Keresés

Részletes keresés

Klaus Matefi Creative Commons License 2004.11.15 0 0 76
Isten nyugosztalja szegényt ! Nagy ember volt !






Topicforgalom növelése érdekében:

http://www.derwahresternvonbethlehem.de.vu/
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 75
Ismert és kevésbé ismert munka is dicséretes.Megnyugodtam,hogy a tobbségnek nem volt feltétlen nélkülözhetetlen olvasni e tanulmányokat.Mindenesetre,ha alkalmam lesz rá,megismerem őket-szerencsére Hofit már ismerem.Őt se kell tulzásba vinni,akkora ember azért nem volt,de nem is hitte magáról.Jó volt,s a többség ezt igy is értékelte.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (74)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.04.09 0 0 74
OFF
Nem szépirodalomban utazom. De példának okáért az Átutazóban cíímű szociográfiai antológiában (Ifjúság felfedezése sorozat; 1993.) olvashatod tanulmányomat. Vagy önálló kötetként jelent meg a Világ közepe: Szerep község története című munkám. No, de ez már dicsekvés és nagyon, nagyon off. Mentségem, hogy te kérdezted.
ON
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 73
Hol lehet olvasni tőled?A világirodalom remekeiben?
Előzmény: Kovács Béla Sándor (71)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 72
"Te ,figyejj haver...a mutkor probabol felakasztottam magam.Haat tudod hogy van,ebbe a rohatt nagy kollektiv szellembe,ha maa kotodni kell,akko inkabb azokhoz,oda fel...."

Tul koran ment el.....
Koszonom neki,hogy olyan soxor +nevettetett...:)

Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.04.09 0 0 71
OFF
Nem azt kérdeztem, drága. Hanem azt, hogy PálMelinda rászorul-e?
(Mellesleg: olvastál már valamit tőlem? - Vitafórum nem játszik!)
ON
Előzmény: kaanga (70)
kaanga Creative Commons License 2003.04.09 0 0 70
Háromnevű!

A te írásaidat nem népszerűsíteném akkor sem, ha Hofit méltatnák.

kaanga

Előzmény: Kovács Béla Sándor (69)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.04.09 0 0 69
OFF
Mindjárt sejtettem. Ő tud írni. Gondolod, hogy rászorul, hogy te népszerűsítsd az írásait?
ON
Előzmény: kaanga (68)
kaanga Creative Commons License 2003.04.09 0 0 68
Nem én kaanga vagyok.

kaanga

Előzmény: Kovács Béla Sándor (67)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.04.09 0 0 67
OFF
Ugye, nem te vagy Pál Melinda?
ON
Előzmény: kaanga (66)
kaanga Creative Commons License 2003.04.09 0 0 66
A hűséget én nem csak mutattam"


Egy évvel ezelőtt távozott közülünk a nevettetés nagymestere, Hofi Géza. Tavaly április 7-én este még fellépett a Madách Kamarában 10-én már halálhíréről számolt be a sajtó. Hofi humora mindig segített túllendülni a nehéz helyzeteken, poénjait valamennyien sajátunknak érezhettük. Halálának egy éves évfordulójára megrendítő, alapos emlékező kötetet állított össze özvegye. A könyvesboltokban már kapható a Hofi Géza élete és pályafutása című könyv.


Hofi él - ezzel az aranyigazságot rejtő közhellyel kezdi minden közeli barátja, ismerőse a választ, ha a "mesterről" kérdezem őket. De ezt sugallja a most megjelent kötet minden emlékezése is. Hofi Géza gyakran beköltözött a Bolond figurájának álarca mögé. Onnan aztán minden tünetről, minden zajló jelenségről a legpontosabban és utánozhatatlanul tudósított. "Tudom, hogy a poén csak egyszótagú lehet. Csatt és kész!" - vallotta kezdetektől. Sokszor, sok élethelyzetben juthat eszünkbe, sok szituációba helyettesíthetők be "aforizmái": az, hogy az igazságból elveszett az i vagy az, hogy azért mert a szocializmus épül, azért enni még kell.

