na, megvolt a reggeli oldalas 6-kor. delelott barack, szilva, delben megneztem a totti pizzeriat a lehel piacon. nekem izlett, egy szalamisat ettem. a kisebb meretut eppen, hogy csak meg tudtam enni.
"...durumbbuzabol keszitette a zasszony. adok neki meg egy eselyt."
Mit is mondtál hány kiló vargányát adsz mellé?
Cseréljünk.
Ma csirkemell filét rántok. Nem magamnak. De még ez is problémás neki.
Lássunk egy fél cs.m.filét. A belső nyelvét kivágom, ez egy darab. A vékonyodó egyharmad részt levágom, az egy szelet. A vastag részt keresztben kettévágom, az két szelet. Összesen 4, egy mellből összesen 8.
Probléma: vastag. Miért nem klopfolom ki? Jön a hiszti.
Ha ráversz egy klopfolóval, fele a klopfolón marad, fele a deszkán kenődik szét ennek a bolti szarnak, amit húsnak nevezni óriási túlzás, mert nincs tartása. Akkor vehetnék a boltban előre panírozott fagyos szart is.
Mondtam az asszonynak addig örüljön, amíg klopfolót nem lát a kezemben...
A technológiával tisztában vagyok, de nálam a rántott gomba a 'frissensültek' közé tartozik - jelzem galambgombákat az állaguk miatt szívesebben rántok, mint vargányát. Utóbbit inkább vajon sütve pirítóson szeretjük, ez pedig fagyasztottból is elkészíthető.
"Érdekes, panírozott gombát fagyasztani soha nem jutott eszembe."
Praktikus. Tegyük fel, 1. szedsz egy csomó első osztályú gombát 2. szereted rántva, és az adott anyag jó is erre a célra.
Panírozol, mert frissen isteni falatok.
Mi legyen azzal, amit aznap nem eszel meg?
1. Lefagyasztod pucéran. Viszont az később mindennek jó, de panírozni már nem olyan, legalábbis macerás, vizes, stb.
2. Panírozva fagyasztod. Azt csak ki kell kapni a fagyóból és azonnal közepesen forró olajban készre sütni. Időben semmi, gyorsétel.
Tehát egy kicsit még tovább panírozol, azon a múltbéli napon, mint ami elfogyna, mert egyszer kell nekiállni, a bundás szeleteket tálcára teríted, betolod a fagyasztóba, amikor már kemények, vákumzacsiba sorjázod, mehet a végleges helyére. Két-három tálcát cserélgetünk ilyenkor. Persze magam nem fognék neki, van segítségem, még két kéz.
Persze, mint viccesen próbáltam utalni rá, van romlás veszély, de az a pucér fagyasztásnál is lehet.
ismered a csiliboltot talan a hegedus gyula utcaban? egyszer voltam ott. csipotle konzervet vettem, de lehet, hogy szezonban van friss paprikajuk is. szaritott biztos, mert azt is vettem.
Ma szezámmagos rántott csirkemell, petrezselymes krumpli, hagymás-tökmagolajos paradicsom saláta. Holnap zeller krémleves, grízsmarni, és persze mindkét nap dinnye :)
meglepoen sokat jarnak vekul piacozni. van egy ismerosom, aki szaritott gombakat es gombakeszitmenyeket arul, heti 2-3 stabil piacra jar, ezen felul az ilyen alkalmi rendezvenyekbol is sok van. a bosnyakon pentek-szombat szokott lenni egy hazaspar, naluk latok mindig tobbfajta csilit, persze nem ennyit, mint a kepeken. lentiben oktober elso hetvegejen lesz egy 4 napos fesztival, az ismerosom pl. oda keszul mindegyik napra.
Én is átforgattam a fagyasztóládácskát hétvégén. Régészeti kutatást végeztem.
Így került sor az utolsó panírozva fagyasztott vargánya szeletekre is. Lesz-e még valaha? :(
Nem is mondok évjáratot, ami fel volt írva a vákumzacsin. Mindenesetre a levágott címkét a dátummal ott hagytam a konyhapulton, hogy esetleg a pár nap múlva az ajtót feltörő mentőegységek meg tudják állapítani a halál okát. :)
Amúgy meg nagyon finom volt, lapostányérnyi első osztályú vargánya kalapokból szeleteltem annak idején.
Ez volt az előétel. Utána szintén régészeti fácánleves. Majd további rántott húsok. Krumpli, őszibarack kompót.
Friss őszibarackot akartam, de olyan kemény volt, hogy mohácsi csatát lehetett volna nyerni vele. Inkább megfőztem. :)
ma pedig csilifeszt a nagymarosi dunaprton. reggel a piacon jarva neztem szet. meg csak pakolasztak. a fene gondolta volna, hogy legalabb ennyien foglalkoznak csilivel az orszagban. legalabb 40 arus volt, es tobb helyre meg el sem kezdtek cuccolni.
ha valaki egy het mulva nem tudja, h mit fozzon masnap, annak ajanlom a vaci lecsofesztet szombaton. regebben arrakellett figyelni, hogy tobben mar 11 korulre megfoztek, igy sok helyen hamar elfogyott. tavaly mar figyeltek erre, es kesobbre terveztek a fozes veget. azert az ordog a reszletekben alszik, ha itton leszek, biztos, h 11-re lent leszek.
huh, 3 nap dinnye nelkul? nagyobb mennyisegu sor allt a hazhoz?:) itt ma fagyasztobol rokagombas zoldborsoleves. van valami penneteszta, de mivel durumb, igy nem nezek arra. szolo, barack, szilva. tegnaprol mokasretes a peksegbol. joo sok fozott makkal. a zasszony rendet rak a spajzban. talalt ket doboz alkoholmentes pilsnert. ez mar a veg!