Keresés

Részletes keresés

vz55 Creative Commons License 2008.12.05 0 0 40
Bocs. Melyik Traubit? A jogtiszta debreceni , Rátonyi félét, vagy azt azt izét.
Tudod, amit mindig betilt a bíróság..............
Előzmény: BéLóg (39)
BéLóg Creative Commons License 2008.12.05 0 0 39
Szeretem a Traubit. Felhozom.
Another World Creative Commons License 2008.05.23 0 0 38

A Traubisoda-perek (2001/4 - Terepszemle)

A Traubisoda-perek

Sok más, a hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző italféleséggel szemben a Traubisoda nem tűnt el a boltokból. Sőt, nem is egy, hanem kétféle van belőle. Mindkettő gyártója azt állítja, hogy az övé az igazi, a másiké hamisítvány. A különleges szőlőlé védjegyének használata körül évek óta tartó jogvita tavaly a Legfelsőbb Bíróság döntésével ért véget. A perek azonban folytatódnak, úgy tűnik, még jó ideig nem is érnek véget.

A Traubisoda története a hetvenes évek elejére nyúlik vissza. A kezdeteket ismerők azt mondják: a Badacsonyi Állami Gazdaság akkoriban kötött bartermegállapodást a Lenz Moser nevű osztrák céggel. Ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy bort adott cserébe az üdítőital aromájáért. Az ügyletet később már két külkereskedő vállalat, a „sógoroknál" a Warimpex, nálunk pedig a Monimpex végezte. A Traubisoda karriert futott be, közkedveltté vált idehaza. Gyártásába időközben további három állami gazdaság, a csányi, a kunbajai és a debreceni is bekapcsolódott.

Badacsony és vele együtt a balatonvilágosi Traubi-üzem a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az állami cégek legtöbbjét jellemző sorsra jutott. Egyre nőtt a veszteség, majd elkezdődött a felszámolás és vele párhuzamosan 1992-ben a privatizáció. A Traubi-üzem eladására kiírt pályázatra három vevő jelentkezett. Közülük az 1991-ben Amerikából hazatelepült üzletember, Salamon Berkowitz cége, a Centráls Kft. futott be nyertesként. Ők kínálták a legtöbbet. Ám később nem fizettek ki mindent. A balatonvilágosi üzem birtokbavétele, azaz 1993 februárja után perek sokasága következett. Az üzletember, állítása szerint, jóformán semmit sem talált úgy, ahogyan az a szerződésekben szerepelt. Bíróság elé került az ügy, a tulajdonjog kérdése, az üdítőital-aroma, a göngyöleg, de per tárgyává vált többek között az egyik gépsor, a hűtőház, az irodaépület, később pedig a védjegy is.

Eközben a Traubisoda egy időre szinte teljesen eltűnt a hazai piacról, annak ellenére, hogy Balatonvilágos mellett Debrecenben is tovább gyártották. A boltokban ugrásszerűen megnőtt másféle üdítőkből a választék, s a korábban oly sikeres magyar terméket a vásárlók a múlt emlékei közé helyezték. Mára viszont feltámadt, reneszánszát éli a nosztalgiát ébresztő frissítő. Ám annak eldöntése érdekében, hogy ki gyártja a valódit, a két fél, az időközben Traubi Hungária Rt.-vé alakult Centráls Kft. és a debreceni üzemet megvásárló Ráthonyi Kft.-vel szerződésben álló Warimpex AG között évek óta tart a jogi háború.

Amikor még az állami gazdaságok gyártották a Traubit, a márka nevét idehaza nem védették le. Az ilyesminek akkoriban nem volt jelentősége. A hazai üzemek a Warimpexnek úgynevezett licencdíjat fizettek. A történet Balatonvilágoson a magánosítás után a következőképp folytatódott a Centráls Kft. olvasata szerint: a Warimpex 18 millió forintért cserébe az italüzem új birtokosát ismerte el a Traubi-licenc egész világra szóló kizárólagos kedvezményezettjeként. Igen ám, de amint megkapta a pénzt, ugyanezt a jogot többfelé is értékesítette az osztrák cég. Ráadásul Balatonvilágosra többé nem szállított a szerződésben is rögzített Traubi-aromát - állítja dr. Lang Róbert ügyvéd, a Centráls jogi képviselője. Elmondta: a magyar kereskedelmi kamara választottbíróságán ezért a másik felet elmarasztaló ítélet született.