Kőbányai srácként indult, megélte a segédmunkások életét éppúgy, mint a segédszínészét vagy az ország kedvencéét. Mindent átélt, mindent tudott és mindent képes volt visszaadni. Szenes Iván közel húsz évig volt munkatársa és közeli barátja. A legélesebben az a kép él benne találkozásaikból, meséli, amikor látta Hofi arcát, miközben felolvasta neki A kiöregedett vadászkutya dalát. Mindketten érezték: szinkronban vannak. Mint kérdésünkre a szövegíró elmondta, Hofi Géza utálta a kései hősöket. A kisemberek védelmezője és szószólója volt. Rátalált azokra a problémákra, amelyek az embereket legmélyebben érintik, és estjeivel, poénjaival még segíteni is tudott. Valahogy azt sugalmazta, hogy lehet és érdemes jobbá tenni a dolgokat.

Szenes Iván a világ legszerényebb emberének tartotta őt, aki borzasztóan hűséges volt. Ha közel engedett valakit magához, ahhoz nagyon ragaszkodott.

Nem véletlenül lett Horváth Ádám sem állandó rendezője. A Hofi rendezője. A Rózsa Sándor-paródiától a humorista haláláig szinte mindig együtt dolgoztak. Konfliktusaik soha nem voltak, közös munkájukban nehézséget csak az jelenthetett, hogy Hofi rendkívül drukkolt minden fellépése előtt. Utánozhatatlan jelenséggé fantasztikus intelligenciája és beleérző képessége tette. Ilyen csak egy van, mint ahogy Chaplin is csak egy volt, feltűnik, aztán örökre eltűnik - mondja Horváth Ádám. Folytatás nincs, de az életmű örökre megmarad.

Hoffmann Ildikó, özvegye, tőle tanulta az emberek iránti türelmét, az egymás iránti tisztelet fontosságát. Tőle tanult kommunikálni az emberekkel és tőle tanulta, hogy mindent - mindent meg kell köszönni. Legenda számba megy amúgy is, az emlékezők közül többen ki is emelik, hogy Hofi az életben mindig mindent megköszönt. Ahogy önmaga fogalmazott erről: "Nagyon sokat kell produkálni ahhoz, hogy köszönhessek. Aztán, hogy fogadják. Aztán, hogy fogadjam."

Utolsó szilveszteri fellépésekor előadta az Egy kiöregedett vadászkutya dalát- ez elhangzott a temetésén is. Mi is emlékezzünk hát a dal egy részletével rá: "…Az évek jaj, szépen lassan teltek, / míg lobogtam én, mások vígan pihentek / A lábam, a szívem már nem fiatal / Az ígéretekből maradt egy dal: / Egy kiöregedett vadászkutya / Vonítva ül a kátyúba, / A hűséget én nem csak mutattam, / Emlékezz rá, érted mennyit ugattam."

Pál Melinda


kaanga

Koravén Karaván Creative Commons License 2002.04.15 0 0 65
Szerettem Hofit. Minden lemeze megvan.
...de ami ebben a topikban folyik - tisztelet a kivételnek - az halottgyalázás. Ebből nem lehet aktuálpolitikát csinálni, függetlenül attól, hogy igazatok van-e vagy sem.
A Napkelte stúdiójában telefonon keresztül ugyanezt csinálta Farkasházy is. A meghívottak (Bodrogi, Szegvári, Sass, Koós) szerencsére nem.

Hofi most odafenn belőletek csinál viccet...

RikiTikiTévi Creative Commons License 2002.04.15 0 0 64
Ngyobbrészt a Tájékoztató Irodának!

Nem vetted észre, hogy kiről szól a topik címe?
Mi keresnivalód van ebben a topikban?
HOFI GÉZA megérdemelte volna, hogy a Magyar Köztársaság kormánya részéről legalább minimum nem egy takarítónő (mert az biztos, hogy eljött), hanem csak egy kis államtitkárka képviseltethette volna magát.
Szégyellheti magát a Fidesz kormány, hogy ennyit nem tudtak megtenni. HOFI Géza a halálát is ennek a szemét kormánynak köszönheti, mert Orbán Viktornak a Testnevelési Egyetemen hazudozásssal teli előadása tartott, ez vezetett hozzá korai halálához.

Miniszterelnök még nagyon sok lehet Magyarországon, de HOFI GÉZA csak Ő volt. Egyéni, egyedi, különleges, de mindenki szerette a szókimondását, és azt hogy el merte mondani az igazságot éppen úgy a szocializmusban, mint most a magyarországi vadkapitalizmusban.

