Keresés

Részletes keresés

excuseme Creative Commons License 2002.04.21 0 0 28
Kedves Bocek!
Nekem (a hetvenes, nyolvanas években) sok osztálytársam járt hittanra, de ez semmi hátrányt nem jelentett a továbbtanulásnál. Több évfolyamtársam jött egyházi középiskolából, és inkább előnyük mint hátrányuk származott belőle.
Tény, hogy az ötvenes, hatvanas évek nem kedveztek az egyházaknak, de ezt a szovjet nagytesó diktálta, és már a rendszerváltás előtt elég jól liberalizálódott a helyzet. A rendszerváltás után aztán a történelmi egyházak kimutatták a foguk fehérét a kárpótlásoknál, kapzsi szemetek voltak, nem számítot, hogy milyen intézmények szűnnek meg, nekik mindent vissza kell kapni. Aztán az egyházi iskolákban lenyúlták a pedagógusok bérét, kiegészítő támogatást kaptak az államtól amit aztán nem az iskolák céljaira fordítottak...szóval harácsoltak, mint régen. Nem kaptak ők kevesebbet az MSZP idején sem, azért álltak a fidesz mellé, mert féltek, hogy az MSZP a kis egyházakat is odaengedi a húsosfazékhoz.
Azon lehetne vitázni, hogy mit jelent kiszolgálni egy pártot illetve melléállni, de az egyháznak nem szerepe a politizálás, én az adómból nem azért fizetem őket, hogy lázítsanak. Tény, hogy amit az utóbbi időben csináltak, az pofátlan, hálátlan viselkedés volt az ország nagyobbik felével szemben.
Mellesleg azt se tessék elfelejteni, hogy a világ egyik legrégebbóta működő, legbefolyásosabb és soxor leggátlástalanabb gazdasági szervezete a katolikus egyház.
Előzmény: bocek11 (27)
bocek11 Creative Commons License 2002.04.21 0 0 27
Kedves kis pimasz! Az lehet, hogy te nem tapasztaltál rosszat, aminek tényleg örülök (nem csak duma...), de hidd el, hogy aki egyházi suliba járt, vagy akinek akadt rosszakarója (márpedig azokból bőven van és volt mindig) el volt vágva...ha nem is örökre, de pl. addig, amikorra már nem tudott egyetemre menni, új életet kezdeni. Eközben azok vagy azoknak a gyerekei, akik csendben vagy hangosan kiszolgálták a rendszert, olyan előnyökhöz jutottak, amelyekkel (az előnyök kihasználásával) most vezető tiszteket tölthetnek, töltenek be. Pl. nézd meg a médiát, nézd meg az agrárcégeket vagy a rendszerváltás utáni új nagyvállalkozókat. Gondolj arra, hogy azok az emberek, akiket akkor elnyomtak, akiknek akkor minden vitában csendben kellett maradnia, most ismét alul vannak (többségük) és azt kell látniuk, hogy a korábbi rezsim utódpártjának képviselői villogó fehér fogakkal vigyorog rájuk. Az egyházak ugyan ezt érzik... nem kiszolgálnak egy pártot, hanem azon párt, pártok mellé állnak (szerintem teljesen jogosan), amelyekről úgy gondolják, hogy jobban képviseli érekeiket. Nem él vissza a hívők bizalmával, mert csak javasol. Az embereknek pedig van annyi eszük, hogy ha nem arra akarnak szavazni, akkor máshova húzzák a ikszet.

Az egyházak nem cipészek... még a hasonlat is rossz.

Az egyházak nem támogatnak bűnözői csoportokat. (Nonszensz...)

Előzmény: kis pimasz (20)
Nils Holgersson Creative Commons License 2002.04.20 0 0 26
Egyes hatalmon lévők tizparancsolatából meg hiányzik a ne lopj. Szeresd felebarátod helyett mi lehet benne azt pedig szívesen elolvasnám.
Előzmény: AliceCsodaországban (19)
Nils Holgersson Creative Commons License 2002.04.20 0 0 25
"Egyébként az, hogy a szocik és az szdsz-esek vallásellenesek, jól látszik az index.hu fórumain a hozzászólások többségéből (akár ez a topic is jó példa). Akkor meg minek jópofiznak a szocik, szadeszesek: mondják már ki nyiltan, hogy gyűlölik a keresztény egyházakat...vagy akkor bukják az idős szavazók jelentős részét???"

