Azt vettem észre, hogy azok a nagyobb és kisebb gyülekezetek, közösségek ahol beszűkül az anyagi forrás bevételi oldala, na ott elkezdenek ökumené irányába mozdulni. HGY, Bpa, Bibliaszól, stb és egy furcsa buzis hangulat is lesz ottan.
Az érvelésed nem állja meg a helyét, mert én egyáltalán nem Békéscsabára akarok menni.
Te Békéscsabán vagy otthon, nekem viszont Hegyeshalom az otthonom, ezért nem fogok Békéscsabára menni.
Nem várhatod el az egész világtól, hogy Békéscsabán lakjon, be sem fér annyi ember oda :)
Nem magamnak teremtettem meg ezt a világot, hanem Jézus hívó szavára mondtam igent.
Továbbá lehet kreálni elméleteket, pl. hogy minden út Békéscsabára vezet, de ha én oda akarok eljutni, akkor nem Hegyeshalom felé indulok el.
Ha valaki mégis Hegyeshalom felé indul el, tisztelhetem a hitét, de inkább megmondom neki, hogy így hová jut el.
Ez mint igaz, amit mondasz. De ez a Te világodra vonatkozik.
Az ember saját maga "teremti meg" a világát - a hit és a tudás ereje által. Te "megteremtetted" ezt a világot magadnak, és ez jó Neked.
Ha valaki hithű iszlám, akkor az az "igazi" világkép és az neki jó. És így tovább.
Én hiszem és tudom, hogy a tudat ereje által sokmindenre képes az ember. és ez így is van. De ha úgy döntöttem volna, hogy a keresztény világkép a sajátom, akkor nem lenne így.
off:
Nézd meg a website-unkat és a fórumunkat, továbbá szívesen állok rendelkezésre e-mailben is :)
(az adataimban lévő e-mailre lehet írni, azt használom)
/off
Ha én készítek egy kakaós csigát, akkor azt én készítettem. Hiába mondaná bárki hogy nem így van, ha egyszer így van.
A világ teremtése nem hiedelem kérdése, hanem ténykérdés, miként az is, hogy csak egy Isten létezik: Ábrahám, Izsák és Jákob Istene!
Nem is vitattam az idézet származását - én magára az ideára, az istenszeretetre és a felebaráti szeretetre gondoltam. Ez pedig nem egyetlen vallás sajátja, de még csak nem is a kereszténységgel kezdődött - bár el kell ismernem, hogy Jézus nagyon hiteles módon foglalta ezeket össze és tanította személyes példával is - én magam is tanítómnak tekintem őt.
Mindemellett felhívnám a figyelmedet, hogy a következő mondataidat akár egy mohamedán is mondhatta volna, így:
>>Mindannyian Allah teremtményei vagyunk és az Ő akarata hogy megtérjünk Őhozzá.
Azért idegen szemléletmód számodra az iszlám, mert nem vagy megtérve.<<
És be kell látnom, hogy a saját hitem szerint én is szoktam hasonló állításokat tenni.... ez talán vallásoktól független emberi szokás.(?)
A BAGY-HGY vitáról pedig szívesen hallanék hiteles hozzászólásokat - gondolom ez lenne a topik témája is -, mert mi kívülállók egyoldalúan vagyunk informálva, és személy szerint engem érdekel mindkét gyülekezet további sorsa - ilyen lelkes emberek jövője még akkor sem hagy hidegen, ha én magam kívülálló vagyok. Ha a különállás okát itt elmondanád, akkor a mellett, hogy mi tájékozódnánk, bizonyára tőlem (tőlünk) tájékozottabb beszélgető partnerekre találnál. A kívülállók leginkább "B.L.-Fesz van" könyvből ismerik mindkét gyülekezetet (ez szerintem egyoldalú), és esetleg még lehet tájékozódni a "hetek.hu"-ról, vagy az ATV-ből. Mindemellett úgy látom, mintha a HGY-BAGY talán kényszerű különállásának okai nem lennének túlzottan publikusak. Van is benne valami ráció, hogy megtéretlen emberek előtt ne teregessük ki dolgainkat - ilyen emberek pedig jócskán vannak a világon.
Nyugodt lehetsz, ez az idézet Jézustól származik! Más vallások ezt nem fogadják el. Lehet, hogy mondanak hasonlókat, és te erre alapozod állításodat. De nem ismerik el Istenként a világ teremtőjét, vagy elismerik, de más „isteneket” egyenrangúnak tartanak vele.
Nekem nem teszel szívességet, ha az én hitemet követed.
Mindannyian Isten teremtményei vagyunk és az Ő akarata hogy megtérjünk Őhozzá.
Azért idegen szemléletmód számodra a kereszténység, mert nem vagy megtérve.
A BAGY-HGY vitában úgy tűnik, nem vagy teljesen tájékozatlan.
>> "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből....
.... Szeresd felebarátodat, mint magadat."
