Keresés

Részletes keresés

tepoe Creative Commons License 2002.04.23 0 0 12
De egy-egy proli varos is erosebb, mint nemelyik megye...

Ez is vitatható, hogyha végignézed az adatokat. A legkevesebb választót felölelő egyéni kerületek mára általában a kistelepüléses területeken vannak.

Előzmény: gerryx (8)
Venyerin Creative Commons License 2002.04.23 0 0 11
Khmm... Bocsánat a randa külalakért, HTML táblázatnak szántam, de az Index lenyelte...
Előzmény: Venyerin (10)
Venyerin Creative Commons License 2002.04.23 0 0 10
Kedves gerryx,

képviselő
választó
választó/képviselő

Buda
9
409789
45532

Pest
24
1056572
44024

Ekkora különbség (kb. 3%) mindig lesz, igazságosabb rendszert nehéz lenne alkotni...

Derek Creative Commons License 2002.04.23 0 0 9
"A rendszervaltaskor a rendszervaltok erre nem annyira figyeltek. Igy alakult ki ez a szociknak kedvezo felosztas.
Pl. Pestrol sokkal tobb kepviselo kerul be a parlamentbe, mint Budarol"

Mivel Budan kevesebben laknak ,mint Pesten es akkoriban ugy alakitottak ki, hogy egy kepviseloi korzetben azonos legyen kab az ottlakok es a valasztasra jogosultak szama, ez valahol 48 ezer korul oszcillal ,legalabbis azokban a korzetekben ahol megneztem.

gerryx Creative Commons License 2002.04.23 0 0 8
A rendszervaltaskor a rendszervaltok erre nem annyira figyeltek. Igy alakult ki ez a szociknak kedvezo felosztas.
Pl. Pestrol sokkal tobb kepviselo kerul be a parlamentbe, mint Budarol. De egy-egy proli varos is erosebb, mint nemelyik megye...
Seki Waker Creative Commons License 2002.04.23 0 0 7
Kedves Ákos!

Nagyon minimális az esélye annak, hogy ebben a ciklusban teritékre kerüljön a választási rendszer reformja (tudod 2/3-os), pedig amit mondsz az tényleg megfontolandó. Az aránytalanság egyébként egyrészt abból adódik, hogy a választókörzetekben tovább él az egykor volt járási rendszer, másrészt pedig abból, hogy nem igazán akarták mégjobban szétdarabolni a fővárosi kerületeket, illetve a városokat. Akkor ugyanis még több képviselő csücsülne a parlamentben és/vagy még a jelenleginél is kevésbé lenne arányos a választási rendszer. Liberálmensevik kartács javaslata kiutat jelenthetne, és egyben arra is megteremtené a lehetőséget, hogy radikálisan csökkentsük az egyéni (többségi alapon szétosztott) mandátumok számát, és az arányosság irányába modósítsuk a rendszert. Ez egyébként a most végetért ciklusban pont a Fideszen bukott meg.

Előzmény: Turulmadár (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.23 0 0 6
ha jól tudom, nemcsak a britek, de a júeszély is a tízévenkénti népszámlálásnak megfelelően alakítja ki az alsóház (képviselőház) egyénijeit

az elmúlt tíz évben itt is történt pár mozgás

pl. budapest népessége 10%-kal csökkent. bár a vicc ebben az, hogy 1990-ben "arányosan" 35 egyéni illette volna meg bp-et, a mostani 32 a jelenlegi népességhez mérten reális.

én amúgy abban bízom, hogy hátha egyszer a kisebb parlamentet kitűzik célul, s ez az egyénik (azért remélem, maradnak) teljes reformjához vezetne. vagy az eu-s régiók keretén belül arányosítanák a körzetek népesség szerinti nagyságát

méregkeverő Creative Commons License 2002.04.23 0 0 5
Kerületeken átnyúló választókörzet több is van Budapesten. Valahogy törekedni kéne az igazságosabb beosztásra, de arra is, hogy ne minden választás elött szabjuk át őket (a mindenkori kormány kénye-kedve szerint).
Előzmény: tepoe (4)
tepoe Creative Commons License 2002.04.23 0 0 4
Szerintem is ideje volna kicsit arányosítgatni a körzeteken (a briteknél - igaz, ott csak egyéni körzetek vannak - külön szerv van erre a feladatra). Csakhogy ez már nem lenne lehetséges a megyehatárokon és főleg a fővárosi kerülethatárokon belül. Ráadásul az ellenzék az egyéni kerületeik nagy száma miatt ellenérdeketl lett egy ilyen reformban.
Venyerin Creative Commons License 2002.04.23 0 0 3
Az általad leírt aránytalanság valóban létezik, de szerintem nem baj.

A listákon nem számít ez a feloszttás, ott minden szavazat ugyanannyit ér. Az egyéni képviselők a Parlament kevesebb, mint felét adják. Az egyéni képviselők azért vannak, hogy az OGy-ben helyi érdekeket megjeleníthessék. Ezért SZVSZ (ésszerű kereteken belül) sokkal fontosabb a körzetek "tájegység jellege" annál, hogy pontosan hányan is laknak ott.

Ráadásul, ezek a fránya emberek nem ülnek meg a fenekükön... Költöznek, születnek, meghalnak, be- és kivándorolnak, idiglenes címen szavaznak. Állandóan mozognának a körzethatárok.

SZVSZ a mostani rendszer - ebből a szempontból - nem rossz. "Teljesen igazságos" rendszer, amelyben minden szavazat minden esetben ugyanannyit ér csak úgy jöhetne ki, ha csak országos lista lenne. Nekem a mostani megoldás szimpatikusabb.

Millenniumbetyár Creative Commons License 2002.04.23 0 0 2
igen, vannak aranytalansagok, de ez mar csak ilyen, mint minden, amit a 89-es paktumokkal, egyezsegekkel alakitottak ki. Annak idejen a suliban politologian egy politologus mondta, hogy az rendszervalto partok akkoriban nem veletlenul alakitottak ki igy a rendszer (ami egyebkent meglehetosen kiegyensulyozott eredmenyt tezs lehetove) de a valasztokeruletek, -korzetek nagysaga minden valasztasi rendszerben a manipulalas lehetoseget hordozza magaban.

Egybekent az OVB elnoke pont tegnap nyilatkozta, h egy csomo mindenen valtoztatni akarnak. Hogy ehhez is hozzanyulnanak, azt nem tudom.

liberálmensevik Creative Commons License 2002.04.23 0 0 1
Ennél sokkal komolyabb és átfogóbb közigazgatási-önkormányzati-választójogi reformra lenne szükség.
Lásd :
Régiók Európája - az EU jövője?
lm
Turulmadár Creative Commons License 2002.04.23 0 0 0
Senki? :)
Turulmadár Creative Commons License 2002.04.23 0 0 topiknyitó
Elég durva aránytalanságok wannak az egyes wálasztókerületek méretei között, wan, ahol 28 ezer szavazásra jogosult található, míg máshol 62 ezer, mégis 1-1 képviselőt küldhetnek a Parlamentbe. Nem lenne itt az ideje a wálasztókerületek átszabásának (akár a Parlament létszámát csökkentő wálasztójogi reformmal egybekötve)?

Forrás: www.valasztas.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!