Keresés

Részletes keresés

geszthi Creative Commons License 2007.02.27 0 0 26
Freud :-)) Birosag.
Előzmény: geszthi (25)
geszthi Creative Commons License 2007.02.27 0 0 25
Es milyen erdekes, hogy a hagai bitosag is milyen kepmutato.

Vizsgaltak szerbia felelosseget a verengzesben es kozltek bar nem kollektive felelosok de NEM TETT MEG MINDENT a megakadalyozasara.

Valahogy a verengzest a helyszinen vegignezo Hollandia (sem pedig a francia katonai vezetes) NEM KERULT szoba.

Előzmény: mrwolf (0)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.17 0 0 24
MNO

Mi lett veled, Hollandia?

"Egység, egység, egység!" írta nagy betűkkel a táblára pár nappal halála előtt Pim Fortuyn. Ezzel a felhívással próbálta jövőbeli frakciótársait figyelmeztetni a pártot fenyegető legnagyobb veszélyre: a hirtelen jött siker mindenkinek úgy a fejébe szállhat, hogy a széthuzás következtében maga a párt darabjaira eshet szét.

Március óta - az addig kiegyensúlyozott, már-már unalmasnak mondható holland belpolitikában - sűrűn követik egymást az események: a kora tavaszi önkormányzati választások, melyeken döbbenetes sikert ért el a Pim Fortuyn Listája (PFL), Wim Kok kormányának lemondása áprilisban, majd alig kilenc nappal a parlamenti választások előtt Pim Fortuyn meggyilkolása.

A május 15-én megtartott választásokon a PFL soha nem látott sikert ért el, 26 helyet szerzett a százötvenből a parlament alsóházában. Nehezen alakult meg a kormány, sok nézeteltérés volt a koalíciós partnerek (a kereszténydemokrata CDA és a liberális VVD) között. A PFL financiális problémákkal és szakemberek hiányával küzdőtt, államtitkárok, frakcióvezetők és képviselők jöttek-mentek, a párttagok pedig inkább a médián keresztül kommunikáltak egymással, mint személyesen. A holland parlament egyre inkább egy szappanoperára kezdett hasonlítani: a választókat jelenetekkel, veszekedésekkel lepték meg szinte minden nap a PFL hatalomra éhes tagjai.

Pim Fortuyn "örökösei" oly mértékben el voltak foglalva magukkal, hogy Jan-Peter Balkenende kormánya kormányozni sem tudott, ennek eredményeként 87 nap után lemondott a holland kormány.

Még nem ismeret, mikorra tűzik ki az új választásokat, a választási kampány azonban már elkezdődött. A miniszterelnök kétségtelenül a körülmények áldozatának érzi magát: "Mindent megtettem, ami lehetséges volt a problémák megoldására, a színfalak mögött és előtt is". Az ellenzék azonban máshogy látja a helyzetet, és keményen bírálja Balkenendét, szerintük a "miniszterelnök az utóbbi időben egészen más világban élt, mint a kabinet többi tagja", "újjáépítést ígért, s most maga is romokat hagy hátra".

A liberális VVD azonnal kijelentette, hogy a jövőben is a CDA-val kívánnak együtt dolgozni, amire a szerdán este megjelent közvéleménykutatási adatok jó esélyt jósolnak: ha most lennének a választások a CDA és a VVD együtt megszereznék a kormányalakításhoz szükséges többséget. A PFL viszont aligha négy helynél többet kapna az eddigi 26 helyett.

A Pim Fortuyn Listája még utolsó erejével szembefordul a koalíciós partnerekkel, a csütörtök délutáni parlamenti ülésen ugyanis nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést. Ha az ellenzék melléjük áll, az ideiglenes kormány kénytelen az eddigi költségvetéssel dolgozni, amelyet még a szociáldemokrata-liberális Kok-kormány állított össze.

Az újabb kormányválság nem csak a hollandoknak okoz problémát, hanem az EU-bővítést is akadályozhatja. A holland alsóház a kormány ideiglenes státuszára való tekintettel minél hamarabb meg akarja vitatni a bővítést. Az EU tagországai jövő héten döntenek a tíz ország csatlakozásáról. Verheugen bővítési biztos már figyelmeztette Hollandiát, ne akadályozza a bővítést. A liberális VVD azonban változatlanul szkeptikus Lengyelország, Szlovákia és Lettország felvételével kapcsolatban.


