Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 16 órája 0 0 54530

Cserna Szabó szerint:

talán azért is, mert van története, igen érdekes története van, megható fordulatokkal, mert előbb (XVI. sz.) még a fejedelmi asztalon találjuk, aztán később a főúri, főpapi, polgári asztalokon, de aztán lezüllik, béresételnek, proliételnek csúfolják (XIX. sz.), ám az első világháború alatt visszakerül a városi konyhákra és végül óriási karriert fut be,

Az erdélyi pacalcsorba sem gondolnám, hogy a múlt század elején keletkezett.

A nosaltyn, amit amúgy nem sokra becsülök, van egy cikk ami szerint török eredetű.

https://www.nosalty.hu/ajanlo/torok-gasztrooroksegeink-bizony-toltott-kaposzta-pacal-torok

Szóval rosseb tudja. Az persze lehetséges, hogy a vendéglőkben nem volt az étlapon.

Az Indul a bakterház"-ban a Buga Jóska azért volt kénytelen nyakcsigán tenyerölni az asszonyt mert már egy álló hete minden nap pacalt főzött. Fekete István "Ballagó idő" című önéletrajzi könyvében is említik a pacalt, az író gyermekkorában. Ő egyébként 1900-ban született.

Édesanyám mesélt egy hajdúszoboszlói családról, őket mindenki "pacalosék" néven emlegette, bél és pacal tisztításból éltek. Sajnos csúnya végük lett egy lépfene fertőzés következtében.

Előzmény: nagypapi51 (54529)
nagypapi51 Creative Commons License 18 órája 0 0 54529

...A pacalt ették régebben is. A "pacaltisztító" volt a legalsó hely a hentesek ranglétráján. Ették egyébként a birkapacalt is, nem csak a marháét...

Vidéken lehet hogy ették, Ínyesmester rendszerint a városi népekről/vendéglőkről beszélt.

 

Előzmény: Boarhunter (54525)
Boarhunter Creative Commons License 18 órája 0 0 54528

Érdekes dolog ez, a maga natúr, tisztítatlan valójában volt szerencsém pacalhoz, szarvaséhoz, bölényéhez is, mégsincs ellenérzésem vele kapcsolatban, a here, borjúmirigy pedig egy teljesen tiszta alapanyag, a tejmirigyekkel kapcsolatban mégis komoly fenntartásaim vannak. Mondjuk a tüdőt is csak darálva vagyok hajlandó megenni, az állaga amúgy kimondottan taszító számomra.

De gustibus...

Előzmény: H_G (54526)
Boszorka Creative Commons License 18 órája 0 0 54527

Nincs, de majd elmegyek a városban van egy. Köszönöm a tippet!

Előzmény: Boarhunter (54524)
H_G Creative Commons License 19 órája 0 1 54526

Én ettem, a Kolosy téri piac megszűntetéssel egyenlő átépítése előtt (ez 80-as éveket jelent) a piac széli büfé-bódéban volt tőgypörkölt is, és rendkívül finom! Mint a pacal és a kakashere, mindhárom nagyon megéri, hogy az ember leküzdje a kezdeti pici idegenkedést.

 

Előzmény: Boarhunter (54525)
Boarhunter Creative Commons License 19 órája 0 0 54525

A pacalt ették régebben is. A "pacaltisztító" volt a legalsó hely a hentesek ranglétráján. Ették egyébként a birkapacalt is, nem csak a marháét.

A tehéntőgy a cigányok eledele volt, valamelyik főzős műsorban bódiék főztek is tőgypörköltet.

Na azt speciel nem enném meg.

Előzmény: nagypapi51 (54519)
Boarhunter Creative Commons License 19 órája 0 0 54524

Lidl nincs felétek vagy csak nem jársz?

Ott nagyjából mindig van vagy csirke, vagy pulyka zúza vagy mindkettő.

Előzmény: Boszorka (54515)
Hooti Creative Commons License 21 órája 0 0 54523
nagypapi51 Creative Commons License 25 órája 0 0 54522

Felmerült bennem, vajon mi történik a vágóhídon a tőggyel?

Jó esetben exportáljuk Franciaországba, rosszabb esetben állati táp készül belőle, persze ez utóbbi sem haszontalan.

Pis de vache pané tout simple:

Előzmény: nagypapi51 (54521)
nagypapi51 Creative Commons License 26 órája 0 0 54521

..meg kene mondani neki  bele a pofajaba...

Nem nem.

Azt kéne belemondani, hogy ha annyira hiányolja, vágjon bele, terjessze el.

Vagy arra vár, hogy más belevágjon? - ez a más f@rkával történő csalánverés esete lenne  :)

Néztem francia recepteket, elég sokféle módon készítik (még koca emlőjéből is) egy közös van bennük, mindegyik előfőzött alapanyagot használ.

Előzmény: fass (54520)
fass Creative Commons License 27 órája -1 0 54520

mdeg kene mondani neki  bele a pofajaba

Előzmény: nagypapi51 (54519)
nagypapi51 Creative Commons License 28 órája 0 0 54519

...biro nem erti miert nincs nalunk tehen togyebol etel mint parizsban...

Bíró kutakodhatott volna egy kicsit, az I. vh után bizony ették idehaza is, kényszerűségből.

Akkoriban "jött divatba" pl. a pacal is, addig vágóhídi hulladéknak számított. Ínyesmester bővebben is

ír róla. Érdekes, hogy a pájsli pl. ismert volt addig is a Monarchiában.

