Keresés

Részletes keresés

padlizsán 007 Creative Commons License 2003.03.11 0 0 7
És ez csak majdnem egy év után derült ki??
Részvétem......
Előzmény: predi (6)
predi Creative Commons License 2003.03.05 0 0 6
Nem járt vissza a foglaló! Hurrá!
Az örökösök megörökölték a szerződést, annak minden előnyével és kötelezettségével együtt. Vagyis a vétel lehetőségét, vagy a foglaló elbukását - kedvük szerint.

Köszönöm a hozzászólásokat, így nyugodtabban végigcsináltam a pert, amit a nyakamba akasztottak.

predi Creative Commons License 2002.05.17 0 0 5
Még mindig nem volt meg a hagyatéki tárgyalás, és nincs hagyatéki végzés. Vagyis jogilag még nem léteznek örökösök. Őrület, hogy meddig tarthat egy ilyen dolog.
adamax Creative Commons License 2002.05.01 0 0 4
Azt se felejtsd el, hogy a széljegyen nem adásvétel szerepel szerintem, hanem tulajdonjog fenntartással való adásvétel (ezt csak következtettem az adatokból). Ebben az esetben a doktorúr által vázolt helyzet 1. pontja áll fenn.

amc

Előzmény: predi (3)
predi Creative Commons License 2002.04.30 0 0 3
Kössz a tanácsokat és az elemzést.
A helyzet zűrös. Amikor megoldódik, megírom, hogy mi lett. (Ha még létezni fog ez a topic.)
doktorúr Creative Commons License 2002.04.30 0 0 2
Gyanítom, hogy készült megfelelő papír, mert valahogy felkerült a széljegy.
A széljegyet
1. töröltetni kell, ha a szerződést végül is nem kötitek meg. Már csak ezért is lényeges, hogy az örökösökkel írásban egyezz meg. Jogilag a megállapodásotok egy szerződés-felbontó megállapodás lesz. ekkortól szabadul fel a lakásod, ekkortól adhatod el.

2. az örökösök végleges tulajdonjogát jelző széljeggyé kell "alakítani", ha mégis megveszik tőled a lakást. Itt rendes adásvételi szerződést kell majd kötni, ügyvéddel, miegymással.

A Te dolgod: eldönteni, hogy ki akarod-e kényszeríteni az örökösöktől az adásvételi szerződést, vagy megelégszel a foglalóval, és másnak eladod a lakást.

Előzmény: doktorúr (1)
doktorúr Creative Commons License 2002.04.30 0 0 1
predi:
Röviden a lényeg (persze egyszerűsítve):
1. HA készült írásos megállapodás köztetek, amely tartalmazza legalább a következőket: felek nevei, adatai, ingatlan megjelölése, vételár, arra a tényre utalás, hogy a pénzt a néni foglalóként adta, akkor a szerződés létrejött, a halál ténye a szerződés hatályát nem érinti. Ennek alapján (i) kérheted a véglegese szerződés megkötését az örökösökkel (itt lényeges, hogy olyannal szerződj, aki közjegyzői hagyatékátadó végzéssel igazolja a tulajdonjogát) vagy (ii) megtarthatod a foglalót, ha a szerződés mégsem jönne létre.
Javaslat: írásban rendezzétek a dolgot, mert ha meg is tartod a foglalót, ha még nem nyilatkoztak arról, hogy nem kívánnak szerződni, akkor jogilag még mindig köti mindkettőtöket a nénivel kötött megállapodás, és ez alapján nem adhatod el az ingatlant. Tehát az örökösökkel való írásbeli megállapodás nagyon lényeges annak érdekében, hogy az ingatlan esetleg "felszabaduljon".
2. Ha nem készült megfelelő papír, akkor a szerződés nem érvényes, az ingatlan adásvételi szerződés érvényességi feltétele a (legalább a fentieknek megfelelő) írásba foglalás. Ekkor a foglalót vissza kell adnod, és a lakást bármikor szabadon értékesítheted, kötelezettséged az örökösök felé nincs (csak a foglaló visszaadása).

Remélem segít.

Előzmény: predi (-)
cucu Creative Commons License 2002.04.29 0 0 0
Szerintem nem jött létre a szerződés, tehát nem lehet még széljegyezve.
A szerződés a vevő miatt nem jött létre, de a foglaló amúgy sem "örökölhető", azért hívják foglalónak. Még a direkt vevő sem kaphatja vissza. Ha visszalép a vevő, a foglaló marad. Ha az eladó lép vissza, dupla foglalót kell visszafizetni.
Téged nyilván kár ért, hiszen jogosan bíztál az eladás sikerében és eközben több vevőt elküldtél, mondván, hogy már le van foglalózva.

Amúgy tudok ügyvédet ajánlani, ha gondolod. Már, hogy simán és gyorsan menjenek a dolgaid.
Különben mekkora a lakás és merre van? Irányár?
Írhatsz mailt is.
Kösz: cucu

Előzmény: predi (-)
predi Creative Commons License 2002.04.26 0 0 topiknyitó
Kedves öreg néni lefoglalózta a lakást. Mielőtt a teljes vételárat kifizethette volna meghalt. Azóta (hónapok óta) üresen áll a lakás és eladni sem tudom, mert a széljegyzeten rajta van az adásvétel.
Az örökösök a foglaló visszadását követelik, de a hagyatéki eljárás még zajlik és nem lehetek biztos benne, hogy tényleg ők az örökösök. Meg azt sem tartom fair-nek, hogy az egész foglalót elvigyék. Mit tennétek a helyemben?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!