Szintén autóvásárlási tanácsért fordulok a nagyérdeműhöz. 2001-2002 évi mondeot szeretnék (Tdci v Tddi), de van90-130 lóerőig 4 motor és gőzöm sincs, hogy melyiket érdemes ezek közül választani. Fogyasztás szempontjából van különbség? Típushibák, hibás széria van e közte, fenntartási költségek, stb Előre is köszi, nagy segítség lenne.
És szerencsére változni látszik a helyzetem ugyanis munkára már lassan talán nem kell használnom az autómat /céges kocsi a láthatáron/ úgyhogy Mondiból 1.6 végképp kilőve és belépett a képbe egy másik Opel is C20NE motorral. Nem lesz annyira szempont a fogyi, mivel saját célokra évi 5000km-t ha megyek. Na mindegy, nem vacilálok tovább inkább ha majd összejött a pénzem. Sajna csak ősz fele, addig meg marad a Kadett feeling :-)
hát a C20NE az tuti jó moci. Meg a másik pozitívum hogy akár 30e-ért is hozzá lehet jutni egy ilyen komplett mocihoz és az elég jó. Mióta a Kadettomnál volt egy ilyen mocicsere precedens azóta úgy vagyok ha már az új motoralkatrész több mint egy komplett moci /amiről esetleg tudom is hogy jó/ akkor inkább kompletten kicserélem a motort. Mondeonál szerintem nem megy ilyen könnyen.... bár érthető, a két technika között elég sok a különbség és a fordé sokkal újabb konstrukt is. Na mindegy, ezeknél úgysem ez a szempont.
nem úgy értettem hogy SOK rosszat, hanem inkább apróbb de bosszantó hibákból többet. Lehet ezekel a Vectránál már nem is foglalkoznak idősebb kora miatt. Nemtom. Szóval nagyjából ugyanolyan kép van előttem mindkettőről. /csendben súgom + kép/
Én-e? Valakivel keversz, óbudán ha szökőévente előfordulok egyszer:)
Ja értem, ebből is látszik, hogy én alapvetően a külső alapján viszonyulok a kocsikhoz:) Nem vagyok egy nagy műszaki érdeklődésú, bár a mindenféle fórumok olvasgatása során szép lassan ragad rám egy-két dolog. És hát ha használt autót akar venni az ember, kénytelen legalább az alapokkal tisztában lenni, ott már nem elég az hogy szép a kocsi. Mindenesetre köszi az infokat, máris többet tudok az astrákról, vectrákról mint eddig. Ha netán egy hirtelen ötlettől vezérelve mégis egy vectrát veszek, akkor majd megyek a klubba. (szervízcímeket kérni:)
Nem vagyok, óbudai miből tippeled?
Ami neked van az A vectra ha jól sejtem ugye?
Nekem az valahogy nem tetszik kívülről, hiába én ilyen válogatós vagyok:)
Az, hogy melyik milyen NE, NZ, XE stb. az leginkább csak a forgalmiból derül ki, nem?
Vagy honnan lehet esetleg tudni előre, a hirdetésekben általában csak az van, hogy 1598 vagy 1998 cm3.
A "széttaposott kétliteres hvcs Astrák", azok jellemzően nem C20NE, hanem C20XE motorosok. Az a tizenhatvé volt az Opelnál annak idején, de azt a modellt rendszerint GSi névvel illették. Háromajtós, ültetett, gyári alufelnis cuccok. Kombiban szerintem nem találsz C20XE Astrát.
Úgyhogy ha kombi, és kétliteres, és F Astra; akkor az elég jó eséllyel C20NE.
Ezt - sajnos - megértem. Bár a használt autó így is, úgy is lutri.
A C20NE elsőre soknak hangozhat, hogy "hú, két liter", de egy jóindulatú motor. Nem ugrik olyan barom módon, mint egy mostani ezerszelepes, változó szívócsöves, előre köszönős csodamotor; viszont elég erő van benne ahhoz, hogy például egy rossz indulástól ne fulladjon le.
A C16NZ motort tudom még javasolni. Ez eléggé jellemző az Astrákra. Egyhatos, központi befecskendezéses, 75 lóerős, nyolcszelepes, és szerintem tanulóautónak ez is elég kezes.
Ami miatt én (a saját máxemnyi agyammal, ugye) tuti a kétezrest venném, az az, hogy kb. ugyanannyi fenntartási költségért másfélszer erősebb. Na most tanulóautónak feltehetően elég az egyhatos is. Az is egy jó motor.
Ilyen motorváltozat van az F astrában is, nem? Nem sok az egy kicsit egy frissjogsisnak?
