Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 4 órája 0 0 60794

Gondolom.

Előzmény: H_G (60793)
H_G Creative Commons License 4 órája 0 1 60793

Gondolod, hogy ezekért fizetnek?

Előzmény: Popenka (60784)
Popenka Creative Commons License 5 órája 0 0 60792

Óvatosan a max-ot mondtam, nehogy nekem ugorjon valaki, hogy véres. :)

Persze, a 85 fok inkább a pihentetés közbeni már. Fölé már tényleg nem jó menni. Értjük egymást.

Előzmény: nagypapi51 (60791)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 60791

Ha natúr sütöd, akkor jogos az elősütés, de ha baconbe tekered, akkor sztem felesleges.

Popenka: szűznek a 85C maghő már sok, én 70-75-nél megállok, mert még a sütőből kivéve is 'dolgozik'.

Előzmény: Boszorka (60787)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 5 órája 0 0 60790

ez cuki:

Hozzávalók: ... 10 db fogpiszkáló (és ha átállítod 5 személyre, akkor 12,5 kell belőle :)   )  

Popenka Creative Commons License 6 órája 0 0 60789

Ezek a mindenfélével töltött sertéshús alkatrészek inkább hidegkonyhai kreálmányok. Nekem úgy tűnik.

Ha én szűzpecsenyéhez aszalt szilvát kívánnék, akkor nem tölteném bele. Külön sütném meg a húst, és ahhoz csinálnék egy aszalt szilvás mártást.

Előzmény: Popenka (60788)
Popenka Creative Commons License 6 órája 0 0 60788

Kétféle megoldás az egyben sült szűzire.

Baconbe tekerés: egyből mehet sütőbe, de akkor se hosszú időre, ezt mindenki a maga sütőjével kitapasztalja, omlós puhára. Ökölszabály: a maghő nem mehet 85 fok fölé. És akkor már nem rozé.

Bacon vagy egyéb bunda nélkül: rendesen, erősen körbesütni, kérgezni pár perc alatt. Ilyenkor már majdnem kész a hús! Egyből sütőbe tenni, hogy a belseje is átmelegedjen a kívánt fokra, de max. 150 fokra előmelegített sütőbe, takarás nélkül, 10-15 percre, kivenni és akkor(!) letakarni, hogy ne gőzölődjön ki a nedvesség, pihentetni még 20 percet. Na az lesz tökéletes. (én magam nem békönözöm, inkább így)

Befolyásoló még a töltelék, ha van: nyers, főzést igénylő töltelékkel a töltelék megsüléséig kell sütni, közben persze a nemes hús... hát izé. Én ezt inkább karajjal csinálom ha kell, de inkább kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt.

Már kész töltelékkel töltve, lásd aszalt izé, ugyanaz érvényes, mint fent, nem kell tovább sütni, mint anélkül, sőt talán még kevesebb ideig.

Más: aszalt szirszart tesz valaki a húsba, áztassa már be előtte, ellenkező esetben úgy ki fogja szopni a húsból a nedvességet, hogy attól szárad meg a végeredmény, bármit csinál vele.

szvsz

Előzmény: nagypapi51 (60786)
Boszorka Creative Commons License 6 órája 0 1 60787

Én mindig körbesütöm, nem tudom miért, feltehetően megszokásból. Aztán megy a sütőbe 1í-12 percre, van hőmérőm is, mert nem minden szűz egyforma vastag.

Előzmény: nagypapi51 (60786)
nagypapi51 Creative Commons License 8 órája 0 0 60786

Az hagyján, hogy bemetszi és úgy tölti meg (persze felszúrni is lehetne), de utána tessék begöngyölni baconbe és úgy sütni - ohne elősütés, mert minek is?

öreg_néne_b Creative Commons License 8 órája 0 0 60785

A háziasszonyok zöme csak a rommá sütést ismeri és alkalmazza. :(

Popenka Creative Commons License 9 órája 0 0 60784

Hogy lehet ilyen receptet nyilvánosságra hozni?

Szűzpecsenye. Félbevágva tölti meg, körbesüti, legyen, csakhogy utána:

"Takarjuk le alufóliával, majd 170-180 fokra előmelegített sütőben, kb. 50 perc alatt süssük készre."

