Keresés

Részletes keresés

Derek Creative Commons License 2002.04.14 0 0 92
"Éppen fordítva! Az egykori MSZMP-ben már legalábbis 1968 óta (új mechanizmus!) azok voltak az erősebbek, akik a liberális-kapitalista irányban húztak (így indult meg az ország eladósodása is). A kádáristák (az egyenlősdiben hívő naív baloldaliak) csak azért nem voltak egykettőre lecsapva mint a taxióra, mert a kifelé hirdetett pártideológiával ez túlságosan ellentétes színezetűnek lett volna"

A gazdasagi reform tervei mar 1953-ban keszen voltak es ennek bizonytalan kezdetei meg is indultak az elso Nagy Imre kormany alatt amikorra tokeletesen vilagossa valt,hogy az egesz dolog gazdasagilag fiasko. Aztan Rakosi visszajovetele, majd 56 es az utana kovetkezo idoszak ezt felrerakta es csak a hatvanas evek masodik feleben indulhatott meg ennek a felemas bevezetese,mert ott volt a Deli hadseregcsoport Viszont ez nem erintette volna egyaltalan a politikai berendezkedest, ugyanugy az allamparti diktatura keretein belul kivantak megvalositani, vagyis a tarsadalom demokratizalasa szoba sem johetett. Nem veletlen,hogy a kinaiak sokat tanulmanyoztak a magyar modelt. Vagyis a gazdasagban bizonyos liberalizacio es a kis magantoke engedelyezese, de a politikai felepitmenyrendserben ugyanugy a partallami diktatura.Ami vegul is nagyjabol ma a kinai modell ,csak ott sokkal jobban kapitalizalodva a gazdasagi teren. Ettol meg az MSZMP nem lett egy demokratikus szervezet es ugyanolyan bolsevik part maradt, csak eppen sajat jol felfogott erdekeben es 56-bol tanulva,inkabb a diktatura nem annyira durva eszkozeivel elt, de attol meg az diktatura maradt. Vagyis aki nem lepett fel nyilt ellenzekikent azt beken hagytak a hatvanas evek kozepetol.
Es megegy a magyar kommunistak nem voltak moszkovitak,Szamukra inkabb a nyugat europai antifasiszta kommunista ellenallas es a spanyolos vonal volt a minta a ket haboru kozott es alatt,nem szerettek az orosz vonalat (par rakosista oskovulet kivetelevel),Kadar is csak akkor ment Moszkvaba ,ha nagyon kellett , de feltek toluk es tudtak,hogy hatalmukat csak nekik koszonhetik. Meg azt sem szabad elfelejteni,hogy a hazaiak szinte kivetel nelkul a szocialdemokrata partban szocializalodtak es azert ennek volt hatasa(Kadar maga is) ,megha a szocialdemokratakat hivatalbol el is utasitottak es a fo ellensegnek tartottak oket.

Soha demokratikus korulmenyek kozott kizarolagos hatalomra nem jutottak volna MO-on az oroszok nelkul.

Előzmény: DcsabaS_ (90)
rocky Creative Commons License 2002.04.14 0 0 91
Bátyám,

Elfelejtetted az SZDSZ-t, amely az MSZMP dogmatikus szélsöbalos szárnyából alakult, s amelyek a Kun-Rákosi-Gerö-Révai szellemiség örökösei. Ök mindig is zárt csoportot képeztek az MSZMP-n belül.

Előzmény: DcsabaS_ (90)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.04.14 0 0 90
Kedves magyarpolgar!

Írod:
"Amit irtál az logikailag azt vetíti, hogy a sajtó akkor szabad ha 100%-ig liberális. de Te nem ezt akartad írni."
Tényleg nem ezt, de azért hasonlót. A sajtó akkor szabad, ha 100%-ig olyan, mint amilyet a liberálisoknak _elvileg_ "akarniuk kellene". A gyakorlatban persze előfordulnak torzulások, de ha valaki őszintén liberális, az automatice a sajtó (és a szólás) szabadságát pártfogolja. Mások, pl. a nemzeti erők, vagy mondjuk anno a kommunisták (meg a fasiszták is), úgy gondolják, hogy nekik jár egy külön bejáratú sajtó _is_, mert nekik úgymond igazuk van.

Írod:
"A komcsi értelmezését leírtad ahogy mondjuk 20 éve lehetett de ez sem igaz. mert most fáradt vagyok és megyek aludni de a kommunizmusnak más volt a definíciója (pl a létszükségleti dolgokat ingyen kapod. jó párhuzam a kommuna)."
Én NEM a kommunizmust, nem az ún. kommunizmust, de még csak nem is a "megvalósult" kommunizmust, hanem a "komcsit" jellemeztem.

***********
Kedves Derek!

Írod:
"Az nem sokat arul el egy partrol,hogy mi a neve, attol meg az MSZMP a lenini partmeghatarozasnak megfeleloen kommunista part volt felepiteseben es ideologiajaban."
1.) A név gyakran igenis számít.
2.) Nem volt kommunista párt, sem gyakorlatában, sem ideológiájában (amit nem is követett). (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobb lett volna a kommunistánál.)

