Keresés

Részletes keresés

julicsi Creative Commons License 2002.04.23 0 0 5
Kedves Ébredés,vagy elalvás!Jó lenne,ha tudnál valamit azokrol az emberekről,akikröl irsz.Ugy látom ugyanis,hogy a poén mélységes tudatlanságot takar
Lajchi Creative Commons License 2002.04.23 0 0 4
Az MSZP 'tiszta' minisztériumokat szeretne
Koalíciós tárgyalások: több lépcső
Index
2002. április 23., kedd 11:58

Az MSZP és az SZDSZ szakértői már igen, a vezető politikusok még nem kezdték meg a koalíciós szerződés megkötését előkészítő egyeztetéseket. A konzultáció folyamatosan, több lépcsőben történik majd.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változat

Gőzerővel folynak az egyeztető tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. A "kormányváltó" pártok célja, hogy lehetőleg már az Országgyűlés alakuló ülésére kész kormányprogram, kormányzati struktúra és miniszterjelöltek legyenek.

A menetrend



A szocialisták és a szabad demokraták között már megkezdődtek, de egyelőre még csak szakértői szinten az egyeztetések. A két párt koalícióját előkészítő konzultációknak több periódusa lesz. A szakmai testületek elsőként a programok összehangolását végzik el. Ez az a munka, ami már megkezdődött. Ezt követően elkészítik a leendő kormányprogram vázát. Erre azért van szükség, mert csak a következő négy év legfontosabb célkitűzéseinek meghatározása után van értelme a kormányzati struktúra végső formába öntésének. Utolsó lépésként pedig a tervezett tárcák vezetőire vonatkozó személyi javaslatokról konzultálnak.

Kérdések

Ma még sok a nyitott kérdés, amelyekre csak a tárgyalások későbbi szakaszában lehet válaszolni. Ilyen például az, hogy "tiszta" minisztériumok lesznek-e, vagyis a minisztert és a politikai államtitkárt ugyanaz a párt delegálja-e. Az Index információi szerint a szocialisták a homogén tárcákat tartanák jobb megoldásnak, de ehhez az elképzelésükhöz nem ragaszkodnak mindenáron. Az sem tisztázott még, hogy milyen formában lesz szó a koalíciós szerződésben az önkormányzati választásokról, pontosabban a Budapesten várható lehetséges együttműködésről. Az mindenesetre valószínű, hogy a megállapodásban a két párt kitér majd erre a kérdésre

martona Creative Commons License 2002.04.23 0 0 3
En a helyukben csinalnek osszesen 197 miniszteriumot. Igy lenne egy miniszterelnok es mindenki lehetne miniszter. Nem lenne marakodas, atules, atszavazas. Mindenki egyszerre haracsol, mindenki boldog. Problema megoldva.
Előzmény: Lajchi (1)
Lajchi Creative Commons License 2002.04.23 0 0 2
Fodor úgy látom az ISM-be készül.
Lajchi Creative Commons License 2002.04.23 0 0 1
Az MSZP kormányfőjelöltje eddig hat nevet hozott nyilvánosságra. Eszerint László Csaba lenne a pénzügyminiszter, Csehák Judit vezetné az egészségügyi minisztériumot, Kovács László venné át a külügyek irányítását, a honvédelmi tárca élére pedig Juhász Ferenc kerülne. Rajtuk kívül az igazságügyi miniszteri megbízást Bárándy Péter kapná, a mezőgazdasági tárca vezetését pedig Németh Imrére bízná Medgyessy Péter. A szocialisták kormányfőjelöltje egy vidéki fórumán említette még Nagy Sándor nevét is, akit egy gazdasági minisztérium élén látna szívesen, de az ő nevét hivatalosan nem jelentette be. Az Index információi szerint pedig nem is valószínű, hogy újra napirendre kerülne a szocialista parlamenti frakcióvezető neve. Ráadásul Nagy Sándor jelölését vélhetően az SZDSZ sem támogatná.

Az Index úgy tudja, hogy a szocialisták megtartanák a Miniszterelnöki Hivatalt vezető tárca nélküli miniszteri posztot. Ennek vezetésére esélyes Kiss Elemér, a Horn-kormány államtitkára, volt kormányszóvivő.


Kovács László és Szili Katalin
Amennyiben az MSZP kapja a belügyi tárcát, akkor Lamperth Mónika lehet Pintér Sándor utódja. Kérdéses, hogy mi lesz az oktatási minisztérium sorsa: az Index úgy tudja, hogy ez lehet az egyik olyan tárca, amelyet az SZDSZ kérni fog. A szabad demokraták azt is fontolgatják, hogy ebbe a minisztériumba integrálnák az informatikai feladatokat is.

A szocialisták korábbi nyilatkozataik alapján viszont két külön minisztériumban gondolkodnak. Amennyiben az MSZP nevezi meg az oktatási minisztert, akkor vélhetően Hiller Istvánnak, az országos elnökség tagjának lehet esélye a poszt elnyerésére, az informatikai tárcát pedig Mandúr László budapesti elnök vezetheti.

A korábbi találgatások ellenére nem valószínű, hogy Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke miniszterként részt venne a kormányban. Mint ahogyan Szili Katalin sem. Őt pártja valószínűleg az Országgyűlés elnökének jelöli majd.

antybounty Creative Commons License 2002.04.23 0 0 0
Nullaügyi miniszter ki lesz?
Előzmény: Ébredés (-)
Ébredés Creative Commons License 2002.04.23 0 0 topiknyitó
Kovács külügy
Horn belügy
Csehák egészségügy
szarügy

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!