Lehet, hogy meglepő hírem van - ezt elfogadják muszlimok, a krisnások, a zsidők ... szinte mindenki, talán még a Kelta-Wicca Hagyományőrzők is :-))).<<
Nálunk azért kicsit másképp néz ki a dolog, bár ha annyira akarom, így is fogalmazhatok..
"Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből....
.... Szeresd felebarátodat, mint magadat."
Lehet, hogy meglepő hírem van - ezt elfogadják muszlimok, a krisnások, a zsidők ... szinte mindenki, talán még a Kelta-Wicca Hagyományőrzők is :-))). Ezek a tanítások nem Jézustól erednek, hanem sokkal ősibb eredetűek. Az különbözőségek a HOGYAN-ban vannak: Hogyan szeresd az Istent? Hogyan szeresd felebarátodat?
És ezen jól össze lehet veszni. Az ördög a részletekben van!
Kedves Tanú!
Miért lenne jó az neked, ha én a Te hitedet követném? És miért lenne jó nekem, hogy tőlem idegen szemléletmódot kövessek? Azért nem értem ezeket, mert hasonlókat eszem ágában sincs elvárni másoktól, így nem tudom átérezni az ilyen indítékokat - bár szeretném megérteni.
9mck - ernő
ps: Úgy látom, hogy istenigazából senki nem támadja a BAGY-ot, hiába vetünk fel kérdéseket, és inkább világnézeti vitába torkollik a topik (szokás szerint). Az, hogy a BAGY miért külön csapat, továbbra is csak sejteni tudom (NS!), de konkrétumok megismerésével mindannyian okosodnánk, és a HGY részéről is bizonyára élesen reflektálnának.
Nem ismerek más szent könyvet, csak a Bibliát. Úgyhogy nem olvasok más „szent könyvet”.
Ha pl. egy fényképezőgépet akarok használni, akkor a gyártó használati utasítását követem, nem pedig egyéb hóbortos elméleteket.
Valamint ha Budapestről Záhonyba akarok eljutni, akkor a Záhonyi vonatra szállok fel, és nem a Szombathelyire.
„Akinek van füle a hallásra, hallja!”
Nem gondolom, hogy Dániában vagyok, vagy bárhol máshol. Határozottan Magyarországon vagyok. :)
De Te miből gondolod, hogy tévelygek? Hiszen nem ismered az én utam. Vagy igen?
Szerintem a szeretet szerves hozzátartozója az elfogadás. Ebbe pedig beletartozik, hogy tiszteletben tartom, hogy nem csak az én igazságom az egyetlen és igazi, mert szerintem végső igazságok nincsenek. Mindenkinek a sajátját kell megtalálnia. Neked ez Jézus, másnak másvalami.
Hozzáteszem, tisztelem és nagyra becsülöm Jézus tanításait, de véleményem szerint legtöbbször nem azt látják benne az emberek, amit ő tulajdonképpen mondani, tanítani akart.
Hogy mit jelent számomra a szeretet? Azt, amit Jézus mondott amikor egy törvénytudó megkérdezte őt erről:
„Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?
Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.
Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.
E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.” Máté 22:36-40
Ehhez még annyit, hogy egy dolog hogy szeretem az embereket, más dolog hogy az emberek tévelyegnek.
Ami a krisnásokat illeti, nincs miről vitatkoznunk, ha Te is beismered, hogy nem a bibliai tanításokat követik.
Azt hiszem, természetes dolog, hogy meg akarsz ismerni különböző vallásokat, mert az ember természetes állapota a „keresés”. Ha rátalálsz Jézusra, akkor majd nem keresel tovább, mert úgy érzed majd, hogy ez az amit kerestél.
Ez így ebben a formában nem igazán áll meg a lábán.
Én pl már a leghatározottabban megtaláltam amire "szükségem volt", és ez történetesen nem Jézus.
Nem a HGY írta azt a könyvet, amit megvettél, de kb. megfelel a HGY álláspontjával a témával kapcsolatban.
Mi a Budapesti Autonóm Gyülekezetben természetesen felvállaljuk a „keresztény” jelzőt.
Teológiai szempontból nincs különösebb különbség köztünk, és a HGY között. Különbségek, vagy inkább konfliktusok a személyes kapcsolatokban vannak.
„Vajjon járnak-é ketten együtt, ha nem egyeztek meg egymással?” Ámos 3:3
A többi egyházzal olyan különbségek vannak, hogy ki mennyire veszi komolyan Isten Igéjét.
Azt hiszem, természetes dolog, hogy meg akarsz ismerni különböző vallásokat, mert az ember természetes állapota a „keresés”. Ha rátalálsz Jézusra, akkor majd nem keresel tovább, mert úgy érzed majd, hogy ez az amit kerestél. Lehet hogy most nem érzed szükségét hogy megtérj Jézushoz, de ott mélyen, legbelül mindenki Őt, az élet forrását keresi!
