"A másik alkalommal azt mondtam a betegemnek, hogy a jelenlétemben egyetlenegyszer hipnotizálhatja önmagát.Mindaz, amit ekkor szugerál magának,éppoly hatékony, mintha én mondanám, és ő éppúgy fogja követni, mint eddig. Mivel jelenlétemben történt a dolog, úgy látszott, semmi baj nem történhet.Ráadásul ez a páciens már nagyon sokszor kérte ezt a kísérletet.
Azt mondtam a kliensnek, hogy csak egyetlenegy parancsot adhat a tudatalattijának - de előtte velem is meg kell beszélnie ezt a parancsot, ő azonban kérdezésem nélkül hozzákezdett, és már mondta is: "Most háromig számolok. Háromra lecsukódik a szemem, elalszom, és semmi sem bír felébreszteni."
Tehát, még mielőtt közbeavatkozhattam volna,már meg is történt a baj.Tudatlanságában elkövette azt a hibát, hogy a hipnózis második felével nemcsak önmagától, hanem tőlem is elvette a hipnózis feloldásának lehetőségét.
Én meg jobban elmélyítettem ezt az alvásszuggesztiót, és végül a következő szavakkal vezettem ki belőle:"Mélyen alszik, nagyon mélyen, ,egészen mélyen.Senki és semmi nem ébreszti fel.Érzi, hogy már eleget aludt, jól kialudta magát, ,és teljesen magától fel fog ébredni.Már fel is ébredt, nyissa ki a szemét." És alig mondtam ezt ki,már ki is nyílt a szeme.
Elmagyaráztam neki a hibáját.Én pedig azzal, hogy engedtem érvényesülni az ő szuggesztióját, és csak azt sugalltam neki, hogy magától ébredjen fel, elkerültem azt a veszélyt, hogy a tudatalattijában a kétféle szuggesztió ellentétben kerüljön egymással.
Megkérdezte, megismételhetné-e az előbbi kísérletet, persze anélkül, hogy az előbbi hibát elkövetné.Azt válaszoltam, hogy ez lehetetlen, hiszen a tudatalattija azt a szuggesztiót kapta tőlem, hogy csak egyetlenegyszer engedelmeskedhet önmagának.Páciensem ezt nem akarta elhinni, és újra meg újra próbálkozott.Persze hiába. Tudatalattija pontosan a tőlem kapott utasítás értelmében reagált."
Más: Egy "fizetett" szuggesztió:
A nap egyre bátrabban süt...Sugarai gyengéden cirógatóak....Jó ez a napfürdő...Mosolyom a tükörből visszaszáll rám....Varázslatos...
(erégészsége sevdek!)
Egy kis érdekesség...
"Első kísérletei során Freud, aki akkortájt egy Breuer nevű pszichiáterrel dolgozott együtt, megpróbált hipnózist alkalmazni.Breuer kora kiemelkedő orvosi hipnotizőre volt, Freud pedig egy zöldfülű kezdő, aki azt hitte, hogy a kezeléshez feltétlenül mély hipnotikus állapot szükséges. Úgy találta azonban, hogy betegei közül ezt a stádiumot csak keveseknek sikerült elérniük.Ő maga keveset tudott még a hipnózisról, és igen gyenge hipnotizőr volt, mint hogy hiányzott belőle az önbizalom, amely nélkül nem lehet eredményes munkát végezni.
Elviselhetetlennek találta, hogy míg ő semmi eredményt nem tud felmutatni, Breuer sikert, sikerre halmoz, ezért aztán új módszereket és technikát keresett.Így jutott el a szabad asszociáció és az álomértelmezés technikájához, és felhagyott a hipnózissal.
Követői ezért tartják mind a mai napig használhatatlannak a hipnózist a pszichoterápiában."
Egy kis szuggesztiós gyakorlat a mai napra is:
Holnap megyünk fagyizni. Szép idő várható. Csak olyan fagyi lesz, amit szeretek. Már előre örülök a holnapi napnak.:))
"Sokan szeretnék felhasználni az önhipnózis erejét, de nincs bennük elég kitartás ahhoz, hogy mindaddig gyakoroljanak, amíg valódi eredményt nem érnek el. Ilyen esetekben segíthet az olyan hipnózis, amelynek során a hipnotizőr gyakorlatilag rapportváltást végez, tehát átadja a parancsolás jogát a hipnotizált személynek. A kliens csak egy szuggesztiót kap a hipnotizőrtől: azt, hogy egy bizonyos kódszóra azonnal süllyedjen mély hipnotikus álomba, és a maga által kiadott parancsokat pontosan hajtsa végre, mintha maga a hipnotizőr adta volna őket.Ezen a módon a gyakorlóidőt így egyetlen hipnózis idejére röviditettük le."
Érdekes dolog lehet, ha nem éppen otthon hangzik el ez a Kódszó. Hanem például, épp megy az utcán, vagy bevásárol egy üzletben, vagy száll le a buszról és valaki épp "beletrafál" az adott "kód"ba. Hihetetlen, milyen dolgok sülhetnek ki belőle!
Volt egy mozifilm is, ami valami ilyesmi témát dolgozott fel .A Jáde Skorpió Átka volt a címe asszem...
Végül egy kis szuggesztiós gyakorlat: ...látva bűnös, hallva kéjes...
(...napok óta "bombázza" a tudatalattimat...)
Milyen veszélyek lehetnek? :-O Én nemrég kezdtem, de ilyenről nem szólt a pszichomókus... :) Nem tudom még, mik lesznek az eredmények, de ha másra nem, relaxálásra szerintem nagyon jó. Néha bele is alszom. :-)
Nem hiszem el, hogy rátaláltam erre a topicra!!!
:)
Én csinálom több,kevesebb sikerrel...Sajnos előfordul, hogy "belefáradok" a tréningezésbe...
De szerintem működik a dolog!
Gondoltam nyitok egy AT-s topicot, ugyanis nem talaltam ezzel kapcsolatban semmit az interneten. Roviden a celom:
- tapasztalatok kicserelese,
- negativ es pozitiv elmenyek,
- veszelyek,
- informaciok konyvekben, interneten,
- tanfolyamok stb.