Előzmény: MiciMaci (23)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.16 0 0 23
Index

Lemondott a holland kormány


A koalíción belüli ellentétek miatt szerdán lemondásra kényszerült a nem egész három hónapja hivatalban lévő holland kormány. Egy külügyi szóvivő szerint ez az esemény nem befolyásolhatja az EU bővítési folyamatát.

A második világháború óta ez a legrövidebb életű kormánya Hollandiának. A választásokat követő 87. napon Jan-Peter Balkenende miniszterelnök megkérte a királynőt, hogy fogadja el a kormány lemondását. A kiváltó ok a jobboldali populista Pim Fortuyn párt két miniszterének lemondása volt.

Eduard Bomhoff egészségügyi miniszter, és a gazdasági miniszter Herman Heinsbroek szerdán bejelentette, nem kívánnak tovább részt venni a kormány munkájában. A lemondás oka, hogy súlyos vitába keveredtek pártjuk vezetését illetően. A vita odáig fajult, hogy már csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak, ezért a helyzet tarthatatlansága miatt a frakció felszólította őket a távozásra.

Az utolsó csepp

A holland kormány három párt, a kereszténydemokrata CDA, a liberális VVD, és a választások előtt meggyilkolt Pim Fortuyn pártjának koalíciójából állt. A CDA és a VVD megelégelte a Fortuyn párt botrányait, ezért a koalíció felmondása mellett döntött. A VVD elnöke Gerrit Zalm közölte, új választások kiírását követelik, ugyanis nem hajlandóak tovább kormányozni az LPF-el. Balkenende is úgy nyilatkozott, hogy olyan körülmények között nem lehet dolgozni, amikor "két ember képtelen egy légtérben meglenni egymással". Ezzel a két lemondott miniszterre utalt, de jelezte a párt többi tagjától sem álltak távol a hasonló botrányok.

Jelenleg két forgatókönyv lehetséges. Vagy egy ügyvivő testület veszi át a kormány feladatait, és előrehozott választásokat írnak ki, vagy új, kisebbségi kormányt formálva a CDA, és a VVD kormányoz tovább. Egy külügyi szóvivő szerint azonban ez semmilyen formában nem befolyásolhatja az EU bővítési folyamatát. "Kijelölünk egy testületet, amely a parlament felhatalmazását követően képviseli az országot az Európai Bizottság jövő heti ülésén. A Sevillaban elfogadott menetrend nem szenvedhet késedelmet."

Fortuyn pártja ellenzékbe szorul

A felmérések szerint egy előrehozott választás ismételten a CDA győzelmét hozná, de a Fortuyn pártból kiábrándult szavazók miatt a kerszténydemokratáknak elegendő lenne VVD-vel kötött koalíció is a többségi kormányzáshoz.

Előzmény: strongdong (21)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.16 0 0 22
Ne idegelj, ennyi volt csak, hogy lemondott. (lasd. 12).
Előzmény: strongdong (21)
strongdong Creative Commons License 2002.10.16 0 0 21
micsinyájjak, nem találom.
Előzmény: MiciMaci (20)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.16 0 0 20
De a szazeves teve, az ott figyel :-))

Az MNO-n MTI hirkent volt fenn...

Előzmény: strongdong (19)
strongdong Creative Commons License 2002.10.16 0 0 19
Na de vazze lean, az új "lemondás"? fenn sincs az mti-n.
Előzmény: dolphin (18)
dolphin Creative Commons License 2002.10.16 0 0 18
Eberseg Mikulas ;-)))), az meg az elozo kormany lemondasanak az indoka.