Ekkora baromságot is rég olvastam itt. Mentségedre legyen mondva hogy elvakult gyűlöletedet más táplálta beléd.

Engedd meg hogy idézzek a hegyi beszédből neked, talán a szerző elég hiteles lesz számodra:
- Szeresd ellenségedet!

Igyál vizet!

Előzmény: bocek11 (17)
tereros Creative Commons License 2002.04.20 0 0 24
Teljesen egyetértek.

Az egyházi és állami iskolákról: tanár vagyok, állami iskolában. A mai "divat", hogy az iskola szolgáltat. Vagyis a szülő igényeinek kell megfelelni, mert ugye akkor elviszi a gyerekét máshová és akkor nézhetünk... Ebből adódóan rengeteg dolgot el kell viselnünk. A diáknak jogai lettek (eddig nem hangoztatták ennyire) aminek következtében simán aláfűthetnek egy-két tanárnak. Ha szigorú vagy, akkor azért, ha engedékeny, akkor magad alatt vágod a fát. Nagyon nehéz lavírozi a kettő között.
Az egyházi iskolák nem olyan remekek, mint ahogyan hangoztatják. Szakmailag nagyon jók, de a szellemiség alakításában már vannak difik. A húgom oda jár. Nem azért, mert oda szerettük volna, hanem azért, mert anyu, a nagybátyáim és én is oda jártam. Aztán visszaadták az egyháznak. Kemény feltételeik vannak, amelyek ha nem tetszenek: el lehet menni! (Pl. ne fesd magadat!-Ez persze számomra pozitív, de- Mondanám én az állami iskolában. Ha-ha-ha! "Mi köze hozzá?"- lenne a válasz. És tényleg, mi közöm hozzá?)
Az az iskolafajta nem a demokráciájáról híres, soha nem is arról volt. Most, két választás között "lelkigyakorlatra" hívták össze a tanulókat, amin bizony elmondták, hogy kire kell szavazni annak, aki elmúlt 18. A húgom meghasonlottan jött haza, mert otthon nem ezt hallotta. Van olyan hülye lelkiismeretes, hogy bőgött emiatt! Miért van erre szükség? A szüleink és mi is a keresztényi erkölcs szerint élünk, soha nem okozott gondot a vallásunk gyakorlása, igaz, nem is volt párttag egyik felmenőnk sem. Miért kell az egyháznak ebbe belefolynia????

