Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 4 órája 0 0 56645

Aki szereti... :-)

Holnap megint "bevonulok", nem bánom, mit csinálnak vele itthon csak ne hozzák utánam... :-)

Előzmény: nagypapi51 (56644)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 56644

Sonkás tésztához még jó lehet

Előzmény: Boarhunter (56643)
Boarhunter Creative Commons License 5 órája 0 0 56643

Alaposan ki lett áztatva de az a főzés végén derül ki, mennyire maradt "szálkás".

Előzmény: nagypapi51 (56642)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 56642

Egy alapos áztatás talán életre kelti.

Lencsfőzeléknél már többedszerre vettem észre, hogy a maradék más- harmadnapi melegítésekor keményebbek lettek a szemek.

Előzmény: Boarhunter (56641)
Boarhunter Creative Commons License 5 órája 0 0 56641

Lencsefőzelék füstölt csülökkel. Vagy maradék vaddisznópörkölttel ha a csülök már csak ízesítőnek jó. Márciusban került le a füstről, azóta lógott a spájzban.

nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 56640

Ma kacsamell, meggyszósz, rizs

kedden pizza

Boszorka Creative Commons License 16 órája 0 0 56639

Én meg a tiedet nem találom, de írjál az itteni címemre, holnap megnézem és válaszolok is.

Előzmény: szkati (56638)
szkati Creative Commons License 19 órája 0 0 56638

Boszi!

Nem találom az aktuális email címedet. Légyszíves írj rám!

nagypapi51 Creative Commons License 22 órája 0 0 56637

Fokhagyma ügyben H.Kovács (Moldova: Ferencvárosi koktél) a mérvadó, aki egy történet elmeséléséért

többek között aranygaluskát kért sok fokhagymás libazsírral... :)

 

Előzmény: Boarhunter (56636)
Boarhunter Creative Commons License 22 órája 0 0 56636

Nálunk is. Na jó, dobos torta határeset. :-)

Feleségem szerint a "sok fokhagyma" az értelmezhetetlen...

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (56635)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 23 órája 0 0 56635

ez nálunk a fokhagyma - ha valami ízlik, abban van fokhagyma (kivéve a piskótatekercs)

Előzmény: H_G (56633)
Boarhunter Creative Commons License 25 órája 0 0 56634

:-)

Előzmény: H_G (56633)
H_G Creative Commons License 26 órája 0 0 56633

"A hagymán nincs értelme vitatkozni, az még a tejbegrízbe is kell."

 

Ez igazi örökbecsű mondás volt 👍👍👏

Előzmény: Boarhunter (56625)
Boarhunter Creative Commons License 28 órája 0 0 56632

Ja. Válogatósak a csajok.

A makrélát amennyire szeretem grillezve, annyira taszít paprikás lisztben sütve. Túl intenzív így az íze. Pláne ez a horvát makréla a lidlből amit bontatlanul fagyasztanak. Arra már rájöttem, hogy fagyottan/félfagyottan kell bontani különben szétfoszlik és igencsak gusztustalan látvány lesz.

Lányaim meg mindenféle halra fintorognak de a hek semleges ízű, szálkátlan húsát bőven adagolt fokhagymás, tejfölös, lilahagymás mártogatóssal hajlandóak elnyámmogni.

Fene az úri hasukat...nekem gyerekkoromban ünnep volt, ha hal került az asztalra.

Előzmény: homerx (56631)
homerx Creative Commons License 28 órája 0 0 56631

huh, haromfele hal? en a karasz mellett maradnek, de semmifelekepp nem a hekket valasztanam.

Előzmény: Boarhunter (56630)
Boarhunter Creative Commons License 28 órája 0 0 56630

Sülthal. Asszonynak makréla, gyerekeknek hek, nekem kárász.

Hozzá sültkrupli meg káposztasaláta. Előtte fácánleves. Tavalyi fácán, most került elő a fagyasztóból.

homerx Creative Commons License 30 órája 0 0 56629

ma a maradek kacsaleves, brassoi, szerintem csirkemellbol. bontok hozza egy gombasavanyut, hogy valami finomat is egyek :)

Popenka Creative Commons License 1 napja -3 1 56627

Ne értetlenkedjek cs..meg! Az a két mondatod egymás után fűzve igencsak marhaság. Ne csodálkozzunk.

Jó.

Tudom, hogy tudsz főzni. Nem erről volt szó.

Édesanyádat innen üdvözlöm, és puszilom, főleg azért, hogy nem tesz a slambucba piros paprikát!

 

Én a hagymát is kihagyom belőle, de ez sem vita tárgya.

 

A slambucba a tészta pirítás továbbra is vita tárgya.

Valószínűleg nem itt fogjuk eldönteni, megmutattuk a két kemény oldalt, ennyi elég ide a kezdőknek. ;)

 

Lebbencslevesbe pirítok és hagymázok, paprikázok. Az más.

 

Nem. Nem kell tőlem tanulnia. Véletlenül se gondolom magamról, hogy bárkit is taníthatnék.

Csupán létező dologról írtam.

 

Nekem fontosak azok a receptek, amiket keleti megyékből hozok ide a Mátrába, és nyilván az is, amit itt tanulok.

Kemény különbségek vannak ezen a 150 kilométeren belül is. Jó ezt megtapasztalni. Nem csak olvasni róla.

(bocs, hogy érzékeny vagyok, és figyelem a tájjellegű különbségeket, nagypapi a megmondhatója, ez nem bántás!)

