Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.19 0 0 38
Már ne haragudj kedves K.János, de tököt-lovat összerhordasz.
Az MSZP programját ha elolvastad, vagy akár Medgyessyt meghallgattad, pont nem államkapitalizmust akarnának, hanem az ellenkezőjét, vagyis indirekt eszközökkel helyzetbe hozni a magyar közép és kis vállalkozásokat. (pl. kockázati tőke bevonással segíteni a közép/kisvállallatok cash flow-ján)azért, hogy a csatlakozás idejére ezek erősödjenek meg.
Szeretném mégegyszer megjegyezni, hogy a magyar "nagytőke" nem igazán magyar, és Medgyessy FIDESZ kritikája pont az volt, hogy pl. a Szechenyi terv elsősorban ezeknek nyújtott támogatást, és azt is mindig címkézve, személyre szólóan, és nem átláthatóan.
Az államnak SZVSZ nem szerepe, hogy személy szerint Kis Jakabon segítsen, hanem hogy olyan helyzetet/gazadasági környezetet teremtsen, hogy akár Kis Jakab is juthasson támogatáshoz, egy igazságos és mindenkire egyaránt vonatkozó megmérettetés után.
Előzmény: Keveházi János (34)
db Creative Commons License 2002.04.19 0 0 37
A kaliforniai aramellatas prolemaiban leginkabb az allami oldal a felelos.

Ugyanis amikor "privatizaltak" az aramellatast, akkor a magantoke a kovetkezo felteteleket kapta:

a.) keves eromu, amik nem voltak kepesek kielegiteni a belso keresletet

b.) fixalt arak

A dolognak az lett a vege, hogy beszerzesi ar alatt kellett adniuk az aramot - vagyis masszivan vesztesegesek lettek, es egy ido utan nem maradt penzuk arra, hogy biztositsak a folyamatos ellatast.

Előzmény: micu (8)
CsabA Creative Commons License 2002.04.19 0 0 36
"A hazai nagytőkések kizárólag maszophoz és szadeszhoz közelálló vállakozók..."

Nem tudod, hogy a volt MSZMP-s pártkederekből lett mai nagyvállalkozók pl. Budapesten hol is laknak? Ja, hogy ők azok, akik a II. XI. és XII. kerület lakosainak nagyrészét képzik, és lám, ezen választópolgárok kikre is szavaztak az első fordulóban. Mily meglepő, ezen kapitalista lobby elsöprő többségében a fideszt támogatta, akkor kikhez is állnak közel ezek a vállakozók???? Persze lehet, Orbán beszédével mégis eltántorította maga mellő őket, de ha azt vesszük, hogy Orbán képes a világ dohánymonopóliumai mellé állni még az EU-val szemben is, akkor nem is tudom, ki az, aki elvtelenül támogatja a külföldi nagytőkét ma itt Magyarországon, nem beszélve arról, hogy az eljövendő nemzedék egészségét viszi a dohánnyal vásárra.

Előzmény: Keveházi János (34)
HoKr Creative Commons License 2002.04.19 0 0 35
Tehat a haverokat pumpaljuk fel allami penzbol, a tobbiek meg legyenek az o alkalmazottaik? Ez rendben van?
Előzmény: Keveházi János (34)
Keveházi János Creative Commons License 2002.04.19 0 0 34
Azt hiszem azon túl vagyunk, hogy valaki is a mértékadó politikai körökből mást akar mint kapitalizmust, csak az a kérdés, hogy milyet.
Az mszp-szdsz valamiféle államkapitalizmusra tör, hiszen a hazai vállalkozók adókedvezményeinek megvonásával arra törekszik, hogy a jelenleg 2 millió embernek megélhetést bztosító kis és közepes vállalkozások tönkre menjenek és lakosság 90 %-a állami elosztású segélyekre, adományokra szoruljon. Ezt egyébként a szocializmusnak nevezett állampkapitalizmusből jól ismerjük. Akkor is csak munkanélküli segélyt kapott mindenki, aki többre vágyott vagy vállalkozni ("ügyeskedni")mert, azt egyszerűen lecsukták.
Az mszp és szdsz által képviselt államkapitalizmus ráadásul szövetkezik a nagytőkével, legyen az külföldi, vagy hazai, csak nagytőkés legyen. Ezeknek bezzeg ad adókedvezményket hosszú évekre, ami ráadásul a végtelenségig megnyujtható, csak egy kis cég név változtatás kell és kezdődhetnek a kedvezmények előlről. A hazai nagytőkések kizárólag maszophoz és szadeszhoz közelálló vállakozók, hiszen csak az ő kádereik tudták lenyúlni az állami vagyont az eredeti tőkefelhalmozás idején 89-92 között a diktatúra idején megszerzett pozícióik alapján.
Ami a legveszélyesebb a jelenlegi ellenzék elszólásaiból felvázolható jövőképben, az az ország lakossága nagy többségének bér és segély rabszolgává tételének tudatos szándékában van. Ha ez bekövetkezik, sok évre visszaveti a magyar fejlődést, amit már nem biztos, hogy ez a nemzet elvisel.
Emlékezzünk, Hornék idején nyiltan beszéltek a lakosság létszámának 30-40 százalékos csökkentéséről. Ez az ötlet -győzelmük esetén- megint napokon belül előtérbe kerül.
Az szdsz-es Gusztos is erre gondolt, amikor az emberek pacifikálásáról beszélt. Örök békére az örök vadászmezőkön.
Ezt szánják nekünk, mert kell a hely.
HoKr Creative Commons License 2002.04.19 0 0 33
Olvastad a nepszabadsag mai meg tegnapi cikkeit? En elhiszem, amit leirnak, mert ezeket a dolgokat konnyu ellenorizni, es mert logikus folytatasa az eddigi napvilagra kerult ugyeknek.