Hajlok az astra felé, bár a b vectra jobban tetszik, de a kevésbé szubjektív megfontolások, meg az péztárcám inkább az astra felé húznak. A motorváltozatot nemtom az 1.6-os talán elég lenne vagy mittomén. A kétezres valahogy soknak hangzik, bár ha tényleg nem fogyaszt sokat és annyival jobb... Viszont a hirdetésekben alig-alig van, amelyik meg olyan, attól kicsit fázom, mert így kívülről is felcicázott, op-tuningolt, széttaposott hvcs autónak tűnnek első ránézésre. Mármint a 2.0-ás astrák.
Igen. Az Opel valaha volt legjobb motorja. Két liter, nyolc szelep, 115 lóerő, 170 Nm nyomaték. Alacsony fordulatszámon (~3000) nyomatékcsúcs, ezért kis fogyasztás. Minimális karbantartási igény, várható élettartam ~400e km.
Hát, tanulóautónak mindenképpen inkább az Astrát javasolnám.
Egyrészt nincs benne a most divatos hárombetűs alketrészekből az ABS-en kívül semmi (ahogy tudom), vagyis aki azon tanul meg vezetni, az tudni is fog. De legalábbis jobban fog tudni, mint aki egy bazi okos kocsinak elhiszi, hogy tud vezetni, pedig szinte mindent computer csinál helyette.
Másrészt, a tanulóautók rendszerint óhatatlanul is törnek, sérülnek, használódnak. Az Astrának valószínűleg sokkal kisebb a fenntartási/javítási költsége, ha esemény van vele.
Egy kezdő vezetőnek melyik jobb, van-e ilyen szempontból esetleg különbség, kezelhetőség mittomén. Párom most szerzi meg a jogsit és amit veszünk az lesz a ő "tanulóautója" is.
Jól sejtem, hogy egy Vectrának az esetleges szervíz/alkatrész költsége húzósabb lehet, ha mici van vele, mint az astránál?
Hát, szerintem az, hogy ismerek egy darab jó Mondeot, meg egy darab rossz Vectrát, sajnos nem elég.
Nekünk például (a nekünk alatt a Vectrás klubot értem) bő ötven-hetven autóval elég egybehangzóan az a tapasztalatunk, hogy a Vectra C20NE motorral egy rendkívül jó választás, sőt, merem mondani, hogy a saját árkategóriájában nincs jobb. Megbízható és kényelmes autó, nem megy rosszul, nem eszi le a gatyát a júzerről, kiismerhető és kezelhető típushibákkal rendelkezik. Én például nem akartam Vectrát, mégis kipróbálás nélkül megvettem az elsőt, ami szembejött. És a mai napig imádom, több mint négy év után.
A Mondeokat nem ismerem, így nem tudok nyilatkozni róluk. De szerintem mivel későbbi típus, eleve drágább lehet az indulóára. De mondom még egyszer: nem ismerem.
De újra mondom: térdig gázolunk az eladó autókban. Rá kell szánni az időt, és megnézni tisztességesen az összes szóbajöhető példányt, és kiválasztani egyet, ami megfelel. Nem megvenni az elsőt, ami adódik, ahogy én csináltam. Esetleg szakemberrel megnézetni, hogy az eszköz milyen állapotban van, mert egy kipolírozott roncs csalóka lehet.
Hát, az Astra annyival olcsóbban némileg fapadosabb ugyan, de strapabíróbb, kiforrottabb technika. Ugyebár F Astra a kilencvenes évek elején már volt, a B Vectra 95-végén kezdett, és az korai példányokból pallérozott elme ugye nem vásárol (ez nem csak erre a típusra igaz).
Ha nem ütni-vágni veszed, szerintem mindegy. Az Astra egyszerűbb, strapabíróbb, a Vectrát meg jobban szeretnéd szerintem. Szerintem!
milyen "sok rosszat" olvastál és hol? Engem meglepne, nem sok elégedetlen Mondeo-tulajt ismerek, elégedettet annál többet. Enyémbe a 250.000 km ellenére nem nagyon kellenek nem kopó alkatrészek.
Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy nagy vonalakban mi a különbség az F astra kombi és a hasonló évjáratú, mondjuk (96-98 as kb.) azt hiszem B (?) Vectra kombi között?
Egyiket se ismerem igazából, kívülről csak annyit látok, hogy a Vectra nekem valamivel szebb, jobban tetszik, illetve, hogy a hirdetésekben általában drágábbak párszázezerrel a hasonló korú, hasonló km-t futott astráknál.
Szóval, hogy vajon nagyobb-e, kényelmesebb-e, praktikusabb, megbízhatóbb, jobb-e annyival, mint amennyivel többe kerül, érdemes-e inkább olyat nézni, használtak között? Amolyan családi autónak kell, hétközben alig-alig, hétvégi rövidebb kirándulások, ritkábban kisebb-nagyobb vidéki utak, egy-két nyaralás, szóval nem lenne túlhajtva.