Előzmény: kis pimasz (20)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.20 0 0 23
Az titkolózik, akinek egyik legelső rendelkezése a kormányülések magnófelvételének és a jegyzőkönyvnek a megszüntetése volt.
Orbán nincs benne kétes ügyben?!?
Na ne röhögtess! Csak nincs aki kivizsgálja, tudod? Zsebben van mindenki amíg Orbán van hatalmon. Ha nyernek a szocik, csak győzd majd hallgatni, hogy mi mindent tett, amiről most még fogalmad sincs. Ezek bebizonyítására pedig nem fog 4 év kelleni, mint a Tocsik-ügyre, annyira kézenfekvők. Szerintem Orbán lelép, vagy illegalitásba vonul, ha veszít.
Ha netán nyerne, akkor pedig keresztényi elkötelezettségből bosszút áll mindenkin, aki nem őt segítette a kampány során.
Ne röhögtess már ennyire! Én a kevésbé naivak közé tartozónak érzem ugyanis magam. Wermer meg Simicska közelebb vannakl a hatalomhoz, mintha a parlamentben ülnének.
Azért ha visszatérnél a topik eredeti témájához, akkor nem kéne olyanokat válaszolnom, amiket már millió topikban kitárgyaltak.
Nos: akkor visszaélés -e a lelki hatalommal a papság részéről, ha kampányolnak egy párt mellett.
Előzmény: tajfuto (22)
tajfuto Creative Commons License 2002.04.20 0 0 22
Mondd már meg nekem, hogy mennyibe került a tüzijáték? Ugye tudod. Akkor most azt, hogy mennyibe a 94-98 között. Meséld el mennyi volt a széchenyi terv hirdetése? És a kincstárjegyekét ki kapta és hogyan? Akkor ki titkolózik? Szerinted Megyó aki benne van egy csomó kétes ügyben jobb mint Orbán aki nincs benne. Wermer, vagy Simics nincs a parlamentben, de Boldvai ott volt. Nem mindegy, hogy egy párt vezető tisztségviselői vannak az ügyekben vagy mindenféle magánszemélyek, akiknek semmi közük a kormányzáshoz.
Előzmény: kis pimasz (21)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.20 0 0 21
tajfuto!
a "bűnöző" kifejezéssel én a jelenleg hatalmon lévő maffiaszerű képződményt értem, amely az elmúlt 4 év alatt végig titkolózott a közpénzek elköltését illetően, felszámolt mindenfajta ellenőrzési lehetőséget, végig a szemünkbe hazudott és hazudik és cinikus higgadtsággal menekítette ki az adófizetők pénzét magánzsebekbe.
Az egyház most ezeket támogatja teljes mellszélességgel!
Hogyan magyarázzák ezt meg Rómában?
Előzmény: tajfuto (16)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.20 0 0 20
Bocek!
Lüke vagy!
Én a 60-as évek óta semmmilyen hátrányos megkülönböztetést nem tapasztaltam magam körül a templomba járókra vonatkozóan. Ez legfeljebb a pártba történő belépéskor lehetett kizáró ok. Gyermekkoromban magam is kártam hittanra, rendszeresen templomba. Szüleim hasonlóképpen. Ez nem volt akadálya annak, hogy továbbtanuljak, de annak se, hogy egyetemre járhassak.
Azt viszont az emberek orv becsapásának tartom, ha az egyház úgy szolgál ki egy politikai pártot, hogy közben visszaél a vallásos emberek belé vetett bizalmával.
EZ megbocsáthatatlan. A cipász maradjon a kaptafánál, az egyház pedig a lelkek szolgálatával foglalkozzon, ne pedig egy bűnöző csoport támogatásával.
Előzmény: bocek11 (14)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.04.20 0 0 19
Mindez azért van, mert már gyakorlatilag nincs szétválasztva az állam és az egyház. Akkor bizony sorozatosan fordulnak elő ilyen dolgok.
Én mellesleg soha nem szerettem a papokat. Képtelen lennék egy olyan ember útmutatásai szerint élni, aki megfosztatja magát a törvényes gyermeknemzéstől, holott ez még a Bibliában is benne van: gyarapodjatok és sokasodjatok, valami ilyenformán. Az ilyen lelki beállítottságú ember előbb utóbb mentálisan elferdül.
Előzmény: Józan Polgár (18)
Józan Polgár Creative Commons License 2002.04.20 0 0 18

nr4tw:
"Miért nem a papot szidod (joggal, ha tényleg ez történt)? Orbán Viktor utasítására tette?"

Közvetett értelemben igen. A pap Orbán vezér útmutatásai szerint cselekedett.
Előzmény: nr4tw (1)
bocek11 Creative Commons License 2002.04.20 0 0 17
1., Az a baj, hogy finoman, de most "akkor" van... az egyházat folyamatos támadások érik a MSZP, az SZDSZ és szimpatizánsaik részéről. Azok az emberek akik '90 előtt hatalmon voltak, nem változtak meg, sőt legtöbbjük cégek, vidéki mezőgazdasági vállalkozások, önkormányzatok élén áll (ex-tanácselnökök, -tsz-vezetők, párttiktkárok stb.) Nos ezeknek az embereknek a egyházhoz, hívőkhöz való viszonya mit sem változott (igaz amíg azt hitték, hogy nagy baj lesz 89-90, hirtelen feltűntek a miséken - ezzel is bizonyítva egyenes mivoltukat). Szóval ezek az emberek, kihasználva a '80-as évek beli vezető szerepüket, továbbra is abban maradtak. Most csak burkoltabban, sunyibban üldözik az egyházat, de keményen!

2., Tudod a hit nevében megkínzott emberek is hívők voltak, és a spanyolországi inkvizíció valóban döbbenetes szégyenfolt!