Azt allitjak benne, hogy azok, akik az erdemi munkat vegeztek rendszerint rafizettek arra, hogy a Vegyepszerrel, vagy az Orszagimazs kozponttal szerzodtek vmilyen munkara, mert nem fizettek ki a teljes osszeget, arrol nem is beszelve, hogy az MFB 1850.- Ft-os erteken szamlaz, mig az erdemi munkat vegzo vallalkozo 400.- Ft-ot lat(na) ebbol, de meg ezt sem kapja meg.

Ez nem azt mutatja, amit te mondasz.

Szerintem retorikailag tudnak avval takarozni, amit te mondasz, de egyszeruen a disznosagaikat takargatjak vele.

A versenytol meg egyszeruen felnek, mert akkor nem a haverjaik kapnak a penzeket.

Előzmény: Devil Inside (31)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.04.19 0 0 32
"... vajon Viktorek hisznek-e a verseny-alapu kapitalizmusban."
Hja kérem, ha ez a kérdés...
A Viktorék nem a verseny alapú kapitalizmusban hisznek, hanem abban, hogy:
1.) ha ők az erősebbek, akkor bármit megtehetnek,
2.) ha pedig nem ők az erősebbek, akkor bárhogyan is, de meg kell szerezniük a hatalmat, hogy aztán az 1.) pont léphessen életbe.
Előzmény: HoKr (29)
Devil Inside Creative Commons License 2002.04.18 0 0 31
Kicsit olvassatok többet a globalizációról, annak veszélyeiröl és az ezek kezelésére szolgáló eszközökröl - pl. a Franciaország által már tervbe vett Tobin-adóról. (Bár ezzel az Euro miatt nem tudom mi van.)

Akkor talán megértitek, hogy eléggé leegyszerüsítve miröl beszélt Ovi és nem beszéltek olyan hülyeséget, hogy antikapitalista meg Grósz-féle retorikát használ.

A globalizáció (a XIX. század végi imperializmus jelenlegi formája - aminek ugye mindössze két világégést és jónéhány népírtó rezsimet köszönhettünk) a gazdag országoknak igazán jó és azon belül is a leggazdagabb rétegnek. Miután elég bonyolult a dolog (a szakszervezetek ellehetetlenítésétöl a határidös pénzpiacig rengeteg eleme van), most nem fogom összefoglalni. Az Adam Smith-i elmélet legnagyobb hibája, hogy elmélet: nem elég részletes a modell amiböl kiindul, így gazdaságtanilag is csak egy speciális esetre érvényes maradéktalanul (ideális verseny).