Vélekedsz:
"csak a fuziora hajlamos tagsaguk egy reszet, azoktol is ahogy lehetett megszabadultak, de ha benn is maradtak ezek a partban kulcspozicioba nem jutottak. "
Éppen fordítva! Az egykori MSZMP-ben már legalábbis 1968 óta (új mechanizmus!) azok voltak az erősebbek, akik a liberális-kapitalista irányban húztak (így indult meg az ország eladósodása is). A kádáristák (az egyenlősdiben hívő naív baloldaliak) csak azért nem voltak egykettőre lecsapva mint a taxióra, mert a kifelé hirdetett pártideológiával ez túlságosan ellentétes színezetűnek lett volna. Így a rendszerváltásra a 88-89 környéki gazdasági válság adott lehetőséget, amikor is a bajok okozójaként a versenyképtelen szocialista ideológiát és gazdasági mechanizmust megjelölve, a párt ketté alakult. A bajok valódi okozói és az átalakulás nyertesei az MSZP-ben tömörültek, a kisemmizett, mit sem sejtő ártatlan balekok pedig az MSZMP-ben, később Munkáspárt néven.

Röviden összefoglalva, 1968 óta az egykori MSZMP-ben és a mai MSZP-ben liberális-kapitalista nézeteket valló, a baloldallal legfeljebb csak elnéző erők vitték és viszik a prímet. Az ún. kommunisták mondjuk 48-56 között voltak vezető erő, 57-67 között pedig volt valamilyen termékeny együttműködés a kommunista, a szocialista és a liberális-kapitalista nézeteket vallók között. (És mint feljebb már írtam, ezt az egyensúlyt a liberális-kaptalista erők borították fel 68-ban.)

Előzmény: magyarpolgar (57)
wizes Creative Commons License 2002.04.13 0 0 89
Hogyan nem lettem katona:
Tiltakozásom csak testen mehetett!
-20 kiló+ magas vérnyomás.
/Többi ötlet zárolt!/
wizes.
Tony Creative Commons License 2002.04.13 0 0 88
Tappancs !
Tökéletesen összefoglaltad......OK.
SaGa Creative Commons License 2002.04.13 0 0 87

Boss!

Az életút nagyjából hasonló, csak én nem voltam szocbrigád vezető. Meg KISZ tag is csak 2x. Először kötelező volt belépni, '73-ban, és 3 hónapot kellett várni, mire kirúgathattam magam.
Másodszor valamikor '89 körül léptem be, szintén kb 3 hónapra. Ekkor is muszáj volt, mert a Számítógépes Klub, amit vezettem itt a városban, 8-14 éves gyerekeknek, a KISZ tuljadona volt. Aztán szerencsére gyorsan le is bontottuk a KISZ-t, MADISZ-t, PEDISZ-t. A pártba hívtak de nem akasztottak fel, mikor azt mondtam: nem kivánok belépni (valamikor '85 körül).

Ahogy itt már más is jelezte: a '80-as évek előtt tényleg be kellett lépni bizonyos posztokhoz, de később nem (az én '89 körüli kényszerbelépétetésem az utolsó erölködésük volt, addig éveken át nem maceráltak, pedig ugyanazt a klubot vezettem). Vagyis a mai "jobbkonz" nagyemberek kényszerre hivatkozása, mikor KISZ-es illetve MSZMP-s múltjukat firtatják, finoman szólva csúsztatás, durvábban: duma. Egyszerűen arról van szó, hogy ők akkor is a Hatalmat akarták, amihez akkor valóban az MSZMP-n és a KISZ-en át vezetett csak az út. Ma is csak a Hatalmat áhitják. Ezért tartom hitelesebbnek az mszp-seket, mint az ifjakat. Az mszpsek már 2x átadták a hatalmukat. A fiúnak most először kellene, de úgy tünik képtelenek ezt békével megtenni...

SaGa

Előzmény: Boss (75)
Tappancs Creative Commons License 2002.04.13 0 0 86
A diktatúra, akkor is diktatúra, ha néhányan túléljük. Ha követem a gondolatmenetedet, akkor a koncentrációs táborok jók voltak, hiszen sokan túlélték. Például Anna Frank édesapja is.
A gulag is jó lehetett. Sok millióan azt is túlélték.
Ezenkívül kifejezetten jók voltak a háborúk is, mert ott se csak halottak voltak, hanem túlélők is.
Sokat éltem proletárdiktatúrában. Többet mint valaha is akartam. A proletárdiktatúra kifejezetten élhető volt Horn, Medgyessy, Csehák, Nagy Sándor és bagázsuk számára.
Sógoromtól hallottam, hogy van három tulajdonság: okos, tisztességes és kommunista. Ebből egy emberben legfeljebb kettő lehet meg egyszerre. Én például nem vagyok kommunista. Ez persze nem jelenti azt, hogy tisztességes vagy okos lennék.
De a fiatalkori énem és most a "legszebb férfikorban" levő énem is szemen köpné magát, ha olyan lennék, mint azok a pártállamból ittmaradt alakok, akik még mindig mégezik a közéletet, pedig már rég el kellett volna tűnniük a balfenéken.
1990-ben nem tetszettem forradalmat csinálni. Főleg azért nem, mert még itt állomásozott a Vörös Hadsereg. Ha ők akkor nincsenek itt, akkor nem osztottak volna lapokat a reformkommunistáknak, ugyanúgy ahogy a reformnácik, reformfasiszták és reformnyilasok se kaptak lapot.
1994-ben sem csináltam forradalmat. Békés ember vagyok, de akkor kétszer is elmentem tüntetni: egyszer a Bokros-csomag családellenes intézkedései ellen (a tüntetés után a 3- és többgyermekesek továbbra is alanyi jogon kaptak családi pótlékot) egyszer pedig a vízlépcső építése ellen.
Az utolsó 4(-12) évben viszont igen erős polgári öntudat alakult ki. Ha neadjisten nyerne az mszp(-szdsz), akkor az első hazugságra, az első lenyúlásra, a gázáremelésre, a várható családellenes és buzeránsbarát intézkedésekre, a közbiztonság elkunczésedésére, Járai kibillentésére az MNB-ből vagy Polt kitúrására a Legfőbb Ügyészségről, a kormányhivatalok és a tévé szőnyegbombázása, a paksi atomerőmű eladása esetén, akkora öntudatos tömegek lesznek az utcán, hogy a charta vagy a taxisblokád kismiska volt ehhez képest. Az mszp(-szdsz)-nek minden oka megvan arra, hogy jobban féljen a saját győzelmétől, mint a fideszétől.
Ha az mszp-szdsz nem teljesíti az ígéreteit (már annyit ígért Medgyessy és Kovács, hogy anyagilag már nem is bolt nekik a kormányzás, sőt kész ráfizetés, mert vagyondézsmát is ki kellen vetni a vörös milliárdosokra, hogy legyen miből osztogatni) nem ússzák meg olyan könnyen mint 1994-98 között.
Az előző ciklus végefelé találkoztam a Körtéren a volt főnökömmel (aki -minő meglepetés- párttag volt, hogy érvényesülhessen, bár az osztályunkon sokkal jobb képességűek is voltak nála), és erősen csodálkozott: nem érti, hogy miért tűrik az emberek, hogy a szemüket is kilopják. Ezúton üzenem az mszp-nek és szdsz-nek, hogy nem fogom tűrni!
Délután a Kossuth-téren meglátom majd, hogy hányan nem fogjuk tűrni.
Előzmény: zuglo_14 (73)
SaGa Creative Commons License 2002.04.13 0 0 85
magyarpolgár!