HOFI GÉZA megkapott: nyolc arany-, egy platina- és egy gyémánlemezt, három Bonbon-díjat, aranygyűrűt, Aranyzsiráf-díjat, Emerton-díjat, Huszka Jenő díjat-Déryné-díjat, két Jászai Mari-díjat, érdemes és kiváló művész volt, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeretjét, a Pro Cultura Urbis-díjat és a Kossuth-díjat is.

(Ez utóbbiról, mármint a Kossuth-díj jelenlegi kiosztásáról másik topikban szólok!)

Hofi Géza temetésén szívből jövő szeretettel vettek részt azok, akik ott voltak, talán jobb is, hogy a Fideszes hazudozó rablóbanda nem képviseltette magát.

HOFI örök ellenzéki volt, mindig kiállt azokért az emberekért, akiket képviselt, (nem is lett milliárdos!).

HOFI GÉZA élvezte az egyszerű emberek szeretetét, szimpátiáját, hiszen közöttük élt, és sokkal többet jelent sok millió ember szemében HOFI, mint az a ficsur, akit Orbán (Orsós) Viktornak hívnak (hívtak).

Lehetett kormányváltás, lehetett rendszerváltás, HOFI mindegyiket óriási sikerrel legyőzte, úgy, hogy nem megsértődni kellett rajta, hanem nevetni.

Persze jobb is talán, hogy a jelenlegi Fidesz kormány képviselője nem jött a temetésére.

Elküldték volna Várhegyi Attilát, mint köztörvényest? Vagy Simicskát? Vagy Pelikánt? Vagy Sleckt Csabát? Vagy melyik gazembert? (Sok van még belőlelük!)HOFI GÉZA távozásával ezt az arrogáns, pökhendi, nagyképű harácsoló Fidesz kormányt is legyőzte.
Volt egy kedvenc polótrikója. Elől a következő felírattal: A FIDESZRE SZAVAZTAM! Mikor megfordult, hátul: BOCSÁNAT!

Egy biztos: Őszinte részvétem HOFI GÉZA elhalálozása miatt mindenkinek, aki szerette és tisztelte azért amit csinált.

GÉZA NYUGODJ BÉKÉBEN!

RikiTikiTévi

Cest la guerre Creative Commons License 2002.04.15 0 0 63
Nem gondolod, hogy amit beírtál, annak semmi köze ehhez, az egy másik topic? Azért, mert te nem szeretted a humorát (talán téged is eltalált néha), attól még nem kell ócsárolni halála után! Igenis nagy művész volt, és az emberek szerették és szerintem most is szeretik. Ma este láttam régi felvételeit. Engem még ma is könnyesre nevettetett, de egyben el is gondolkodtatott, mert a mondatai ma is éppoly érvényesek, mint akkor voltak. A hatalom nem változik. És ahogy itt már valaki bölcsen leírta, Hofi nem észmékért, hanem az emberi butaság ellen szólt. Márpedig az tényleg nem rendszer és pártfüggő.
A mai műsorban volt egy olyan gondolat, amit szívesen ajánlanék minden vezető figyelmébe:
"Megsértődtél? Biztos valami fejes vagy! Ne sértődj! Old meg! Azért tartunk!"

Géza bá, nyugodj békében, akik szerettek, nem felejtenek el!

Előzmény: Tájékoztató Iroda (51)
Tájékoztató Iroda Creative Commons License 2002.04.14 0 0 62
Tele is volt vele a tkm. Persze nem néztem, de már a tény is felháborít. Amúgy meg az m1 hiába erőlködik, kedveskedik az istenadta népnek, szépen megnézik, és arra szavaznak, aki megígéri a több segélt, pótlékot, 13.havi nyugdíjat, dupla családi pótlékot. Hogy utána a vízözön? Ő olyan messzire már nem lát, és különben is akkor majd egy másik Hofi, egy hetihetes, meg fogja neki magyarázni, hogy ez a fidesz miatt van, és ő azt el fogja hinni. 4 év után is csak erre az első 100 napra fog emlékezni, imába foglalva Medgyessy nevét. Éljen a magyar nép! Meg a szovjet és a magyar nép megbonthatatlan egysége!
Előzmény: ptiszai (60)
Elar Creative Commons License 2002.04.14 0 0 61
Ez nagyon tetszett!
Mélységesen egyetértek veled.
Előzmény: valasztopolgar (24)
peacemaker Creative Commons License 2002.04.14 0 0 59
Medgyessy életében is tisztelte Hofit:
MEGY
Előzmény: Björn N. Frantz (57)
Fekete_Péter Creative Commons License 2002.04.13 0 0 58
Nagyon idétlenül fogalmaztál! Tudod, ha Isten őrizz a jövő héten egy jobbos prominens temetése lesz, akkor 25 papot és 1100 síratóasszonyt fognak odatolni, és nagy, mélymagyar nemzeti gyász lesz:-(((

Hofi bácsi pedig nyugodjon békében!