Az alkalmazott protekcionista eszközökre pedig jelenleg van szükség, lehet, hogy 4 év múlva elég erös lesz minden szereplöje (a vállalkozóktól a - független - érdekvédelmi szervezeteken át a munkavállalókig) egy liberálisabb gazdaságpolitikához. Az elsö karate órán sem állítják le az embert a szabadküzdelemben a feketeövesekkel, elöbb erösödjön meg a saját szintjén.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 30
Hát persze hogy hisznek.
Csak a szabályokat akarják ők diktálni.
Még akár igazuk is lehet, de nem egyértelmű.
Melyik a jobb:
1. Aszondom, hogy itt van 100 forint, nézzük meg, hogy ki csinál belőle többet, aztán a többit annak adom.
2. Én ismerem X.Y.-t. Lehet, hogy nem neki van a legnagyobb gyakorlata, de legalább jóban vagyunk, megbízom benne. Biztos nem fog csalni sem, ezért a kisebb szakértelme ellenére is jobban járunk. Szóval nem kell verseny, kapja ő az egészet.
Ha nagyon okos vagyok, és tényleg jól tudok választani, akkor a 2. esetben jobban járok, mert az 1.-ben mindenki visz el hasznot, igaz a verseny miatt talán túl nagyot nem. Ha nem vagyok elég zseniális, akkor csak az 1.-et szabad használnom.
Előzmény: HoKr (29)
HoKr Creative Commons License 2002.04.18 0 0 29
Na, ezert kertem, hogy beszeljunk a gazdasagrol. Az eredeti felvetes az volt, hogy vajon Viktorek hisznek-e a verseny-alapu kapitalizmusban.
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 28
Sajna nem juthatunk hozzá minden infóhoz, úgyhogy lehet, hogy tévedek, de én így egyszerűsítem le a helyzetet, hogy tudjak dönteni:
1. Viktorék okosabbnak, tettrekészebbnek és céltudatosabbnak tűnnek (legalábbis az mszp nagyon ravasz kell legyen, ha nem így van, és csak tettetik olykor a bénaságot. :-)
2. Ha az 1. pont igaz, akkor valószínűleg jól megfontoltan cselekszik az ország megosztását, a demokrácia tiprását, és a saját klientúrájuk támogatását milliárdokkal.
3. A lopások mentek az mszp alatt is, csakhogy őket a gyengébb hozzáálás miatt valamivel kevésbé érzem felelősnek, mert rájuk biztosan nagy hatással tud lenni a gazdasági erő, akárhonnan is jön. Nyilván külföldön több van, úgyhogy ha engedik, akkor jön ide is, és abból lesz több, mint helyiből.
4. Az nekem tök mindegy, hogy a hasznot a német tőkés teszi el, vagy Viktor apukája. Multinál dolgozom, szidjuk a gazdáinkat, mert sok pénzt kivisznek az országból, de közben el kell ismerni, hogy jobban tartanak minket rabszolgákat, mint azt egy hasonló magyar cég teszi.
5. Az okos rossz szándékú az én szememben rosszabb, mint a buta akár-jó-akár-rossz, mert a buta véletlenül válaszhat ki jót. :-)
Ez utóbbi persze vicc volt, mert nem ilyen fekete-fehér a dolog.
deus Creative Commons License 2002.04.18 0 0 27

OFF

"Szilikon völgy" csak a mellplasztikázott csodacsajok csöcsei között húzódik.

Amire te gondolsz, az "Szilícium Völgy."

Angolul:

SILICON = szilícium (vegyjele Si)
SILICONE = szilikon (amit a plasztikázásnál is használnak)

Ez legyen a legnagyobb bajunk...
:)

Előzmény: micu (8)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.04.18 0 0 26
A Fidesz nem baloldali és nem is keresztény (mindez csak álca, a hatalom érdekében). Belső és külső demokratizmusa rohamosan csökken. Demokrácia helyett a jelvényekben, a demonstrációkban és az agymosásban hisznek. Tulajdonképpen bolsevikok, hiszen a hatalmi fölény megszerzése érdekében szinte bármire képesek, és ha van egy kis fölényük, akkor annak növelésénél nem ismernek határt, érvényesítésénél pedig pardont.
Előzmény: HoKr (-)
GJános Creative Commons License 2002.04.18 0 0 25
besancon

azt hiszem, alapvetően egyetértünk. Én pusztán a
FIDESZ retorikájáról beszéltem: ez sokak számára hihető jobboldali szöveg.

HoKr Creative Commons License 2002.04.18 0 0 24
Valszeg igazad van, feluletes emlekeim voltak. Ezzel inkabb az en allitasomat erosited, de szivesen elismerem, hogy valszeg tevedtem.