Az a nagy helyzet, hogy mi meg túl öregek vagyunk ahhoz, hogy újabb 4 évet adjuk életünkből a mohó ifjaknak...

Teljesen egyetértek ZULLU kortárs véleményével, akár én is írhattam volna.

Ha fiatalabb lennék 15-20 évvel, annak drukkolnék, hogy nyerjenek a fiúk most is, és majd 2-3 év múlva jóleső vigyorral (és összehúzott nadrágszíjjal) figyelném a képüket, amikor a nemzeti Bokros-csomagot próbálják leeröltetni a torkunkon. Ugyanis amit művelnek, kontroll, főleg önkontroll nélkül, csak oda vezethet.

Sajnos nekem is erősen őszül a bajszom, meg nem is Új Zéland a hazám, így kénytelen vagyok kicsit türelmetlenebb lenni velük szemben. Ha a szocik rosszul válaszolnak a bizalomra, újabb négy év és ismét mehetnek kicsit ellenzékbe. Pillanatnyilag azt nem tudni, hogy az ő következő regnálásuk hova vezet, de az tisztán látszik, hogy a fideszeseké mibe visz. Abból pedig nem kérek, köszönöm. Elég volt egyszer...

Teljesen igaz az az állítás: nem a személyekkel, a stílusokkal és a tettekkel van baj. A szocik egyszer önként átadták a hatalmat Antalléknak (pedig simán meg tudták volna tenni, hogy polgárháborúba viszok az országot. Akkor még az oroszok is itt voltak, akiket ugyan verbálisan OV küldött haza először nagynyilvánosság előtt, de ténylegesen azért Németh-ék tárgyalták végig az egész kimenetet), egyszer meg Orbánéknak. Miért nem lehet ebben legalább példát venni róluk?

SaGa

Előzmény: magyarpolgar (32)
Tony Creative Commons License 2002.04.13 0 0 84
Lassan imét vége egy kormányzati ciklusnak !!! Ha valaki azt mondja nekem ,hogy az elmúlt 58-évben... vólt aki annyit tett és eredménnyel az országért mint a jelen kormány....hát... valóban az jutna eszembe elsőre ,hogy megkérdezném az állampolgárságát....vagy netán azt hinném ,hogy nem normális....(zárójelben megjegyzem ,hogy még Medgyesi szerint is) ! Megértettem az MSZPSZDSZ - pártok gazemberségekre tett utalásait.... igazat is adtam sok mindenben....DE az is biztos ,hogy nem tudnám eldönteni melyikük kormányzása alatt vóltak nagyobb gazemberségek.....van sejtésem....meg információm de azt nem! Én mint csak pólgár és abszolute nem párttag...most is azt mondom ,hogy az igazságszolgáltatás gazemberségei bosszantanak a legjobban.... de, hogy rendszerválltással ez mególdható abban egyálltalán nem vagyok biztos....sőt !!! Ma találkoztam munkába jövet egy nyugdílyassal....valamikór párttag vólt lehet ,hogy igazi kommunista is nem tudom..... azt mondta..... nem tudom miről beszélnek a bolondkovácsék... mióta nyugdílyas vagyok összesen nem vólt annyi reálnyugdílyam mint ebben a ciklusban idáig !!! Kedves jó kommunistakapitalistademokratika barátaim nem kellene reálisan gondolkodni ???hiszen személy szerint én sem élvezhetem...legalábbis anyagilag..a rendszerválltásokat...sőt... de megjegyzek szerényen kettőt....diákok ,nyugdílyasok..... ja és az árvízkárosúltakat sem hagyták belefulladni a vízbe stb.stb. !!!!!!!!!
zorki Creative Commons License 2002.04.13 0 0 83
Tisztelt Boss!
Köszönöm, hogy válaszoltál. Magam is sok mindenen elgondolkoztam.
Nos, először is ez egy politikai beszéd volt. Egy szónoklat, ennek elemzése nemcsak a szöveg elemzéséből áll. Hat a retorika. Hat az egész, a lélekre, kit lelkesít, kit nem.
Azért a tények mellett sem mennék el: "És amivel több, az teszi igazán széppé és fontossá a számunkra: a családunk, a gyermekeink, az emberi méltóságunk, a szabadságunk, a hitünk és a hazánk. És mindezt most meg kell védenünk!"
Nos erre mondtam én: nem! Köszönöm szépen, de ezt bízzák rám. (Kivétel a haza, de az a kérdés külön téma lenne.) Ezek a gondolatok nem most fogalmazódtak meg bennem először. Már akkor mikor elhangzott: Három gyerek, három szoba négy kerék.
Ez olcsó (nem is merem más jelzővel illetni, hogy ne sértselek) álságos és bizonyos fokig kirekesztő mondat is volt. Tessen nekem megengedni, hogy eldöntsem hány gyerekem legyen.
A szavakkal óvatosan kell bánni. Megjegyzem magam is három gyermekes családban nőttem fel és nagyon szerettem, szeretem családomat. Sikerült is megóvnunk a család bizonyos fokú integritását, még múlt rendszerben is, pedig őseim nem tartoztak a támogatottak kategóriájába a szocialistának hívott rendszerben. Ráadásul politikai meggyőződésünk sem egyforma családon belül. Ez a mostani beszéd ezt az integritást is támadta (elismerem rejtve tette). De következményeit mindenki tapasztalhatja.
Emberi méltóságomhoz tartozik, hogy nem tagadom meg április 7-i szavazatomat. Ezt hogyan tudnám megvédeni, ha elfogadom Orbán gondolatmenetét? Ennyit a beszédről.

