"A rendszervaltaskor a rendszervaltok erre nem annyira figyeltek. Igy alakult ki ez a szociknak kedvezo felosztas.
Pl. Pestrol sokkal tobb kepviselo kerul be a parlamentbe, mint Budarol"
Mivel Budan kevesebben laknak ,mint Pesten es akkoriban ugy alakitottak ki, hogy egy kepviseloi korzetben azonos legyen kab az ottlakok es a valasztasra jogosultak szama, ez valahol 48 ezer korul oszcillal ,legalabbis azokban a korzetekben ahol megneztem.
A rendszervaltaskor a rendszervaltok erre nem annyira figyeltek. Igy alakult ki ez a szociknak kedvezo felosztas.
Pl. Pestrol sokkal tobb kepviselo kerul be a parlamentbe, mint Budarol. De egy-egy proli varos is erosebb, mint nemelyik megye...
Nagyon minimális az esélye annak, hogy ebben a ciklusban teritékre kerüljön a választási rendszer reformja (tudod 2/3-os), pedig amit mondsz az tényleg megfontolandó. Az aránytalanság egyébként egyrészt abból adódik, hogy a választókörzetekben tovább él az egykor volt járási rendszer, másrészt pedig abból, hogy nem igazán akarták mégjobban szétdarabolni a fővárosi kerületeket, illetve a városokat. Akkor ugyanis még több képviselő csücsülne a parlamentben és/vagy még a jelenleginél is kevésbé lenne arányos a választási rendszer. Liberálmensevik kartács javaslata kiutat jelenthetne, és egyben arra is megteremtené a lehetőséget, hogy radikálisan csökkentsük az egyéni (többségi alapon szétosztott) mandátumok számát, és az arányosság irányába modósítsuk a rendszert. Ez egyébként a most végetért ciklusban pont a Fideszen bukott meg.
ha jól tudom, nemcsak a britek, de a júeszély is a tízévenkénti népszámlálásnak megfelelően alakítja ki az alsóház (képviselőház) egyénijeit
az elmúlt tíz évben itt is történt pár mozgás
pl. budapest népessége 10%-kal csökkent. bár a vicc ebben az, hogy 1990-ben "arányosan" 35 egyéni illette volna meg bp-et, a mostani 32 a jelenlegi népességhez mérten reális.
én amúgy abban bízom, hogy hátha egyszer a kisebb parlamentet kitűzik célul, s ez az egyénik (azért remélem, maradnak) teljes reformjához vezetne. vagy az eu-s régiók keretén belül arányosítanák a körzetek népesség szerinti nagyságát
Kerületeken átnyúló választókörzet több is van Budapesten. Valahogy törekedni kéne az igazságosabb beosztásra, de arra is, hogy ne minden választás elött szabjuk át őket (a mindenkori kormány kénye-kedve szerint).
Szerintem is ideje volna kicsit arányosítgatni a körzeteken (a briteknél - igaz, ott csak egyéni körzetek vannak - külön szerv van erre a feladatra). Csakhogy ez már nem lenne lehetséges a megyehatárokon és főleg a fővárosi kerülethatárokon belül. Ráadásul az ellenzék az egyéni kerületeik nagy száma miatt ellenérdeketl lett egy ilyen reformban.
Az általad leírt aránytalanság valóban létezik, de szerintem nem baj.
A listákon nem számít ez a feloszttás, ott minden szavazat ugyanannyit ér. Az egyéni képviselők a Parlament kevesebb, mint felét adják. Az egyéni képviselők azért vannak, hogy az OGy-ben helyi érdekeket megjeleníthessék. Ezért SZVSZ (ésszerű kereteken belül) sokkal fontosabb a körzetek "tájegység jellege" annál, hogy pontosan hányan is laknak ott.
Ráadásul, ezek a fránya emberek nem ülnek meg a fenekükön... Költöznek, születnek, meghalnak, be- és kivándorolnak, idiglenes címen szavaznak. Állandóan mozognának a körzethatárok.
SZVSZ a mostani rendszer - ebből a szempontból - nem rossz. "Teljesen igazságos" rendszer, amelyben minden szavazat minden esetben ugyanannyit ér csak úgy jöhetne ki, ha csak országos lista lenne. Nekem a mostani megoldás szimpatikusabb.
igen, vannak aranytalansagok, de ez mar csak ilyen, mint minden, amit a 89-es paktumokkal, egyezsegekkel alakitottak ki. Annak idejen a suliban politologian egy politologus mondta, hogy az rendszervalto partok akkoriban nem veletlenul alakitottak ki igy a rendszer (ami egyebkent meglehetosen kiegyensulyozott eredmenyt tezs lehetove) de a valasztokeruletek, -korzetek nagysaga minden valasztasi rendszerben a manipulalas lehetoseget hordozza magaban.
Egybekent az OVB elnoke pont tegnap nyilatkozta, h egy csomo mindenen valtoztatni akarnak. Hogy ehhez is hozzanyulnanak, azt nem tudom.
Elég durva aránytalanságok wannak az egyes wálasztókerületek méretei között, wan, ahol 28 ezer szavazásra jogosult található, míg máshol 62 ezer, mégis 1-1 képviselőt küldhetnek a Parlamentbe. Nem lenne itt az ideje a wálasztókerületek átszabásának (akár a Parlament létszámát csökkentő wálasztójogi reformmal egybekötve)?