Sok más, a hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző italféleséggel szemben a Traubisoda nem tűnt el a boltokból. Sőt, nem is egy, hanem kétféle van belőle. Mindkettő gyártója azt állítja, hogy az övé az igazi, a másiké hamisítvány. A különleges szőlőlé védjegyének használata körül évek óta tartó jogvita tavaly a Legfelsőbb Bíróság döntésével ért véget. A perek azonban folytatódnak, úgy tűnik, még jó ideig nem is érnek véget.
A Traubisoda története a hetvenes évek elejére nyúlik vissza. A kezdeteket ismerők azt mondják: a Badacsonyi Állami Gazdaság akkoriban kötött bartermegállapodást a Lenz Moser nevű osztrák céggel. Ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy bort adott cserébe az üdítőital aromájáért. Az ügyletet később már két külkereskedő vállalat, a sógoroknál" a Warimpex, nálunk pedig a Monimpex végezte. A Traubisoda karriert futott be, közkedveltté vált idehaza. Gyártásába időközben további három állami gazdaság, a csányi, a kunbajai és a debreceni is bekapcsolódott.
Badacsony és vele együtt a balatonvilágosi Traubi-üzem a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az állami cégek legtöbbjét jellemző sorsra jutott. Egyre nőtt a veszteség, majd elkezdődött a felszámolás és vele párhuzamosan 1992-ben a privatizáció. A Traubi-üzem eladására kiírt pályázatra három vevő jelentkezett. Közülük az 1991-ben Amerikából hazatelepült üzletember, Salamon Berkowitz cége, a Centráls Kft. futott be nyertesként. Ők kínálták a legtöbbet. Ám később nem fizettek ki mindent. A balatonvilágosi üzem birtokbavétele, azaz 1993 februárja után perek sokasága következett. Az üzletember, állítása szerint, jóformán semmit sem talált úgy, ahogyan az a szerződésekben szerepelt. Bíróság elé került az ügy, a tulajdonjog kérdése, az üdítőital-aroma, a göngyöleg, de per tárgyává vált többek között az egyik gépsor, a hűtőház, az irodaépület, később pedig a védjegy is.
Eközben a Traubisoda egy időre szinte teljesen eltűnt a hazai piacról, annak ellenére, hogy Balatonvilágos mellett Debrecenben is tovább gyártották. A boltokban ugrásszerűen megnőtt másféle üdítőkből a választék, s a korábban oly sikeres magyar terméket a vásárlók a múlt emlékei közé helyezték. Mára viszont feltámadt, reneszánszát éli a nosztalgiát ébresztő frissítő. Ám annak eldöntése érdekében, hogy ki gyártja a valódit, a két fél, az időközben Traubi Hungária Rt.-vé alakult Centráls Kft. és a debreceni üzemet megvásárló Ráthonyi Kft.-vel szerződésben álló Warimpex AG között évek óta tart a jogi háború.
Amikor még az állami gazdaságok gyártották a Traubit, a márka nevét idehaza nem védették le. Az ilyesminek akkoriban nem volt jelentősége. A hazai üzemek a Warimpexnek úgynevezett licencdíjat fizettek. A történet Balatonvilágoson a magánosítás után a következőképp folytatódott a Centráls Kft. olvasata szerint: a Warimpex 18 millió forintért cserébe az italüzem új birtokosát ismerte el a Traubi-licenc egész világra szóló kizárólagos kedvezményezettjeként. Igen ám, de amint megkapta a pénzt, ugyanezt a jogot többfelé is értékesítette az osztrák cég. Ráadásul Balatonvilágosra többé nem szállított a szerződésben is rögzített Traubi-aromát - állítja dr. Lang Róbert ügyvéd, a Centráls jogi képviselője. Elmondta: a magyar kereskedelmi kamara választottbíróságán ezért a másik felet elmarasztaló ítélet született.
Másképp látják ezt a Warimpexnél. Dr. Mikófalvi Gábor ügyvéd szerint a 18 millió forint nem volt más, mint a Badacsonyi Állami Gazdaságról az új üzemtulajdonosra maradt tartozás. Kizárólagos jogról sem volt szó, csak egy olyan licencszerződésről, amit a Ráthonyi Kft.-vel is megkötöttek. Az aroma szállítását pedig felajánlották, de annak átvételét a Centráls Kft. megtagadta, és a gyártást bizonytalan származású aromából folytatta. A balatonvilágosi cég az ügyvéd szerint így igyekezett megspórolni az aromáért járó összeget, és emellett a névhasználatért sem fizetett egy fillért sem. A választottbírósági eljárás pedig más ügyben, egy hét évvel azelőtti elszámolási kérdésben folyt. A Centráls Kft.-vel végül 1994 közepén bontották fel a szerződést.