A mondeo sajna nem tetszik, biztos azok se rosszak, de ez van:)
Meg inkább amúgy is opelos vagyok, most nincs kocsim, de kadettjeim voltak sokáig már megszoktam a márkát, csak azok már nagyon öregecskék, klíma sincs bennük.
Az elején azt akartam leírni, hogy nem kellenek olyan nagy extrák csak előre el. ablak, szervókormány és kp zár.
Csak kicsit zagyvára sikeredett.
És ugye a fogyi max az említett mértékű lehet, megbízhatóság és fenntarthatóság /bontott alkatrészek, alkatrész árak/ viszont nagyon-nagyon fontos.
Amúgy az 1.6os Mondeojával havernak viszonylag kevés gondja volt, 94es a gépe, párszor megtörte de ezen kívül csak kopó cuccokra kellett költenie pedig ő is megy évi 25-30e km-t vele. Neki gyertyakábelek, gyertyák, szilentek, lengéscsillapítók, kuplunghoz v.mi kellett nagyjából. Szóval csak kopó cuccok pedig már megvan neki vagy 3 éve.
Főnököméknek van egy C20NE Vectrájuk, nekik tavaly tavasz óta van meg, ők azóta beletettek 30e-et, de viszonylag sok gondjuk volt vele. Féltengely, generátor 2x, benzinpumba, féktárcsák, gumicső a légszűrő és az injektor között... ebben is vannak kopó cuccok is de azért ez kicsit sok. Ja és a kocsi legalább 5x üzemképtelen volt az elmúlt nem egész 1 év alatt pedig azért figyelnek rá, szemben azzal hogy a Mondeo soha, pedig sok helyen nem zengnek ódákat róla.
Amint látszik azért ismerem mindkettőt v.mennyire, de Mondit sajna csak 1.6ost pedig 1.8 lenne nekem az ideális. Mégis nehéz a döntés... Vectráról a közvetlen tapasztalatok rosszak, Mondeoról viszont több rosszat olvastam ill. hallottam de inkább bosszantó apróságok nem komoly dolgok.
már néztem a mondeo.hu-t de az adatok nem jöttek be v.miért.
Hát, azért extra kell nekem, nagy igényeim nincsenek, nagyjából ennyi: elől el. ablak, kp. zár és szervol.
Ez a mondeokban asszem alapból adott, Vectrákból sajna el.ablak sokból hiányzik viszont szervó és kp. zár azokban is adott.
Azért érzékeny pontom a fogyasztás mert futárkodom és mint tudva levő nem fizetik busásan a kocsifutást.
Hogy miért kell akkor ilyen autó??? Mert a mostani autó is bevágja a 8-9et kisvárosban folyamatos meló mellett. Akkor meg miért ne legyen nagyobb, dinamikusabb ha kijön szinte ennyiből???? Mert a C20NE kijön az biztos de összehasonlíthatatlanul jobban megy mint a 75lovas 1.3as Kadettom, és azért saját célokra is használom ezért nem kell Suzuki & CO. és a németből nem igazán akarok engedni, meg méretre se akarok Kadettnél kisebbet.
Ja, és azt elfelejtettem hogy max. 700at szánok a gépre majd.
Mondeot azért nehéz ennyiért normálisat találni de már láttam egész jókat.
Vectrát viszont egész pofásat adnak már 550ért is igaz idősebbet.
Meg a másik hogy alkatrész hogy van a Mondihoz?? Mármint bontókban mennyivel húzósabb mint a Vectrához? Ahhoz szinte Kadetthoz közeli árakon van minden ott ahol nem pofátlanok. Mondihoz gondolom több hisz újabb típus.
Évente 20000km körül megyek tehát azért előfordulnak ennyi idő alatt gondok ezért ez sem mindegy.
"Vectra viszont a C20NE vel nagyon tartós és tényleg keveset eszik, viszont nem mind jól felszerelt, de olcsóbb is mint a Mondeo."
Nézd, ha az autó munkaeszköz, akkor a fogyasztása és a tartóssága/megbízhatósága kéne, hogy szempont legyen. Az extrák a hozzám hasonló hülyéknek kellenek:-))
Amúgy tele a piac eladó autóval, lehet találni elég szépen felszerelt Vectrát is. A C20NE motorhoz ragaszkodj szerintem, aztán hogy automata váltó, villanyablak, klíma, napfénytető, légzsák, plüss, mifene legyen, ahhoz csak az időt kell rászánni a vásárlásra.
Egy bőrős-ülésfűtéses-klímás, pofátlanul jó állapotú Vectrám lehet, hogy lesz eladó. Ha érdekel, akár csak megnézni: várlak szeretettel, él az itteni mailcímem.
az 1,8 nem eszik többet, mint az 1,6. Viszont a 2.0 sem zabálja le a hajad, barátom vegyesben eljárogat vele 8,5 literből. Tisztán városban gondolom olyan 10et ehet...