Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 5 órája 0 0 55538

Ráadásul hihetetlen nehezek. Lényemnek abban hordom át a kaját és ha kettőt viszek, akkor már érzem a súlyt.:-(

Előzmény: szkati (55536)
Popenka Creative Commons License 9 órája 0 0 55537

Pontosan. Sistergős túrós csusza. :)

Papi, téged érdekelhet az ilyen régiség: annak a helynek az étlapja, ahol megismerkedtem ezzel a sistergéssel.

Főz: Bözsike, Székely Ödönné. 1970.

 

https://static.darabanth.com/images/2/2/2282053.jpg

 

Én pár évvel később jártam oda, ugyanez volt az étlap.

Ez egy késő éjszakáig nyitva tartó hely volt, megvárta a mozik, színház végét. Lényegében az Arany Bika alatt egy pincében. Sajnos a 80-as években bezárt és talán csak az elmúlt évtizedben nyitott ki.

Borsodi Kinizsi söröző.

 

Előzmény: nagypapi51 (55531)
szkati Creative Commons License 10 órája 0 0 55536

SAjnos ezt én is tanusíthatom. Ha valamit eltörök ritkán, akkor az biztos hogy valamelyik jénainak a teteje. Persze csak jénainak nevezzük, de már régen nem az. A minősége sem. Ha egymásba rakom őket, akkor törik a szélük.

Előzmény: nagypapi51 (55535)
nagypapi51 Creative Commons License 11 órája 0 0 55535

Igen, a fedők gyorsabban fogytak, mint az edények...:(

Előzmény: Boszorka (55534)
Boszorka Creative Commons License 11 órája 0 0 55534

Nekem is van még ilyen "antik" jénai tálam a pincében. Sajnos nincs tetejük. A sok évtizedek alatt ráégett akármiről már nem is beszélve.:-(

Előzmény: nagypapi51 (55533)
nagypapi51 Creative Commons License 11 órája 0 0 55533

Ez vendéglői emlék, alpakka tálca nem volt otthon, viszont evőeszköz igen.

(anyámnak már az '50-es évek végén volt jénai edénykészlete, talán 1-2 db meg is van még vhol a családban.

Előzmény: Boszorka (55532)
Boszorka Creative Commons License 11 órája 0 0 55532

Hehe... nálunk ezüstön, ha vendégek voltak. Máskor meg ki tudja milyen alátéten.:-)

Később már saját háztartásban volt nagyon ügyes, skandináv valami, amibe bele lehetett tenni a jénaii edényt. Nagyon gusztusos volt vele a tálalás. Akkoriban állandóan vendégek voltak nálunk. Miután remek köztes helyen laktunk Stockholm és Budapest közt + hozzá jött "Kádár bosszúja":-)))

Előzmény: nagypapi51 (55531)
nagypapi51 Creative Commons License 11 órája 0 0 55531

Valamikor az őskorban alpakka tálcán volt az ovális jénai, amiben sistergett fortyogott a túrós csusza.

Előzmény: Popenka (55530)
Popenka Creative Commons License 13 órája 0 0 55530

Rá szoktam pirítani a csuszára, miután összeraktam.

Így jártam. Legalább kitisztítottam a sütőt belül. :)

Előzmény: nagypapi51 (55527)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 13 órája 0 0 55529
Előzmény: Bubo.Bubo. (55528)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 13 órája 0 0 55528
Előzmény: nagypapi51 (55524)
nagypapi51 Creative Commons License 14 órája 0 0 55527

még jó, hgy nem a gulyás volt benne... :(

Előzmény: Popenka (55526)
Popenka Creative Commons License 14 órája 0 0 55526

Babgulyás és túrós csusza.

(a szögletes 'jénai' tálam a végére kettérepedt a sütőben, élt 5 évet, nem volt jó vétel)

szkati Creative Commons License 16 órája 0 0 55525

Csirkeaprólék levest készítek az este érkező, rosszul evő vendégemnek. Természetesen grízgaluskával, mert azt legalább megette( eddig)

nagypapi51 Creative Commons License 17 órája 0 0 55524

Pedig itt biztos nem léptünk a tyúkszemére.

Mindegy, legalább megvan :)

Előzmény: Caipi (55522)
nagypapi51 Creative Commons License 17 órája 0 0 55523

Igen, lélekmelengető tud lenni.

Holnap bolognai ragu, tagliatelle, dinnye

(aldiban fedeztem fel a soktojásos tésztát, eddig nem láttam még 25 dkg/450Ft)

Előzmény: Boszorka (55521)
Caipi Creative Commons License 18 órája 0 0 55522

Meg is írta egyszer, hogy nem fog többé ide az Indexre írni, bár gondolom nem itt. 