Olyan száraz lesz, mint a fűrészpor. Látszik is a képen. :(

És ezt pénzért publikálják!

https://sobors.hu/receptek/toltott-szuzerme-recept//

Popenka Creative Commons License 10 órája 0 0 60783

A koriander magot szoktál csilis hús/bab ételekbe tenni? (nem emlékszem, a múltkorit, ami kidagadt a fazékból, hogyan is fűszerezted)

Mert abba is jó, szárazon pirítva, mozsárban porítva.

Előzmény: homerx (60780)
nagypapi51 Creative Commons License 10 órája 0 0 60782

én detto.

Előzmény: Popenka (60781)
Popenka Creative Commons License 10 órája 0 0 60781

Nem függ össze. Én poloskaszagúnak érzem a koriander zöldjét, ugyanakkor imádom a kaprot, mindenbe is.

Előzmény: szkati (60779)
homerx Creative Commons License 12 órája 0 0 60780

volt itt nehany eve egy cikk, hogy a friss koriander szeretetet genek hatarozzak meg. van akinek bejon jamie oliver), van akinek nem. en ruhellem, nekem poloskaillat. a szaritott bogyo mar mas. de pl. mostanban mar azt sem hasznalom savanyuban, csak a borsot es mustarmagot.

Előzmény: szkati (60779)
szkati Creative Commons License 21 órája 0 0 60779

Imádom a koriender zöldet. Két pofára tudnám enni, de férj hideglelést kap tőle.Akácsak a kaportól, amit én szintén imádok.

Előzmény: öreg_néne_b (60757)
H_G Creative Commons License 24 órája 0 1 60778

Nagyon régóta, mert még a mamám által eltett házi üveges lecsóval kezdtük, azaz múlt évezred. (De csak pár évenként tér vissza, mert kell a változatosság is. Néha pl. tejszínes-gorgonzolás lazac van spenótos tésztával, az idén is az lesz valszeg, de olyan év is van, hogy nem is hal a második, hanem pulyka vagy szarvas.) De jó a bolti lecsóval is; a rácpontyba csak a paprika íze kell, ropogós állagra nincs szükség. Amilyen friss paprikát és paradicsomot mostanában decemberben is árulnak, azzal semmit nem érdemes kezdeni.

Előzmény: nagypapi51 (60764)
öreg_néne_b Creative Commons License 25 órája 0 0 60777

Gyümölcskocsonya is van. ;)

Előzmény: Mazsola0070 (60773)
öreg_néne_b Creative Commons License 25 órája 0 0 60776

A pontyok jelentős része nem kifogástalan minőségű vízben él és a "pocsolyaíz" jórészt a bőrben van. Ez ilyen esetekben indokolja a bőreltávolítását.
A pikkelyes pontyot éles késsel lehet "hámozni", gyönyörű fehér lesz. A tükörponty vastag nyálkarétegét nem szeretem, ezért azt le szoktam forrázni és akkor a kicsapódott nyálka egyszerűen letörölhető.

homerx Creative Commons License 25 órája 0 0 60775

Faszbarom editor. Szóval kecseget

Előzmény: homerx (60774)
homerx Creative Commons License 25 órája 0 0 60774

Na, ezért veszek kétséget ilyenkor. Nincs gond a pucolassal, mindenki tudja hogy kell csinalni:)

Mazsola0070 Creative Commons License 26 órája 0 1 60773

"A húslevesbe...abba jó..Kocsonyába nem való."

Nagymamám a zöldséges kocsonyát megkocsonyásodott húslevesnek mondta..:)

Ő egyébként egy az egyben úgy csinálta, mint a néni az alábbi videón, végül is Békésszentandrás (ahol született) nincs túl messze Püspökladánytól.

https://www.youtube.com/watch?v=T1AyETc7YnY

De látom a neten, hogy van már vegán kocsonya is, jó sok zöldséggel, tofuval és agar agarral (hogy valamitől azért megkocsonyásodjon), nálam ez a broáf kategória.

Egyébként én azt sosem értettem, hogy a húsutaló/elutasító emberek az ételeiket miért klasszikus húsételekről nevezik el (szójakolbász, fasírt, zöldségkocsonya, mittudom én milyen hurka, stb.).  

