Azért jó érzés újra látni, hogy az emberi primitívség és aljasság végtelen. Különösen kedvesek ezek a kitalált Jancsós sztorik, hogy mennyire benyalt az előző rendszerenk meg ilyenek. Valahogy mindig előkerülnek a hasonló sztorik, ha valakiről kiderül, hogy ez a magyar "jobboldal" nem a szíve csücske. Azért arra kíváncsi lennék, hogy a Jancsót fikázók közül kinek a kedvenc filmje a Rambóhárom.
Jancsó egy görény.
Tavaly láttam egy filmjét , amiben kende péteri magasságokba "emelkedve" szidták Orbánt. ("arra a fényképre élvez el ahol ellép a díszszázad előtt").
Ezek után még volt pofája reklamálni, hogy a Kormány nem ad neki pénzt filmezésre.
Ez kb olyan , mintha Kende páyázott volna állami támogatásra a Viktor kiadásához.
Jancsóra a nemzetközi filmvilág a "Szegénylegények" c. filmje kapcsán figyelt föl. Ez Jancsónak egy "kicsúszott" filmje - nem vette észre, hogy mit csinál. Hogy a külföld azt hitte: ez egy kritikus film, amely minden diktatúra igazi arcát mutatja be - a proletárét is. Jancsónak eszében sem volt ilyen szándék. A nemzetközi elismerés is tetszett neki (meg a deviza bevétel is, ez utóbbi a pártnak is). Meacuplázott is rendesen a KB ülésen, és a nyugat félremagyarázü, fölforgató uszítását emlegette. Persze csak itthon, a fesztiválokon bölcs mosollyal adott semmitmondó nyilatkozatokat.
Ellenfilmje a "Csillagosok katonák" egyértelmű kísérlet arra, hogy fölmutasssa: van jó és rossz erőszak. Ezzel akarta párthűségét demonstrálni. A magyar közönségnél (legalábbis az akkori fiataloknál) pont ellenkező hatást ért el - még a legnaívabbak sem kívántak azonosulni a vörös terrorral - még utólag, a győztes pozíciójából sem (akkor annak látszott "a rendszer"). Moszkvában a filmnek nagy sikere volt...
A nyugat végül beletörődött, hogy Jancsó "egyfilmes" rendező - soha nem jutott még a közelébe sem első sikerének. A vak tyú tipikus esete...
"ha a minoseg a kerdes, eldontheti a vitat, hogy soha eletemben nem hallottam Jancso kulfoldi filmsikereirol."
Persze, mivel egy kulturálatlan barom vagy!
Egy New Yorki Filmegyetemen mellesleg tananyag, de nem ez az érdekes.
Nahát ezen csak röhögni lehet. Ezt tudták a külföldiek is, ahol csak megfordult. Röhögtek is rajta eleget.
Igaz, hogy ő találta ki a malterosládába ültetett operatőrt és a húszperces snitteket, de ettől még dilettáns maradt.
Az, hogy te miről hallottál, miről nem, kevéssé számít ebben az esetben. Tény, hogy magam nem értek egyet Jancsó politikai állásfoglalásaival, ennél fontosabb tény viszont, hogy Jancsó komoly hatással volt a magyar és a nemzetközi filmművészetre. Mást ne mondjak, a filmtér-filmidő problémája az ő filmjei által egészen új megvilágításba kerültek, a hosszú snittek divatja is neki köszönhető, a kamera mozgásának sajátos koreográfiája pedig egészen új színt adott a sematikus beállításokban gazdag filmkultúrának.
Természetesen csinált jó és kevésbé jó filmeket is, de az joggal nem tagadható, hogy ő a magyar filmművészet kiemelkedő alakja.
Soha egy kozonseg filmet nem tudott csinalni. Az elvont szurrealizmus tokeletesen alkalmas ra, hogy mindent belemagyarazzon muveszettol a rendszerrel valo szemben allasig. Az izlesek valtozoak de ha a minoseg a kerdes, eldontheti a vitat, hogy soha eletemben nem hallottam Jancso kulfoldi filmsikereirol. Persze ha valaki kedvelt a vezetes koreiben azt akkor is nyomjak ha nem kellene. Szerintem inkabb ez all a sikerei hattereben. Sorolhatnank meg a rendszerbarat filmrendezoket sandor palikatol akarkiig. Nos eleg hiteltelen muveszek azok szamomra akik alavetik magukat a diktaturanak sot vadaszgatni es tivornyazni jarnak az elvtarsakkal aztan meg abban tetszelegnek, hogy az emberek oldalan allnak es nekik szolgaltatnak.. Hazug emberek . Szerintem borzasztoan tehetsegtelenek. Jancso semmi olyat nem csinalt ami a hirnevet oregbitette volna ennek a nemzetnek. De az hogy o letezhetett az annak volt koszonheto, hogy a kommunista rendszer eluldozott minden olyan tehetseges es szabadon gondolkodo filmest a haboru utan akik valami jot is tudtak volna hozni arnyalt seggnyalas helyett. Mint filmeszteta megtartom a velemenyemet ezekrol az al rendezokrol akik csak az igenytelenseg mocsaraban tudtak ervenyesulni valos konkurencia hianyaban. Tunj el Jancso, egy nagy gerinctelen - fantaziatlan - tehetsegtelen - feltekeny "0" vagy!
"..nem láttam az összest....de amit láttam..meggyőzött arról...Jancsó magának csinál filmeket...nem a közönségnek..."
Ez is egy vélemény.
Van szerencsém Miki bácsit személyesen is ismerni, és csak ámulok, hogy 80 évesen is még filmeket forgat. Szellemileg meg aztán végképp nem tűnik 80nak...
A filmjeihez kell egy fokú szellemi érettség.
Bár attól még utálhatja bárki, mert szellemileg érett :)
De ha neked nem tetszenek, miért nézed őket?
nem ez a lényeg!ez az ember a müvészetével(ami lehet jo is) hitelesiti az mszp-t,de még ez sem lenne baj mert ezt más is megteszi a másik oldalon,de ö Kádárt(ismerös a név?) is hitelesitette
ez igy igaz,azonban Szabo István uj filmje egy olyan hires német karmesterröl szol akit csupán azért hurcoltak meg a háboru után mert a fellépéseivel a nácikat "népszerüsitette"
Nekem az se teccett,mikor a jobb oldal mellett álló neves embereket ócsárolták,de fordítva szintén nem!
Jancsó egy elismert művész,az meg az ő dolga,hogy kik mellett áll politikailag!
Eléggé nagykorú ahhoz hogy ezt eldönthesse!
Ma láttam egy felvételt 1985-ből az MSZMP kongresszusáról.A kongresszus szünetében a Kongresszusi Központ egyik termében összegyültek Kádár barátai megünnepelni az öreg születésnapját.Kevesen voltak kb.15-en.Ami érdekes az egyrész maga a köszöntö ami egy Keresztúri nevü elvtárs mondott.A lényege az volt,hogy az ország hálás jános királynak aki 56 után megmentette az országot az öngyilkosságtól.Ekkor a társáság,a pártvezetés,Acél és még páran illetve a barátok,Jancsó Miklós,Avar István,Kállai Ferenc hosszú tapssal éltették jános királyt.Nem látszott rajtuk a kényszer miatti feszengés.