Azt mondod Te is sértve érezted magad mikor általad tisztelt politikusokat sértettek SZDSZ vezetők. Ez fordítva is igaz lehet. A politikához hozzátartozik, hogy politikusok egymást bírálják. Még azt is elfogadom, Te úgy érzed ebben az SZDSZ elöljárt, és stílusa számodra elfogadhatatlan, bár az én véleményemmel nem 100 százalékban egyezik.
Magam nem erről beszéltem. Arról beszélek, hogy most én választásomat kérdőjelezték meg. Erre is van joga politikusnak, de nem felesleges riogatással.
"Először is azt a gondolatot kell mindenhova eljuttatnunk, hogy Magyarország minden polgára tudja, tudja meg, hogy veszélybe került minden, amiért az elmúlt négy évben keményen megdolgoztunk." - mondta Orbán.

Azt már tudom Orbán Viktor kiktől szeretné megvédeni az országot: az ellenzéktől. Te tudod, hogy kikkel (is) tenné ezt?
Csak saját környezetemből a tíz megyei jelöltből kiindulva legalább kettő olyat tudok, aki szerepet vállalt az egykori MSZMP-ben. Elfogadom karrierizmusból tehette, most hasonló okokból jelenhettek meg Fidesz udvarában, megjegyzem az elmúlt 12 évben több helyen is megfordultak már.
Nem állítom, hogy Fidesz legfelsőbb vezetésében ilyenek vannak. Bár van ott is több ilyen kakukktojás, ha nem is a pártvezetésben, de a kormányban mindenképpen.
Mindezek ellenére, négy évvel ezelőtt nyugalommal elfogadtam a Fidesz győzelmét, bár akkor sem rájuk szavaztam. Csak ennek vizsonzását várom, ha véletlenül nem nyernétek.

Előzmény: Boss (80)
wizes Creative Commons License 2002.04.13 0 0 82
kb. 15 éve tálákozom Fock Jenővel a 21-es buszon.
Senki nem ismeri fel. (Nagyon öreg )
Átadom a helyem:
-
Rám néz:
-
Köszönön csak 1 megálllló!
Tiszteltem a Gondolatait.
wizes.

Előzmény: wizes (81)
wizes Creative Commons License 2002.04.13 0 0 81
50 -es is volt életemben.
Magam, Senki ne vegye el!
Szeretem az életet!
WG.wizes.w.
Boss Creative Commons License 2002.04.13 0 0 80
Tisztelt, zorki!

Huhh! Olyan sok dologról írtál és olyan meggyőzően, hogy nehéz rá válaszolni.
Különösen úgy, hogy soraid igen jelentős részével ráadásul még egyet is értek.

Elöljáróban azért engedelmeddel pontosítanálak, a TF-en halott Orbán beszéd egyetlen mondatában sem halhattál olyat, hogy egyetlen szavazónak, legyen az MSZP vagy SZDSZ-es szégyellni kéne magát és bármely szavazótól is, védeni kéne a családot, a hazát. Stb.

Mondhatom ezt azért is, mert kétszer is megalgattam a neten elérhető felvételt és természetesen az élő adást is néztem. Megnyugtatásul gyorsan elmondom, hogy nem azért hallgattam többször, mert ez nekem valami nagy élvezetet okozott, egyszerűen csak kíváncsi voltam rá jól halottam e mindent.

Nos, ezek után nyugodt szívvel állíthatom, hogy nem halhattad, amit sérelmesnek vélsz.
Halhattad, viszont, hogy a párt vezetői, és parlamenti képviselői, amire szavaztál, miket követtek el és az Orbán Viktor szerint mi várható tőlük. Nem állítom, hogy ez hízelgő volt, de hogy nem a szavazók voltak a célpontok a biztos. Még azt sem, írta elő senki ember fiának sem, hogy kire kell szavaznia, tehát, nem nagyon értem, hogy mi az amit Te, előírt állami feladatnak érzel és ennyire sérelmes. Tudod, nekem pontosan ugyanolyan rosszul esett, amikor a nekem szimpatikus pártot bizonyítékok nélkül hónapokon keresztül rágalmazták és lejáratták, bocsáss meg, de pontosan az SZDSZ vezetői. Amikor meg az általam már többször említett volt kommunista hatalom vezetőitől a rágalmakat halottam el tudod képzelni, mit éreztem.