A történet következő fejezetének helyszíne a Magyar Szabadalmi Hivatal volt. A Warimpex 1993-ban itt védette le a cég ügyvédje szerint negyven éve már nemzetközi oltalom alatt álló Traubisoda márkanevet. Dr. Lang Róbert azonban úgy véli, erre azért került sor, mert a Centráls előbb lépett, és egy bő héttel azelőtt adott be ugyanilyen kérelmet. Ám a hivatal mégis az osztrákoknak ítélte meg a jogokat. A Centráls emiatt is pert indított. Jogerős ítélet még első fokon sem született az elmúlt hét év alatt.
Dr. Mikófalvi Gábor viszont azt állítja, hogy a Traubisoda védjegy tulajdonjogának és a Traubi cégnév használatának kérdésében is született jogerős bírói ítélet. A Legfelsőbb Bíróság az ügyvéd elmondása szerint mindkét ügyben az osztrák cégnek adott igazat. Ítéleteiben megállapította, hogy a Traubisoda védjegy kizárólagos tulajdonosa a Warimpex, és hogy a Traubi szót mások cégnévként sem használhatják. Ebből következően a Centráls Kft.-nek, illetőleg az általa alapított Traubi Hungária Rt.-nek már nem szabadna sem a termékein, sem a cég nevében használnia a Traubisoda és a Traubi márkaneveket. A jogvita tehát eldőlt - állítja Mikófalvi Gábor. A védett márkanév a Warimpexé, és rajta keresztül a szerződéses partner Ráthonyi Kft.-é.
Ám az ügy korántsem ilyen egyszerű. Hiába születtek ugyanis jogerős bírósági döntések, azoknak mindeddig nem tudtak érvényt szerezni. Jelenleg külön végrehajtási eljárás folyik annak érdekében, hogy a Traubi Hungária Rt. eleget tegyen a bírói ítéleteknek.
Itt tartunk most. Jogi vitától, perektől és ítéletektől függetlenül, mindkét helyen folyik a termelés. A Warimpexnél bíznak abban, hogy a kereskedők előbb-utóbb figyelembe veszik a Legfelsőbb Bíróság döntését, és a védjegy valódi tulajdonosával szerződnek, mert ha nem ezt teszik, törvényt sértenek. A fogyasztók azért választják a debreceni terméket, mert ahhoz használják fel az igazi Traubi-aromát. A balatonvilágosiak viszont azt hangoztatják: az üdítőital mindig is badacsonyi volt, közismertsége és eredete folytán őket illetné a márkanév.
Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal egymillió forintra bírságolta a Traubi Hungária Rt.-t: a cég tavaly nyáron egy hirdetésében termékét egyetlen igazi Traubisodaként reklámozta. A versenyhivatal szerint ez az állítás nem felel meg a valóságnak, ezért a fogyasztók félrevezetésére alkalmas. A Traubi Hungária Rt. ugyanis a versenyhivatali eljárás során nem tudta bebizonyítani, hogy kizárólag elődje rendelkezik az üdítőital gyártási jogával.
Én el tudnám olvasni, de nem láttam még ilyen üveget. Nemrég ittam ugyan egy Traubisoda-nak nevezett valamit, de ritka szar volt. Semmi köze az eredetihez, sajnos, pedig régen szerettem :o(
2007. 08. 16. csütörtök, 09:58:55 óra Kedves Naplóm!
Reggel eszembe jutott egy gyerekdal mondóka. Az, hogy jaj de jó a tróbi buborék, sok van de nem elég és stb. Aztán Dalnokiné Esztike mondta, hogy ez a Tróbiszauda dal de már nem játsza a tévé mint régen. Na én erre úgy megkivántam a Traubszódát, hogy meg sem álltam a büféig. Ott aztán úgy meglepődtem mint akit megcsapott a ménykő. Merthogy ezt Debrecenben gyártják személyesen. Tehát világhirü és itt készitik. Én ezt semmiképpen nem tudtam és azt hittem a büfés csak henceg. De aztán Esztike is jól megerősítette és ez akkor így van. Utánna én eldöntöttem, hogy lokálpatrióta okból ezután főleg a Traubisóda üditót kultiválom előnyben. Kávézolás után is lehörpintek egyet Endrével mert megigérte, hogy számithatok a meghivására. Mióta Endre nem dohányzik nagyon kedves.