Előzmény: Derek (22)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 23
Hát nem nagyon értek azzal egyet, hogy a FIDESZ a hazai tőkések érdekeit védi/te.
Először is nem minden tőkését, hanem egy egészen szűk körű, általa kiválasztott nagyvállalat érdekeit, mégpedig közvetlen eszközökkel (állami megrendelések), ami igen csak idejétmúlt módszer.
Általában a magyar tőkéseket, vagyis a magyar magán tulajdonban lévő vállalatokat sem közvetlenül, sem közvetve nem védte/támogatta. Nem támogatta őket sem adó, sem egyéb kedvezményekkel.
Magyarországon nagytőke egyébként tiszta magyar tulajdonban jóformán nincs is, szóval ha igazán támogatni akarta volna a tőkéseket, akkor jól érzékelhető intézkedésekkel elsősorban a közép és kisvállalatokat kellet volna helyzetbe hozni. (kedvezményes adók, hitelek, stb formában), de semmiképpen sem versenyeztetés nélküli állami megrendelésekkel.
A Széchenyi terv jó elgondolás lett volna, de pont a kis és közepes méretű vállalatok nem jutottak hozzá, ezen elsősorban a pénzügyi tanácsadó cégek gazdagodtak meg.
Előzmény: GJános (14)
Derek Creative Commons License 2002.04.18 0 0 22
"Ugyan a vasutakat tenyleg megvettek, de evek ota probaljak privatizalni, csakhat a kutyanak sem kell. "

En ugy tudom csak az Amtrak allami a 6 vagy 7 nagy tarsasag kozul, es csak az Amtrak foglalkozik szemelyszallitassal es ez az egyeduli veszteseges , az osszes tobbi nagy tarsasag reszvenytarsasag es magankezben van.Ja es ezek nyeresegesek es csak teherfuvarozassal foglalkoznak.

Előzmény: HoKr (2)
Zsiger Creative Commons License 2002.04.18 0 0 21
HAZAFIAK !?
Előzmény: jelen (17)
Zsiger Creative Commons License 2002.04.18 0 0 20
Itten kerem, barki is nyer, KAPITALIZMUS epul.
GJános Creative Commons License 2002.04.18 0 0 19
Persze. Ki garantálja, hogy egy réteg (osztály, csoport, elit) felismeri saját érdekeit? A lényeg az, hogy most így gondolja, talán tévesen. A módszerek nagy része úgy is alkalmazhatatlan lesz az EU csatlakozás után. De világos, hogy ez az az időszak, amikor még gyorsan meg lehet gazdagodni.
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 18
Ja. A Chicago Sun Times ugyebar egy nagyon mertekado lap az USA-ban, ahol millionyi hasonlo mukodik.

Talan New York Times, Washington Post, stb.
Egyebkent Amerikan kivulrol tudom ajanlani a Frankfurter Allgemeine Zeitungot, Times, Guardian, Le Monde stb.

Egyebkent is: hogy jon ez ide?

Előzmény: jelen (17)
jelen Creative Commons License 2002.04.18 0 0 17
HoKr Creative Commons License 2002.04.18 0 0 16
Ebbol szerinted nem kovetkezik egyenesen, hogy a protekcionizmus miatt nem kenyszerul versenyre a magyar vallalkozo, igy sosem lesz olyan termelekeny, mint nyugati versenytarsai?

Szerintem az aktualis strukturak bebetonozasa mindenkinek rossz, (pl a Vegyepszer vezetoin kivul) csak a nagy tobbseg nem tud rola.

Előzmény: GJános (14)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 15
Hmmm, ebben lehet valami. Regota kerdezem, mitol jobboldali a Fideszt. Ez egy ertelmes definicio, ami szerintem megallhatja a helyet:


A jobboldal nem egy gazdasági elmélet,hanem a (gazdasági)elit érdekeinek képviselete (a szó maga a francia forradalomból származik, és ott is ezt jelentette: akkor az arisztokratákat védték, a mai gazdaságpolitikai kérdéseket meg sem értették volna).

Nos, a FIDESZ is a hazai tőkásek érdekeit védi

Ettol meg nem szavazok ra, mert bar szerintem nemes a cel, de rosszul csinalja.

Előzmény: GJános (14)
GJános Creative Commons License 2002.04.18 0 0 14
Én alapvető félreértésnek tartom a FIDESZ lekommunistázását. A jobboldal nem egy gazdasági elmélet,hanem a (gazdasági)elit érdekeinek képviselete (a szó maga a francia forradalomból származik, és ott is ezt jelentette: akkor az arisztokratákat védték, a mai gazdaságpolitikai kérdéseket meg sem értették volna).