Na, de erről nem érdemes többet beszélni.

Ennél több szót érdemel az a véleményed, amiben azt fejtegeted, hogy mások az én álmaim és mások a szabolcsi embereké, azt gondolom, hogy ez bizony nagyobb probléma!
Egy szóval nem mondom, hogy az álmainkat úgy váltsuk valóra, hogy ezt bárki az ország bármely szegletében élő egy ember is megszenvedje. Természetesen nem!

De, legalább bízzunk benne, hogy tíz év múlva nem az lesz, ami foglalkoztatja az embereket, sehol, hogy miből tudnak emberhez méltó körülmények között élni.

Akkor talán azok a vonatok, amik szerintem is kétes értékű járatok lesznek a hétvégén, a mosolygós arcú szabolcsi családokat fogják, mint különjárat a fővárosba hozni.

Tehát, ne vessük el, mert a politikai propaganda ma ezt kívánja!

Tisztelettel, Boss

Előzmény: zorki (78)
bormester Creative Commons License 2002.04.13 0 0 79
Abból a sok "mint Ti"-ből ugyan nagyon kevés áll rám, de a lényeges különbség a múlt és jelen megítélése között szerintem nem emiatt van.

Egyrészt. A múlt rendszert sem osztom "gonosz vezetőkre" és szegény "elnyomott népre". Sőt viszolygok ettől. Volt egy sor kitűnő vezető, és volt egy sor gané közember, de a legtöbb: közepes vezető és közepes ember. Doktréner kommunista a 80-as évekre már alig volt köztük. (Ezért is hőkölt akkorát a 88-as Grósz beszéden az ország, ilyet már csak az öregebbje hallott, a fiatalok csak könyvekből ismerték ezt az amúgy nem is olyan kutya-kemény ortodox kommunista hangot.) Még az ún. keményvonalasok is inkább hatalomtechnokraták voltak (pl. egy Fejti György), nem izzó mozgalmisták. Emlékszem, mikor 89-ben Fejtit szájon kapták egy közértben már gyakorlatilag csak annyi hatalma volt, hogy szipoghatott egyet a TV Híradónak. Szóval: eleve nem írom alá, amit mondtál. A vezetők között is voltak kitűnő emberek, akik közül egy csomó ma is remekül megállja a helyét.

Másrészt. Ha neked az a fontos, hogy álmodj, ám álmodj. Ha még azt is álmodod hozzá, hogy az FMPP majd törődik az álmaiddal, sőt azon fáradozik, hogy valóra váltsa azokat - ám szavazzál rájuk. Én a saját ismeretségi körömben a mi nemzedékünkből őszintén szólva nem sok hozzád hasonlót ismerek.

Előzmény: Boss (75)
zorki Creative Commons License 2002.04.13 0 0 78
Boss
Tiszteletben tartva álmaidat, lenne egy-két megjegyzésem.
Én például SZDSZ-re szavaztam, mert eddig is mindig rájuk, mert már akkor kedveltem őket mikor nem is így nevezték magukat.
Mégis azt hallottam kedden este, hogy meg kell tőlem védeni az országot.
Nagyon nem tetszett.
Az sem tetszet, hogy meg kell védeni család, gyermek, emberitartás, hit, haza.
Ugyanis ezek volt eddig is számomra legfontosabbak. Most úgy tűnik, mert nem szavaztam Fideszre eddig nem jól tettem ezt.
Nos annyit erről eddig, múlt rendszerben is megvédtem ezeket -bevallom nem mindig teljes sikerrel-, és sosem vártam se államtól, se kormányfőtől, se mástól hogy helyettem tegye. Ezután se fogom. Engedtessék meg nekem, hogy családom, hitem, tartásom ne legyen állami feladat. Azt utáltam nagyon a múltban is, hogy azzá tették.
Itt sántit, amit Orbán mond. Azt igazolta korábban ezerrel, hogy a siker a polgárok munkájából van. Akkor most hogy van ez?
Az álmokról is mondanék neked valamit. Azt, hogy Magyarország az ötvenes években olimpiát akart, később úgy tanultam voluntariznus. Őszintén szólva én is szívesen ott lennék azon az olimpián 12-ben.
Tod Te hogyan élnek itt -erre felénk Szabolcsban- ma emberek? Nem hiszem, hogy ő álmaik és Tieid, enyém megegyeznének. Egy országnak olyan álmokat kell álmodnia -ha kell egyáltalán-, ami mindenki álmaiba belefér! (Hozzáteszem az otthonteremtés, munkahelyteremtés pl. ilyen, csak hogy tud nem ellenség vagyok, legfeljebb másra szavaztam.)
Harmadszor még valamit!
Végképp nem tudom, hogy innen Szabolcsból miért kell Budapestre mennie az embereknek, hogy 21-én tudják kire szavazzanak? Tod elég jól (túl jól) ismerik ők errefelé a jelöltjeiket. Tudják, hogy mindkét oldalon vannak olyanok, akik a múlt rendszerben is rendes emberek voltak, és olyanok is akik nem.
Ha meg nem ez a célja az utazásnak akkor nem tom elfogadni.
Ma mondta valaki: a rendszerváltáshoz nem kellettek külön vonatok, anélkül is rendben lement.
Előzmény: Boss (75)
bormester Creative Commons License 2002.04.13 0 0 77
Minthogy bő tíz évvel idősebb vagy nálam, szerintem az ilyen jellegű meghatározó élményeid alapvetően mások, mint nekem.