Kedves tanú - a nem keresztény társaink az emberiség nagyobb részét teszik ki. Ugyebár az összlétszámból levonom a kínaiakat, meg az indiaiakat, meg a mohamedánokat meg az ateistákat(!), és már alig marad valami kisebbség, ami pedig egyrészt katolikus, másrészt protestánst, aztán meg a "futottak még" kategória jön. Ez számomra nem értéksorrend (mert ebben az számomra nincs), csak ténynek tűnik, hogy a világ nagyobb részét kívánnád más hitre téríteni, és inkább csodálatra méltó, hogy ilyen nagy feladatba bele mertek fogni.
Igazából szeretnék is tájékozódni a HGY vallásfilozófiájáról, ugyanúgy ahogy elolvastam a Bibliát, a Koránt, a Bhagavad Gítát, Buddha tanításait, Jehova Tanúinak véleményét, a bahai vallást, a Kabbalát ... stb. Ma Budapesten jártam és - nagyrészt a te hatásodra - vettem egy könyvet a HGY kiadásában "Peter&Paul Lalonde - A fenevad bélyege (1995)" Fele része az elektronikus azonosító chippek alkalmazásával foglalkozik (érdekes, mert én is!), másik fele meg "666", meg "Armageddon", meg "Jelenések" - nem hittem a szememnek, mintha Jehova tanúit olvasnám.
Szerinted mennyiben tükrözi ez a könyv hitelesen a HGY világképét?
Úgyhogy erősen össze vagyok kavarodva, mert nem igazán értem, hogy mi az ami azonos, és mi az ami elválaszt a többi keresztény egyháztól, és mi az, amiben a BAGY igehirdetése vagy gyakorlata eltér a HGY-től, és ha nem tér el, akkor miért külön csapat? És ha az elvek nem térnek el akkor azt hogyan nevezhetjük - HGY-izmus vagy BAGY-izmus, vagy csak egyszerűen "igazi" kereszténységnek nevezzük? Ti hogy nevezitek egymás közt? Jehova Tanúival történt elég terjedelmes beszélgetéseim során sosem használták a szót, hogy "kereszténység", de ha rákérdeztem, akkor kifejezetten annak vallották magukat. Ti (BAGY) felvállaljátok-e ezt a jelzőt, és használjátok e?. Az ATV-ben néha megnézem a HGY "műsorát" (nem tudom szabad-e ezt így mondanom?), és nem hallottam hangsúlyozni ezt a "keresztény" jelzőt, de talán nem figyeltem eléggé - majd most vasárnap figyelek (Mindenesetre nagyon szépen énekelnek!).
Azt megfigyeltem, hogy elég sajátos szóhasználat a szokásos, úgyhogy én mint hozzá nem értő is meg tudom állapítani, hogy Jézusról HGY-s, vagy katolikus prédikátor beszél e. De nekünk laikusoknak a más keresztény irányzatoktól való megkülönböztetéshez a leghasználhatóbb támpont az lenne, ha ismerném a tartalmi szétválasztó jegyeket - mi az amit a katolikusok rosszul tudnak, mi az amiben Jehova Tanui tévednek, miben tévelyegnek a protestánsok, és (fő kérdésem!) miért kell lennie egy BAGY-nek a HGY mellett? Az, hogy Buddha tanítását nem találjátok kielégítőnek, azt felfogtam (ugyanis nem említi Jézust - kr.e 600-ban), de mi választ titeket keresztényeket szét, pláne a BAGY-ot a HGY-től? (Indiában békésen megvannak egymás mellett különféle sampradaya-k tagjai, és elismerik egymás tanítását hitelesnek, és egy buddhista sem helyteleníti ha valaki vaisnava, vagy keresztény - a vallásnak különféle útjai vannak)
Írtad: "Akiket felsoroltál, azoknak mind megtérésre van szükségük!"
Kérdezd meg őket, érzik-e szükségét? Szerintem csak NEKED van rá szükséged, hogy ŐK megtérjenek a TE hitedre. Ők viszont nem igényelnek ilyet Tőled! Egyik sem - ismerem mindegyikük szentírásait, és gyakorlatát is. Mit fogtok tenni, ha mégse sikerül a megtérítés? Meddig lehet elmenni a "megállításban"?
Feltételezem, hogy nem ilyen kérdésbeli "támadásra" gondoltál a topik címadásával, de én nem szeretném, ha a felthető kérdéseket te határoznád meg (és nem is tetted ezt - köszi!), és igazából nem is szándékom semmilyen támadás - szerintem a HGY és kistestvére a BAGY egy szép színfolt a számtalan vallás között, és a békés igyekezeteitekhez őszintén sok sikert kívánok. A kérdéseim pedig a kíváncsiságomból erednek, és úgy gondolom, hogy egyáltalán nem offtopikok. Ha pedig HGY támadásra vársz, akkor azt a legjobb személyesen náluk intézni, és nem a fórumon várni.
Ja, még valami..
Ez így ebben a formában nem igaz, hogy a krisnások nem foglalkoznak Jézus tanításaival.
Tény, hogy nem a bibliai tanításokat követik, de attól még ismerik Jézus tanításait.
Személyesen győződhettem meg erről tavaly a szigeten, mikor beültem egyszer egy vitadélelőttre a krisnás sátorba.