Előzmény: Stregovác (37)
Björn N. Frantz Creative Commons License 2002.04.13 0 0 57
"Őket lehetett látni elölről, oldalról, virág nélkül és virággal is. Mire jó ez?"

Na mégis, mire? :)))
MSZP-kampányeszköz lett Hofi holtában. Persze lehet, hogy ő nem is bánta volna (vagy bánja, ha van túlvilág...)

Előzmény: di manó (56)
di manó Creative Commons License 2002.04.13 0 0 56
Hofi Géza volt az egyik, aki néha úgy tudott nevettetni, hogy az ember könnye is kicsordult és megfájdult a hasfala. Hálás vagyok Neki ezért és mindig szeretettel fogok emlékezni rá.
A fanyalgóknak Murphy törvény: Aki szereti a párizsit és tiszteli a törvényeket, az ne nézze végig, hogyan készülnek!

De! Sajnos igaz, hogy a kereskedelmi TV-csatornákon (majdnem) csak az jött át a temetés összefoglalójából, hogy a gyászolók között mily megrendülten vett részt Kovács László, Medgyessy Péter, Lendvai Ildikó, .... Őket lehetett látni elölről, oldalról, virág nélkül és virággal is. Mire jó ez?
Az mtv1-en nem is mutatták őket. Talán mégis inkább az átlagemberek, a pályatársak és kollégák vesztesége a nagyobb.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 55
Isten nyugosztalja
ritka nagy tehetség volt
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 54
Rá se bassz Géza!
Te már felülröl röhögsz rajtunk.
Előzmény: Tájékoztató Iroda (51)
Björn N. Frantz Creative Commons License 2002.04.13 0 0 53
Hagyjátok békén szegényt, ez már gusztustalan...
Előzmény: Keveházi János (52)
Keveházi János Creative Commons License 2002.04.13 0 0 52
Kedd este jött rá, hogy minden elveszett.
Előzmény: Selindek (48)
Tájékoztató Iroda Creative Commons License 2002.04.13 0 0 51
"1972-ben... beszélt nekünk a kádári rendszer hamisságáról, s úgy, hogy érthessük... baloldali volt akkor is, és kritizálta a gondokat..."

Végre egy jó kis információ. Mindazonáltal eddig is tudtuk sokan.
1972-re kulminálódott az MSZMP balos és szovjetbarát kádereinek/ügynökeinek régóta tartó ellenállása egy rendkívül kiterjedt Kádár-ellenes összeesküvésben, Biszku Béla a KB adminisztratív [értsd: belügy, hadügy] titkára vezetésével, Komócsin Zoltán a KB külügyi titkára, Pullai Árpád KB titkár, Méhes Lajos vasas szakszervezeti vezér részvételével, és mások csendes asszisztálásával.
A részletek még ma sem tisztázottak, "Munkásellenzéknek" hívták őket/magukat, persze kb. annyi közük volt a munkásokhoz, mint a maiaknak. Az egymásnak feszülő kádári-aczéli-nyersi gazdasági reformerők és a "dogmatikus" keményvonalasok közti polémia felszínre tört a hivatalos párt és egyéb orgánumokban, persze csak egy nehezen olvasható bikkfanyelven.

Az összeesküvés, a hatalommegszerzés előkészítése az ideológia, a média és kabaré szintjén is folyt. Meggyőződésem, hogy ezekben benne volt Komlós János, az egykori ávós, és talán manipuláltan, talán valóban, felfedezettje, felkaroltja Hofi Géza is. Mindenesetre amit tőle idézel, ti. hogy bírálta a Kádár rendszer hamisságát, tehát az "igazi" kommunistaságot kérte számon, számomra - többek között ez is - erre utal.
Hofiból e munkásellenzéki szükséglet és banda csinált megmondóembert, kisembert.