Csak megjegyeztem. Ha netalán negatívan érintette valami, akkor Mr. Berkowitz is hozzád hasonlóan reagál:
POSTMAN írta 2002.04.24.
"A Traubiról mint jelenségről csak annyit, hogy jóapám szabadalmi ügyvivő és ő képviselte az Óbudai Ásványvízgyártó Rt.-t a Salamon Berkowitz elleni perben, mivel 1990-ben az óbudaiak megvették tőle a 'Traubi' márkát és így védjegybitorlást követett el, amikor gyártani kezdte. Amikor megjelent a bírósági tárgyaláson csak annyit közölt a bíró kérdésére, hogy hogyan emlékszik erre az üzletre, illetve a cégre: "Fasiszták." Aztán kicsörtetett. 15.000 Ft rendbírsággal sújtották. Én is szeretem a traubit, de azóta csak olyat veszek, amit nem ez a sumákaladár gyártott."
Igaza van.
Én azért nyitottam erről topicot, mert többszörösen csalóról van szó. Nem azért mert az ami.
Elítélték Salamon Berkowitzot jogerősen, letöltendőre. 93-óta nem fizetett tb-t álítólag. nemsokára biztosan hivatkozást is lehet csatolni. Mit szóltok hozzá?
Ha már idejött, akkor az itteni szabályok szerint működjön. Ez a minimum.
Piszkálják, csak nem eléggé. A sajtóban se igen hallani róla. Valószínűleg valóban a származása miatt nincs reflektorfényben.
Felettébb érdekes a dolog.
Én is olvastam már valahol hogy egy kötetnyi bírósági végzés van ellene.
Gondolod hogy azért nem piszkálják a szimpatikus pajeszos sábeszos úriembert, mert kóser piát csinál? Ha esetleg fellépnének ellene az antiszemitizmus lenne?
A Traubiról mint jelenségről csak annyit, hogy jóapám szabadalmi ügyvivő és ő képviselte az Óbudai Ásványvízgyártó Rt.-t a Salamon Berkowitz elleni perben, mivel 1990-ben az óbudaiak megvették tőle a 'Traubi' márkát és így védjegybitorlást követett el, amikor gyártani kezdte. Amikor megjelent a bírósági tárgyaláson csak annyit közölt a bíró kérdésére, hogy hogyan emlékszik erre az üzletre, illetve a cégre: "Fasiszták." Aztán kicsörtetett. 15.000 Ft rendbírsággal sújtották. Én is szeretem a traubit, de azóta csak olyat veszek, amit nem ez a sumákaladár gyártott.
Az igazi Traubi licencét a Warimpex AG. Wien birtokolja, s az ő engedélyével gyártja a debreceni Ráthonyi KFT.
A MÁSIKat Balatonvilágoson gyártja egy szimpatikus pajeszos-sábeszos úriember törvénytelenül, több éve húzódik a jogi procedúra ellene. Olyan ügyesen húzza a dolgot, hogy ma már a jogon oktatják az esetét. Ami - tekintve, hogy napjainkban zajlik és még le sem zárult - nem semmi.
Most a Traubival mi a helyzet egyébként?
Volt róla szó hogy tulajdonképpen nem is az gyártja akinek joga volna hozzá, meg született egy rakat bírósági ítélet meg stb.
Mi az igazság?
Csakhogy a baloldal se maradjon ki: a 19-i Kormányváltó fesztiválon ott-termett pár raklap Traubi. Azóta is azt isszuk...
Éljen az ökumenikus Traubisoda!
Ne ábrándozz.
A patkányokat nem szokták felravatalozni.
A hazai környezetvédelmi előírások lazaságát figyelembe véve örülhetsz, ha szerves hulladék rangra vergődsz.
OFF
Amit te itt kis hazánkban látsz, az nem az "amcsi MTV", hanem az MTV Europe, annak is egy bizonyos régiót megcélzó adása - ebbe a régióba tartozik bele Izrael is, ezért nyomják a sok "izé betűs" reklámot.
BTW: magyar reklám is szokott menni néhanapján, nem "szoktatás" hanem reklámozói szándék + pénz kérdése a dolog.
Még mielőtt félreértés lenne, még a közelébe sem voltam a szadesz székháznak, előbb fekszek ravatalra. A tévében nyomatták az infót. A héber vakert meg onnan tudom, hogy a múltkor megvizslattam egy tarubit a közértben és olyan izé betűk voltak rajta. Ha valakinem látott még héber szöveget akkor nézze a MTV amcsi zenecsatornát, mert ott szinte kivétel nélkül ezen a nyelven nyomják a reklámokat. Hogy miért, rejtély. Gondolom szokatás.