Előzmény: Boarhunter (60688)
nagypapi51 Creative Commons License 27 órája 0 0 60772

Összefoglalom:

Nekem semmi bajom a halbőrrel, sem hallében, sem rántáskor.

Próbálok sovány pontyot venni, mert a halzsír íze nem kívánatos.

A bőrös halfilét irdalom, bőre nélkül ez esélytelen lenne.

Nyúzott harcsafilét kapok, nyúzott pontyot nem, de utóbbi nem is kéne.

Boarhunter Creative Commons License 28 órája 0 0 60771

Ha a pontyfilét lebőrözöd, akkor nem lehet rendesen irdalni. Illetve ha rendesen beirdalod, akkor szétesik.

Amikor olvastam a vitaindító hozzászólást, nekem is az jutott eszembe, hogy patkó, irdalva és nyúzva.

Fura megoldás de működhet. Mivel a zsír zömmel a bőr alatt van, legalább megszabadul tőle az ember.

Előzmény: nagypapi51 (60761)
dulci_nea Creative Commons License 29 órája 0 0 60770

Anyósomnál ettem először a rántott pontypatkót lebőrözve. Egy kategóriával finomabb, szerintem. Egész addig kibírtam, hogy a már kész rántott pontyot bőrtelenítettem, sajnálva a finom ropogós panír részét, ami így áldozatul esett. Többnyire megcsinálom magam is, de borzasztóan macerás, néha beszakad a húsa. 

A halászlébe gond nélkül belefőzöm a bőrös szeleteket, mert különben szét is esne főzés közben.

Na, elmondtam a sirámaimat. A hentesnél próbálkoztam, természetesen felárral, de nem lehet. 

Popenka Creative Commons License 29 órája 0 1 60769

Én nem értem ezt a kavarodást a pontybőr és pucolás körül.

Tiszta vizet öntök az akváriumba.

Konyhai szempontból van 2 féle ponty: a fejétől farkáig páncélingbe bújt pikkelyes, másik a tükörponty, aminek a bőre leginkább a harcsáéra emlékeztet, úszók mentén némi pikkellyel.

Az első bőre vékony, sovány, a másodiké vastag, zsíros, kollagénes, nem mindenki szereti.

Az első fajta pucolásakor nem érdekes, hogy milyen vastag és nagy a pikkely, mert az egészet egyben húzzuk le, mint középkori lovagról a páncélinget. Itt a végeredmény sovány, finom mellékíz nélküli bőr, azt már nem kell bántani. A tükrösnél kell nyúzni, ha valaki nem szereti rajta. Főleg az idős példányok bőre lehet nemguszta. Azt először kínkeservesen pikkelyezzük, majd valahogy megnyúzzuk. Már aki.

Persze harcsát könnyebb nyúzni, mint pontyot. Ezért nem is vállalnak ilyet. Persze nekem most van a fagyasztómban egy öreg sok kilós tükörponty, ami meg lett nyúzva, mert már öreg a bőr.

Én adnék azért egy tippet.

Tükrös halat és harcsát is lehet bőrösen sütni.

Én vastagon sóval kezelem a bőrt, amit egy idő múlva lemosok, késsel lekaparok. Ha kell 2-3-szor egymás után. Utána tiszta és élvezhető lesz a bőr.

Előzmény: nagypapi51 (60768)
nagypapi51 Creative Commons License 30 órája 0 0 60768

Alighanem a auchanos nem sziki, hanem tő, vagy nyurga ponty lehetett,

baromi nagy, nehezen eltávolítható pikkelyekkel.

Előzmény: homerx (60765)
nagypapi51 Creative Commons License 30 órája 0 0 60767

...és ha filé, akkor bőrös, ha pedig bőrös, akkor (lehet) pikkelyes is.

Legkevésbé az a tükörponty.

Előzmény: nagypapi51 (60766)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 60766

Ha nem keresztben/patkóba vágod, hanem a gerincről kétoldalt lefejted a bőrös húst, az már filé.

Előzmény: homerx (60765)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 60765

pontyfilen pikkely? ilyet nem lattam meg.

Előzmény: nagypapi51 (60762)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!