Az uj imhol vagyon:
"Dutch Government Quits After Party Feuding

By Wendel Broere
THE HAGUE (Reuters) - The Dutch center-right government resigned Wednesday after a feud in the party of murdered populist Pim Fortuyn but a top official indicated the road toward European Union enlargement would be unaffected.
The three-party coalition between the Christian Democrats (CDA), VVD Liberals and the Pim Fortuyn List (LPF) crumbled after a row in Fortuyn's party forced two of its ministers to resign after less than 100 days in office.
"There is no basis for further fruitful and sustainable cooperation within the coalition. I intend to go to Her Majesty the Queen and offer the resignation of the remaining ministers and junior ministers," Prime Minister Jan-Peter Balkenende told parliament.
The resignation makes the coalition headed by Christian Democrat Balkanende the shortest in the Netherlands since the end of World War II.
The cabinet turmoil sparked fears that a lame-duck caretaker cabinet will be forced to delay backing for the European Union's eastward enlargement at a key summit next week until a new government is installed in The Hague after fresh elections.
The coalition had struggled to overcome a deep rift over whether to support proposals for 10 countries to join the EU.
But a Foreign Ministry spokesman said the Netherlands would have to make its position on enlargement clear, irrespective of whether the current government or a caretaker cabinet was in charge of running the country.
"They (cabinet) have to agree on some sort of procedure to see that the Netherlands can go to the summit with some sort of point of view," spokesman Bart Jochems told Reuters.
He said the current government or a caretaker cabinet could go to the crucial summit after approval of its position by a majority in parliament.
FORTUYN PARTY SUPPORT DOWN
Latest opinion polls show support for the party of shaven-headed Fortuyn -- who was gunned down only days before the May 15 general election -- has collapsed since it swept into parliament on an anti-immigration ticket.
The party Fortuyn founded in February has been dogged by a power struggle and a series of leadership crises since he was gunned down outside a radio station near Amsterdam days before his party stormed to second place in the election.
Balkanende announced the government was quitting after Deputy Prime Minister Eduard Bomhoff and Economics Minister Herman Heinsbroek, both of the LPF, stepped down.
"There was an incompatibility of personalities between me and Bomhoff," Heinsbroek told a news conference, saying he had resigned "with pain in his heart."
Heinsbroek, a dynamic and swashbuckling entrepreneur, had been at loggerheads with the more conservative and cautious Bomhoff over the direction of the LPF since the two joined the cabinet in July.
"To my great regret, the developments of the last few days have increasingly created a situation in which it is impossible to work and that's why I resign with immediate effect," Bomhoff told reporters in The Hague.
These are turbulent times for traditionally tranquil Dutch politics. The last government resigned en masse in April in delayed atonement for the Netherlands' role in the 1995 Srebrenica massacre in Bosnia.
"The cabinet's fall has nothing whatsoever to do with content. It is purely a personal feud within the LPF about power," said Andre Krouwel, political scientist at Amsterdam's Free University.
There were fears of the knock-on effect of Dutch instability across Europe. But political analysts said they did not believe problems in the Netherlands would delay or block the EU's expansion plans.
"I'm sure Holland will not stop enlargement, and that's the responsibility of any Dutch government whatever the situation back home is," Danish Foreign Minister Per Stig Moeller, whose country holds the EU's rotating presidency, told reporters.
The EU executive said last week former communist east European states such as Poland and Hungary were ready to wrap up accession talks in December, 13 years after the fall of the Berlin Wall, and join in 2004. "

Előzmény: Okos Mikulás (16)
Turulmadár Creative Commons License 2002.10.16 0 0 17
Ez nagyon tuti, április 16., október 16. :))) Félévente új műsor kell...
Előzmény: MiciMaci (11)
Okos Mikulás Creative Commons License 2002.10.16 0 0 16
Ez nem az az ügy volt, amikor a hollandok maguk is örültek, hogy nem darálták be őket a szerbek bébéiételnek?

Arról van szó, hogyha a hollandok (úgy emléxem nem volt túl nagy a kontingens), oltalmukba veszik a bosnyákokat, akkor micsoda nemzetközi visszhangja lett volna az ügynek és esetleg hamarabb bevatkozik a NATO?

Szóval olyan megér-e néhány tucat hollandot néhány ezer "szaros" mohemedán bosnyák-típusú kérdésre kellett választ adni?

Előzmény: hobe (9)
gReg Creative Commons License 2002.10.16 0 0 15
a Túl nagy szabadosság miatt lassan anarchiába süllyed ez az ország. hAcsak a tenger nem önti el hamarabb :)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.16 0 0 14
lassan olyanok lesznek mint régebben az olaszok. félévenként új kormány....
strongdong Creative Commons License 2002.10.16 0 0 13
Stability rulla. Ok(ok)?
Előzmény: MiciMaci (12)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.16 0 0 12
MTI

"Szerdán kora délután lemondott a holland kormány -jelentette be az ANP holland hírügynökség jelentése szerint Johan Remkes belügyminiszter."

Előzmény: MiciMaci (11)
MiciMaci Creative Commons License 2002.10.16 0 0 11
Es megint lemondott a holland kormany...:-)))
lolka_bolka Creative Commons License 2002.04.16 0 0 10
Koszi, igy mar ertem.
A korabeli kormany meg hogy nem volt itt mi allt pontosan a jelentesben kicsit bekavart.

Lolka

Előzmény: hobe (7)
hobe Creative Commons License 2002.04.16 0 0 9
Egy "bunka allatt vagy":-))

Hat szerintem ez lehetett az ok:
"A város eleste után Srebrenica lakosai a településen állomásozó holland békefenntartóktól kértek menedéket, ám a kéksisakosok megtagadták tőlük a segítséget.