 

 

 

Előzmény: Boarhunter (56625)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja -1 2 56625

Ne értetlenkedj. Írtam, hogy a lebbencsnél megengedőbbek vagyunk, pl. fűszerpaprikát is teszünk bele. A slambucnál erről szó sem volt.(Ez egyébként örök vita köztem és Édesanyám közt, én simán beletenném) A hagymán nincs értelme vitatkozni, az még a tejbegrízbe is kell. Az a nem mindegy, mikor kerül bele. Azon sincs értelme vitázni, hogy a tésztát meg kell pirítani. Amíg nem volt krumpli, akkor is készült slambuc és megpirították a tésztát, hogy íze legyen. Ugyanezen okból került bele a hagyma is.

Már megint dunántúlozol...Édesanyám szoboszlói lány, nem tőled fog megtanulni se lebbencset, se slambucot főzni... :-)

Előzmény: Popenka (56623)
Popenka Creative Commons License 1 napja -2 0 56624

"Ha levesnek hagyjuk, akkor lebbencsleves. Ha elfőzzük a levét és utána jól lepirítjuk, akkor slambuc."

 

Ezzel az állításoddal vitatkozom. Ez nem igaz. Nem így van. Slussz.

Tessék kipróbálni, főzz egy lebbencslevest és pirítsd le.

Abból lesz a trutyi, és pont ebben értünk egyet, de képtelen vagy felismerni, mert soha, soha nem csináltál hortobágyi mintájú slambucot.

Nagy butaságot írtál.

Előzmény: Boarhunter (56611)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 1 56623

"Keleti végeken...eszem f@szom megáll... :-)"

 

Ti ott nyugaton mindent hagymáztok és paprikáztok. Most néztem pont egy Nagyrada (kisbalaton) Ízőrzők részt ma a TV-ben, kelt tészta, perecet sütött a néni, de megmártotta paprikás zsírban, úgy ették.

 

Nem érted, hogy keleten ilyen nem lehet. Itt a "fehér" többségében piros paprika nélküli ételek honosak. (egyébként erdélyi mintára)

Nyilván az utóbbi fél évszázad mindent összekevert, de meg lehet még látni a hagyományt.

 

Pl. Debreceni hurkában biztos nem találsz piros paprikát, de még hagymát se, főleg azt a sok húst nem, amit nyugatabbra beletesznek.

 

Igen óriási különbség van Magyarországon kelet és nyugat konyhája között. Bocs.

 

Előzmény: Boarhunter (56618)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56622

"A szétfőtt tészta már nem pirul/nem úgy pirul."

 

Életedben nem főztél egy slambucot... ezek szerint. PO receptje egyértelmű. Nem téved.

Ha B. Marcsika sorozatát letöltöd, még abban is megtalálod a hortobágyi receptet.

Előzmény: Boarhunter (56618)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56621

elolvastad PO-t egyáltalán?

rákerestél, tényleg ott van a jutyúkon?!

 

Előzmény: Boarhunter (56619)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56620

Nem sokkal nyugatabb, mint Debrecen

Előzmény: Boarhunter (56618)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 1 56619

Sőt, tüzet se rakunk alá...majd a nap kikőtti... :-)

Előzmény: Popenka (56617)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 2 56618

A szétfőtt tészta már nem pirul/nem úgy pirul. Hajdúszoboszló elég keleten van neked? Keleti végeken...eszem f@szom megáll... :-)

Előzmény: Popenka (56616)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56617

...meg hagymát sem!!! :)

Előzmény: Popenka (56616)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56616

Én, mint odavalósi nem vitatkozom veled. :P

 

Egy k.rva hamis linket hoztál, ez a fickó itt is megjelenik, meg Borbás Marcsi filmjében is, meg mindenhol, ahol Hortobágyon kamerát láttak.

Nem fogom mindet kikeresni neked.

 

De örülök, hogy jobban vagy, és így már a régi megszokott erőteljes hangnemben vitatkozol velem! De tényleg! :D

 

Most linkeljem be a fél jutúbot először krumpli majd utána tészta verzióval???? Debrecen környékéről?

Megtaláljátok magatok is.

 

Tehát.

Tésztát pirít a keleti végeken az ember, ha lebbencs levest főz, és társait.

Nem pirít, ha slambucot. Mert az utólag pirul, hoppá.

Főleg meg pirospaprikát vagy kolbászt nem, az istenért!

 

 

 

 

Előzmény: Boarhunter (56615)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 2 56615

(Boar: PO kolléga remélem ismerős valahonnan..)

 

PO alias "Primitív Örörmíjász", leánykori nevén I.Imre régi kedves barátom, főztünk is együtt ezt azt. Ő sem tévedhetetlen. Az én hajdúsági gyökereim legalább olyan mélyek mint az Övé.

Slambuc előbb volt, mint krumpli, tényleg egy ősi étel. A pirított tészta teszi teszi azzá, ami... Ezen lehet vitatkozni de csak a saját tájékozatlanságodat bizonygatod... :-)

 

Minden igaz linken fellelhető, ami Hortobágyról szól.

 

Aha...

https://youtu.be/g-0Ke6MRUUc?t=90

Előzmény: Popenka (56613)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 56614

"Slambuc=öreglebbencs"

 

nem tennék egyenlőség jelet

Előzmény: nagypapi51 (56609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!