak a jelen, hogy a két kormányzási formula egymást jól kiegészítheti, harmonikusan váltogathatja: periódusonként más-más hangsúlyokat helyezve előtérbe.

A modern ipari társadalmak jövedelemtermelő képessége óriási. Ez biztosítja a tartalékot a tőketulajdonosi csoportok bővítéséhez.

Előzmény: surmi (27)
Derek Creative Commons License 2002.04.28 0 0 32
"Mit kezdenétek akkor az deológailag polgárság ellen hangolt MSZP- törzsszavazó munkástársadalommal? Ők nem szeretik a "polgárokat", és nem biztos, hogy örülni fognak, ha ilyen névvel illetnétek őket"

Miert lenne az MSZP torzsszavazoja polgarellenes. Eloszor is az MSZP nem munkaspart, szeretne az lenni valamennyire de nem tud. Az MSZP ugyanolyan polgari-ertelmisegi part ,mint az SZDSZ.Nekem valamikor egy oreg szocdem,meghalt mar ,ugy hivtak hogy Csongor Gyozo aki a szegedi szocdem munkasotthonban nott fel ahol az apja gondnok volt ugy fogalmazta meg a szocialdemokracia celjat,hogy : a kiszolgaltatott berrabszolgabol polgart csinalni. Vegul is ki a polgar, a sarki fuszeres a maganprakszist vivo orvos,az onaloo irodaval rendelkezo jogasz, a kisvallalkozo, a piaci kereskedo, a kozepburzsoa es a nagyburzsoa, vagyis a Max Weberi megfogalmazasban a burzsoa es a citoyen.Es ez nem a fidesz polgarkepe akik szemeben a polgar a puhagerincu allami hivatalnok es az aki a klienturajahoz tartozik. De a nagyvallalkozo Kapolyi az mar nem, pedig o a nagyburzsoazia egy kepviseloje. Vagyis a nagypolgar. A polgarsag a varosi szabad egzisztencia akik a fejlodes soran kiegeszulnek a polgarosodot parasztsaggal a farmerrel de az a kamionsofor is aki a sajat tulajdonaban levo nemritkan 120 ezer dollaros teherauton fuvaroz es a szabadfoglalkozasu ertelmisegivel. Miert lenne ennek ellensege a munkassag,hiszen eppen kozuluk emelkedik ki a polgarsag amikor onallo ipart valt es eloszor kisiparos,kisburzsoa ,majd ha tehetsege es szerencseje van akkor nagyobb burzsoa lesz. Ha nem akkor visszaesik a munkassagba,az alkalmazotti berbol,fizetesbol eso retegbe ami nem feltetlenul ipari munkas ,hanem alakalmazott a szolgaltatas valamelyik agazataban.A polgar az allammal nem alkalmazotti, hanem adofizetoi viszonyban all es nem vagyik allami allasra, csak a torvenyes rend a kozbiztondsag betartasat varja el az allamtol, de maga nem all allami szolgalatba.

Előzmény: Törölt nick (25)
rinpoce Creative Commons License 2002.04.28 0 0 31
Azért ennél nagyobb nullát régen irtál. Mit lehetne itt privatizálni, amiböl a mu. tökét fektethetne. Volt már ilyen, az igazgato lerabolta a gyárat, a maradék lett a dolgozoi részvény. Már leirtam, nem irom még egyszer. Tudok olyan embert, aki magának kárpotolta a fél dunántult. Nem ismerös? Mit lehetne itt még osztogatni? Legfeljebb, ha az éhezö tömegek visszafoglalják maguknak a gyárakat. Azám baloldal. Akkor hova lesz a vagyonotok? Kis álszentek....
Előzmény: Probatbicol (21)
Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 30
A "polgári" és a "demokratikus" között nincs ellentét: egymást feltételezik. Ezt felejtette el kissé a Fidesz, de szerintem vissaz fog térni ehhez a jól bevált ikerfogalomhoz.
Előzmény: promike (28)
Probatbicol Creative Commons License 2002.04.28 0 0 29
Azt hiszem, kissé leegyszerűsített kép ez az MSZP szavazótáboráról.