Pl. Nekem 1974-ben semmi különleges bátorságra nem volt szükségem ahhoz, hogy úgy felvételizzek egyetemre, hogy nem vagyok KISZ-tag. Önbizalomra volt szükség (gondoltam pontszám is van, meg tudok is), rábeszélni is próbáltak (hogy nem fog fájni, meg úgyis csak formális), de nem álltam kötélnek, és csont nélkül föl is vettek.

Nem gondolom, hogy ez ugyanígy volt, mondjuk a 60-as években, és az is lehet, hogy nem volt ez a helyzet 74-ben vidéken. Sokfelé jártam az országban és általában azt tapasztaltam, hogy Budapest a hasonló intézményeiben kb. 5-6 évvel liberálisabb, mint a vidék.

Azon viszont csak röhögök, hogy a nálam egy tizessel ifjabb Orbán-féle Fidesz korosztály azzal mentegeti (nem a tagságát, hanem az ilyen-olyan szintű funkcióját), hogy muszáj volt. Pimasz hazugság, de a mai plázalakók csillogó szemmel kajálják.

Előzmény: RlCh (64)
Polka Creative Commons License 2002.04.13 0 0 76
Kedves Boss!

Olyannyira egyetértek veld, amennyire csak lehet. Amíg "élettörténetedet" olvastam, azt mondtam, de hisz Te rólam írsz!!!! (Bár brigádvezető nem voltam.)

Bárhol, bármikor tartom az állításomat, nekem nem az Mszp nem tetszik, hanem az, hogy 12 évvel a rendszerváltás után MÉG MINDIG (az alliterácvió kedvéért:) a Kádár korszak káderei köpnek a képembe.

Ennek kellene véget vetni. Itt van a legnagyobb probléma.

Polka

Előzmény: Boss (75)
Boss Creative Commons License 2002.04.12 0 0 75
Tisztelt Polfórúmos asztaltatásaim!

Megtisztelő számomra, hogy sikerült olyan vitát kezdeményeznem, hogy a ma tapasztalható indulatok ellenére, higgadtan véleményeket vagyunk képesek cserélni!

A bevezetőmben szóltam a személyes élményeimről, ami miatt elkeserít az első fordulóban elért választási eredmény.
Sok korombeli asztaltársunk írta, hogy abban az időben hasonló érzései voltak, mint nekem, de mivel megtapasztalták, hogy a kormányok közül egyik sem jobb a másiknál és a demokráciában nagyon is jó, ha nem kerülnek újra és újra a demokráciát veszélyeztető hatalmi csoportosulások a hatalomba, bizony, Ők, inkább a már egyszer a belső rendszert megbontó, de a volt kommunista rendszert kiszolgáló elit mellett szavaznak.

Nem hiszem, hogy igazatok is van, de tiszteletben tartom a véleményeiteket, ennek ellenére van számomra egy másik nagyon fontos szempont is.

Ezt, most ha megengeditek elmondanám nektek és talán okulásképp a fiatalabb generációnak is.

Tudjátok, én, mint a bevezető soraimban is írtam, vágytam a rendszerváltásra, mint Ti!
Tudjátok, én sok kormányt azok működését a saját bőrömön megtapasztaltam, mint Ti!
Tudjátok én részt vettem gátépítésen, kommunista szombatokon, mint, Ti!
Tudjátok, én teljesítettem őt, tíz meg a bánat tudja, hány éves tervet, mint Ti!
Tudjátok én voltam szocialista brigádtag, sőt szocialista brigád vezetője is voltam, kétszeres kiváló dogozó is, mint Ti.
Tudjátok, én építettem metrót, 1-est, 2-est talán még 3-ast is (a 3-as ban nem vagyok biztos), mint Ti!
Tudjátok, én voltam kisdobos, úttörő és kiszes is, a párt tagja nem voltam, de nem, azért mert ellenálló voltam, hanem valahogy kimaradtam belőle!
Tudjátok egy tisztességes a rendszert becsületben tartó annak normáinak megfelelő hétköznapi ember voltam, mint Ti.
Tudjátok, én sosem lázadtam ellene, mint Ti!
Tudjátok ez az életem 37 évébe került!

És most bevallom, nem voltam boldog!

Boldog voltam viszont akkor, amikor a másodszor is sikerült a volt kommunista elit leváltása!
Számomra bizony nagyon fontos, és talán érzelmi szempontból, lehet, nem tudom, hogy az említett 37 év diktatúrájának vezetői, a rendszerváltás után ne kormányozzák az országot!

Nem akarom Őket!

Nem akarom Őket, mert, egyrészt nagyon rossz emlékeim vannak róluk, másrészt, megint metrót, gátakat, autópályát, talán vízierőművet (természetesen nem biztos) meg demokráciát meg a bánat tudja, mit akarnak újra építeni.

És ami a legnagyobb baj már megint, nem akarják, hogy álmodjam!

Minden kormány fejleszteni akar, és építeni, ezt kell nekik ígérni, hiszen ez természetes!

De, miért akarják megtiltani, hogy álmodjunk?

Miért kell megint nekem 4-es metrót építeni, miért kell nekem szégyellnem, hogy lett egy Nemzetiszínház, amikor mennyi jó kis segélyt lehetett volna a munkanélkülieknek ebből kiosztani, mennyi orvos fizetését lehetett, volna ebből megemelni és sorolhatnám tovább.