Másképp látják ezt a Warimpexnél. Dr. Mikófalvi Gábor ügyvéd szerint a 18 millió forint nem volt más, mint a Badacsonyi Állami Gazdaságról az új üzemtulajdonosra maradt tartozás. Kizárólagos jogról sem volt szó, csak egy olyan licencszerződésről, amit a Ráthonyi Kft.-vel is megkötöttek. Az aroma szállítását pedig felajánlották, de annak átvételét a Centráls Kft. megtagadta, és a gyártást bizonytalan származású aromából folytatta. A balatonvilágosi cég az ügyvéd szerint így igyekezett megspórolni az aromáért járó összeget, és emellett a névhasználatért sem fizetett egy fillért sem. A választottbírósági eljárás pedig más ügyben, egy hét évvel azelőtti elszámolási kérdésben folyt. A Centráls Kft.-vel végül 1994 közepén bontották fel a szerződést.

A történet következő fejezetének helyszíne a Magyar Szabadalmi Hivatal volt. A Warimpex 1993-ban itt védette le a cég ügyvédje szerint negyven éve már nemzetközi oltalom alatt álló Traubisoda márkanevet. Dr. Lang Róbert azonban úgy véli, erre azért került sor, mert a Centráls előbb lépett, és egy bő héttel azelőtt adott be ugyanilyen kérelmet. Ám a hivatal mégis az osztrákoknak ítélte meg a jogokat. A Centráls emiatt is pert indított. Jogerős ítélet még első fokon sem született az elmúlt hét év alatt.

Dr. Mikófalvi Gábor viszont azt állítja, hogy a Traubisoda védjegy tulajdonjogának és a Traubi cégnév használatának kérdésében is született jogerős bírói ítélet. A Legfelsőbb Bíróság az ügyvéd elmondása szerint mindkét ügyben az osztrák cégnek adott igazat. Ítéleteiben megállapította, hogy a Traubisoda védjegy kizárólagos tulajdonosa a Warimpex, és hogy a Traubi szót mások cégnévként sem használhatják. Ebből következően a Centráls Kft.-nek, illetőleg az általa alapított Traubi Hungária Rt.-nek már nem szabadna sem a termékein, sem a cég nevében használnia a Traubisoda és a Traubi márkaneveket. A jogvita tehát eldőlt - állítja Mikófalvi Gábor. A védett márkanév a Warimpexé, és rajta keresztül a szerződéses partner Ráthonyi Kft.-é.

Ám az ügy korántsem ilyen egyszerű. Hiába születtek ugyanis jogerős bírósági döntések, azoknak mindeddig nem tudtak érvényt szerezni. Jelenleg külön végrehajtási eljárás folyik annak érdekében, hogy a Traubi Hungária Rt. eleget tegyen a bírói ítéleteknek.

Itt tartunk most. Jogi vitától, perektől és ítéletektől függetlenül, mindkét helyen folyik a termelés. A Warimpexnél bíznak abban, hogy a kereskedők előbb-utóbb figyelembe veszik a Legfelsőbb Bíróság döntését, és a védjegy valódi tulajdonosával szerződnek, mert ha nem ezt teszik, törvényt sértenek. A fogyasztók azért választják a debreceni terméket, mert ahhoz használják fel az igazi Traubi-aromát. A balatonvilágosiak viszont azt hangoztatják: az üdítőital mindig is badacsonyi volt, közismertsége és eredete folytán őket illetné a márkanév.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egymillió forintra bírságolta a Traubi Hungária Rt.-t: a cég tavaly nyáron egy hirdetésében termékét egyetlen igazi Traubisodaként reklámozta. A versenyhivatal szerint ez az állítás nem felel meg a valóságnak, ezért a fogyasztók félrevezetésére alkalmas. A Traubi Hungária Rt. ugyanis a versenyhivatali eljárás során nem tudta bebizonyítani, hogy kizárólag elődje rendelkezik az üdítőital gyártási jogával.

Forrás: Cégvezetés, IX. évfolyam 4. szám

URL: http://cegvezetes.cegnet.hu/2001/4/a-traubisoda-perek

NattyDread Creative Commons License 2007.08.17 0 0 37
Én el tudnám olvasni, de nem láttam még ilyen üveget. Nemrég ittam ugyan egy Traubisoda-nak nevezett valamit, de ritka szar volt. Semmi köze az eredetihez, sajnos, pedig régen szerettem :o(
Előzmény: Sunbird (1)
fika2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 36
IME!
Napló lapozása: |<< << < [1016/1016] > >> >>|
Szakács Béla

2007. 08. 16. csütörtök, 09:58:55 óra
Kedves Naplóm!