Nos, a FIDESZ is a hazai tőkásek érdekeit védi, és ezek nem ugyanazok, mint az angliai elité. Az utóbbiaknak megfelelnek a kialakított játékszabályok, az államtól leginkább ezek betartatását várják el. Nálunk a nemzeti elit gyenge, fél a (természetesen nyugati) nagytőkétől,jogosan. Kedvezményekre, a külföldi tőke korlátozására, állami megrendelésekre vágyik. És a FIDESZ pontosan ezt csinálja (persze, nem teljesen önzetlenül).

HoKr Creative Commons License 2002.04.18 0 0 13
Ez a legnagyobb problema, hogy nem az Eu. es az USA modell kell valasztanunk, hanem egy koncepciotlan, kiforratlan, onellentmondasokat tartalmazo gazdpol. es egy versenyelvu kozott.

Alig varom mar, hogy vegre a neoliberalisra szavazhassak a valodi baloldali politika elleneben.

Merthogy ez lenne a normalis.

Előzmény: aamen (10)
Bárdy Creative Commons License 2002.04.18 0 0 12
Nagyon jó a topicod!

Pontosan ezt látom én is és erre utaltam már máshol, amikor neokommunistának neveztem a jelenlegi kormányt.

Amikor OV "kielemezte", hogy a tőzsde "szárnyalása" miért rossz, akkor én félrenyeltem.

Én azt látom, hogy az ő gazdaságpolitikájuk borzasztóan szűklátókörű, rövid távon gondolkodó és mindent a választásoknak rendel alá. Ez minden, csak nem kiegyensúlyozott és versenycentrikus légkör.

Előzmény: HoKr (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 11
Kedves Hozzászólók!

Nem vagyok közgazdász, de józan megfontolások alapján úgy gondolom, hogy sem a kizárólagos állami felügyelet, sem a tökéletesen szabad verseny nem jó magában. Az optimális megoldás a kettő keveréke. Az első módszerrel szemben Kuba és Észak-Korea az érvem, a másodikkal szemben a Microsoft. Ezt egy kicsit ki is bontom. Ha valaki a szabad verseny révén akkora előnyre tesz szert, hogy gazdasági hatalmával visszanyomhatja a versenytársakat, akkor olyan abszurd dolgokat hozhat létre, mint a Windows operációs rendszerek. Gigantikusak, lassúak, az egyikhez jó driver nem jó a másikhoz, állandó patkolásra, újabb és újabb hardver beszerzésre, cserére kényszeríti a használóit.
Egyszóval, a két módszer összehangolására van szükség, és mivel lehetetlen teljes biztonsággal eldönteni, hogy melyik milyen arányban és milyen területen jó, ezért állandó felügyeletre, kölcsönös ellenőrzésre és korrekcióra van szükség. A civil társadalomnak kell ellenőriznie az államot, az államnak pedig a verseny tisztaságát. És le kellene végre hántani a politikát az egészről. Szerény véleményem szerint politikára nincs is szükség, csak profi, széleslátókörű, független szakemberekre.

Ami a Fideszt illeti, bámulatos, hogy tudnak kommunista módszerekkel, kommunista elveket vallva kommunistázni. Ez már művészet, és a legszebb, hogy a hívek szó nélkül be is veszik az egészet. Azt meg tényleg meg kellene már kérdezni Orbán Viktortól, hogy mi a ... az a pénztőke? Ekkora baromságot tényleg nehéz lehet kitalálni. És széles ez országban nincs egy újságíró, aki ezt meg merné kérdezni, vagy aki ki merné jelenteni, hogy ennek nincs értelme?

aamen Creative Commons License 2002.04.18 0 0 10
a kedvenc temam: az egeszsegugy meg a magantoke viszonya, kapitalizmus vs. coculizmus, usa-modell vs. europai modell. velemenyek?
HoKr Creative Commons License 2002.04.18 0 0 9
Hat, a szilikon-volgy aramellatasanal budapest aramellatasa egy kicsit jobb :). Ott ugyanis rendszeresek (mar evek ota) az aramszunetek. Az angol allami vasutak kerdese nagyon hasonlit az amerikai peldahoz. lsd: (2)

Azert nem jo pelda a vasut, mert az egy infrastrukturalis beruhazas. Samuelson vilagitotornyos peldajat el is fogadom. Sot, (kicsit tagabb keretek kozott ertelmezve, az aramellatas is ilyen)

Előzmény: micu (8)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!