A Facebookon mindennap megoszt egy csomó mindent. 

Előzmény: Boarhunter (55514)
Boszorka Creative Commons License 30 órája 0 1 55521

A rántott leves nagyon finom tud lenni, igen, mindig köménymaggal és pritott zsemlekockákkal. Nálunk így volt, miután minden nap kötelezően volt leves, így erre is sor került időnként. Jómagam tojással szoktam előadni, pl. egy amerikai hazaút után, mindig ezt csináltam elsőre itthon.

Előzmény: Popenka (55519)
Boszorka Creative Commons License 30 órája 0 0 55520

Ma a piacon mustrálgattam a szilvákat, de kü kemények voltak, na meg gombócnak túl nagyok.

Jövő héten lesz már megint segítségem, ráállítom majd a szilvás gombócra. Palacsintában kitűnő a nő. Addig is holnap elmegyünk ebédelni, csütörtökre meg maradt még paprikás-csirke és nokedli is Lényemnek. Én meg majd eszem valamit.:-(

Előzmény: szkati (55518)
Popenka Creative Commons License 30 órája -1 0 55519

"Legtisztább példája a sűrítésnek a rántott leves. A besűrített semmi. ;)"

 

Ha szabad még ragoznom a témát. Ez a rántott leves, pirított köménymaggal is indulhat. Ez lenne az egyszerű köménymagleves. (tojás nélküli változat)

Nem feltétlenül szegénységből főzték.

Felöntve, megfőzve, leszűrve kis gyermekeknek adták, hasi puffadás, szélgörcsök ellen. Hasmenéses diétában.

Házi gyógymódként. Beválik. Működik. Nem kell Esp...izé gyöngyökért meg baba cseppekért futkosni a patikába.

Előzmény: öreg_néne_b (55430)
szkati Creative Commons License 1 napja 0 0 55518

Rakott kel a holnapi ebéd. Aztán gondolkozom egy szilvásgombócon. Csak ne lenne ennyire meleg.

Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 55517

így van, a módszer végül is mindegy, a közepe ne melegedjen át túlságosan, ez a nagy titok

 

grillcsirkével is működik

van ahol egész jót sütnek utcai kajaként, nem rossz a melle sem

máshol meg száraz, ehetetlenül sós(!),

illetve nem megy együtt, hogy szaftos legyen a melle, ugyanakkor ropogjon a szárnya

 

ha sütőben sütök egész csirkét, akkor teszek a hasüregbe egy almát

nem csak az íz miatt, inkább a nedvesség miatt

trükk

Előzmény: nagypapi51 (55513)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 0 55516

:-(

Előzmény: nagypapi51 (55515)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 55515

Már nagyon rég nem írt az indexen.

Írtam  neki mélt, de nem reagált. :(

Előzmény: Boarhunter (55514)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja 0 0 55514

Hová tűnt ZsuR?

Előzmény: nagypapi51 (55509)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 55513

A lényeg az, hogy kis odafigyeléssel lehet kitűnő, szaftos-omlós, ropogós bőrű csibemellet sütni.

 

Előzmény: Popenka (55511)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 55512

Én pedig a 200C-ra előmelegített tepsiben kezdem.

Előzmény: Popenka (55511)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 55511

Oké, de én serpenyőben kezdem. Meglehetős lángon.

Előzmény: nagypapi51 (55509)
Popenka Creative Commons License 1 napja -1 0 55510

"Szerintem nem (csak), hanem hogy hosszasabban tartózkodjon a lé az ízlelőbimbókon villámgyors átfolyás helyett. Az állag kérdését és az optimális sűrűség érdekében tett erőfeszítéseket nem kell lebecsülni."

 

Ezt nagyon jól írtad! Profi meglátás.

Előzmény: H_G (55445)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 55509

Ez a ZsuR-féle csirkemell, többször készítettem már.

 

Csirkemell sütve - csonttal, bőrrel.

Középen hosszában vágd át a porcot, lapítsd ki.

Kicsi olíva olaj, só-bors, fűszer, es sütni 35-40 percig 180 C fokon.

5-10 percig fólia alatt pihentetni. A tepsibe bőrrel felfele tedd.
Ha van kedvenc fűszerkeveréked - használd bátran. Van, aki nem eszi meg a bőrét...

a hús omlós marad alatta, nem szárad ki.

Előzmény: Popenka (55507)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!