Reggel eszembe jutott egy gyerekdal mondóka. Az, hogy jaj de jó a tróbi buborék, sok van de nem elég és stb. Aztán Dalnokiné Esztike mondta, hogy ez a Tróbiszauda dal de már nem játsza a tévé mint régen. Na én erre úgy megkivántam a Traubszódát, hogy meg sem álltam a büféig. Ott aztán úgy meglepődtem mint akit megcsapott a ménykő. Merthogy ezt Debrecenben gyártják személyesen. Tehát világhirü és itt készitik. Én ezt semmiképpen nem tudtam és azt hittem a büfés csak henceg. De aztán Esztike is jól megerősítette és ez akkor így van. Utánna én eldöntöttem, hogy lokálpatrióta okból ezután főleg a Traubisóda üditót kultiválom előnyben. Kávézolás után is lehörpintek egyet Endrével mert megigérte, hogy számithatok a meghivására. Mióta Endre nem dohányzik nagyon kedves.
fika2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 35
A Bélavárosi az igazi!
fika2 Creative Commons License 2007.08.17 0 0 34
Szakács Béla írt erről
epdm2 Creative Commons License 2003.01.24 0 0 33
És mit is válaszolnának a balos nyelvészek?

Azt, hogy egy d-t lehagytál.

Előzmény: kaleb (30)
refuse Creative Commons License 2003.01.24 0 0 32
pukk, pukk, pukk, pukk, pukk

No nem a szénsav,

hanem a törvénytelenségekre szép lassan fény derül.

Előzmény: epdm2 (29)
epdm2 Creative Commons License 2003.01.24 0 0 31
A hírtv-n ment. Hamarosan lesz írásos hivatkozás. Minek találnék ki ilyesmit. nem szoktam alaptalanul senkit megvádolni, sem alaptalanul kötekedni.
Előzmény: kaleb (30)
kaleb Creative Commons License 2003.01.24 0 0 30
Nem félted a nickedet?

Ha igazat írsz, mond meg, honnan veszed. Ha nem igaz, akkor ez olyan rágalom, ami már túlmegy a moderáció határain és a Btk. körébe vág.

Előzmény: epdm2 (27)
epdm2 Creative Commons License 2003.01.24 0 0 29
Csak megjegyeztem. Ha netalán negatívan érintette valami, akkor Mr. Berkowitz is hozzád hasonlóan reagál:

POSTMAN írta 2002.04.24.

"A Traubiról mint jelenségről csak annyit, hogy jóapám szabadalmi ügyvivő és ő képviselte az Óbudai Ásványvízgyártó Rt.-t a Salamon Berkowitz elleni perben, mivel 1990-ben az óbudaiak megvették tőle a 'Traubi' márkát és így védjegybitorlást követett el, amikor gyártani kezdte. Amikor megjelent a bírósági tárgyaláson csak annyit közölt a bíró kérdésére, hogy hogyan emlékszik erre az üzletre, illetve a cégre: "Fasiszták." Aztán kicsörtetett. 15.000 Ft rendbírsággal sújtották. Én is szeretem a traubit, de azóta csak olyat veszek, amit nem ez a sumákaladár gyártott."

Igaza van.

Én azért nyitottam erről topicot, mert többszörösen csalóról van szó. Nem azért mert az ami.

Előzmény: antybounty (28)
epdm2 Creative Commons License 2003.01.24 0 0 27
Elítélték Salamon Berkowitzot jogerősen, letöltendőre. 93-óta nem fizetett tb-t álítólag. nemsokára biztosan hivatkozást is lehet csatolni. Mit szóltok hozzá?

Ha már idejött, akkor az itteni szabályok szerint működjön. Ez a minimum.