Feltételezések szerint mintegy 7 000 személyt végeztek ki a VRS tagjai."

Előzmény: lolka_bolka (8)
lolka_bolka Creative Commons License 2002.04.16 0 0 8
most nem azert de en sem ertem.
sotet korlatolt primitiv tudatlan bunka allatt vagyok :)

na ezen tul vagyunk, es akkor a fentiek fenyeben leforditana ezt nekem magyarra ?

Lolka

Előzmény: hobe (5)
hobe Creative Commons License 2002.04.16 0 0 7
Itt az egesz cikk! Ne csak a topikokbol tajekozodjal:-))
Előzmény: Dr.Feelgood (6)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2002.04.16 0 0 6
Okés, de éppen ezt nem értem.
Mi volt ez az ügy pontosan és miért kellett emiatt most lemondani?
Előzmény: hobe (5)
hobe Creative Commons License 2002.04.16 0 0 5
Ezert:
"..egy most kiadott hivatalos jelentés bírálta a korabeli kormány politikáját azok miatt a fejlemények miatt, amelyek 1995-ben a nemzetközi erők védelmét élvező boszniai Srebrenica város szerb lerohanásához és az utána rendezett vérfürdőhöz vezettek."

Előzmény: Dr.Feelgood (4)
Dr.Feelgood Creative Commons License 2002.04.16 0 0 4
én nem egészen értem, miért mondtak le,
valaki elmagyarázhatná
Előzmény: mrwolf (0)
mrwolf Creative Commons License 2002.04.16 0 0 3
A hétvégén beszélgettem a holland helyzetről egy ott élő barátommal.

Mesélt erről a Pim Fortuyn nevű arcról, aki a teljes ismeretlenségből robbant be a közéletbe.
Sikereit nem kis részben sajátos, meglehetősen rámenős vitastílusával aratja.

Nincs is pártja, csak egy listája, ami egyszerűen a "Pim Fortuyn listája" nevet viseli.
A közvéleménykutatási adatok szerint 22-24%-al holtversenyben első.

Egyébként asszem szeptemberben mindenképp lettek volna választások.

mrwolf

KingHussein Creative Commons License 2002.04.16 0 0 2
Oda a liberalizmus zászlóvivője:)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 1
A Fidesz esélye Hollandiában: 0
mrwolf Creative Commons License 2002.04.16 0 0 0
Lemondott a holland kormány
--------------------------------------------------------------------------------

Hága/Brüsszel, 2002. április 16. (MTI) - Lemondott a holland kormány. A válságot az robbantotta ki, hogy Jan Pronk lakásügyi, tervezési és környezetvédelmi miniszter, valamint Frank De Grave védelmi miniszter közölte a kormányfővel, hogy lemond, mert egy most kiadott hivatalos jelentés bírálta a korabeli kormány politikáját azok miatt a fejlemények miatt, amelyek 1995-ben a nemzetközi erők védelmét élvező boszniai Srebrenica város szerb lerohanásához és az utána rendezett vérfürdőhöz vezettek.
Hágában Wim Kok miniszterelnök kedd délután bejelentette a holland kormány lemondását. A mostani váratlan kormányválság előrehozza az egyébként is idén esedékes parlamenti választásokat. A kormánykoalíció vezető ereje, a Munkapárt helyzetét nemcsak a nagytekintélyű kormányfőnek, Wim Koknak a politikai életből való visszavonulási szándéka nehezíti, hanem komoly erjedés indult meg a belpolitikában is.
A legutóbbi helyhatósági választásokon Rotterdamban látványosan előretört egy radikálisan jobboldali párt, amely az Élhető Hollandia névvel indulva megszerezte a szavazatok harmadát Európa legnagyobb forgalmú kikötővárosában, Hollandia második városában. Vezére, Pim Fortuyn szociológus ugyanúgy az Európán kívülről érkező bevándorlás leállítását tűzte zászlajára, mint számos más új jobboldali párt vezére szerte Nyugat-Európában.
A Hollandiában esedékes idei választások egyik nagy kérdése tehát a pártpolitikai erőviszonyok átrendeződése lesz, amelynek során a hagyományosan balközép kormánykoalíciót itt is jobboldali térnyerés fenyegeti. +++
mrwolf Creative Commons License 2002.04.16 0 0 topiknyitó

Előrehozott választások lesznek.

mrwolf

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!