Ha a jobboldal azokkal a klisékkel dolgozik tovább, hogy ezek a kivénhedt, levitézlett, öregedő, nosztalgiázó, polgárgyűlölő, stb, stb, prolik, akkor nagyon el fog csodálkozni a következő 10-05 év fejleményein.

Ez a közönség nincs a polgárok ellen hangolva, sőt, éppen azon sértődött vérig, hogy az új elit ki akarta zárni őket ebből a fogalomkörből, mintegy jelezve, hogy számukra nincs felemelkedés, tehát maradnak a kiszolgálói sorban. Ez volt a jobboldal legsúlyosabb tévedése, ezen bukott el. Ha a budapesti kudarc okati keresik, akkor nem olyan csacskaságokkal kell jönni, hogy vörös prolik, hanem észre kell venni, hogy éppen a budapesti polgárok lázadtak fel, akik a legvilágosabban vették észre ezt az ellentmondást.

Előzmény: Törölt nick (25)
promike Creative Commons License 2002.04.27 0 0 28
Helyesebben tette volna ,ha a demokratikus oldal kifejezést használta volna....
Előzmény: Probatbicol (-)
surmi Creative Commons License 2002.04.27 0 0 27
Kedves Probatbicol!

1. Az a Blair-Schroder vonal egy klasszikus jobboldalinak tekintett gazdasagi alapvetes.

2. Szerinted adott penzbol hogy a banatba lehet TOMEGEGKNek megfelelo mennyisegu toketulajdont adni?

3. Volt ilyen, kuponos provatizacio neven. Nem jott be.

4. Osztalyokrol beszelsz? MA volt a csigatv-n idogepes film, Fold hivja Lacit, terj vissza hozzank!

5. A dolgozok kiszolgaltatottsagat Marx sem tudta konnyfakasztobban megirni.

6. A masodik bekezdeseddel megvalositottad a sajat farkaba harapo kigyot. Hogyan takaritsunk meg a szocialis kiadasokon, ha meg nincs tokejovedelem, ami azt potolna, a derek baloldal pedig "marpedig visszaadja a nyugdijasoknak, amit a Fidesz elvett", majd a 70 eves tozsdecapa Erzsi nenik a tokejovedelmuket, esetleg a regi jo emberek altal kezelt alapokban kezelt tokejebol szarmazo tokejovedelmuket befektetik csirkefarhatba.

Komolyan gondoltad?

surmi

Előzmény: Probatbicol (21)
NICK Creative Commons License 2002.04.27 0 0 26
Kedves Probatbicol!

Van új a nap alatt?:)))

Baloldali polgárság.

Előzmény: Probatbicol (-)
surmi Creative Commons License 2002.04.27 0 0 24
Majd megkocogtatom a vallad.
Előzmény: Törölt nick (19)
surmi Creative Commons License 2002.04.27 0 0 23
Kedves Derek!

Nem ohajtok veled tortenelmi, foleg baloldal-tortenelmi vitakba keveredni, mert ebben nem sokan versenyezhetnek veled, en meg sem probalom. De mint mar egy masik hozzaszolasomban ramutattam volt, teljesen felesleges tortenelmi peldakat keresni, es kibogozni, akkor most volt-e polgari baloldal.
Mert a rendszervaltas ota lattad mi lett a tortelmi partokkal? Torgyan, Petrasovits.
Nem jo omen tortenelmet krealni :)
A mai baloldal erzesem szerint pont hogy megprobal megkapaszkodni ezen a fronton is, eddigi tettei - szandekoltan vagy sem, nekem mindegy - az ellen a reteg ellen mutattak, amelyet most ezzel a szlogennel meg ohajt nyerni maganak.
A mai magyarorszagon a fiatalok, ertelmisegi fiatalok, azaz a jovo kozeposztalya, ragozzuk tovabb, polgarsaga az en teljesen szubjektiv es elfogult felmeresem, meg emlekeim kodos homalyabol felremlo olvasmanyemlekeim szeritn inkabb jobbos. Oregszik a szoci tabor, majd igazitunk a demografian :)

surmi

Előzmény: Derek (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!