Nem sorolom, leszarom, és elnézést a szóhasználatért.

Azt hiszem önző, leszek!

Tudjátok én szeretek álmodni, és talán megengedhetem magamnak, hiszen örökké építettem!
Sok álmom van.

Elmondanám az egyiket.

Egyik nagy álmom, hogy 2012-ben az unokámmal együtt menjünk a budapesti olimpia megnyitó ünnepségére!

Tudjátok! Ha én ott az, akkor 13 éves fiú unokám kikerekedő szemében megláthatnám a csodálkozást, meg a megdöbbenést a látvány miatt, és elmondhatnám neki, hogy nincs itt mit csodálkozni bogaram, ezt mi, megálmodtuk és meg is csináltuk. És akkor ott biztos elmondhatnám neki, hogy bogaram, soha el ne felejtsd, az álmainkat nem szabad feladni és különösen nem szabad soha, aprópénzre váltani, mert aki, nem tud, és nem mer álmodni az mindig a sor végén lehajtott fejjel fog, kullogni.
Bizony!
Tudjátok, ha én ezt megélhetném, és megtehetném, ott akkor és azonnal elfelejteném, hogy micsoda út vezetett idáig.

Tudjátok, az álmaimat még, ha oly elérhetetlenek is a sok metró, a sok gát a sok autópálya a nagy segélyek a fizetési-mérleghiány az államháztartási hiány az egészségügy annak szomorú helyzete miatt, és sorolhatnám a nagyon fontos dolgokat, azért ne vegyék már el, hiszen fent megírtam már építettünk eleget és ezek után, az álmaink miatt ne kelljen már szégyenünk!

Tudjátok, én már most rendelek magamnak a megnyitóra legalább 4 jegyet, mert tuti kevés embernek lesz akkora szerencséje, hogy ne a jegyüzérektől vegyen sokszoros áron. :-))
4-et, meg azért mert addig remélem több unokám lesz, mint a mostani bogaram. :-))

Tisztelettel, Boss

fold Creative Commons License 2002.04.12 0 0 74
Üdv mindenkinek.
Csak higgadtan rugdossatok mert már még nem bírom
annyira.

Bemutatkozás: kor 40fölött.
nyakogda párt,oder never ,kinek mi .
und soha és semmikor.
Ahohgy eddi láttam már az illen előélet is +osztja a népet. Please nyet. Prego non.

fold

zuglo_14 Creative Commons License 2002.04.12 0 0 73
Mélységesen egyetértek Veled.
(50-1 év)
Nagyon érdekesnek találom, hogy egyesek szerint
micsoda diktatura volt itt, amig nem jött Antal, Orbán.
1, Szegény Orbánt is annyira üldözték, hogy csak jogi diplomát tudott szerezni, á nem munka mellet estin, vagy levelezőn, hanem kénytelen volt nappalin, szegény még ösztöndijat is kapott érte.
2, Szegény Antal is, kénytelen volt múzeum igazgató lenni.
A többbi is .............
Olyan rossz volt, de tényleg nem voltak hajléktalanok, úgy hiányoztak.
(Na nem hergelem magam tovább....)
Előzmény: bormester (54)
magyar melós Creative Commons License 2002.04.12 0 0 72
Bocs, de csak most tudok reagálni.
Érdekes, amit irsz, és megérne egy elemzést részünkről, hogy melyik párt milyen elhelyezkedésű a politikai palettán szerintünk (!) és nem saját maguk meghatározása szerint. Azt hiszem érdekes megállapitásokra jutnánk, hiszen azért kihagyhatatlanok azok a magyar sajátosságok, amelyek nyugatabbra nincsenek, vagy nem is voltak. Pl. én sem egyértelműen szocdemnek mondanám az Mszpt és ugyanigy nem konzervativnak a Fideszt. Mégegyszer: megérne egy értelmező elemzést.
Előzmény: magyarpolgar (37)
Egy_felhasználó Creative Commons License 2002.04.12 0 0 71
Akkor minden ellenzéki legyen?

Nem ne legyen

De a közszolgálati TV ne legyen kormány TV, mert a "köz" az 10 millió ember, és nem 10millió ember kíváncsi arra, amit leadnak benne, mégcsak nem is a többség.

Mi akadályozza a kormánypártot, hogy a saját pénzén saját Tv adója legyen ?

Előzmény: magyarpolgar (70)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.12 0 0 70
Akkor minden ellenzéki legyen? Nekem már elegem van amit ez a liberális mocsok behoz Magyarországra. A fiam pl. nem nézheti a tv2-t és az rtl klubot mert nem engedem meg. (mármint a meséket). A magyar 1 vagy a duna is legyen ilyen szar?

Azt nem szeretném. Akkor eladom a tvmet

Előzmény: rajony sixtus (68)
magyarpolgar Creative Commons License 2002.04.12 0 0 69
Akkor minden elleny;ki legyen? Nekem már elegem van amit ez a liberális mocsok behoz Magyarországra. A fiam pl. nem nézheti a tv2-t és az rtl klubot mert nem engedem meg. (mármint a meséket). A magyar 1 vagy a duna is legyen ilyen szar?