Szvsz, mint ahogy az egyházakban is az a jó, hogy képmutatóak, ugyanígy ez volt a jó a Kádár-rendszerben is: tehát az, hogy békén hagyja az embereket, nem követel lehetetlent, engedi, esetleg ösztönzi vágyaik, gazdasági álmaik megvalósítását, racionalizál, piacosít, stb. S hogy eközben nőnek az egyenlőtlenségek, keletkeznek igazságtalanságok? Persze. Pl. Moldova Komlóról szóló könyve is tartalmaz olyan mondatot, hogy ~ "a bányászok helyében én is maoista lennék". Szvsz ő is, Miskolczi Miklós is ehhez a vonalhoz tartozott akkor is, és most is (Moldova munkáspárti és a szocializmus híve.)
Továbbmegyek: az akkori rendszerellenes maoisták egy része is - bár nem hibáztatom őket - öntudatlan segítője volt ennek a nagy sztalinista és szovjet játéknak. (Egykoron Haraszti Miklós és Bauer Tamás nem ugyanazon az odalon álltak.)

Biztos van igazság ezekben a kritikákban, csakhogy nélkülük még rossszabb lenne. A gazdasági reform azonban akkor rendkívül előremutató volt, sokban megalapozozta, hogy a későbbi szükségszerű válságok ne legyenek olyan mélyek. Aztán a Kádár-Aczél-féle reformszárny (Szelényi Iván kifejezése) nagy kompromisszumok árán megbuktatta, helyesebben pacifikálta a "munkásellenzéket". (A téma annyira tabu volt, hogy amikor egy 1978-as "repülőegyetemi", előadáson, amely többek közt ezt is téma volt, megkérdeztem Hegedűs András volt miniszterelnököt, aki akkoriban szociáldemokata ellenzékiként szerepelt, hogy kik voltak név szerint e "munkásellenzék" tagjai, azt mondta, hogy erről nem kíván nyilatkozni.)
A pacifikálás döntő eleme volt egy abszolút nem reformkonform határozat, amivel kivették a 25 legnagyobb vállalatot a piaci bérmechanizmusok alól, és központilag "rendezték le" a béreket.

Ekkor, de előtte is, utána is ment az uszítás a lángossütők, meggymagosok, a fridzsiderszocializmus ellen, stb.
Erre kellett Hofi, aki később is ugyanezt folytatta, más köntösben. És erre végig volt közönsége, és politikai támogatója is.

Ahogy öregedett, egyre gyűlölködőbb, irigykedőbb, uszítóbb, alpáribb lett. Kb. 3 hónappal ezelőtt megjósoltam ,hogy a kommunisták a választások érdekében reaktiválják a beteg embert, bár gondolom, magától is forrt benne a "tenniakarás". Azt is megírtam, hogy ez fogja okozni a halálát. Bekövetkezett. Mert ahogy ma hallhattuk, egy mondás szerint "aki gyűlöl, az veszít".

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 50
Ilyen koleszt!!
Előzmény: zsuzsa (49)
zsuzsa Creative Commons License 2002.04.13 0 0 49
Hogy lehet ilyesmin nevetni :-(((((
Milyen emberekkel laksz egy kollegiumban?

Előzmény: hujelami (15)
Selindek Creative Commons License 2002.04.13 0 0 48
En is szerettem es tiszteltem Hofit. 8-10 evesen gyakorlatilag kivulrol fujtuk ocsemmel a lemezeit.

Sokaig gondolkoztam, hogy illik-e itt leirni, amit irni fogok, de vegul is ez a politika forum, es talan O se hagyna ki ezt a poent.

Tudjuk, hogy baloldali volt es szivbeteg. Ha kedd este nem nezte volna az m1-et, talan meg ma is elne...

olsens Creative Commons License 2002.04.13 0 0 47
Nagyon kedveltem, kívülről tudtam minden lemezét.
Kár, hogy kádár elv. kedvenc háziállata volt.
dornröschen Creative Commons License 2002.04.13 0 0 46
Menj Te a náthásba, hogy írhatsz ilyet, ismerted?
Én igen. Tavaly találkoztunk először egy estjén, utána hárman vagy négyen bementünk hozzá az öltözőbe, dedikálta a jegyemet(meg van, most már kincs), idén szintén itt volt, és amikor megint bementem, azt mondta: Veled tavaly is találkoztam, hogy vagy? Ittunk az egészségére, beszélgettünk egy kicsit( ott volt a két MSZP-s ogy. képviselőnk és megmondta nekik, hogy mi a véleménye az MSZP-ről), nem volt se nagy képű, se arrogáns. EMBER volt.
Nyugodj békében Géza bácsi!
Előzmény: csoro (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!