Előzmény: fass (54512)
fass Creative Commons License 28 órája 0 0 54518

helyesbites     2 eve csak floridaban etter-meztem

Előzmény: fass (54517)
fass Creative Commons License 28 órája 0 0 54517

RIADO      a kb 65 eves HENTESEM mondta     sef/szakacs volt es PULYKA COMMBOL    BARMIT tudtak produkalni FUSZEREKKEL            staek-et baranyt    BARMIT        mivel edesapam is profi volt etterem de kocsma vezetokent is            mar em is banom hogy egyenlore meg nem mentem vissza etterembe amiket a COVID miatt kerultem     kivetel TGI Friday floridaban   bar nyilvan ott is ugyeskednek ha nem is a pulyka combokkal

nagypapi51 Creative Commons License 28 órája 0 0 54516

...a megpucolt és felszeletelt répát sokszor csináltam, vajon megdinsztelve kicsi só sok petrezselyem és kész...

Nálunk ez a főzelék, ohne liszt, de a végén besűrítem 1-1.5dl tejszínnel.

 

Előzmény: Boszorka (54502)
Boszorka Creative Commons License 1 napja 0 0 54515

Felém sajnos nem árulnak, vagy csak nagyon ritkán.

Előzmény: Boarhunter (54509)
dulci_nea Creative Commons License 1 napja 0 0 54514

Szeretem a sárgarépa főzeléket. Ha van maradék húsleves, általában azt csinálok, sok vágott petrezselyem és feketeborssal.

Előzmény: nagypapi51 (54499)
Caipi Creative Commons License 1 napja 0 0 54513

Milyen jól tudnánk osztozni egy csirkepaprikáson! :) 

Előzmény: homerx (54506)
fass Creative Commons License 1 napja -1 0 54512

biro nem erti miert nincs nalunk tehen togyebol etel mint parizsban

Előzmény: fass (54511)
fass Creative Commons License 1 napja 0 0 54511

most megy a fo-menu a dunan    nagyoin profi        harcsaporkolt turos csuiszaval     meg BIRO LAJOS mesrterszakacs kommentelesevel

Előzmény: Boarhunter (54510)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja -3 0 54510

Ma "halnap" volt. Sütöttem kárászt, harcsafilét, harcsamájat, meg a kölyköknek egy tálca garnélát. A garnéla persze héjas volt, szóval bontogathattam a két purdénak, cserébe az összes fej nekem jutott. :-)

Boarhunter Creative Commons License 1 napja -3 1 54509

A máj is jó bele, nálunk azt "vadássza" mindenki. "Tálcás" zúzát sokfelé árulnak, kimértet is, ahhoz nem kell a piacra menni.

Előzmény: Boszorka (54507)
Boarhunter Creative Commons License 1 napja -3 1 54508

egyszer csinaltam fejes salatat, es tettem bele fokhagymat. kaptam erte olyan lebaxintast, hogy a kocsma adta a masikat :)

Ha nem figyelünk oda, a feleségem is tesz bele ...ha mást nem, zöld fokhagyma szárat.

Ő mondjuk mindenbe is tesz ...pl. a kovászos uborkába, aminek viszont határozottan jót tesz.

Előzmény: homerx (54489)
Boszorka Creative Commons License 1 napja 0 0 54507

Azt én is szívesen megenném. Miután nem járok piacra, max. májhoz tudnék hozzá jutni, az meg nem annyira érdekes. De jó volt ez combból és szárnyból is.

Előzmény: homerx (54506)
homerx Creative Commons License 1 napja 0 0 54506

bezony, ennek abbol kell keszulnie. mehet ugyan bele a melle is, de hogy en azt kikotorom a tanyer szelere, az biztos! viszont a belsoseget azt megeszem(maj, zuza)

Előzmény: Boszorka (54505)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 54505

Rotyog a csirkepörkölt, combból természetesen és a multkor a levesből kimaradt 3 szárnyból készül. Nokedli lesz hozzá.

fass Creative Commons License 2 napja -1 0 54504

minel tobb sargarepa annal jobb FUTYULES

Caipi Creative Commons License 2 napja 0 0 54503

Én is pont ezt gondoltam. :)

Én csak levesben szeretem, máshol / máshogyan nem eszem meg. 

Előzmény: Boszorka (54502)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 54502

Ma biztos nem mennék hozzád ebédre.:-)

Gyerekkoromban a sárgarépa főzelék volt a főmumus nekem. Azóta se ettem. Amerikában készen árulták, a megpucolt és felszerletelt répát. Azt sokszor csináltam, vajon megdinsztelve kicsi só sok petrezselyem és kész.

Előzmény: nagypapi51 (54499)
Caipi Creative Commons License 2 napja 0 0 54501

Hát ez a csirkemell-recept döbbenet volt, hogy a férjemet idézzem, életében nem evett még ilyen zsenge húst.

Mondjuk fura volt egy csirkehústól, és mindez egy aránylag ropogós bundában, úgy döntöttünk, hogy igazából nem is várunk el tőle ennyi zsengeséget - vajon az amerikaiak igen? De amúgy teljesen finom volt.

Gondolom a zsengeség nem csak a belső mellfilének, hanem az éjszakai (fűszerezett) íróban tárolásnak is volt köszönhető. 

Előzmény: Caipi (54492)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!