enginer Creative Commons License 2002.04.24 0 0 26
Ha a FINO-ra gondolsz, akkor közlöm veled, hogy gyártják még.
Előzmény: Fine Tune (24)
Törőlt_nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 25
A nagy kérdés most már csak az, hogy az SZDSZ bulin melyiket lehetett kapni.
Előzmény: Törölt nick (15)
Fine Tune Creative Commons License 2002.04.24 0 0 24
Valamelyik zsidó pali lenyúlhatná a régi 3 decis üveges gyümölcsüdítők receptjét, 12 éve nem kapni ezeket, pedig marha finomak voltak.
vincere Creative Commons License 2002.04.24 0 0 23
:-)))
Előzmény: Turulmadár (14)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2002.04.24 0 0 22
Piszkálják, csak nem eléggé. A sajtóban se igen hallani róla. Valószínűleg valóban a származása miatt nincs reflektorfényben.
Felettébb érdekes a dolog.
Előzmény: tüzes fal (21)
tüzes fal Creative Commons License 2002.04.24 0 0 21
Én is olvastam már valahol hogy egy kötetnyi bírósági végzés van ellene.
Gondolod hogy azért nem piszkálják a szimpatikus pajeszos sábeszos úriembert, mert kóser piát csinál? Ha esetleg fellépnének ellene az antiszemitizmus lenne?
Előzmény: Domingos deCarvalho (17)
Postman Creative Commons License 2002.04.24 0 0 20
A Traubiról mint jelenségről csak annyit, hogy jóapám szabadalmi ügyvivő és ő képviselte az Óbudai Ásványvízgyártó Rt.-t a Salamon Berkowitz elleni perben, mivel 1990-ben az óbudaiak megvették tőle a 'Traubi' márkát és így védjegybitorlást követett el, amikor gyártani kezdte. Amikor megjelent a bírósági tárgyaláson csak annyit közölt a bíró kérdésére, hogy hogyan emlékszik erre az üzletre, illetve a cégre: "Fasiszták." Aztán kicsörtetett. 15.000 Ft rendbírsággal sújtották. Én is szeretem a traubit, de azóta csak olyat veszek, amit nem ez a sumákaladár gyártott.
Pókerarc Creative Commons License 2002.04.24 0 0 19
"Ha valakinem látott még héber szöveget akkor nézze a MTV amcsi zenecsatornát, mert ott szinte kivétel nélkül ezen a nyelven nyomják a reklámokat."

Az a szinte kivétel nélkül olyan 10 százalék lehet.

De minek cizellálod? Írd azt, hogy zsidó! zsidó!

Előzmény: Törőlt_nick (9)
Bumburnyák Creative Commons License 2002.04.24 0 0 18
Véletlenek nincsenek.
Előzmény: Törőlt_nick (-)
Domingos deCarvalho Creative Commons License 2002.04.24 0 0 17
Az igazi Traubi licencét a Warimpex AG. Wien birtokolja, s az ő engedélyével gyártja a debreceni Ráthonyi KFT.

A MÁSIKat Balatonvilágoson gyártja egy szimpatikus pajeszos-sábeszos úriember törvénytelenül, több éve húzódik a jogi procedúra ellene. Olyan ügyesen húzza a dolgot, hogy ma már a jogon oktatják az esetét. Ami - tekintve, hogy napjainkban zajlik és még le sem zárult - nem semmi.

Előzmény: tüzes fal (16)
tüzes fal Creative Commons License 2002.04.24 0 0 16
Most a Traubival mi a helyzet egyébként?
Volt róla szó hogy tulajdonképpen nem is az gyártja akinek joga volna hozzá, meg született egy rakat bírósági ítélet meg stb.
Mi az igazság?
Előzmény: Törőlt_nick (-)
Turulmadár Creative Commons License 2002.04.24 0 0 14
Még nem is wagytok kormányon, de már úrizáltok. :PPP
Előzmény: vincere (13)
vincere Creative Commons License 2002.04.23 0 0 13
Csakhogy a baloldal se maradjon ki: a 19-i Kormányváltó fesztiválon ott-termett pár raklap Traubi. Azóta is azt isszuk...
Éljen az ökumenikus Traubisoda!
Előzmény: Turulmadár (5)
Mogorva Creative Commons License 2002.04.23 0 0 12
Ja, vagy úgy... Nem mondta anyukád, hogy ne nézd annyit a TV-t, mert elbutít? Látod, látod? Hallgattál volna rá... :)
Most aztán, így jártál.
Accelerated Dragon Creative Commons License 2002.04.23 0 0 11
Ne ábrándozz.
A patkányokat nem szokták felravatalozni.
A hazai környezetvédelmi előírások lazaságát figyelembe véve örülhetsz, ha szerves hulladék rangra vergődsz.
Liquid_FX Creative Commons License 2002.04.23 0 0 10
OFF
Amit te itt kis hazánkban látsz, az nem az "amcsi MTV", hanem az MTV Europe, annak is egy bizonyos régiót megcélzó adása - ebbe a régióba tartozik bele Izrael is, ezért nyomják a sok "izé betűs" reklámot.
BTW: magyar reklám is szokott menni néhanapján, nem "szoktatás" hanem reklámozói szándék + pénz kérdése a dolog.
Törőlt_nick Creative Commons License 2002.04.23 0 0 9
Még mielőtt félreértés lenne, még a közelébe sem voltam a szadesz székháznak, előbb fekszek ravatalra. A tévében nyomatták az infót. A héber vakert meg onnan tudom, hogy a múltkor megvizslattam egy tarubit a közértben és olyan izé betűk voltak rajta. Ha valakinem látott még héber szöveget akkor nézze a MTV amcsi zenecsatornát, mert ott szinte kivétel nélkül ezen a nyelven nyomják a reklámokat. Hogy miért, rejtély. Gondolom szokatás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!