Azért egy kérdés! Az te szüleidet is máglyára küldte az inkvizíció??? Mert ha igen, akkor jogos: ne szavazz a spanyol inkvizítorokra. Én sem tenném... De akkor az általad elindított levezetés szerint nem szabad Magyarországon a szocikra szavazni!

Egyébként az, hogy a szocik és az szdsz-esek vallásellenesek, jól látszik az index.hu fórumain a hozzászólások többségéből (akár ez a topic is jó példa). Akkor meg minek jópofiznak a szocik, szadeszesek: mondják már ki nyiltan, hogy gyűlölik a keresztény egyházakat...vagy akkor bukják az idős szavazók jelentős részét???

3., Hogy miért sugallják, hogy visszajön az előző rendszer e tekintetben?? Erre is választ ad az ex-pártitkárokról és társaikról írt rész.

4., A pénzkérdésekről a korábbi hozzászólásomban írtam, ajánlom olvasásra! Ahhoz még annyit hozzáfűznék: Ha csökkenne az egyházaknak adott támogatás, azokat az összegeket akkor is ki kellene adnia az államnak, ugyanis az említett támogatások túlnyomó része az iskolákba megy: tanszer, padok, fűtés.

5., Másik fontos pont. Az egyházi iskolák egyre népszerűbbek, és érdekes módon az ateista szülők is egyre szívesebben iratják ilyen iskolákba a gyerekeiket, mert ezekben a sulikban még nem járkálnak ki órán az osztályokból, nem fogdossák a tanárnőket, nem viszik nudistrastrandra osztálykirándulásra gyerekeket. És nem utolsó sorban elég jók a továbbtanulási esélyek...
(De erről kérdezzétek pl. Kuncze Gábort, aki a Budapesti Piarista Gimnázium padjait koptatta.)

6., Pedofil, buzi stb. papok...mielőtt még rákezdenétek. Persze, biztosan vannk! Ugyan úgy vannak, mint a társadalom más csoportajaiban, vagy ha az "egészet" nézzük, akkor magában a társadalomban. Ha emiatt megbélyegzik az egyházat, akkor logikusan meg kell bélyegezni az egész társadalmat is hasonló vádak alapján.

Előzmény: little747 (15)
tajfuto Creative Commons License 2002.04.20 0 0 16
Igazad van. Nem is értem Szabó Albiékkal mi a baja a zsidóknak, pedig Albiék is tettek gesztusokat...
A megbocsátás előfeltétele a bűnvallás: én megbocsáthatok, de ha a komcsik nem kérnek bocsánatot akkor számukra ez keveset ér. Jó ker módjára erre a bocsánatkérésre próbáljuk rávenni őket, nehogy elkárhozzanak.
Ezt a bűnpártolást nem értem: szóval az ellenzék bűnöző? Aki vele van az is? Ezt már ismerjük. /48-90/ Ne csodálkozz ha az egyház ez ellen a gondolkodás ellen felveszi a harcot, ugyanis kötelessége. De te mit keresel az ellenzéket bűnözőnek tartók oldalán? Te hogyan számolsz el a lelkiismereteddel?

Előzmény: kis pimasz (13)
little747 Creative Commons License 2002.04.20 0 0 15
Az akkor volt, most meg most van.

"Nem tudom mit szólnál, kit választanál, ha az apádat vagy bármely rokonodat a hitvallásáért embertelenül megkínozták, megalázták volna azok a komcsik, akiből azért még mindig akad az MSZP-ben???"

Nem tudom mit szólnál, kit választanál, ha az apádat vagy bármely rokonodat a hitvallásáért embertelenül megkínozták, eretneknek bélyegezték, esetleg máglyán elégették volna. Ugye nem kellene túl messzire menni az idoben? Ezért nem is megyek.

Nem értem, hogy tanult emberek (mert annak tartom az egyház képviseloit), miért próbálják azt sugallni, hogy visszatér a 40 évvel ezelotti korszak? Vagy még mindíg élnek a régi sérelmek? Vagy itt is csak a pénzrol van szó? Hogy, ha az ellenzék kerül kormányra akkor csökkenhet a támogatás?

Előzmény: bocek11 (14)
bocek11 Creative Commons License 2002.04.20 0 0 14
Nehéz olyanokkal vitatkozni, akik nem ismerik az egyház történetét általában, és nem ismerik az egyház történetét Magyarországon '45-től kb. '88-ig...