Azt nem szeretném. Akkor eladom a tvmet

Előzmény: rajony sixtus (68)
rajony sixtus Creative Commons License 2002.04.12 0 0 68
Kedves magyarpolgár! Vajon benne van ma is az ált. iskolai olvasókönyvekben Mikszáth karcolata, "A kormány támaszai"? Aki azt olvasta, az nem kívánja, hogy legyenek "kormánypárti" újságok. A 80-as években ez a karcolat az ált. iskolában tananyag volt! Az még a Kádár-korszak volt! Ma nem tananyag?
Előzmény: magyarpolgar (26)
rajony sixtus Creative Commons License 2002.04.12 0 0 67
Ha valóban óriási igény van az általad szeretett sajtótermékekre, ki tiltja meg, hogy többet nyomtassanak? Piacgazdaság vagyon, vagy mifene. Gyűjts egy kis pénzt (részvénytársaság), és nyomulj be az üresen hagyott piaci résbe, extraprofitod lesz.
(De az is lehet, hogy azért nem kaptál kedvedre való újságot, mert akkora a remittendája, hogy az újságosnak nincs kedve vele foglalkozni. Akkor pedig adj nagy borravalót az újságosnak, vagy fizess elő a kedvenc lapodra.)
Előzmény: magyarpolgar (22)
Boss Creative Commons License 2002.04.12 0 0 66
Tisztelt asztaltársaim!

Büszkén figyelem, hogy sikerült olyan vitát indítanom, ami rövid időn belül nem csapott át goromba hangú személyeskedésbe.

A topkinyitóban irt bevezetőmre, nagyon sokan reagáltak, vitatták, vagy éppen helyeselték gondolataimat. Így azt gondolom, nem volt haszontalan a kezdeményezésem, a célja is az volt megismerhessem, megismerhessük a korombeliek véleményét, természetesen a fiatalabb korosztály kizárása nélkül.

Képtelen vagyok a meglepően sok megszólításra külön-külön válaszolni, kérem, nézzétek ezt el nekem.

reallib-nek, még az este ígértem, hogy gondolataira reagálok, ennek az ígéretemnek azért szeretnék legalább részben eleget tenni.

Igazad van, ne vezessék az országot, kormányozzanak, valóban nem mindegy!
Ezért azt a mondatomat, amiben azt írom, hogy „Könyörgöm, ne Ők, vezessék az országot”
a következőre módosítom: Könyörgöm, ne Ők, kormányozzák újra az országot!

A kormány arroganciájáról, uralkodásáról kialakult véleményemet a többi érintett és mások által is vitatott kérdéssel együtt megkísérlem összefoglalni, de kicsit most dolgoznom kell, amit a munkám engedi, azonnal hozzáfogok.

Tisztelettel, Boss

appias_nero Creative Commons License 2002.04.12 0 0 65
rich!

sokféle élményrendszer lehetséges. nekem pl. a mostani négy év volt a legdiktatúrahangulatúbb. a közszolgálatban dolgozom, és dolgoztam a bizonyos átkosban is már valamennyit. jó, igaz, a vége felé inkább. de mégis most volt először, hogy egy abszolút piszlicsáré műsor miatt rendszeresen a minisztériumba kellett járnom, értekezletre, hogy ottan megmondják nekem, hogy ki szerepelhet egy közszolgálati műsorban, és ki nem. és nemám érveltek, dehogy. ez nem lehet benne. miért? nem, és kész. nincs vita. najó én kettő után kiszálltam. és ilyesmivel eleddig nem találkoztam. az átkosban sem. (ja, és nehogy azt hidd hogy politikai műsor volt. dehogy.) szóval én pl. ha megint a fiúk győznek, akkor hiába a nagy szakmai múlt, meg hiába a közszolgálati elkötelezettség, mást fogok csinálni. mert ez így olyan mocskos, hogy én nem akarok benne részt venni. ahogy szebben mondják: nem akarom a jelenlétemmel legitimálni őket.

Előzmény: RlCh (64)
RlCh Creative Commons License 2002.04.12 0 0 64
Mint 40 feletti (19 évvel):

A 'nem volt diktatúra, csak nem volt szabadság' határa nagyon cseppfofolyós valami. Ha a 'nem volt szabadság' nem önként vállalt, akkor biz' az diktátum eredménye, és már ott is vagyunk a diktatúránál ('Valamilyen céllal' persze szépítgetheti valaki.)

Soha nem tudhattad, hogy hol és mivel szaladtál bele a pengébe. Igen apró magántörténelmi forgácsok az általad különvett 1970-80 korszakból:

a) felnőtt (estis) hallgatóimnak előadást azzal nyitottam, hogy 'Hölgyeim és uraim'. Folyomány: hallgatói bejelentés, személyzetisnél kiadós meghallgatásom és a helyes útra rávezetésem

b) alapszervi bizalmi kollegám meglátta, hogy az akkor Magyarországon frissen megjelent 'Alexandriai négyes' c. Durrell regény eredeti, angol kiadását olvastam. Folyomány (sokkal később tudtam meg): komoly vita alapszervben jövőmről, 'anglomán' (??) habitusom nincs-e káros hatással a hallgatóságra.

c) kandidátusi vizsgáim előtti napon főnököm behivat és kérdezi, hogy mi rossz fát tehettem a tűzre, mert a ker. pártbizottságról keresték, hogy valóban kell-e az intézménynek, hogy X. et. (ez én voltam) kandidátus legyen.

Ezek csak az apró vadhajtások, de a napi életre ráülő részei voltak az egész 'nem szabadságnak'.

Végezetül Kedves Topictársak 40 felett: ha éjszaka a gépek előtt ültök, meglesz a várható átlagéletkor?:)))

Előzmény: bormester (54)
Tappancs Creative Commons License 2002.04.12 0 0 63
Egyetértek. Én sem ezt reméltem.
Előzmény: Boss (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!