(Nem azt mondom, hogy óriási hiba nem ismerni, mert lehet, hogy te jó mérnök, informatikus vagy orvos, esetleg buszvezető vagy... nem tudom. De miért beszélsz úgy valamiről, hogy nem tudod, az adott témában mi minek az oka stb.)

Nem tudom mit szólnál, kit választanál, ha az apádat vagy bármely rokonodat a hitvallásáért embertelenül megkínozták, megalázták volna azok a komcsik, akiből azért még mindig akad az MSZP-ben???

Vagy ha olyan szülők gyermeke lennél, akiket azért nem vettek fel egyetemre vagy főiskolára, azért rúgtak ki az állásából, aláztak meg a munkahelyén, mert vallásos, mert látták a templomban - kit választanál????

Nem értem, hogy mi nem világos abban, hogy az egyház nem az egykori hóhérjait támogatja a választásokon?

Én a papok helyében nem ködösítve, hanem nevesítve szólítottam volna fel mindenhol az embereket, hogy mi a jó választás!!

És ennek nincs semmi köze a szeretethez vagy a megbocsátáshoz!! Ugyanis a túlnyomó többség már réges rég megbocsátott, de ez és a szeretet nem = a hülyeséggel!

Visszaadni az egyáznak azt, ami az övé volt nem lehet "gesztus" vagy ajándék. A jogos tulajdont vissza kell adni a tulajdonosnak.

Egyébként itt jegyzem meg, hogy az egyházak csak azokat az ingatlanokat kérik vissza, amelyeket reálisan tudnak hasznosítani: iskola, rendház. Eladni ezeket nem nagyon lehet, ugyanis az említett ingatanok legtöbbjének felújítása jóval többe kerül, mint maga az épület...

Ja, és a felújítások nem állami pénzből mennek. Kiv. ott, ahol kiemelt műemlékről van szó vagy az önkormányzatnak is érdekében áll - pl. mert az iskolavárosi "lét" profitot hozhat! De ott meg a műemlékvédelem nyúlja le a pénzt (állítólag:))) úgy, hogy hozzá közeli cégeket bízza meg...persze ez országos betegség!

Az eladásokból származó összegeket az egyházak elsősorban iskolák fentartásra, öregotthonokra, papnevelésre fordítják.

Előzmény: kis pimasz (13)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.20 0 0 13
AZ egyház visszakapott dolgokat az előző kormánytól azokból, amiket régen elvettek tőle, és még vissza lehetett adni. Az egyháznak e gesztusok láttán semmi oka pánikolni.
A "pánik" önös vagyoni érdekekre vezethető vissza, és arra, hogy az egyház egy kiváló propagandamédium (már akinek semmi sem szent). Az emberek a templomban és a papjuk előtt teljesen megnyílnak. Nem számítanak rá, hogy a papok esetleg hazudnak nekik, vagy félrevezetik őket.
A jelenlegi kormány erkölcsi romlottságát jelzi, ha már az egyházat sem hagyja békén, hanem saját kicsinyes és nem feltétlenül tisztességes érdekeinek szolgálatába állítja.
A harc most nem a hatalomért, hanem a felelősségrevonás elkerüléséért folyik. A bűnpártolásba pedig most az egyház is beszállt.
Szerintem önmagát dönti ezzel irdatlan válságba.
Előzmény: tajfuto (12)
tajfuto Creative Commons License 2002.04.20 0 0 12
Nem tudom igaz-e a hír, de megdöbbent. Egy dolgot azonban értsetek meg. Az egyház kb. úgy tekint a komcsi pártra mint a zsidók a miépre. A miép sem likvidált még senkit a zsidók mégis pánikolnának attól, ha megnyerné a választást. Talán joggal. Most ugyanez a helyzet a másik oldalon a kommunizmus zsidai vissza emlékeznek arra, amikor természetes volt a klerikális megkülönböztetés. A megalázott, hülyének nézett papok félnek a komcsi párttól. Talán joggal.
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.20 0 0 11
cicus!
Tudod az a szégyen, hogy egy papot annyire meg tud vezetni Orbán Viktor, hogy ilyesmire vetemedjen.
Ez a valódi orbáni veszély, nem az, hogy százmilliárdokat lop.
Előzmény: házimacska (10)
házimacska Creative Commons License 2002.04.19 0 0 10
Igen a pap Orbán Viktor közvetlen utasításra tépte le a ruhát a ministránsfiúról!
Előzmény: kis pimasz (-)
vrobee Creative Commons License 2002.04.19 0 0 9
Voltal mostanaban misen?
Előzmény: Fido Dido (5)
nr4tw Creative Commons License 2002.04.19 0 0 8
kis pimasz:

"Lesz itt agymosás vasárnap a templomokban!"

Gyere te is, olyan jó. Mindannyian együtt hallgatjuk a pártdirektívákat, utána meg a pap bácsi megsimogatja a fejünket, és mindenkinek ad egy Fideszes szórólapot. Te is kapsz, ha eljösz.

Előzmény: kis pimasz (4)
nr4tw Creative Commons License 2002.04.19 0 0 7
kis pimasz:

"AHogy Viktort ismerem, keményen meg lehettek mogyorózva!"

Végre egy forrás közel a tűzhöz. Mesélj, milyennek ismered Orbánt!

"A papok meg csak követik a főnökök utasításait, és beleélik magukat abba, hogy ők most fontos politikai missziót teljesítenek."

Ez, kérem, mintegy 2000 éve így van (legalábbis katolikuséknál.

"Én minden olyan egyházi személyt, aki békeidőben a politikába ártja bele magát, alkalmatlannak tartok az egyházi szolgálatra"

Na, erről is mesélhetnél egy kicsit. Miért látod ezt így? Háborúban OK?

Előzmény: kis pimasz (3)
Zsiger Creative Commons License 2002.04.19 0 0 6

MISE-MISE MESKETE, NEM VALTOZIK SE-MISE !!!
Fido Dido Creative Commons License 2002.04.19 0 0 5
Nincs Neked üldözési mániád?

Fido

Előzmény: kis pimasz (3)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.19 0 0 4
Lesz itt agymosás vasárnap a templomokban!
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.16 0 0 3
Lehet, hogy nem is jószántukból teszik. AHogy Viktort ismerem, keményen meg lehettek mogyorózva!
A papok meg csak követik a főnökök utasításait, és beleélik magukat abba, hogy ők most fontos politikai missziót teljesítenek. Ezáltal - hogy úgy mondjam - nagy lapáttal tesznek egyházi hivatásukra és felelősségükre.
Én minden olyan egyházi személyt, aki békeidőben a politikába ártja bele magát, alkalmatlannak tartok az egyházi szolgálatra, és arra, hogy az emberek bizalmat helyezzenek beléjük.
Szégyen és gylázat ez az egyházra nézve!
A politikában az egyház saját magát számolja majd fel.
Előzmény: Little Boy (2)
Little Boy Creative Commons License 2002.04.16 0 0 2
Tudod mit?
Emiatt én nem is Viktorra haragszom, hanem az elborult elméjű püspöki karra, meg azokra az idióta papokra, akiknek van pofájuk ezt végigcsinálni.
Habár igazából hálásnak kell lennem nekik, mert a megbocsátás keresztényi erény - így most bőven gyakorolhatom...
Előzmény: kis pimasz (-)
nr4tw Creative Commons License 2002.04.16 0 0 1
Miért nem a papot szidod (joggal, ha tényleg ez történt)?

Orbán Viktor utasítására tette?

Előzmény: kis pimasz (-)
4RESK Creative Commons License 2002.04.16 0 0 0
a megosztottság rulla, akarom mondani nulla...
Előzmény: kis pimasz (-)
kis pimasz Creative Commons License 2002.04.16 0 0 topiknyitó
A ma reggeli sajtószemlében hallottam, hogy egy pap letépte a ministránsruhát egy fiúról, amikor megtudta, hogy az nem Fidesz-szimpatizáns.
Ezen kívül kihirdette, hogy a templomba ezentúl nem járhat MSZP- vagy SZDSZ szimpatizáns.
Szégyelld magad, Orbán Viktor, hogy hataloméhséged kielégítése érdekében már mindent megszentségtelenítesz!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!